ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Ολυμπιακός θέτει θέμα αυτονόμησης της Σούπερ Λιγκ από την ΕΠΟ!

Οι «ερυθρόλευκοι» ζητούν να συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ. της λίγκας.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας τονίζουν πώς έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να προχωρήσει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο σε αυτή την κίνηση.

Η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Από τη στιγμή που υπάρχει μια ΕΠΟ που το μόνο που κάνει είναι να επιβιώνει εις βάρος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, απομυζώντας το οικονομικά. Πλέον είναι η ιδανική στιγμή να τεθεί προς συζήτηση το θέμα της λειτουργικής και οργανωτικής αυτονόμησης της Σούπερ Λιγκ από την ομοσπονδία.

Έχει φτάσει η ώρα να εφαρμοστεί στην Ελλάδα το μοντέλο που ακολουθείται σε όλα τα προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και τις πιο ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές λίγκες. Κι αυτό πρέπει να το δουν σοβαρά και να το συζητήσουν οι σύλλογοι της Σούπερ Λιγκ, καθώς ίσως να αποτελεί την ύστατη ελπίδα να σωθεί το πρωτάθλημά / προϊόν από την πλήρη απαξίωση, ώστε οι επενδύσεις όλων να έχουν ανταπόκριση και προοπτική.

Η επιστολή των πρωταθλητών Ελλάδας αναφέρει: «Μας κοινοποιήθηκε προ ολίγου πρόσκληση σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου  της  Super League 1 για αύριο Παρασκευή, 04.09.2020 και ώρα 12:30 μ.μ., με θέματα ημερησίας διάταξης:

  1. Έγκριση συνοπτικού προγράμματος αγώνων.
  2. Θέματα κλήρωσης πρωταθλήματος.
  3. Θέματα διοργάνωσης πρωταθλήματος.
  4. Σχέσεις με ΕΠΟ.
  5. Διάφορα.

Σε συνέχεια της ως άνω πρόσκλησής σας και στο πνεύμα του τετάρτου θέματος ημερησίας διάταξης θα θέλαμε να θέσουμε ένα επιπλέον θέμα για να συζητηθεί επίσης από το Διοικητικό Συμβούλιο:

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες μιας επαναλαμβανόμενης και συστηματικής περιφρόνησης των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού από πλευράς της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας: είτε πρόκειται για την απόφαση του Συνεταιρισμού σχετικά με τις κυρώσεις των Μη Αδειοδοτημένων ομάδων του Πρωταθλήματος της Super League 1, είτε για τα θέματα της αναδιάρθρωσης των πρωταθλημάτων, είτε για το θέμα της ημερομηνίας έναρξης του πρωταθλήματος – που κατ’ αρχάς είχε γίνει αποδεκτή από την Ομοσπονδία, είτε για τα ζητήματα των Κανονισμών που αφορούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο η κατάληξη είναι πάντα η ίδια: οι αποφάσεις του Συνεταιρισμού μας αγνοούνται από μια Εκτελεστική Επιτροπή συγκροτούμενη στην πλειονότητά της από ανθρώπους που ουδεμία σχέση έχουν με το ποδόσφαιρο συνολικά, πολλώ δε μάλλον με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Την ίδια στιγμή το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και δη οι ομάδες της Super League 1 είναι σχεδόν οι αποκλειστικοί οικονομικοί αιμοδότες της  ΕΠΟ και εν γένει του ποδοσφαίρου, καθώς μας έχουν επιβληθεί κάθε μορφής εισφορές παράβολα και «χαράτσια» από την ΕΠΟ, όπως ενδεικτικά τα ποσοστά από τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών και των προπονητών, τα ποσοστά από το τίμημα των μεταγραφών, τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων μας, ακόμα και το κόστος που υποχρεούμαστε να καταβάλλουμε για να προμηθευόμαστε από την ΕΠΟ Αιτήσεις Μεταβολών για τις μεταγραφές ποδοσφαιριστών που πλέον γίνονται όλες ηλεκτρονικά ! Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η Ομοσπονδία είναι ένας οργανισμός που επιβιώνει από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και ταυτόχρονα εις βάρος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, απομυζώντας το οικονομικά, για να χρυσοπληρώνει συγκεκριμένα golden boys.

Είναι προφανές λοιπόν ότι το υπάρχον σύστημα διακυβέρνησης του ποδοσφαίρου είναι αποτυχημένο και αδιέξοδο. Και σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου – και του Συνεταιρισμού μας, κατ’ επέκταση – που κατ’ ουσία χρηματοδοτεί και συντηρεί το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα χωρίς να μπορεί να καθορίσει το ίδιο με τις αποφάσεις του τα θέματα που κατ’ αποκλειστικότητα το αφορούν.

Θεωρούμε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες προκειμένου ως Συνεταιρισμός να θέσουμε μετ’ επιτάσεως και να ζητήσουμε την πλήρη αυτονόμηση από την ΕΠΟ του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της Super League 1 σε θέματα λειτουργίας και οργάνωσής του, και πιο συγκεκριμένα:

– Όλα τα οργανωτικά, κανονιστικά, και λειτουργικά θέματα του πρωταθλήματος της SL1

– Τη λειτουργία όλων των Πειθαρχικών Επιτροπών για το Πρωτάθλημα της SL1

– Τη Διαιτησία του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της SL1

Και κάθε συναφές θέμα με την οργάνωση και την λειτουργία του πρωταθλήματός μας.

Το μοντέλο αυτό ακολουθείται σχεδόν από όλα τα προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και τις πιο ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές λίγκες και είναι η ύστατη ελπίδα να σωθεί το πρωτάθλημά / προϊόν μας από την πλήρη απαξίωση, ώστε οι επενδύσεις όλων μας να έχουν ανταπόκριση και  προοπτική.

Για το λόγο αυτό σας ζητούμε όπως θέσετε προς συζήτηση ως θέμα κατά την αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου το ζήτημα της πλήρους λειτουργικής και οργανωτικής  Αυτονόμησης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου από τον έλεγχο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας όπως παραπάνω εξειδικεύεται».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button