ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μώραλης: «Μακάρι να υπήρχαν και άλλοι σαν τον κύριο Μαρινάκη!»

Το εγκώμιο του διοικητικού ηγέτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη έπλεξε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης

Με τα καλύτερα λόγια για το έργο και την όλη δράση που έχει προσφέρει ο Βαγγέλης Μαρινάκης στην πόλη του Πειριαά αναφέρθηκε ο Γιάννης Μώραλης.

Ο Δήμαρχος της πόλης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας φιλοξενήθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό Sport24Radio 103,3 και μίλησε για όλους και για όλα.

Για την κόντρα του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον Σωκράτη Κόκκαλη υπογράμμισε πώς όταν άλλαξε χέρι η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ υπάρχουν αποδείξεις που αποδεικνύουν όσα λέγονται, υπάρχουν ντοκουμέντα.

Σχετικά με τον Δήμο Πειραιά, σχολίασε: «Ο κύριος Μαρινάκης στηρίζει την πόλη και τον στηρίζουμε κι εμείς».

Για το ποιος τίτλος μπαίνει πρώτος, του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός ή του δημάρχου: «Νομίζω το δήμαρχος είναι πιο σωστό…»

Για τη διαφορά της πολιτικής με τον αθλητισμό: «Είναι καλύτερο να μιλάς για αθλητισμό. Η πολιτική είναι δηλητηριασμένη. Στο μυαλό μας έχουμε πιο αγνό τον αθλητισμό και πιο οικείο. Το 2014 ήμασταν εντελώς απροπόνητοι και άπειροι, όταν ξεκινήσαμε την προσπάθειά μας. Είναι γνωστό ότι δεν είμαι συγκρουσιακός. Τώρα έχουμε μια εμπειρία, ξεκινάει μια περίοδος για το καλό του Πειραιά, αλλά τελικός κριτής θα είναι ο κόσμος».

Για το αν οι δημοτικές εκλογές είναι κάτι διαφορετικό από τις βουλευτικές: «Με ενοχλεί όταν υποβαθμίζονται τα προβλήματα μιας πόλης. Δεν έχουμε μια αυτοδιοίκηση αυτόνομη, ανεξάρτητη, όπως έχουν στο εξωτερικό. Ανέκαθεν οι κυβερνήσεις κατευθύνουν την αυτοδιοίκηση στο 80% των θεμάτων. Είναι λάθος που γίνονται οι αυτοδιοικητικές με τις Ευρωεκλογές γιατί υποβαθμίζονται. Το έλεγε και ο κύριος Σκουρλέτης. Το βλέπετε κι εσείς, το ζείτε. Δεν ασχολούμαστε με την αυτοδιοίκηση που παίζουν μεγάλο ρόλο στη ζωή των κατοίκων. Σιγά, σιγά πιστεύω θα αλλάξει αυτό. Στο εξωτερικό οι περιφερειάρχες είναι πιο δυνατοί. Όταν κόβονται οι πόροι, η αυτοδιοίκηση ασφυκτιά».

Για τον κόσμο που δουλεύει στον δήμο: «Έχει έσοδα ο κάθε δήμος αλλά δεν επαρκούν για τη λειτουργία του. Η μισθοδοσία των υπαλλήλων, για παράδειγμα, γίνεται από τους Κοινωνικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Επί δημαρχίας Λογοθέτη το προσωπικό ήταν 3500 άτομα. Επί δημαρχίας Φασούλα ήταν 2600 και στον Πειραιά τώρα είμαστε 1400 άτομα. Το προσωπικό μειώνεται. Στο δημόσιο δεν υπάρχει η ένταση που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα. Θα έπρεπε οι δημόσιοι να δουλεύουν με μεγαλύτερη διάθεση. Όταν έχουμε μόνο 22 κηπουρούς στο δήμο Πειραιά, δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε παρόλο που έχουμε λίγο πράσινο. Σε άλλες διευθύνσεις έχουμε περισσότερο κόσμο. Κάποια στιγμή δεν είχαμε έναν κομπρεσερά. Η έχουμε σε όλο το δήμο έναν σιδερά για 98 σχολεία, ανοιχτές παιδικές χαρές, γήπεδα ανοιχτά και κλειστά. Και υπάρχει ένας νόμος που λέει ότι όταν έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες στον δήμο δεν μπορείς να απευθυνθείς σε μια ιδιωτική εταιρία».

