ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣΜΠΑΣΚΕΤΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το ΑΣΕΑΔ αναίρεσε τους κανονισμούς της ΕΟΚ

Το ΑΣΕΑΔ αναίρεσε τους κανονισμούς της ΕΟΚ. Το σκεπτικό της απόφασης στην υπόθεση Χατζηνικολάου, εγείρει πολλά ερωτηματικά.

Ο καιρός πέρασε και το σκεπτικό της απόφασης του ΑΣΕΑΔ για την προσφυγή του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού σχετικά με την έκδοση του δελτίου της Όλγας Χατζηνικολάου και της συμμετοχής της, στους τελικούς της Α1 Γυναικών, έγινε γνωστό. Κι εκεί πέρα, ακόμα και ο πιο αδαής, θα διαπιστώσει πώς το Ανώτατο Συμβούλιο Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών έκανε κάτι πρωτόγνωρο!

Το ΑΣΕΑΔ αναίρεσε τους κανονισμούς της ΕΟΚ! Άλλα ανέφεραν οι κανονισμοί της ΕΟΚ, αλλιώς τους «ερμήνευσε» το ΑΣΕΑΔ. Κι αυτό είναι σημαντικό ζήτημα. Ο τρόπος που προσέγγισαν το θέμα από την πλευρά του Ανώτατου Συμβουλίου Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών. Ας δούμε το σκεπτικό στην υπόθεση, τί αναφέρουν τα άρθρα στον κανονισμό της ΕΟΚ και πώς τους έκρινε το ΑΣΕΑΔ. Διότι μέσα από αυτή τη διαδικασία φαίνεται ολοκάθαρα ο τρόπος με τον οποίο «διαβάστηκαν» οι κανονισμοί.

Το ΑΣΕΑΔ αναίρεσε τους κανονισμούς της ΕΟΚ: Ερμηνεία πρώτη…

Ας δούμε τι αναφέρει ο κανονισμός της ΕΟΚ: «2. Αντικανονική συμμετοχή λόγω εκπρόθεσμης έκδοσης δελτίου. Το νέο αθλητικό δελτίο της αθλήτριας εκδόθηκε την 12/5/2021. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Εγγραφών – Μεταγραφών της  «Ε.Ο.Κ.» (άρθρο 4 παρ. Β,  περ. 7): «Επίσης αθλητής ερασιτέχνης ή επαγγελματίας που δεν συμπεριλαμβάνεται στον πίνακα των εν’ ενεργεία αθλητών των σωματείων και κατά την αμέσως προηγούμενη αγωνιστική περίοδο δεν είχε καμία συμμετοχή σε αγώνα πρωταθλήματος ή κυπέλλου θεωρείται σαν νέος αθλητής και κατά συνέπεια δικαιούται να εγγραφεί σε σωματείο έως την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Σε περίπτωση που η εγγραφή του συντελεσθεί μετά την παραπάνω ημερομηνία ο αθλητής αποκτά δικαίωμα συμμετοχής από την επόμενη αγωνιστική περίοδο.» (η προθεσμία παρατάθηκε λόγω covid-19 μέχρι 5.3.2021)».

Σύμφωνα με την απόφαση του ΑΣΕΑΔ: «…προκύπτει ότι για μεν τις μη Ελληνίδες αθλήτριες υπήρχε χρονικό όριο αντικατάστασής τους από το ενδιαφερόμενο σωματείο έως 05-03-2021, ενώ για την μεταγραφή μίας Ελληνίδας αθλήτριας δεν προβλέπεται αντίστοιχα κάποιο χρονικό όριο για την ένταξή της στην ενδιαφερόμενη ομάδα, όπως εν προκειμένω είναι το προσθέτως παρεμβαίνον σωματείο».

