ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η εκδίκαση για την κεντρική διαχείριση του 23-24

Δύο ώρες κράτησε περίπου κράτησε η εκδίκαση της προσφυγής του Ολυμπιακού στο Διαιτητικό Δικαστήριο κατά της Λίγκας και της ΕΠΟ για την απόφαση της κεντρικής τηλεοπτικής διαχείρισης στο πρωτάθλημα από τη σεζόν 2023-24.

To σημαντικό στην υπόθεση είναι ότι όπως έγινε γνωστό,  ο Ολυμπιακός, για να μη χάσει τις προθεσμίες, κατέθεσε προσφυγή κατά της κεντρικής διαχείρισης και στα πολιτικά δικαστήρια, κάτι που συνέβη τη Δευτέρα 11/10, ενώ στις 2/10 προηγήθηκε του Παναθηναϊκού.

«Πράγματι ο Ολυμπιακός άσκησε αγωγή με αντικείμενο την ακύρωση της απόφασης. Το κάναμε σε περίπτωση που το διαιτητικό κρίνει ότι δεν έχει δικαιοδοσία στην υπόθεση. Το δικαστήριο σας όμως, έχει μετα βεβαιότητας δικαιοδοσία. Η δικαιοδοσία του δικαστηρίου σας στηρίζεται στον ίδιο το νόμο και δεν νοείται κατάργηση της δικαιοδοσίας του δικαστηρίου σας. Σύμφωνα με το νόμο, η διαιτησία του δικαστηρίου σας είναι υποχρεωτική. Η προκήρυξη λέει ότι αρμόδια για ακύρωση αποφάσεων είναι τα διαιτητικά όργανα. Το ίδιο προβλέπει και η ΕΠΟ. Τόσο ο νόμος όσο και το καταστατικό της ΕΠΟ, όσο ο κανονισμός και το καταστατικό της σούπερ λιγκ προβλέπουν υποχρεωτική δικαιοδοσία του δικαστηρίου σας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος του Ολυμπιακού, Γιώργος Σωτηρόπουλος.

Και συμπλήρωσε: «Η άσκηση αγωγής μας δεν πρόκειται να ερμηνευτεί σαν πρόταση ακύρωσης της διαιτησίας μας με τη λίγκα. Την κάναμε για να μην απωλέσουμε τις ημερομηνίες με το πολιτικό δικαστήριο, σε περίπτωση που μια στις χίλιες το δικαστήριο σας αποφανθεί ότι δεν έχει δικαιοδοσία. Η ολιστική μελέτη λέει ότι θα πρέπει να εξεταστεί η κεντρική διαχείριση, δεν ζητάει να επιβληθεί και δεν θα μπορούσε να το κάνει άλλωστε.

Μέχρι τώρα ουδείς γνωρίζει τι αποφάσισε η ΕΠΟ, ούτε έχει κατατεθεί στο Ειρηνοδικείο τροποποίηση του καταστατικού. Ότι και να λέει σε κάθε περίπτωση, η τροποποίηση, υπερισχύει ο νόμος».

Παράλληλα τόνισε: Υπάρχει έννομο συμφέρον από την πλευρά μας κατά της κεντρικής διαχείρισης. Δεν μπορεί να επιβληθεί υποχρεωτική κεντρική διαχείριση. Υπάρχει γνωμοδότηση που δέχεται ακυρότητα της ΓΣ. Είναι καταχρηστικές οι ψήφοι των 12 ΠΑΕ υπέρ της κεντρικής διαχείρισης, προσβάλουν δικαίωμα της ομάδας μας. Υπάρχει ακυρότητα απόφασης, υπάρχει παράβαση διάταξης, με βάση το καταστατικό και το νόμο. Η Ολιστική Μελέτη της UEFA αφιερώνει μόνο 5 γραμμές και αναφέρει ότι πρέπει να εξεταστεί η επιβολή κεντρικής διαχείρισης, άρα δεν ζητά να επιβληθεί. Καθιστά σκοτεινό το ζήτημα της κεντρικής διαχείρισης από ΕΠΟ. Δεν υπάρχει κείμενο καταστατικού της ΕΠΟ, δεν έχει κατατεθεί ειρηνοδικείο, μυστηριώδης τροποποίηση, όμως υπερισχύει άρθρο το 84 το νόμου ότι δεν είναι υποχρεωτική. Ίσχυε και στο παρελθόν αλλά ήταν προϊόν συμφωνίας ομάδων. Το 2015 ΠΑΟΚ, ΠΑΟ αποχώρησαν και ουδείς αμφισβήτησε δικαίωμα να διαπραγματευτούν μόνοι τους τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα. Είναι βασική πηγή εσόδων τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, προκύπτουν από επενδύσεις, δεν θέλουμε να τα σφετεριστούν άλλες ΠΑΕ που δεν επενδύουν και να τα διανείμουν με σκοτεινά κριτήρια άλλες ΠΑΕ».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button