Για το πόσο γρήγορα αντιδρά ο δήμος στα καθημερινά προβλήματα: «Εξαρτάται τον τομέα. Αν αφορά ογκώδη πράγματα, μια απλή μεταφορά είναι εύκολο. Γίνεται γρήγορα ή αμέσως. Αισθάνομαι άσχημα όταν καίγεται μια λάμπα και χρειάζεται 20 μέρες για να αλλάξει. Γι’ αυτό προχωράμε σε λάμπες led που δεν καίγονται με την ίδια συχνότητα».

Για το λιμάνι και τα έσοδα που θα μπορούσε να έχει: «Το 97% των λιμανιών της Ευρώπης είναι είτε δημοτικά, είτε οι δήμοι είναι μέτοχοι, είτε έχουν πολύ υψηλούς ανταποδοτικούς πόρους. Στη διαπραγμάτευση με την ΤΑΙΠΕΔ το 2015 καταφέραμε να έχουμε ένα ποσοστό επί του τζίρου το ΟΛΠ στο 3,5% που μοιράζεται στους παραλιμένιους δήμους. Για πρώτη φορά το 2018 βάλαμε στο ταμείο μας δύο εκατ. ευρώ και χρόνο με το χρόνο με την παρουσία της Cosco θα ανεβάζουμε το ποσοστό μας, καθώς θα ανεβαίνει και ο τζίρος. Αρχίζουμε και ισορροπούμε λίγο, θέλουμε να είμαστε πιο ενεργοί στο λιμάνι, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα. Ήταν κάτι που ψήφισαν όλα τα κόμματα».

Για τον πύργο στο λιμάνι και την περίπτωση της κατεδάφισής του: «Προεκλογικά, τον Απρίλιο του 2014, εκτιμώντας ότι ο πύργος γέρνει και δεν είναι στατικά επαρκής, από τις φήμες που κυκλοφορούσαν, δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι επί 46 χρόνια δεν μπορούσε κανείς να εκμεταλλευτεί το νούμερο ένα περιουσιακό στοιχείο του Πειραιά. Το μότο μας ήταν ότι θα γκρεμίσουμε τον πύργο. Αναλάβαμε τη διοίκηση και μέσα σε οκτώ μήνες διαπιστώσαμε ότι ο πύργος είναι μια χαρά, στατικά επαρκέστατος, απλώς χρειάζεται μια ενίσχυση. Τετάρτη του Πάσχα βγαίνει ο διαγωνισμός στον αέρα για να αξιοποιήσουμε ένα τέτοιο περιουσιακό στοιχείο. Θα έχει ανάδοχο, πρέπει να το βγάλουμε στην αγορά. Τι μπορεί να γίνει, τι χρήσεις μπορεί να έχει… Δεν είναι εύκολες διαδικασίες. Άρα η κριτική είναι υπερβολική που μου γίνεται για διάστημα τριών χρόνων, όταν δεν έχει γίνει τίποτα 46 χρόνια. Είναι καλύτερο ένα τέτοιο περιουσιακό στοιχείο να το αξιοποιήσεις. Έχει ένα πάτημα μισθώματος ετήσιο 900.000 ευρώ και περιμένουμε να πάει παραπάνω. Το έσοδο είναι τόσο μεγάλο για τον Πειραιά, άρα το ένα εκατ. έσοδο και οι θέσεις εργασίες που δημιουργεί είναι σημαντικά. Με την ανάπλασή του πύργου θα αλλάξει όλη η περιοχή, θα αλλάξει το κέντρο του Πειραιά».

Για το τραμ: «Δεν είναι δημοτικό έργο. Ακόμη και σήμερα με ρωτάνε. Είχα την ιδέα να κάνουμε έναν πολύ ωραίο ποδηλατόδρομο. Το 2012 υπεγράφη η σύμβαση. Δεν ξέρω αν πιέστηκε ο κύριος Μιχαλολιάκος από την κεντρική διοίκηση. Προφανώς δεν μπορούσε να προβάλλει μεγάλες αντιστάσεις. Οι Πειραιώτες μίσησαν το τραμ λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στη δημιουργία του. Δεν έγιναν σωστά οι μονοδρομήσεις. Οι δημότες βέβαια δεν είναι υποχρεωμένοι να ξέρουν. Ένα ευρωπαϊκό έργο που έχει χρηματοδοτηθεί, δεν γίνεται να το πετάξεις έξω. Πιέσαμε για τη γρήγορη εκτέλεσή του, αλλά δυστυχώς οι πιέσεις μας δεν έπιασαν τόπο. Αυτό διέλυσε το δεύτερο διαμέρισμα. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ξεπεράσει ο Πειραιώτης το μίσος του για το τραμ. Καλώς ή κακώς θα μάθουμε να ζούμε με αυτό».

