Κώστας ΠαλαιολόγοςΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νίκος Γόδας: Ο άνθρωπος που εκτελέστηκε με την «ερυθρόλευκη»

 

Στις 19 Νοεμβρίου του 1948 εκτελέστηκε στις φυλακές Κέρκυρας ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Νίκος Γόδας φορώντας την τιμημένη ερυθρόλευκη φανέλα…

 

Γράφει ο Κώστας Παλαιολόγος

Ημέρα μνήμης είναι η σημερινή για έναν πραγματικό ήρωα. Έναν τεράστιο αθλητή, που σύμφωνα με τα όσα διαβάζαμε και γράφονταν την εποχή εκείνη, αν ζούσε σε μία άλλη εποχή θα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου. Σε έναν άνθρωπο που απέδειξε πως όταν η ανθρώπινη ψυχή και το πάθος ορθώνουν το ανάστημά τους, τότε δεν λογαριάζεις ούτε καν τον θάνατο.

Σαν σήμερα, 19 Νοεμβρίου 1948 εκτελέστηκε στις φυλακές της Κέρκυρας ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Νίκος Γόδας, που ζήτησε να ντυθεί την ερυθρόλευκη πριν από την εκτέλεση:

«Να μου ρίξετε και να με δολοφονήσετε με την φανέλα του Ολυμπιακού και να μη μου δέσετε τα μάτια, για να βλέπω τα χρώματα της ομάδας μου πριν από την χαριστική βολή» ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Γόδα που υπήρξε αγωνιστής του ΕΛΑΣ, μέλος του 5ου επίλεκτου λόχου και φυσικά, ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής και γνήσιος Ολυμπιακός.

«Έπεσε» με το κεφάλι ψηλά και τα μάτια του ανοιχτά, φορώντας την ιερή ερυθρόλευκη εμφάνιση, θέλοντας έτσι και την στιγμή της εκτέλεσης να βλέπει τα χρώματα της λατρεμένης του ομάδας.

Η ιστορία του Νίκου Γόδα συγκλονίζει μέχρι και σήμερα. Η φωτογραφία που ακολουθεί είναι η τελευταία που έστειλε στους γονείς του:

«Αφιερωμένη στη μανούλα μου και στον πατέρα μου εις ένδειξη σεβασμού και αγάπης. Φυλακές Κέρκυρας 22/2/48».

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button