Coronavirus

Ο φόβος του Κορωναϊού και η επίσκεψη σε νοσοκομείο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Στην περίοδο της πανδημίας Covid-19 έχει παρατηρηθεί ότι ο κόσμος δεν επισκέπτεται τα νοσοκομεία με τον ίδιο ρυθμό όπως στο παρελθόν. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας και η Γενική Γραμματεία Προστασίας του Πολίτη έχουν περιορίσει το σύνολο των μη επειγόντων ιατρικών πράξεων και των περιορισμό των περιττών μετακινήσεων αντιστοίχως. Ένα μεγάλο ποσοστό της μείωσης αυτής όμως οφείλεται στο γεγονός ότι «οι ασθενείς φοβούνται τον ενδεχόμενο της μόλυνσης από τον Κορωναϊό».

Στην Αμερική παρατηρήθηκε 40% μείωση στους καρδιακούς καθετηριασμούς που πραγματοποιούνταν με σκοπό την αντιμετώπιση εμφράγματος του μυοκαρδίου. Το φαινόμενο της κοινωνικής αποστασιοποίησης και του εγκλεισμού είναι δεδομένο ότι είχε μεγάλη συνδρομή στην μείωση των ατυχημάτων στον δρόμο, αλλά αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί και για τα εμφράγματα του μυοκαρδίου. Το πιθανότερο είναι ότι πολύς κόσμος δεν αποφάσισε να επισκεφθεί το νοσοκομείο παρά το ότι μπορεί να είχε πόνο στο στήθος και μπορεί να πέρασε ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου στο σπίτι του.

Μια δημοσκόπηση σε διεθνές ιατρικό περιοδικό έδειξε ότι 4 στους 5 ενήλικες δήλωσαν ότι φοβούνται το ενδεχόμενο να μολυνθούν από τον Κορωναϊό κατά την επίσκεψή στο νοσοκομείο καθώς επίσης 3 στους 4 ενήλικες πιστεύουν ότι μία επίσκεψη στο νοσοκομείο θα επιβαρύνει το σύστημα υγείας το οποίο ήδη αντιμετωπίζει μεγάλο φόρτο εργασίας.

Αν και το ενδιαφέρον των ασθενών για την κατάσταση του συστήματος υγείας είναι σημαντικό και ευπρόσδεκτο, είναι ακόμη σημαντικότερο να μην εκτίθενται σε μεγαλύτερους κινδύνους μένοντας στο σπίτι. Ένας άνθρωπος με ένα έμφραγμα στην καρδιά ή ένα εγκεφαλικό, το οποίο δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να κάνει μια θορυβώδη εικόνα με έντονα συμπτώματα, μπορεί να εξελιχθεί και η πορεία της υγείας του ασθενούς να επιδεινωθεί απότομα και μέσα σε λίγες ώρες, η κατάσταση να είναι μη αναστρέψιμη και ίσως μοιραία.

Αρκετά νοσοκομεία λαμβάνουν επιπλέον μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς δεν διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό. Οι επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς χρησιμοποιούν μέτρα ατομικής προστασίας, τόσο για τους ασθενείς αλλά και για τους ίδιους.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ σε περίπτωση ήπιων – μέτριων συμπτωμάτων

  • Επικοινωνήστε με τον οικογενειακό σας γιατρό, σε κάθε περίπτωση ήπιων συμπτωμάτων. Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει συμβουλές μέσω τηλεφώνου, μέσω βιντεοκλήσης ή μέσω επίσκεψης στο ιατρείο σε ειδικές περιπτώσεις (με τα απαραίτητα μέσα προστασίας).
  • Πυρετός ή δέκατα, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, πονόλαιμος, πόνος στο στήθος, αδυναμία-καταβολή δυνάμεων, πονοκέφαλος, διάρροια, δυσκολία στην γεύση ή στην όσφρηση, ρινική καταρροή-συμφόρηση είναι συμπτώματα τα οποία σχετίζονται με φθίνουσα συχνότητα με τον Κορωναϊό.
  • Πόνος στο στήθος που δεν υποχωρεί με το παυσίπονο, μουδιάσματα στο ένα χέρι ή/και στο ένα πόδι, ή/και στο πρόσωπο, δυσκολία στην ομιλία, αστάθεια με ζαλάδα, έντονος πόνος στην κοιλιά, είναι συμπτώματα που πρέπει να μας κάνουν να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον καρδιολόγο και τον παθολόγο μας, γιατί είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί η άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ σε περίπτωση έντονων συμπτωμάτων

  • Σε περίπτωση που τα παραπάνω συμπτώματα είναι πολύ έντονα ή εάν η διάρροια-εμετός είναι τόσο έντονα που μπορεί να μας οδηγήσουν στην αφυδάτωση, τότε πρέπει άμεσα να τηλεφωνήσουμε στο 166 και να ζητήσουμε τη μεταφορά του ασθενούς σε εφημερεύων νοσοκομείο για την άμεση αντιμετώπιση των διαφόρων επικίνδυνων παθολογικών καταστάσεων, οι οποίες μπορεί να είναι άσχετες με τον Κορωναϊό και μπορεί να αποβούν μοιραίες.

 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας κυρίας η οποία δεν μπορούσε να ενεργηθεί και είχε έντονο πόνο στην κοιλιά, η οποία απέφευγε να επισκεφθεί εφημερεύων νοσοκομείο και δεν είχε επικοινωνία με γιατρό. Τελικά, η κατάσταση της έφτασε στο απροχώρητο και έκανε εμετούς με εντερικό περιεχόμενο λόγω του ότι είχε κάνει ειλεό, δηλαδή είχε φράξει το έντερό της. Μεταφέρθηκε σε πολύ κακή κατάσταση στο εφημερεύων νοσοκομείο και τελικά χειρουργήθηκε και επέζησε.

Καλό το σύνθημα «Μένουμε Σπίτι», αλλά όταν εμφανίζουμε συμπτώματα «Μιλάμε με τον Γιατρό μας» και όταν τα συμπτώματα μας είναι πολύ έντονα «Καλούμε το Ασθενοφόρο».

ΝΙΚΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button