ΜΠΑΣΚΕΤΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εάν μάθεις από την ήττα σου, τότε δεν έχεις χάσει τελείως…

 

Όταν τα πράγματα έχουν τελειώσει, δυστυχώς, με τον χειρότερο από κάθε άποψη τρόπο για την ομάδα σου, καλώς ή κακώς, δεν μπορείς να μείνεις μόνο σε μία βραδιά. Πρέπει να προχωρήσεις παρακάτω, γιατί ούτε ο Ολυμπιακός σταματάει να υφίσταται, ούτε και πρέπει να διαλυθεί το σύμπαν.

Η φράση του τίτλου, διασαφηνίζουμε για να μη μας πουν και λογοκλόπους, ανήκει στον Αμερικανό συγγραφέα Ζιγκ Ζίγκλαρ. Και είναι όντως μία πολύ σοφή φράση η οποία τυχαίνει να βρίσκει εφαρμογή και στην περίπτωση της ομάδας μπάσκετ, που χθες δεν κατάφερε να στεφθεί πρωταθλήτρια Ελλάδος. Ο Ολυμπιακός ήταν κατώτερος των περιστάσεων, είχε “αδειάσει” εντελώς, όχι χθες, αλλά στην πραγματικότητα μετά από την υπερπροσπάθεια όλης της σεζόν με αποκορύφωμα την Κωνσταντινούπολη. Για αυτό το λόγο και έχασε το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό.

Δεν είναι ντροπή. Εξάλλου άμα δεν παίζεις καλά, τότε μοιραία ο αντίπαλός σου, όποιος και αν είναι αυτός θα προσπαθήσει να σε κερδίσει. Έτσι κι έγινε εχθές.

Προς Θεού όμως. Δεν υπάρχει λόγος να έρχεται αυτόματα η καταστροφή, ούτε να λέγονται “βαριές” κουβέντες, απαξιωτικές για μία ομάδα που μας έχει κάνει πολλάκις υπερήφανους. Συνήθως, έχουμε την τάση να τα μηδενίζουμε όλα μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και να ξεχνάμε, προσβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο κάθε προσπάθεια που κάνει η ομάδα. Δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Μία ήττα δεν είναι ντροπή. Είναι όμως ντροπή και συνεπώς, εκεί έρχεται η πραγματική καταστροφή αν δεν μάθεις από αυτή σου την ήττα.

Όπως γράψαμε και παραπάνω, ο Ολυμπιακός δεν θα πάψει να υπάρχει επειδή χθες έχασε το πρωτάθλημα. Ούτε το τέλος του κόσμου ήρθε. Όμως μπορεί να μάθει, και να μάθει πάρα πολλά πράγματα.

Είναι αλήθεια πως η σεζόν ήταν “πειραματική” και για τους ερυθρόλευκους αλλά και για όλες τις ομάδες γενικά που συμμετείχαν στο νέο σύστημα της Ευρωλίγκα με τους συνεχόμενους αγώνες. Ένα πρόγραμμα “Γολγοθάς” το οποίο, το δίχως άλλο, μπορεί να σε μάθει πάρα πολλά πράγματα. Όπως για παράδειγμα να φροντίσουμε πολύ πιο σωστά και με τα όσα μάθαμε από την φετινή σεζόν τον σχεδιασμό της επόμενης. Υπήρξαν πράγματα που μας άρεσαν. Αυτά τα κρατάμε και χτίζουμε πάνω τους. Υπήρξαν πράγματα που δεν μας άρεσαν. Αυτά τα αλλάζουμε και τα βελτιώνουμε. Φάνηκε, για παράδειγμα πως η σεζόν δεν μπόρεσε τελικά να “βγει” με τις επιλογές κάποιων παικτών. Αυτά είναι λάθη που πρέπει και μπορούν να διορθωθούν με ουσιαστικές προσθήκες και ριζικές αλλαγές στην ομάδα.

Καλή η περηφάνεια και πάντα θα υπάρχει. Όντως είναι, και μάλιστα πολύ μεγάλη για την ομάδα μας. Δεν λησμονούμε όλα αυτά που μας χάρισε ο Ολυμπιακός μας τόσα χρόνια μόνο με μία ήττα και μία απώλεια πρωταθλήματος. Αν έιναι δυνατόν. Δεν μπορεί να τα ισοπεδώνουμε όλα. Όμως, η περηφάνεια αυτή φάνηκε πως χρειάζεται πλέον ενίσχυση για να γίνει ακόμη μεγαλύτερη. Και ιδού η ευκαιρία, με την νέα σεζόν να ξεκινάει άμεσα.

Μπορούμε να μάθουμε πράγματα από αυτήν την ήττα και γενικά από αυτήν την σεζόν ώστε να προετοιμάσουμε την επόμενη όπως πρέπει για να επιστρέψουμε στις κορυφές που ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό. Γιατί, όπως τονίσαμε, ο Ολυμπιακός δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ. Κι αν όντως φανεί πως μάθαμε, τότε στην πραγματικότητα, δεν χάσαμε εντελώς.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button