ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣΠΟΛΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βλάχος: “Είμαστε στην Ελίτ της Ευρώπης”

Είναι ο προπονητής των μεγάλων επιτυχιών της ανδρικής ομάδας πόλο του Ολυμπιακού και χαίρει σεβασμού από όλο τον κόσμο. Το γεγονός πως η ομάδα δεν τα πήγε και τόσο καλά στο Final Six δεν έχει να πει τίποτα σύμφωνα με τον κόουτς Θοδωρή Βλάχο, αφού μιλώντας στο Redaroume και τον Παναγιώτη Μελά, υπογράμμισε πως η διάρκεια που έχει ο σύλλογος και το ότι βρίσκεται και πρέπει να παραμείνει στην ελίτ του Ευρωπαϊκού πόλο είναι κάτι εξίσου σημαντικό.

Ο κόουτς μίλησε για όλους και για όλα, σχολίασε τις αλλαγές που αναμένεται να εισαχθούν από την LEN στο επόμενο Champions League, για την ανάδειξη νέων παικτών ένω έπλεξε το εγκώμιο του κόσμου που βρίσκονται δίπλα στην ομάδα με κάθε τρόπο.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Θοδωρή Βλάχου στο Redaroume:

To Final Six ολοκληρώθηκε λίγο πρόωρα. Γλυκόπικρη η γευση γιατί θέλαμε το κάτι παραπάνω αλλά είπατε πως καλύτερα που ήμασταν εκεί σε σχέση με κάποιους άλλους:

Θα πώ ότι έιναι πικρή η γεύση γιατί εδώ που ήρθαμε φεύγουμε πικραμένοι. Κυρίως εγώ σαν προπονητής της ομάδας δεν απόλαυσα την ομάδα μου όπως το κάνω και το έχω κάνει πολλές φορές τα τελευταία 2-3 χρόνια και νομίζω κανείς δεν ευχαριστήθηκε την παρουσία μας εδώ. Δεν παίξαμε αυτό που μπορούμε να παίξουμε. Δεν προσφέραμε αυτά που μπορούσαμε να προσφέρουμε και άσχετα με το αποτέλεσμα είναι αυτό που μας μένει σαν ερωτηματικό. Το αποτέλεσμα δεν ήταν κακό. Καταλάβαμε την τελευταία θέση. Ήμασταν δύο απογοητευμένες ομάδες στην 5η – 6η θέση όπου ο λιγότερο απογοητευμένος θα κέρδιζε. Θέλω όμως να πω πως όλη αυτή η κακή μας εμφάνιση και παρουσία εδώ δεν αναιρεί του τι έχουμε κάνει με πόσα σημαντικά παιχνίδια και πόσες σημαντικές νίκες έχουμε πάρει τα τελευταία χρόνια. Παραμένουμε στην ελίτ του ευρωπαϊκού πόλο. Δεν νομίζω ότι όλοι μας ξεχάσαμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε καλύτερα. Υπάρχουν σίγουρα λόγοι που μπορεί να παρουσιάσαμε αυτό το πρόσωπο αλλά πιο ξεκάθαρα θα ξέρουμε τις επόμενες μέρες και θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

Υπάρχει ένα παράδειγμα της Γιουγκ στο οποίο θα αναφερθώ. Ήταν η ίδια ομάδα. Μία ομοιογενής ομάδα και πολύ καλή ομάδα με πολύ καλούς παίκτες που συνεχίζουν να παίζουν μαζί, ξέρουν ο ένας τον άλλο. Είναι το όπλο που είχαμε πέρσι και εμείς και φέτος το χάσαμε. Κάναμε τέσσερις αλλαγές. Δεν θα πω αν κάποιος μας βγήκε ή όχι ούτε αν κάποια αλλαγή ήταν κακή ή όχι γιατί κρίνονται όλοι εκ του αποτελέσματος. Οπότε σαν πρώτο λόγο που προβάλλω εγώ είναι ότι η ομάδα έχασε την ομοιογένειά της”.

