ΒΟΛΕΪΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣΜΠΑΣΚΕΤΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΠΟΛΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Να μας ζήσεις, Έφηβέ μας!

“Συνίσταται εν Πειραιεί υπό τον τίτλον «Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς» Σωματείον, ούτινος σκοπός είναι η ανάπτυξις της σωματικής αγωγής παρά τη νεολαία και η κατά πάντα φίλαθλον τρόπον εξύψωσις αυτής”.

Με αυτά τα λόγια ξεκινούσε σαν σήμερα, πριν 92 χρόνια την 10η Μαρτίου του 1925 στην ταβέρνα του Μοίρα στον Πειραιά, το κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης ενός νεοσύστατου σωματείου, το οποίο προήλθε από την ένωση του Πειραϊκού Ποδοσφαιρικού Συνδέσμου και Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς.

Αποτέλεσμα εικόνας για ολυμπιακος ίδρυση

Αυτά τα λόγια επισφράγισαν την “γέννηση” του Ολυμπιακού, του θρύλου του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο οποίος σήμερα γίνεται 92 ετών μεν, όμως εξακολουθεί να παραμένει έφηβος. Τα ιδρυτικά μέλη ήταν 33 και ανάμεσά τους βρίσκονταν οι αδελφοί Ανδριανόπουλοι (Γιάννης, Γιώργος, Ντίνος, Βασίλης), ο Νότης Καμπέρος, ο Μιχάλης Μανούσκος και ο Κώστας Κλειδουχάκης. Στην ιστορική συνεδρίαση, μέσα σε απόλυτη σιγή, ο Νότης Καμπέρος πρότεινε την ονομασία “Ολυμπιακός”. Άπαντες είχαν μείνει άφωνοι για μερικά δευτερόλεπτα και στην συνέχεια ξέσπασαν σε ζητωκραυγές “εγκρίνοντας” την πρότασή του. Στην συνέχεια ο Μιχάλης Μανούσκος ολοκλήρωσε την ονομασία “Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς”.

Το θρυλικό ποδηλατοδρόμιο

Πρώτη έδρα του Ολυμπιακού ήταν το ποδηλατοδρόμιο στο Νέο Φάληρο, εκεί όπου αντιμετώπισε την ομάδα του γαλλικού πολεμικού πλοίου “Ζαν Ντ’ Αρκ” (6-0) στην πρώτη καταγεγραμμένη αναμέτρηση της ιστορίας του. Ξεκίνησε από το πρωτάθλημα Πειραιά και στη συνέχεια αγωνίστηκε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Οι αδελφοί Ανδριανόπουλοι (σκίτσο Θ. Πέππα)

Η φανέλα του νεοσύστατου συλλόγου, έχει τις ρίζες της στο Κέμπριτζ της Αγγλίας και την πανεπιστημιακή ομάδα. Εκεί ο Γιάννης Ανδριανόπουλος, το ένα από τα πέντε αδέρφια που υπήρξαν ιδρυτές και πρώτοι παίκτες της ομάδας του Πειραιά, είχε δει την συγκεκριμένη ερυθρόλευκη ριγωτή και την υιοθέτησε για τον Ολυμπιακό. Κόκκινο για το πάθος, λευκό για την αγνότητα. Οι πρώτες εμφανίσεις είχαν το χαρακτηριστικό κορδόνι στον θώρακα και το λαιμό.

Μέχρι και σήμερα ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς έχει κατακτήσει 43 πρωταθλήματα (έρχεται και το 44ο), 27 Κύπελλα, 3 σούπερ καπ και ένα Βαλκανικό (1963), ενώ μαζί με τα υπόλοιπα ενεργά αθλητικά τμήματα, απαριθμεί περισσότερους από 600 τίτλους, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς τα τοπικά Πειραιά βγαίνουν πάνω από… 1000!

Πιο αναλυτικά, στο μπάσκετ, μετράει ένα διηπειρωτικό, τρία ευρωπαϊκά, δώδεκα πρωταθλήματα και εννιά κύπελλα.

Στο βόλεϊ ανδρών δύο κύπελλα κυπελλούχων Ευρώπης, 27 πρωταθλήματα, 15 Κύπελλα, 4 Λιγκ Καπ και 2 σουπερ καπ, ενώ το τμήμα γυναικών μετράει 4 πρωταθλήματα και 7 Κύπελλα.

Στο πόλο πια, ούτε λόγος να γίνεται! Ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ένα ευρωπαϊκό σουπερ καπ, 30 πρωταθλήματα Ελλάδος, 18 Κύπελλα Ελλάδος και 2 σουπερ καπ είναι η συγκομιδή των ανδρών και στις γυναίκες έχουμε ένα ευρωπαϊκό, ένα Κύπελλο ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας LEN, ένα σουπερ καπ ευρώπης και 7 πρωταθλήματα Ελλάδος.

Φυσικά να αναφέρουμε ότι στο μπάσκετ γυναικών ο Ολυμπιακός έκανε την εμφάνισή του το 2015 και κατέκτησε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο από την πρώτη κιόλας χρονιά!

Από την 10η Μαρτίου 1925, ξεκίνησαν να… συνίστανται μαζί του, εκατομμύρια πιστοί φίλαθλοι που απαριθμεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Καθένας από αυτούς, έχει περάσει ή έχει ακούσει για το Ποδηλατοδρόμιο, το παλιό στάδιο Καραϊσκάκη, το νέο γήπεδο Καραϊσκάκη και συνεχίζει την πορεία του πλάι στον 92χρονο έφηβο.

Σήμερα:

Ο Ολυμπιακός είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος της Ελλάδος και από άποψη τίτλων και από άποψη κόσμου. Αποτελεί το καμάρι των φιλάθλων του σε όλα τα τμήματα. Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, Ερασιτέχνης με βόλεϊ, πόλο, ανδρών γυναικών, μπάσκετ και τόσα άλλα αθλήματα έχουν να διήγηθούν τις δικές τους μικρές ιστορίες θριάμβων και χαράς, περηφάνειας και δόξας που έχουν χαρίσει στον κόσμο.

92 χρόνια ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

Θρύλε μας, να τα χιλιάσεις!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button