ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι δικές τους “αιώνιες” ιστορίες (μέρος 2ο)

Πράξη δεύτερη σήμερα το βράδυ για τους τελικούς του πρωταθλήματος, με τον Ολυμπιακό ήδη να έχει κάνει το 1-0, πράξη δεύτερη και για το αφιέρωμα που ξεκινήσαμε από την Κυριακή και αφορά στις ιστορίες των παικτών που έχουν αγωνιστεί με την φανέλα και των δύο ομάδων. Λίγο πριν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός κατεβούν στο παρκέ του Ο.Α.Κ.Α., ιστορίες “αιώνιων” παικτών ανεβαίνουν στο… παρκέ του Redaroume.

Την Κυριακή θυμηθήκαμε εδώ τις ιστορίες του Ζάρκο Πάσπαλι, του Τζόνι Ρότζερς και του Ντίνο Ράτζα. Σήμερα θα θυμηθούμε τρεις ακόμα και το αφιέρωμα θα κλείσει την Κυριακή στον τρίτο τελικό. Όπως είχαμε αναφέρει, αν χρειαστεί και τέταρτος και πέμπτος αγώνας, οι ιστορίες των “αιώνιων” ντέρμπι δεν τελειώνουν ποτέ, οπότε όλο και κάτι θα ετοιμάσουμε για να… τιμήσουμε αυτές τις αναμετρήσεις!

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ “ΣΑΣΑ” ΒΟΛΚΩΦ

Ένας από τους κορυφαίους Σοβιετικούς που φόρεσε την φανέλα των «αιωνίων» ήταν ο Σάσα Βολκώφ. Οι εμφανίσεις του στο ελληνικό μπάσκετ μπορούν να περιγραφούν ως «βίοι αντίθετοι» με εκείνες του Ζάρκο Πάσπαλι! Και οι δύο έπαιξαν δύο χρόνια, κατέκτησαν ένα πρωτάθλημα, έχασαν όμως άλλο ένα!

Ο Βολκώφ ήρθε το 1993 στον Παναθηναϊκό από την Ιταλική Ρέτζιο Καλάμπρια, αφού νωρίτερα είχε αγωνιστεί για τρεις σεζόν στο ΝΒΑ και τους Ατλάντα Χωκς. Πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις με τους πράσινους, οι οποίοι θα τον θυμούνται σίγουρα για μερικά από τα εντυπωσιακά καρφώματα του. Ο Ολυμπιακός  ωστόσο κυριαρχεί εκείνη τη χρονιά και δεν επιτρέπει στον Σάσα να γευτεί τη χαρά του πρωταθλήματος. Αυτό όμως θα γινόταν την επόμενη χρονιά με τρόπο αξιομνημόνευτο!

Η επόμενη χρονιά τον βρίσκει στον Ολυμπιακό, στο πλαίσιο της περίφημης «τράμπας» με τον Ζάρκο Πάσπαλι! Οι δυο τους αλλάζουν στρατόπεδα. Την «εκδίκηση» του πήρε ο Σοβιετικός τον Φεβρουάριο του 1995, όταν πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση στην νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στην Γλυφάδα με σκορ 65-67. Στο τέλος της χρονιάς ο Βολκώφ αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος με τους Πειραιώτες σε εκείνον τον αλήστου μνήμης τελικό, όπου επικράτησαν του Παναθηναϊκού με 45-44!

ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Ο πλέον αμφιλεγόμενος παίκτης για την μετακίνησή του από τον ένα “αιώνιο” στον άλλο με ένα μικρό διάλειμμα στην Βίρτους. Το όνομά του ήταν συνδεδεμένο με τον Παναθηναϊκό, αφού εκεί βρισκόταν από το 1991 μέχρι το 1999. Από την πρώτες χρονιές που άρχισε να παίζει στο τριφύλλι είχε αποδειχθεί ουκ ολίγες φορές “μοιραίος” σε παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, με αποκορύφωμα τόσο το σουτ που έχασε στον τελικό του 1995 αλλά και επίσης σύνδεσε το όνομά του με την μεγαλύτερη ήττα του Παναθηναϊκού από τον Ολυμπιακό με 35 πόντους την επόμενη χρονιά. Από τις 8 χρονιές, είχε καθοριστικό ρόλο στο πρωτάθλημα που κατέκτησαν οι “πράσινοι” στο ΣΕΦ το 1999. Άσχημη ανάμνηση δυστυχώς για εμάς τους Ολυμπιακούς, όμως αυτά έχει το άθλημα…

Παρά το πρωτάθλημα, προς έκπληξη πολλών, ο Οικονόμου αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό και αγωνίστηκε έναν χρόνο στην Βίρτους Μπολόνια για να επιστρέψει το 2000 στο ελληνικό πρωτάθλημα και τον Ολυμπιακό! Μία χρονιά μόνο ήταν η διάρκεια παραμονής του στο μεγάλο Λιμάνι, η οποία δεν εντυπωσίασε κανέναν. Για αυτό και η αποχώρησή του για την Μπαρτσελόνα δεν στενοχώρησε κανέναν από τον Ολυμπιακό.