Η διοργάνωση από του χρόνου αλλάζει. Οι όμιλοι θα έχουν περισσότερες ομάδες. Ο σχεδιασμός πια αλλάζει τελείως;

“Ίσως θα έπρεπε να αλλάξει. Να έχουμε πιο πολλούς παίκτες. Ωστόσο όπως ξέρετε, το πόλο δεν είναι πλούσιο άθλημα ή να έχει πολλούς σπόνσορες. Οπότε δεν ξέρω αν μπορούμε να έχουμε μεγάλο ρόστερ για να αποφύγουμε απώλειες σε κάποια παιχνίδια. Πρέπει να συμβαδίζουμε με αυτά που μπορούμε να κάνουμε κι όχι να αναζητούμε περισσότερα πράγματα. Θα τα βάλουμε κάτω, να δούμε μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε, πόσο πιο μεγάλο και ποιοτικό ρόστερ μπορούμε να έχουμε. Ο Ολυμπιακός είναι μία μεγάλη ομάδα και καταξιωμένη στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι πολλοί καλοί παίκτες που μετακινούνται στην Ευρώπη όμως προτιμούν το ουγγρικό πρωτάθλημα ή το ιταλικό που είναι πιο δυνατά, κι όχι στην Ελλάδα που θα παίξουν μόνο τα παιχνίδια του Champions League. Είναι δυστυχώς ένα γεγονός αυτό και είναι κάτι απαγορευτικό στο να φέρουμε καλούς και ποιοτικούς ξένους παίκτες”.

Θα γίνει αξιοποίηση νέων παικτών όπως ο Γεννηδουνιάς;

“Ο Γεννηδουνιάς είναι πραγματικά το next big thing του Ολυμπιακού. Έχει πολλά περιθώρια εξέλιξης. Τον πιστεψα από την πρώτη στιγμή. Τον έχω μεγαλώσει και τον ξέρω καλά από δέκα χρονών παιδί που ήμασταν μαζί στο Παλαιό Φάληρο. Του αρέσει πολύ το άθλημα και θέλει να εξελιχθεί. Υπάρχουν κι άλλα παιδιά, αλλά δεν νομίζω πως υπάρχουν έτοιμα για να μπουν και να δώσουν λύσεις στην ομάδα του Ολυμπιακού. Αλλά σίγουρα υπάρχουν παιδιά που μπορούν να εξελιχθούν σε μερικά χρόνια για να κάνουν την γενιά που θα διεκδικήσει κάτι καλό στο ελληνικό πόλο, είτε συλλογικά είτε στην εθνική Ελλάδος”.

Υπάρχει μία ροή με δύσκολα παιχνίδια στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα ο ανταγωνισμός είναι μικρός. Πιστεύετε ότι το νέο σύστημα βοηθάει τον Ολυμπιακό.

“Ναι. Εμείς μόνο με τα ευρωπαϊκά παιχνίδια διατηρούμε την όρεξή μας και είμαστε σε εγρήγορση. Αν είναι πιο πολλά, που θα είναι, νομίζω 14 πια τα ευρωπαϊκά, θα έχουμε τουλάχιστον δύο παιχνίδια τον μήνα. Είναι κάτι καλύτερο από αυτό που έχουμε τώρα γιατί θα ξέρουμε πως θα είμαστε πιο συγκεντρωμένοι και δεν θα λέμε σε ένα μήνα έχουμε να παίξουμε πχ με την Ζόλνοκ και να κρατηθούμε σοβαροι και συγκεντρωμένοι. Όσο και να το λέμε, δεν γίνεται αν δεν έχεις μπροστά σου γεγονότα σημαντικά για να προετοιμαστείς”.

Το πρωτάθλημα κατέληξε στον Πειραιά. Μία χαρούμενη στιγμή που θα έχετε να θυμάστε; Οι φίλαθλοι γέμισαν το Παπαστράτειο, δημιούργησαν καταπληκτική ατμόσφαιρα. Τι σας έχει μείνει στο μυαλό;

“Εγώ είμαι στον Ολυμπιακό πολλά χρόνια και σαν αθλητής και σαν προπονητής. Έχω πολλές χαρούμενες στιγμές να θυμάμαι! Είναι ελάχιστες οι στιγμές οι οποίες με πίκραναν. Φέτος όμως, κάναμε μεγάλες νίκες στην Ευρώπη. Δεν θα πω ότι έιμαι χαρούμενος ή ότι δεν θα θυμάμαι το πρωτάθλημα που κατακτήσαμε. Θα θυμάμαι όμως τις νίκες στην Ουγγαρία, στην Γερμανία… Θα θυμάμαι παιχνίδια τέτοια. Την ημέρα που εξασφαλίσαμε την δεύτερη μας πρόκριση στο Final Six και πράγματι έγινε εδώ στην Ουγγαρία με την νίκη επί της OSC. Μπορεί τωρα να είμαι πικραμένος, στενοχωρημένος και προβληματισμένος και να σκέφτομαι τι συνέβη και παρουσιαστήκαμε απρόσμενα άσχημα αλλά αυτές οι στιγμές είναι για να σε κάνουν πιο δυνατό και να βγάζεις συμπεράσματα σωστά και να αντιδράς. Ο Ολυμπιακός έχει δείξει στο παρελθόν πως έχει τη δυναμική να αντιδρά και να ξεπερνά τις δύσκολες στιγμές ή τα εμπόδια, οπότε είναι κάτι που θα το διαχειριστούμε. Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να φτάσουμε στην κορυφή της Ευρώπης αλλά θα το διαχειριστούμε ώστε να έιμαστε ξανά στις κορυφαίες ομάδες, ώστε με τις σωστές συνθήκες και προϋποθέσεις να το διεκδικήσουμε με τον σωστό τρόπο”.

Ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός έχει σαν βασικό αιμοδότη του τον κόσμο με τις κάρτες φιλάθλου και μέλους. Πόσο σημαντικό είναι αυτό εκτός από τα έσοδα, και ψυχολογικά για εσάς, ότι ο κόσμος εκτιμά την προσπάθεια σας και ειναι δίπλα σας.

“Εγώ επειδή είμαι μέσα στα πράγματα του Ολυμπιακού, συμμετέχω και βλέπω και ξέρω και γνωρίζω τα θέματα, νομίζω πως πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τι σημαίνει η κάρτα φιλάθλου και πόσο αυτα τα 10 ευρώ που δίνει για να αποκτήσει ένα εισιτήριο ποδοσφαίρου, μπάσκετ κλπ βοηθά την ομάδα του βόλεϊ ή της κολύμβησης κι όλες τις ομάδες του Ερασιτέχνη. Πράγματι για εμάς είναι ο αέρας που αναπνέουμε η κάρτα φιλάθλου! Είναι κάτι το οποίο όταν όλος ο κόσμος, οι φίλοι του Ολυμπιακού πρέπει να καταλάβουν ότι με αυτό το τρόπο μπορούν να βοηθήσουν τα τμήματα που έχουν ανάγκη και πιθανότητες για διάκριση. Είδαμε φέτος πολλές ομάδες του Ερασιτέχνη ότι συμμετείχαν σε τελική φάση ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Η ομάδα μας τώρα, η γυναικεία ώς τον τελικό, το γυναικείο βόλεϊ ως τον τελικό… Αξίζει έστω απλά και να πάρει κανείς την κάρτα φιλάθλου αν είναι φίλος του Ολυμπιακού ακόμη κι αν δεν πάει στο γήπεδο. Θα καταλήξουν και σε εμάς τα χρήματα αυτά, που παλεύουμε να κατακτήσουμε ένα τρόπαιο ευρωπαϊκό για τον Ολυμπιακό”.

Σε 40 μέρες και πάλι θα είστε εδώ για την προετοιμασία με την Εθνική. Ποιοι είναι οι στόχοι για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα;

Θα ξεκινήσουμε προετοιμασία με τους αθλητές εκτός από αυτούς του Ολυμπιακού που χρειάζονται ξεκούραση. Είναι κάτι διαφορετικό η Εθνική. Δεν είναι το ίδιο. Είναι πιο τυποποιημένα τα πράγματα και ξέρουμε την δυναμική της κάθε χώρας. Αν και πλέον και στις Εθνικές υπάρχουν μεταγραφές. Μόνο η Ελλάδα έχει μείνει με Έλληνες παίκτες. Οι άλλες χώρες έχουν κάνει “νατουραλιζέ” παίκτες. Εμείς μένουμε και πιστεύουμε στους αθλητές που έχουμε. Αλλαγές θα υπάρξουν. Δεν θα υπάρχουν ο Αφρουδάκης και ο Μυλωνάκης που αποχωρούν. Εμείς θα κάνουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία με τις συνθήκες που έχουμε γιατί δυστυχώς έχουμε τις χειρότερες συνθήκες από όλους που θα συμμετάσχουν εδώ αλλά έχουμε συνηθίσει να ζούμε έτσι και θα προσπαθήσουμε εδώ να παρουσιάσουμε και πάλι ένα σύνολο που να είναι ομοιογενές και να προσφέρει καλό θέαμα. Πρέπει να χαιρόμαστε να παίζουμε το παιχνίδι, να θέλουμε την νίκη, και πάντα να έχουμε την τύχη μαζί μας. Υπαρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες να σε σέβονται και εσένα και το παιχνίδι σου. Θα το κάνουμε πολύ τίμια και όσο πιο σωστά γίνεται και μακάρι να φέρουμε κάποιο αποτέλεσμα καλύτερο στην Βουδαπέστη από αυτό που φέραμε τώρα εδώ στο Final Four. Να φύγουμε δηλαδή πιο χαρούμενοι!”

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button