ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Nemo me impune lacessit

Αρχικά ζητούμε… συγνώμη από την Βασιλική Δυναστεία των Στιούαρτ της Σκωτίας που “δανειστήκαμε” το motto της. Αλλά αν λάβουμε υπόψιν ότι αυτό είχε συμβεί γύρω στα 1580, δεν θα υπάρχει πρόβλημα! Ποιος όμως να μας τό ‘λεγε πως αυτή η φράση θα περιέγραφε τόσο τέλεια ένα παιχνίδι αλλά και μία γενικότερη κατάσταση που αφορά το ελληνικό πρωτάθλημα και συνδέεται άρρηκτα με το “μέταλλο” του Ολυμπιακού.

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Τι σημαίνει η φράση και αμέσως θα αντιληφθούμε γιατί χρησιμοποιείται στο άρθρο αυτό.

“Nemo me impune lacessit”. Που σημαίνει στα λατινικά “ουδείς με προσβάλλει δίχως να μείνει ατιμώρητος”. Κι ο Πλατανιάς πέρσι τον πρόσβαλε τον Ολυμπιακό. Και τον πρόσβαλε με τον πιο ανήθικο και αηδή τρόπο θέλοντας με ψέματα να αποδείξει πράγματα τα οποία δεν έγιναν ποτέ. Πράγματα που δεν χρειάζεται να τα επαναλάβουμε διότι το άρθρο απευθύνεται σε ανθρώπους που ήδη τα γνωρίζουν πολύ καλά. Και απέδειξαν ότι τα γνωρίζουν από τον τρόπο που γέμισαν χθες το γήπεδο Καραϊσκάκη για το συγκεκριμένο παιχνίδι, δίνοντας παράλληλα (εξίσου σημαντικό) και το σύνθημα για την συνέχεια.

Η αλήθεια έλαμψε αλλά δεν ήταν αρκετό. Έπρεπε να γίνει και κάτι ακόμη εκεί που κρίνεται το πρωτάθλημα. Στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Ο Πλατανιάς πρόσβαλε πέρσι τον Ολυμπιακό και δεν έμεινε ατιμώρητος. Για την ακρίβεια, οι πρωταθλητές Ελλάδος τον “πλήρωσαν” όπως του άξιζε και μάλιστα μπορούσαν να είχαν πετύχει και περισσότερα γκολ αλλά και το 5-1 ήταν πολύ ωραίο σκορ. Πείσμα, δύναμη, θάρρος, πάθος, “νεύρο”, παλμός. Όλα τα στοιχεία τα είχε ο Ολυμπιακός. Και κάτι παραπάνω που μας άρεσε, το ομολογώ, ήταν πως μετά το 4-1 που πέτυχε ο Πλατανιάς, οι παίκτες, αν και ήταν 90ο λεπτό “τα πήραν” και έβαλαν κι άλλο γκολ. Έτσι, για να κλείσουν το ίδιο όμορφα ένα απόγευμα όπως το άρχισαν. Τα γκολ τα πέτυχαν οι “παλιοί” και ένας καινούριος, ο οποίος όμως μπόρεσε και κατάλαβε σε ποια ομάδα ήρθε. Και το απέδειξε και με το μπλουζάκι που σήκωσε. Και για να προλάβουμε τις “κακές γλώσσες” που θα πουν ότι “του το έδωσαν να το φορέσει”, ναι, ας δεχθούμε ότι μπορεί και να του το έδωσαν. Κανείς όμως δεν φοράει ένα μπλουζάκι το οποίο δεν ξέρει τι γράφει και πολύ περισσότερο δεν το φοράει αν δεν πιστεύει αυτό που αναγράφεται πάνω.

Τι γίνεται από εδώ και πέρα; Αυτή η φράση δεν πρέπει να ισχύει μόνο για τον Πλατανιά, αλλά για τον κάθε Πλατανιά που επιχειρεί να “γελάσει” τον Ολυμπιακό και να τον προσβάλει σαν σύλλογο.

Αναζητούσαμε μέχρι σήμερα το πιο “γλυκό” πρωτάθλημα. Να το που βρίσκεται στο δρόμο μας. Δίχως να μειώνεται η αξία κανενός από τα προηγούμενα 44, αυτό το πρωτάθλημα που είναι χρέος του Ολυμπιακού να το κατακτήσει, θα είναι όντως το πιο γλυκό. Όχι για την ιστορική του αξία μόνο (8 σερί δεν κατακτάς… κάθε μέρα!) αλλά και γιατί έχει ακούσει και έχει δει να γράφονται τα έτσι, τα τούτα και τα κείνα. Τα μακρυά και τα κοντά. Να τον χλευάζουν κάθε φορά αρκετοί και να τον παρουσιάζουν ως “τελειωμένο” από την 10η αγωνιστική.

Ε, να λοιπόν η ευκαιρία. Για να φτάσει στην κατάκτηση πρέπει αναγκαστικά και να νικήσει και να “τιμωρήσει” όλους εκείνους που έκαναν τα παραπάνω δίχως να σκεφτούν πως το ταμείο γίνεται στο τέλος. Και μπορεί να το κάνει. Το απέδειξε και με την Μπαρτσελόνα και σήμερα. Δεν έμαθαν ξαφνικά οι παίκτες μπάλα μέσα σε μία εβδομάδα. Μέρα με την μέρα, παιχνίδι με το παιχνίδι φαίνεται πως καταλαβαίνουν τι έχουν και τι πρέπει να κάνουν.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button