ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ernesto Valverde. Un de nosaltres (vid)

Η επιλογή του να παραθέσουμε τον τίτλο του άρθρου στην γλώσσα του Ερνέστο έχει να κάνει με το γεγονός που περιγράφει. Ότι δηλαδή, είναι ένας από εμάς!

Λίγοι προπονητές έχουν αγαπηθεί τόσο πολύ στην ιστορία του Ολυμπιακού. Συγκεκριμένα, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού μπορεί και να είναι, Έλληνες και ξένοι μαζί. Οι δύο από αυτούς τυχαίνει να τεθούν αντιμέτωποι στον αυριανό αγώνα των πρωταθλητών Ελλάδος με την ιστορική και παγκόσμια Μπαρτσελόνα.

Για τον Τάκη έχουμε γράψει ένα σωρό πράγματα, κι όσα και να γράψουμε ακόμα πιθανώς να μας φαίνονται λίγα. Όμως εδώ, σε αυτό το αφιέρωμα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για ακόμη έναν προπονητή, που ήταν, είναι και θα είναι για πάντα ένας από εμάς. Ένας φίλαθλος του Ολυμπιακού. Και το όνομά του, Ερνέστο Βαλβέρδε.

Αλήθεια, το να γίνει κανείς αγαπημένος προπονητής μίας ομάδας, του κόσμου της και όλων όσων εργάζονται προκειμένου εκείνη να προοδεύει και να ανεβαίνει ψηλότερα στο ποδοσφαιρικό στερέωμα, είναι κάτι πολύ δύσκολο. Κι όταν μάλιστα ο προπονητής ξεκινάει με έναν αποκλεισμό από την Ευρώπη, τότε είναι που λές πως γίνεται αδιανόητο. Κι όμως, ο Ερνέστο δούλεψε σε όλα τα επίπεδα. Κι όταν λέμε δούλεψε, εννοούμε δούλεψε.

Τα κατορθώματά του με τον Ολυμπιακό μιλούν από μόνα τους. Τρία πρωταθλήματα σε ισάριθμες χρονιές που έκατσε στον πάγκο της ομάδας με τα δύο από αυτά να γίνονται νταμπλ το 2009 και το 2012. Η μπάλα που είδαμε, σε συνδυασμό με τους παικταράδες, ειδικά στις δύο τελευταίες θητείες του, αλησμόνητη. Κι αυτό γιατί ο Ερνέστο ήταν εκείνος που εισήγαγε στον Ολυμπιακό το σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Κάπου εδώ κλείνουν τα ποδοσφαιρικά και έρχονται τα υπόλοιπα. Άλλωστε είπαμε. Τι να πει κανείς για τα κατορθώματα του Ερνέστο Βαλβέρδε στον Ολυμπιακό.

Είπαμε πως είναι ένας από εμάς. Και είναι. Τραγούδι στην εξέδρα δεν γίνεται όποιος κι όποιος. Όταν λέμε τραγούδι, εννοούμε να έχει σηκωθεί όχι μία κερκίδα, όχι όλο το πέταλο, αλλά όλο το γήπεδο και να τραγουδάει εν χορώ το αλησμόνητο “Εεεεερνέστο Βαλβέεεερδε” στους ρυθμούς του 7 Nations Army. Και δύο φορές, όταν ήταν να αφήσει την χώρα μας και τον Ολυμπιακό, το έκανε πρωταθλητής και με μάτια βουρκωμένα από συγκίνηση. Ο ίδιος πίστευε ότι δεν έκανε κάτι παραπάνω από το καθήκον του και έκανε ότι καλύτερο μπορούσε από την πρώτη έως την τελευταία ημέρα. Κι όμως… Ο ίδιος ίσως να μην το καταλάβει ποτέ, αλλά όλοι εμείς οι υπόλοιποι καταλαβαίνουμε ότι μας έδωσε το κάτι παραπάνω. Τι είναι αυτό; Δεν ξέρουμε… Κανείς δεν ξέρει επ’ ακριβώς. Όμως το έδωσε. Για αυτό και έγινε σύνθημα, για αυτό και τραγούδησε μαζί με τον κόσμο, για αυτό και δάκρυσε, για αυτό και όπου πηγαίνει διαφημίζει τον Ολυμπιακό και μιλάει για αυτόν με τα καλύτερα λόγια.

Τι άλλο να πούμε για τον Ερνέστο. Απλά θα κλείσουμε, όπως ξεκινήσαμε. Με την φράση στα Καταλανικά:

Ernesto Valverde – Un de nosaltres (Ερνέστο Βαλβέρδε – Ένας από εμάς)

Σχετικά Άρθρα

Back to top button