ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βραβεύτηκε ο Μαρινάκης

Με τιμητική πλακέτα βραβεύτηκε ο διοικητικός ηγέτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης για την στήριξη που παρέχει στον ποντιακό ελληνισμό.

 

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο ηγέτης του Ολυμπιακού και εφοπλιστής, από τους κορυφαίους παγκοσμίως, έλαβε μια τιμητική διάκριση για τη συνεισφορά του στον Ποντιακό πολιτισμό. Καθώς μην ξεχνάμε πως συνεισέφερε στην ανέγερση του Μνημείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με τα αποκαλυπτήρια να γίνονται τον Μάιο, στην πλατεία Αλεξάνδρας.

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους από το 1915 έως το 1926 είναι κάτι το οποίο κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει, καθώς δολοφονήθηκαν 353 χιλιάδες άνθρωποι. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, βραβεύτηκε στο 13ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ των Ποντιακών Χορών, που έγινε στο ΣΕΦ στις 2 Δεκεμβρίου. Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε από την Πανποντιακή Ομοσπονδία της Ελλάδας και τον Σύνδεσμο των Ποντιακών Ομοσπονδιών της Νότιας Ελλάδας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν 453 Ενώσεις, 2.500 χορευτές και αρκετοί καλλιτέχνες. Έγινε, μάλιστα και μια θεατρική παράσταση στην ποντιακή διάλεκτο, ακολουθούμενη από ένα αφιέρωμα στην οικογένεια Υψηλάντη, στην οποία αφιερώθηκε η εκδήλωση.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης βραβεύτηκε με μια τιμητική πλακέτα για τη στήριξη που παρέχει στον ποντιακό ελληνισμό και αξίζει να αναφερθεί πως από την πλευρά της μητέρας του, είναι απόγονος της οικογένειας Υψηλάντη, της οποίας οι πρόγονοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ελληνική επανάσταση και στην απομάκρυνση του τουρκικού ζυγού.

 

Μαρινάκης: «Μεγάλη μου τιμή»

Από την πλευρά του ο διοικητικός ηγέτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης στις δηλώσεις που παραχώρησε, δεν παρέλειψε να εκφράσει τη ευγνωμοσύνη του για αυτή την βράβευση

«Μεγάλη μου τιμή που λαμβάνω αυτό το βραβείο. Η τραγωδία της γενοκτονίας του Πόντου δεν θα πρέπει να ξεχαστεί και ως εκ τούτου, όσο περνά ο καιρός, είναι ακόμα πιο σημαντικό να θυμόμαστε την ιστορία και τα μαθήματα τα οποία μπορούμε να πάρουμε από αυτό που έγινε. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα, γιατί είμαι απόγονος της οικογένειας Υψηλάντη. Για αυτόν τον λόγο, είναι τιμή μου να μπορώ να συνεισφέρω στη διατήρηση αυτής της μνήμης, τόσο μέσω του Μνημείου όσο και με όποιον άλλον τρόπο μπορώ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πανποντιακή Ομοσπονδία της Ελλάδας για αυτή την εκπληκτική δουλειά, που κάνει τόσα πολλά για να διατηρηθούν ζωντανές οι παραδόσεις και η ιστορία».

«Παρών» ήταν και ο Δήμαρχος του Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, που τόνισε. «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για τον Δήμο Πειραιά να φιλοξενεί το 13ο Φεστιβάλ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Πρέπει να διατηρήσουμε για πάντα τη μνήμη της γενοκτονίας και να τιμήσουμε τους Πόντιους πρόσφυγες. Πολλοί πρόσφυγες ήρθαν στον Πειραιά, εξομοιώθηκαν στην κοινωνία μας και με την εργατικότητα και τις ιδέες τους έγιναν μόνιμοι κάτοικοι της πόλης, μεταφέροντας παραδόσεις και νέα πολιτιστικά στοιχεία στην τοπική κοινωνία. Ο ποντιακός ελληνισμός αποτελεί σημαντικό τμήμα του πληθυσμού μας και τον τιμάμε».

Τέλος, ο πρόεδρος της Πανποντιακής Ομοσπονδίας, Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης, τόνισε. «Εκτιμούμε αυτό το λιμάνι, αυτήν την πόλη και τον λαό του Πειραιά, επειδή ήταν ο μόνος Δήμος στην Ελλάδα που ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα των Ομοσπονδιών μας να κατασκευάσουν ένα μνημείο γενοκτονίας. Έτσι, στις 21 Μαΐου 2017, ήμασταν ευτυχείς να παρευρεθούμε και να συμμετάσχουμε στην αποκάλυψη αυτού του μεγάλου Μνημείου για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην πλατεία Αλεξάνδρας».

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button