ΜΠΑΣΚΕΤΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η προσωρινή διοίκηση της ΕΟΚ «αποφασίζει και διατάζει»

Πέρασε την αλλαγή στην Α1 Γυναικών για την αύξηση του αριθμού των ξένων παικτριών, χωρίς διαβούλευση με τις ομάδες. Όπως ήθελαν σωματεία που συμπαθεί.

Η ΕΟΚ έχει τον τελευταίο καιρό προσωρινή διοίκηση. Θεωρητικά μετρά αντίστροφα ο χρόνος για να γίνουν οι εκλογές. Θεωρητικά θα έπρεπε η προσωρινή διοίκηση να μην λαμβάνει αποφάσεις για σοβαρά ζητήματα. Ένα εξ αυτών είναι δεδομένα και ο αριθμός των ξένων παικτριών που θα αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών. Η προσωρινή διοίκηση πήρε, λοιπόν, την απόφαση να αυξήσει τον αριθμό από τρεις σε τέσσερις.

Ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως αυτό που συνιστά δραστική αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής του. Ένα τόσο σημαντικό θέμα που θα έπρεπε, πριν την οριστική απόφαση, να συνδυαστεί με τη σχετική διαβούλευση με τις ομάδες. Αλλά η ΕΟΚ της λογικής «αποφασίζουμε και διατάζουμε» δεν καταλαβαίνει από τέτοια πράγματα. Δεν λειτουργεί δημοκρατικά! Λειτουργεί… ολιγαρχικά. Αποφασίσει η διοίκηση αυτό που θέλει και δεν ρωτά κανέναν!

Θεωρητικά, η Ομοσπονδία πρέπει να ακούει τα σωματεία, να αφουγκράζεται τις θέσεις των συλλόγων ανά πρωτάθλημα. Το θέμα των ξένων παικτριών είναι πολύ σημαντικό. Διότι καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη δυναμική των ομάδων. Έστω και για τα μάτια του κόσμου θα έπρεπε να είχε υπάρξει μια μορφή διαβούλευσης με τους συλλόγους που μετέχουν στην Α1 Γυναικών, από τη στιγμή που υπάρχει θέληση για αλλαγή των ξένων παικτριών από 3 σε 4.

Να σημειωθεί πώς τα προηγούμενα χρόνια όταν η πλευρά του Ολυμπιακού ζητούσε να αυξηθεί ο αριθμός των ξένων παικτριών, ούτως ώστε να υπάρχουν καλύτερες πιθανότητες για τις ελληνικές ομάδες για να μπορέσουν να διακριθούν στα κύπελλα Ευρώπης, η ΕΟΚ έβρισκε «δικαιολογίες» για να μην υλοποιήσει αυτό το αίτημα των «ερυθρολεύκων».

Η ΕΟΚ απαντούσε στα συνεχόμενα αιτήματα της πλευράς του Ολυμπιακού με τα ακόλουθα «επιχειρήματα»:

  • δεν θέλουν οι άλλες ομάδες να γίνει κάποια αλλαγή
  • πρέπει να στηριχθούν οι Ελληνίδες παίκτριες
  • δεν υπάρχουν χρήματα για παραπάνω ξένες παίκτριες

Τώρα, ξαφνικά, όλα αυτά έχουν αλλάξει. Πιο σωστά, μάλλον είναι… αλλιώς τα πράγματα πλέον. Το γεγονός ότι η πλευρά του Παναθηναϊκού, η οποία έχει άριστες σχέσεις με την ΕΟΚ, είναι θετική στην αλλαγή της προκήρυξης και στην αύξηση του αριθμού των ξένων παικτριών στο πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ Γυναικών, είναι απλά ένα τυχαίο γεγονός! Λες και η ΕΟΚ έκανε αποδεκτό το… θέλημα των «πράσινων» ένα πράγμα.

Μια κατάσταση που φανερώνει την ασυδοσία της ομοσπονδίας που κάνει ό,τι θέλει, ικανοποιώντας τα «θέλω» συγκεκριμένων ομάδων τις οποίες συμπαθεί κάπως παραπάνω. Και να ήταν η πρώτη φορά; Δεν είναι και το ξέρουν όλοι! Το μεγάλο ερώτημα είναι ένα: γιατί δεν υπήρξε διαβούλευση με τα σωματεία; Μήπως γιατί αν συνέβαινε αυτό θα ακούγονταν πολλές διαφορετικές απόψεις και δεν θα ήταν εύκολο να περάσει, τόσο άνετα, αυτή η αλλαγή στην προκήρυξη.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button