ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η τελευταία απονομή ενός “ξεχασμένου” θεσμού

Σε όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο υπάρχει αυτό που λέμε «ένας ακόμα τίτλος». Ένας τίτλος που στην γλώσσα των διεθνών πρωταθλημάτων χαρακτηρίζεται ως πρώτος της χρονιάς και δεν είναι άλλος από το Σούπερ Καπ που διεξάγεται ανάμεσα στον Πρωταθλητή και τον Κυπελλούχο μίας χώρας.

Στην Αγγλία υπάρχει το Charity Shield, στην Ισπανία το Supercopa, στην Ιταλία το Supercoppa Italiana, στην Γαλλία το Trophee des Champions και στην Γερμανία το Deutsche Fussball Liga Supercup.

Στην Ελλάδα ο συγκεκριμένος θεσμός ξεκίνησε ανεπίσημα το 1970 ως Κύπελλο παιδικής μερίμνης Αστυνομίας Πόλεων και μετονομάστηκε σε «Υπερκύπελλον» το 1971. Από τότε πέρασαν 16 χρόνια ώσπου να το ξαναδούμε!

Μετονομασμένο σε «Κύπελλο Φιλίας και Αλληλεγγύης» διεξήχθη μόνον οκτώ φορές έως το 1996! Το 2007 και συγκεκριμένα σαν σήμερα, 31 Οκτωβρίου, ο θεσμός αυτός «ξεθάφτηκε» από τα συρτάρια της Ε.Π.Ο. μετονομασμένος σε Σούπερ Καπ. Αντίπαλοι ήταν ο Ολυμπιακός και η Λάρισα, με την αναμέτρηση να διεξάγεται στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Τυπικά γηπεδούχος ο πρωταθλητής, και μπροστά σε λιγους φιλάθλους του, επικράτησε 1-0 χάρη σε γκολ που πέτυχε με ασύλληπτη κεφαλιά ο Κώστας Μήτρογλου. Έτσι οι ερυθρόλευκοι πρόσθεσαν αυτόν τον ένα ακόμη τίτλο στο παλμαρέ τους, που θα ήταν και ο τελευταίος από τότε, μιας και δεν διεξήχθη ποτέ ξανά Σούπερ Καπ.

Κανείς δεν γνωρίζει αν οι αρμόδιοι διοργανωτές περίμεναν κανένα… ηχηρό sold out ώστε αποτελέσει εχέγγυο για την συνέχιση του θεσμού, αλλά ο αριθμός των εισιτηρίων ήταν αισθητά μικρός και ο ενθουσιασμός στις εξέδρες ελάχιστος. Εξαίρεση αποτέλεσε η κλασσική καζούρα των ερυθρόλευκων φιλάθλων (περίπου 2000) προς εκείνους της Λάρισας, που πρέπει να ήταν 100-110 (111 όχι!!!), και μια αποθέωση την στιγμή που ο Τάσος Πάντος σήκωσε το Κύπελλο σαν αρχηγός του Ολυμπιακού.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button