ΝΤΑΜΙΡ ΜΟΥΛΑΟΜΕΡΟΒΙΤΣ

Μετά την θητεία του στην Σλόμποντα Ντίτα, ο Κροάτης πήρε μεταγραφή το 1994 για την Τσιμπόνα, ενώ το 1998-99 έπαιξε για την Φορτιτούντο Μπολόνια. Για δύο χρόνια (99-01) αγωνίστηκε στην Εφές μέχρι να καταλήξει στον Παναθηναϊκό, από τον οποίο όμως και έφυγε την επόμενη κιόλας χρονιά! Ο Μουλαομέροβιτς ήρθε στους ερυθρόλευκους από τον Πανελλήνιο, στον οποίο αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Αγαπήθηκε και… ξεχάστηκε από τους ερυθρόλευκους μέσα σε διάστημα 40 δευτερολέπτων λόγω ενός λάθους του σε ένα ντέρμπι που η διαιτησία έδωσε… ρεσιτάλ νέων κανονισμών στο μπάσκετ αφήνοντας… πλεονέκτημα σε αντιαθλητικό φάουλ!!! Σφύριγμα που αν είχε δοθεί, το λάθος του Μουλαομέροβιτς θα είχε περάσει στα ψιλά γράμματα.

Τι είχε γίνει; Ο Μουλαομέροβιτς έδωσε με τρίποντο αέρα έξι πόντων στον Ολυμπιακό 50 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Και μετά τα… κατέστρεψε όλα! Συγκεκριμένα, στα 15 δευτερόλεπτα κάνει ένα τραγικό λάθος στην χειρότερη πάσα της καριέρας του που επιχείρησε προς τον Άκερ και έδωσε την δυνατότητα στον Παναθηναϊκό να προσπεράσει με ένα πόντο μετά και το φάουλ που έκανε.

Αυτό το παιχνίδι σήμανε ουσιαστικά και το τέλος του Μουλαομέροβιτς από τον Ολυμπιακό, αφού λίγες μέρες αργότερα διαπληκτίστηκε και με τον προπονητή του, Πίνι Γκέρσον.

Ακόμη ένας παίκτης που έφυγε όπως ήρθε αφού πρώτα έκανε ζημιά στο ντέρμπι…

Κάπου εδώ ολοκληρώνεται το δεύτερο μέρος, με τους δύο από τους τρεις παίκτες να έχουν γράψει τις δικές τους ιστορίες, ουσιαστικά εις βάρος του Ολυμπιακού, αφού ποτέ δεν “επιασαν”. Όμως, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, αυτά έχει η ιστορία. Δεν ήταν ευχάριστο, αλλά είπαμε… Τα έχει αυτά η ιστορία!

Τις περιόδους του Οικονόμου και του Μουλαομέροβιτς, που εν ολίγοις γινόταν το “έλα να δεις” στα πέτρινα μπασκετικά χρόνια, παίκτες έρχονταν και απέρχονταν και δεν θα θέλαμε καν να τους θυμόμαστε. Τα ζήσαμε όλοι και έτσι μάθαμε να εκτιμούμε τις μεγάλες επιτυχίες που θα ακολουθούσαν. Για αυτό και δακρύσαμε από χαρά όταν έφτασε ξανά η στιγμή να ξορκιστούν τα φαντάσματα που στοίχειωναν τα ερυθρόλευκα όνειρά μας. Για αυτό νιώσαμε δικαιωμένοι που σταθήκαμε στο πλευρό της ομάδας μας και είμαστε πάντα υπερήφανοι.

Κι όσοι γνωρίζουν πολύ καλά όλα τα παραπάνω, ξέρουν πολύ καλά ποιος παίκτης έρχεται στο αφιέρωμα της Κυριακής και ποιες είναι οι δικές του “αιώνιες” ιστορίες!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button