REDΒΟΛΕΪΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣΠΟΛΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Η καλύτερη χρονιά του Ερασιτέχνη»

Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, ο Γενικός Αρχηγός του Ολυμπιακού, Γιάννης Δαλέζιος, άνοιξε την καρδιά του, στον Παναγιώτη Μελά, στη Βουδαπέστη, και αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν, την διοίκηση του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην αγωνιστική χρονιά που πέρασε για τα ομαδικά αθλήματα, στο πόσο έχει βοηθηθεί ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός, από τις Κάρτες Φιλάθλου και τις Κάρτες Μέλους, για την πολιτεία η οποία είναι απούσα, ενώ αναφέρθηκε και στους στόχους της διοίκησης του Ερασιτέχνη, για την επόμενη χρονιά.

Η χρονιά για τον Ερασιτέχνη εδώ στη Βουδαπέστη τελείωσε. Ο Ολυμπιακός έδωσε ξανά το παρών στο Final 6 για δεύτερη σερί χρόνια αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι ομάδες του Ερασιτέχνη φέτος, φτάσανε σε τελικούς αρκετούς και τα κορίτσια του πόλο, και τα κορίτσια του βόλεϊ. Τι σημαίνει αυτό για τον Ολυμπιακό που αλλάζει;

« Η χρονιά ακόμα δεν έχει τελειώσει. Στα ομαδικά τελειώσαμε. Η σεζόν ευτυχώς συνεχίζεται με στίβο και κολύμβηση όπου πιστεύουμε και εκεί ότι θα συνεχιστούν οι επιτυχίες. Όσον αφορά τώρα τα ομαδικά αθλήματα νομίζω ότι ήταν μακράν η καλύτερη χρονιά του Ερασιτέχνη στην ευρωπαϊκή ουσιαστικά πορεία μια και η γυναικεία ομάδα βόλεϊ και η γυναικεία ομάδα πόλο και η αντρική ομάδα πόλο φτάσανε στις τελικές φάσεις. Οι δύο πήγαν τελικό, η αντρική ομάδα πόλο που ήμαστε εδώ μπήκε στο Final 6, δεν πήγαμε καλά, μπορούσαμε να πάμε καλύτερα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι όπως έχω πει και άλλες φορές δεν νομίζω ότι υπάρχει σύλλογος που να μπορεί να το έχει καταφέρει αυτό. Αν βάλουμε και συνδυαστικά και την ομάδα του Μπάσκετ των Ανδρών, νομίζω ότι ο Ολυμπιακός είναι μακράν ο πιο επιτυχημένος πολυαθλητικός σύλλογος στον κόσμο».

Τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός έχει επανέλθει πολύ δυνατά. Για τη νέα χρονιά τι περιμένουμε;

«Καταρχάς περιμένουμε περισσότερους φίλους μας να γίνουν μέλη, ή να αποκτήσουν την Κάρτα Φιλάθλου, γιατί για εμάς είναι το οξυγόνο μας, είναι η δυνατότητά μας να μπορούμε να ονειρευόμαστε για περισσότερα πράγματα χωρίς να ανοίγουμε τα πόδια μας περισσότερο από ότι μπορούμε και να οδηγούμαστε σε καταστάσεις χαοτικές όπως έγινε παλαιότερα στον Παναθηναϊκό, οικονομικά χαοτικές ή τώρα σε άλλες ομάδες μεγάλες της Ελλάδας οι οποίες δεν μπορούν να ορθοποδήσουν. Οπότε θεωρώ ότι όσοι με ακούνε αυτή τη στιγμή, θα ήθελα καταρχάς συνειδητά να γίνουν μέλη, να δώσουν δηλαδή αυτά τα 50€ που εγγράφεσαι μέλος στο σωματείο ή αν δεν έχουν την δυνατότητα τα 10€ για να αποκτήσουν την Κάρτα του Φιλάθλου, και να το διαδώσουν στον κύκλο τους ώστε να μπορούμε να έχουμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κοντά μας, και να μπορούμε να προϋπολογίζουμε τα έσοδα της χρονιάς. Αν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, μπορούμε να στήσουμε όπως αντιλαμβάνεστε καλύτερες ομάδες γιατί οι μεταγραφές των Ερασιτεχνικών αθλημάτων είναι τώρα, μέσα στο καλοκαίρι. Ότι στήσεις τώρα. Θεωρώ λοιπόν ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να περάσω ως μήνυμα είναι αυτή η Κάρτα Μέλους και η Κάρτα Φιλάθλου είναι η οικονομική αυτοδυναμία του Ολυμπιακού και η δυνατότητά του να μπορεί να μεγαλώσει αγωνιστικά ακόμα περισσότερο. Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Το δεύτερο κομμάτι, είναι ένα πάγιο όνειρο αυτής της διοίκησης, το να μπορέσουμε να καταφέρομε να αποκτήσουμε πλέον ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Όπως γνωρίζεται ο Ολυμπιακός ίσως να είναι το μοναδικό σωματείο στον κόσμο που κάνει πορείες Ευρωπαϊκές, πρωταθλητισμό στη χώρα του και δεν έχει ούτε μια αθλητική εγκατάσταση στην ιδιοκτησία του».

Εδώ είδαμε εγκαταστάσεις εκατομμυρίων κάθε εκατό μέτρα και μια πισίνα αυτό και μόνο είναι και σαν μια δικαιολογία του Ολυμπιακού που έχει φτάσει σε ένα τόσο κορυφαίο επίπεδο που δεν έχει ένα δικό του προπονητικό κέντρο.

