ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το ανθρώπινο χέρι που βάζει τις γραμμές του οφ σάιντ! (pics)

Βρείτε τις διαφορές στις δύο φωτογραφίες…

Τελικά παίζει ρόλο ο ανθρώπινος «παράγοντας» ή όχι στο VAR. Η ποδοσφαιρική κοινότητα περιμένει τη νέα ανάλυση από τον αρχιδιαιτητή Κλάτενμπεργκ.

Διότι υπάρχουν φάσεις πανομοιότυπες έως τώρα στο φετινό πρωτάθλημα, αλλά οι ετυμηγορίες των διαιτητών με τη βοήθεια του Video Assistant Referee είναι εντελώς διαφορετικές. Επειδή τα πολλά λόγια δεν έχουν αξία και σημασία, ας μιλήσει η εικόνα. Θα παραθέσουμε δύο φάσεις που είναι ίδιες. Διαφορετικό ματς μεν, το ίδιο «καρέ» δε!

Από το ματς του Ολυμπιακού στα Γιάννινα με τον ΠΑΣ και από την αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον ΟΦΗ που έληξε πριν λίγο στο ΟΑΚΑ. Δύο φάσεις που τελικά η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα. Με τις αποφάσεις να είναι εντελώς διαφορετικές και τον ίδιο τον Κλάτενμπεργκ να δικαιώνει την απόφαση στο ματς των «Ζωσιμάδων». Όλοι περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την ανάλυσή του στον αγώνα των «κιτρινόμαυρων» με τους Κρητικούς.

Μετά τη μεγάλη κουβέντα που είχε γίνει για τον αγώνα του Ολυμπιακού με τον ΠΑΣ και την ακύρωση του γκολ του Χασάν, αφού είχε υποδειχθεί σε θέση οφ σάιντ ο Ελ Αραμπί, ο Κλάτενμπεργκ είναι αναφέρει: «Ο τρόπος που τοποθετούνται οι άξονες δίκην σταυρού είναι χειροκίνητος και καθορίζεται από τον VAR σε συνεργασία με τον χειριστή του οφασάιντ (offside operator) με μια γραμμή εύρους ενός pixel ούτως ώστε η ακριβής θέση της γραμμής οφσάιντ και του σχετικού σημείου του σώματος να μπορεί με ακρίβεια να καθοριστεί από το VAR».

Τί έλεγε ο Άγγλος αρχιδιαιτητής; Πώς ναι μεν ο χειριστής του οφ σάιντ τοποθετεί τη γραμμή από το σύστημα και τα μηχανήματα, αλλά η τοποθέτηση των γραμμών καθορίζεται από τον VAR. Δηλαδή ο ρόλος του ανθρώπου στην ανάλυση της φάσης είναι κάτι παραπάνω από καθοριστικός, θα λέγαμε καταλυτικός!

Ας δούμε ξανά τις δύο φάσεις. Η πρώτη είναι η φάση που ο Ελ Αραμπί υποδείχθηκε σε αντικανονική θέση. Η δεύτερη είναι ο Νεντελτσιάρου ήταν σε… κανονική θέση.

Αυτό αποφάνθηκε από το μηχάνημα, διότι αυτό φάνηκε από τις μετρήσεις βάσει των γραμμών για την τρισδιάστατη απεικόνιση και ανάλυση της φάσης.

Τώρα το πώς γίνεται αυτό, είναι απλό! Έχει σημασία που μπαίνει η γραμμή. Πιο σωστά, πού υποδεικνύει ο VAR στον χειριστή να βάλει τη γραμμή για να κάνει τις σχετικές μετρήσεις και να αποφανθεί για την εν λόγω φάση. Τα καταλάβατε όλοι; Αν όχι, θα έρθει μια ημέρα που ο Κλάτενμπεργκ θα δώσει απαντήσεις στα «καυτά» ερωτήματα που υπάρχουν!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button