ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Να υπάρξει άμεσα κάθαρση»

Η υπόθεση διαφθοράς που έχει πλήξει τις τελευταίες ημέρες το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πολύ σοβαρή! Καθώς το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού, με διεθνείς διαστάσεις, αποτελεί «καυτό» ζήτημα. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, με την ιδιότητα του προέδρου της Σούπερ Λιγκ, έστειλε επιστολή στον Γιάννη Οικονόμου. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού επισημαίνει στον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού πώς θα πρέπει να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση. Επιπλέον, να οδηγηθούν οι υπαίτιοι στη Δικαιοσύνη. Ώστε να τους επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις. «Να υπάρξει άμεσα κάθαρση».

«Τεράστιο πλήγμα…»

Η επιστολή του προέδρου της Σούπερ Λιγκ αναφέρει καταρχάς: «Τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί τα δημοσιεύματα αναφορικά με μια εκτεταμένη αστυνομική έρευνα που αφορά κύκλωμα διαφθοράς και παράνομου στοιχηματισμού με διεθνείς διαστάσεις στο οποίο εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό και πρόσωπα που σχετίζονται με ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες στην Ελλάδα (είτε ως Αξιωματούχοι, είτε ως μέτοχοι, είτε ως εν τοις πράγμασι ιδιοκτήτες).

Όλες αυτές οι πληροφορίες και οι διαρροές στον Τύπο, με γενικευμένο και απολύτως ασαφές περιεχόμενο, διανθίζονται από «ειδήσεις» και «πληροφορίες» για επώνυμες καταγγελίες αναφορικά με παράγοντες της Superleague 1 (είτε από ομάδες της κατηγορίας, είτε που μεταπήδησαν από τη Superleague 2) ή παράγοντες της Superleague 2,  που επιδίδονται σε παράνομο στοιχηματισμό, δικαστικές έρευνες που «επίκεινται» ή «βρίσκονται σε εξέλιξη» κλπ.

Είναι σαφές ότι τα παραπάνω συνιστούν ένα ακόμα τεράστιο πλήγμα για το Ελληνικό ποδόσφαιρο, το κύρος του οποίου είναι ήδη καταρρακωμένο με την απόλυτη ευθύνη όσων υποδύονται ότι διοικούν την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και οι οποίοι το έχουν οδηγήσει στην πλήρη ανυποληψία».

«Δεν μπορεί να συνεχίσει να δηλητηριάζεται…»

Στη συνέχεια, η επιστολή τονίζει πώς: «Όλες οι ομάδες μέλη της Super League 1 και εγώ προσωπικά ως Πρόεδρος του Συνεταιρισμού θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να πάμε σε μια αγωνιστική περίοδο μέσα σε κλίμα γενικευμένης καχυποψίας και σήψης. Το Ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να συνεχίσει να δηλητηριάζεται από παράνομες πρακτικές: είτε αυτές αφορούν την δραστηριότητα «παραγόντων» ή κακοποιών στοιχείων, είτε αφορούν κοινούς συκοφάντες και εκβιαστές που έχουν κάνει την διαβολή μέσο προσωπικής επιβίωσης.

Δεν πρέπει επίσης να παραβλέπει κανείς ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πέρα από την κοινωνική του αξία έχει και μια σοβαρή οικονομική διάσταση: οι ΠΑΕ της Superleague 1 και της Suprelague 2 (όσες τουλάχιστον εξ αυτών είναι πραγματικές ανώνυμες εταιρείες….) είναι εταιρείες με σημαντικό κύκλο εργασιών που απασχολούν εκατοντάδες υπαλλήλους και εισφέρουν στην οικονομική ζωή της χώρας πολύ μεγάλα ποσά είτε άμεσα είτε έμμεσα. Η απόλυτη απαξίωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου από τη δραστηριότητα όλων αυτών που επιδίδονται σε παράνομες δραστηριότητες στις πλάτες του έχει πολύ μεγάλες και πολυεπίπεδες προεκτάσεις και εξαπλώνεται σε όλες τις κατηγορίες».

«Η υπόθεση να προχωρήσει τάχιστα»

Στη συνέχεια της επιστολής γίνεται λόγος για: «Από πλευράς μας πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό όλη αυτή η διαδικασία να γίνει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και με την διαφάνεια που επιτρέπουν οι δικαστικές έρευνες, προκειμένου και να υπάρξει άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης σε όλες τις πτυχές της. Ήδη υπάρχουν στον τύπο πληροφορίες για συλλήψεις συγκεκριμένων προσώπων από το χώρο της Superleague 2 που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες , για χρήματα που έχουν βρεθεί ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων αυτών κλπ. Είναι επιτακτική ανάγκη η υπόθεση να προχωρήσει τάχιστα και χωρίς περιορισμούς.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Super League 1 ζητά από την Κυβέρνηση, εσάς προσωπικά ως Αν. Υπουργό αρμόδιο για τον αθλητισμό αλλά και τις αρμόδιες Αρχές, όπως η ΕΠΑΘΛΑ, οι ελεγκτικές αρχές της Πολιτείας και οι δικαστικές αρχές, να φτάσετε την έρευνα σε βάθος άμεσα και γρήγορα ώστε όσοι εμπλέκονται να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη και να απολογηθούν για τις πράξεις τους».

«Να επιβάλλουν τις δέουσες κυρώσεις»

Με την επιστολή, την οποία υπογράφει ο Βαγγέλης Μαρινάκης, να καταλήγει: «Παράλληλα, ζητούμε από εσάς όπως μεριμνήσετε προκειμένου όλο το σχετικό υλικό που προκύπτει από τις έρευνες να διαβιβαστεί άμεσα και προς τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου καθώς πέρα από το ποινικό της σκέλος η υπόθεση αυτή μπορεί να έχει και σημαντικότατες πειθαρχικές διαστάσεις. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει και οι ποδοσφαιρικές πειθαρχικές αρχές να επιληφθούν για να διακριβώσουν ποιες ευθύνες υπάρχουν και να επιβάλλουν τις δέουσες κυρώσεις.

Από την πλευρά μας θα είμαστε παραστάτες σας στην προσπάθεια να αποδοθούν οι ευθύνες και να τιμωρηθούν οι ένοχοι που μολύνουν το λαοφιλέστερο άθλημα στη χώρα. Επαναλαμβάνουμε ότι η πλήρης διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής σε όλες τις πτυχές της είναι μείζον θέμα που αφορά στην ακεραιότητα των διοργανώσεων και την προστασία των συμφερόντων και του κύρους τόσο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου όσο και της Ελληνικής Πολιτείας συνολικά και πρέπει να υπάρξει κάθαρση άμεσα».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button