«Κοιτάξτε εδώ οι πισίνες είναι περισσότερες από τις καφετέριες που έχουμε στην Ελλάδα. Είναι και μια διαφορετική κουλτούρα, οι άνθρωποι αγαπάνε τα θαλάσσια σπορ, αλλά πάνω από όλα υπάρχει μια κυβερνητική ενασχόληση με το θέμα, που αυτό βγαίνει στις ομοσπονδίες τους, και κατεπέκταση σε όλο τον αθλητισμό δηλαδή νοείται το κράτος, όχι μόνο εδώ, σε οποιαδήποτε χώρα έχουμε πάει, στην Τουρκία με το γυναικείο βόλεϊ, στη Ρωσία με το γυναικείο πόλο. Όλες οι ομάδες προπονούνται σε εγκαταστάσεις οι οποίες τις έχουν φτιάξει οι ομοσπονδίες και το κράτος τους. Στον ελληνικό αθλητισμό και συγκεκριμένα αφού ήμαστε εδώ και μιλάμε για το πόλο, υπάρχει το παράδοξο ότι ένα από τα μεγαλύτερα, το μεγαλύτερο γήπεδο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, κλειστά και ανοιχτά κολυμβητήρια, το συγκρότημα δηλαδή του ΟΑΚΑ, το οποίο φτιάχτηκε με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και φαντάζομαι με υψηλά κριτήρια ποιότητας μιας και χρησιμοποιήθηκε στην Ολυμπιάδα του 2004, υπάρχει αυτό, δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω τίποτα άλλο εκτός από αστείο γεγονός, ότι αυτές οι εγκαταστάσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κανέναν γιατί δεν έχουν άδεια. Δηλαδή, εγκαταστάσεις που φτιάχτηκαν με τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών, χρησιμοποιήθηκαν στην Ολυμπιάδα, άρα είχαν κριτήρια ασφαλείας, αμέσως μετά είναι προσωπικό το οποίο τα συντηρεί, εξακολουθούν δηλαδή και πληρώνονται από τους Έλληνες πολίτες και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αθλητικά. Επειδή το ίδιο το κράτος που τα έφτιαξε δεν τους βγάζει και το πιστοποιητικό ασφαλείας, δηλαδή και το εξηγούσα αυτό πρόσφατα σε παράγοντες άλλων χωρών και πραγματικά νομίζανε ότι τους κορόιδευα. Είναι αστείο αυτό το πράγμα που συμβαίνει. Δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω αλλιώς».

Ο Ολυμπιακός εκπροσωπεί εκτός από το σωματείο και την Ελλάδα.

«Μα προφανώς. Η Ελληνική σημαία πια, ίσως μόνο από τον αθλητισμό μπορεί να παίρνει τη δόξα που τις αξίζει. Η Ελληνική σημαία, το όνομα της Ελλάδος πλέον δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ακούγεται μόνο για κακό. Για μια μιζέρια, για μια κατάθλιψη, μας συμπονούν που είμαστε Ελληνες. Ο αθλητισμός είναι ένα από τα κομμάτια που κρατιούνται ψηλά. Και κρατιούνται ψηλά χωρίς καμία συμπαράσταση από την Ελληνική πολιτεία. Καμία συμπαράσταση. Ο αθλητικός νόμος 2725/99 που διέπει τον Ερασιτεχνικό αθλητισμό και όλα τα καταστατικά των αθλητικών σωματείων είναι υποχρεωμένα να είναι εναρμονισμένα σε αυτό, είναι επί εποχές που ήταν κρατικοδίαιτος ο αθλητισμός. Αυτή τι στιγμή εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε απολύτως τίποτα, ούτε να παράξουμε έσοδα, ούτε να διαφημίσουμε ουσιαστικά χορηγούς με κοινές ονοματοδοσίες ομάδων. Τέλος πάντων είναι μια μεγάλη κουβέντα αυτή, η οποία μπορεί να μην ενδιαφέρει και τόσο τους φιλάθλους μας όσο το αγωνιστικό κομμάτι. Αυτά είναι προβλήματα που πρέπει να τα λύσει η διοίκηση του Ολυμπιακού».

Τα αγωνιστικά τώρα, είπαμε στα ομαδικά αθλήματα τελειώσανε άρα το μόνο που μένει είναι ο σχεδιασμός της επόμενης χρονιάς, η ενίσχυση των τμημάτων ένα μήνυμα να δώσουμε στον κόσμο για το τι σχεδιάζετε και το τι ξεκινήσατε να σχεδιάζετε.

«Κάθε χρόνο και καλύτερα για μένα. Θα ήθελα του χρόνου να πάμε τα πέντε ομαδικά αθλήματα που ουσιαστικά διαχειριζόμαστε, τα δύο του πόλο, τα δύο του βόλεϊ και το μπάσκετ γυναικών να πάνε ένα ακόμα βήμα παραπάνω. Το ένα βήμα παραπάνω για τα δύο τμήματα τα γυναικεία θα σημαίνει το Κύπελλο (σ.σ. Ευρωπαϊκό), και ελπίζω και το αντρικό το πόλο να είναι κοντά και μαζί να ακολουθήσει το γυναικείο μπάσκετ και το ανδρικό βόλεϊ μια και έχουμε υψηλές φιλοδοξίες και όνειρα και για αυτά».

Δείτε ολόκληρο το βίντεο με την συνέντευξη του Γενικού Αρχηγού, Γιάννη Δαλέζιου:

Σχετικά Άρθρα

Back to top button