ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

25 Μαρτίου 1821 – Ημέρα υπερηφάνειας, ημέρα Ελλάδας

Παρότι αθλητικό και Ολυμπιακό σάιτ, δεν γίνεται να παραβλέψουμε ένα από τα πιο σημαντικά, ίσως το σημαντικότερο “σαν σήμερα” της ελληνικής μας ιστορίας. Της ιστορίας του τόπου μας την οποία άπαντες οφείλουμε να γνωρίζουμε, διότι ένας λαός που δεν γνωρίζει καλά την ιστορία του είναι καταδικασμένος απλά.

Σαν σήμερα, 25η Μαρτίου του 1821, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, έλαβε χώρα η Ελληνική Επανάσταση ή αλλιώς η Επανάσταση του 1821. Η ένδοξη αυτή επιτυχημένη ένοπλη εξέγερση την οποία ξεκίνησαν οι επαναστατημένοι Έλληνες κατά των δυνάμεων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με σκοπό την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και την δημιουργία του ελληνικού ανεξάρτητου κράτους.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Μάρκος Μπότσαρης, Παπαφλέσσας, Αθανάσιος Διάκος, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Μαντώ Μαυρογένους, Κωνσταντίνος Κανάρης, Ανδρέας Μιαούλης ήταν μερικές μόνο από τις εμβληματικές μορφές του αγώνα των Ελλήνων στην Επανάσταση κατά των Τούρκων.

Μετά από 6 χρόνια ένοπλου ηρωϊκού αγώνα, ο δρόμος για την δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους άνοιξε με την συντριβή του στόλου του Ιμπραήμστην Ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827.

Η Ελληνική Επανάσταση αποτελεί όπως προαναφέραμε μία από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία αυτής της χώρας και μέσα στα κιτάπια της υπάρχουν γραμμένα λόγια που ανήκουν στις σπουδαίες αυτές μορφές που πολέμησαν για την ελευθερία.

Τα λόγια του Στρατηγού Γεώργιου Καραϊσκάκη, του αθυρόστομου αλλά ενός εκ των πιο ηρωικών μορφών της Επανάστασης, επιλέγουμε για να κλείσουμε αυτό το άρθρο όπως θα άρμοζε. Λόγια που είναι ικανά να φωτίζουν τις γενιές των Ελλήνων, παλιές, νέες και μελλοντικές. Δείγμα του ότι ο Έλληνας δεν δύναται ποτέ να συμβιβαστεί ή να παραδόσει τα όπλα προτού πολεμήσει μέχρις εσχάτων.

Την 1ην Ιουλίου 1823 ο Μαχμούτ πασάς έστειλε στον Καραϊσκάκη την κάτωθι επιστολή:

«Με λέγουν Μαχμούτ πασιά Σκόδρα,. Είμαι πιστός, είμαι τίμιος. Το στράτευμά μου το περισσότερον σύγκειται από χριστιανούς. Εδιορίσθην από τον Σουλτάνον να ησυχάσω τους λαούς. Δεν θέλω να χύσω αίμα. Μη γένοιτο. Όποιος θέλει να είναι με εμένα, πρέπει να είναι πλησίον μου. Όποιος δεν θέλει ας καρτερεί τον πόλεμό μου. Δέκα πέντε ημέραις σας δίδω καιρόν να σκεφτείτε».

Και ο Στρατηγός απάντησε:

«Μου γράφεις ένα μπουγιουρντί, λέγεις να προσκυνήσω
κι εγώ, πασά μου, ρώτησα τον μπούτζον μου τον ίδιον
κι αυτός μου αποκρίθηκε να μην σε προσκυνήσω
κι αν έρθεις κατ’ επάνω μου, ευθύς να πολεμήσω»

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ. ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ, ΨΗΛΑ Η ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button