Το ΑΣΕΑΔ αναίρεσε τους κανονισμούς της ΕΟΚ: Ερμηνεία δεύτερη…

Προσέξτε πώς έκριναν τον κανονισμό της ΕΟΚ. Μην ξεχνάμε όλα τα περιστατικά. Διότι ο πρώτος τελικός είχε αναβληθεί και το δελτίο της Χατζηνικολάου εκδόθηκε μόλις δύο ημέρες πριν το ματς. Αυτό κι αν είναι ενδιαφέρον. Μόνο στην Ελλάδα βγαίνει δελτίο σε παίκτη πριν τους τελικούς, για να παίξει σε αυτούς. Στην Α1 Γυναικών έγινε! Ούτε στην Basket League δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο! Αλλά έγινε τη σεζόν 2020-21 στο μπάσκετ Γυναικών.

Στη συνέχεια, ο κανονισμός αναφέρει ακόμα: «1.Αντικανονική συμμετοχή λόγω κατάθεσης ένστασης σε προηγούμενο αγώνα και μη παρακράτησης του αθλητικού δελτίου. Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΟΚ (άρθρο Αρ 41.παρ. 5 περ α΄ και την περ. 9) προβλέπεται ρητά ότι: «5. Τα δελτία επιστρέφονται στις ομάδες, μετά τη λήξη του αγώνα, εκτός των περιπτώσεων: α. υποβολής ένστασης για τη ταυτότητα ή την αντικανονική συμμετοχή αθλητή» και «9. Ένσταση κακής συμμετοχής : Στην περίπτωση που αθλητής, αν και δεν δικαιούται συμμετοχής για οποιαδήποτε αιτία κατέχει το δελτίο της Ε.Ο.Κ., η συμμετοχή του σε αγώνα είναι αντικανονική, το δε αντίπαλο σωματείο δικαιούται να υποβάλει ένσταση κακής συμμετοχής του αθλητή».

Σύμφωνα με την απόφαση του ΑΣΕΑΔ: «… στην περίπτωση αντικανονικής συμμετοχής αθλητή, ήτοι στην περίπτωση που αθλητής, αν και δεν δικαιούται συμμετοχής, για οποιαδήποτε αιτία κατέχει το δελτίο της Ε.Ο.Κ., και επομένως η συμμετοχή του σε αγώνα είναι αντικανονική (άρθρο 41 παρ. 9 του Κανονισμού της Ε.Ο.Κ.), όπως εν προκειμένω διατείνεται το προσφεύγον σωματείο, δεν προβλέπεται από τον εν λόγω κανονισμό η παρακράτηση του δελτίου του».

Το ΑΣΕΑΔ αναίρεσε τους κανονισμούς της ΕΟΚ: Τελικά τί ισχύει;

Πάλι άλλη «ανάγνωση» και «ερμηνεία» του κανονισμού. Τότε τί στο καλό υπάρχει ο κανονισμός; Γιατί υπογράφουν οι ομάδες την προκήρυξη του πρωταθλήματος. Αφού ναι μεν, αλλά δεν ισχύουν οι κανονισμοί της ΕΟΚ! Όλοι θυμούνται αυτή την ιστορία και πώς εξελίχθηκε. Όλοι θυμούνται τη στάση της Ομοσπονδίας, αλλά και του ΕΟΚΑΝ. Ο ρόλος τους γνωστός και αυτό φάνηκε στην πορεία. Αλλά και η απόφαση ήταν πρωτοποριακή. Το ΑΣΕΑΔ αναίρεσε τους κανονισμού της ΕΟΚ!

Στο φινάλε, στην τελική, μας έμεινε μια απορία. Εκεί το καλάθι που πέτυχαν οι «πράσινες» μετά τη λήξη του ματς, στον τελικό που επαναλήφθηκε, ήταν τελικά εκπρόθεσμο ή όχι; Γιατί μετά από τόσους μήνες κανείς δεν έχει καταλάβει ποια ήταν η… ετυμηγορία από την ΚΕΔ και την ΕΟΚ για τη φάση! Ένα πράγμα σαν το non call πάνω στον Πεν!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button