Για τα κτίρια “φαντάσματα” του Πειραιά: «Εκτός του Σιλό τα άλλα είναι δημοτικά. Υπάρχει η παλιά Ράλλειος που είναι σκεπασμένη με ένα πανό για να δείχνει πιο όμορφο, θα γίνει το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά. Το 2014 είχε δρομολογηθεί η φυγή, θα πήγαινε στου Ρέντη. Από το 2016 δεν υπάρχει δικαιολογία. Έχω δηλώσεις από τέσσερις υπουργούς Δικαιοσύνης ότι τα νέα δικαστήρια θα γίνουν στη Ράλλειο σχολή. Από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου τον κύριο Αθανασίου, από τον πρώτο υπουργό Δικαιοσύνης με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κύριο Παρασκευόπουλο, από τον δεύτερο που ήταν ο κύριος Κοντονής και από τον τρίτο που είναι ο κύριος Καλογήρου, που δηλώνουν ότι θα γίνουν στη “Ράλλειο”. Δεν έχει γίνει τίποτα, άρα ή δεν υπάρχουν χρήματα ή δεν θέλουν να γίνει. Είναι το δεύτερο σε αξία μετά τον πύργο. Περιμένω και τις θέσεις των συνυποψηφίων μου».

Για το αν ολόκληρος ο Πειραιάς είναι αρχαιολογικός χώρος: «Το πρώτο και το δεύτερο διαμέρισμα είναι μια σύγχρονη πόλη πάνω σε μια αρχαία πόλη. Θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ ισορροπία των αρχαιολογικών χώρων και ανάδειξης αυτών».

Για το πλάνο στο Μικρολίμανο: «Είναι από τα πιο ωραία σημεία του λεκανοπεδίου. Κλειστό, δεν μπορούσε να περπατήσει κανείς. Παρκαρισμένα αυτοκίνητα παντού, παράνομα κτίσματα από τους επιχειρηματίες και το 2014 είχαμε πρωτόκολλα κατεδάφισης, οριστικής κατεδάφισης. Είχαμε τελεσίδικες αποφάσεις για να γκρεμιστούν όλα. Όταν οι παθογένειες τόσων ετών δρομολογούνται και λύνονται στο τέλος μια θητείας, αυτό είναι θετικό. Έχουμε κάνει ανάπλαση και υπάρχει οριστικός ανάδοχος, αλλά ας μην πούμε το όνομα. Έχει χρονικό ορίζοντα εκτέλεσης οκτώ με 10 μήνες. Η θητεία μας λήγει 31 Αυγούστου, παρόλο που οι εκλογές γίνονται τον Μάιο. Έχουμε τέσσερις μήνες διοίκησης στο δήμο Πειραιά. Κι άλλη παθογένεια. Και όταν ένας δήμαρχος χάνει, τα παρατάει. Βέβαια, είναι και λίγο ανθρώπινο αυτό».

Για τις υπόλοιπες εκκρεμότητες: «Να δούμε τι θα γίνει με το ΣΕΦ που ανήκει γεωγραφικά στο δήμο Πειραιά και διοικητικά στη ΓΓΑ. Να φτιάξουμε την ακτή Δηλαβέρη, που προηγείται του Μικρολίμανου και να φτιάξουμε ενιαίο παραλιακό μέτωπο».

Για την αυστηρότητα με τις κλήσεις: «Είμαστε αυστηροί σε ράμπες ΑΜΕΑ και στους πιο κεντρικούς δρόμους. Δεν μπορούμε να ρίξουμε κτίρια για να ανοίξουμε δρόμους. Θα πρέπει να μάθουμε όλοι ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε συνέχεια το αυτοκίνητό μας. Θα γίνει η υπογειοποίηση από το Φάληρο στο λιμάνι. Φταίει ότι δεν γίνονται γρήγορα τα πράγματα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Θα έπρεπε να ενισχύεται τους καλοκαιρινούς μήνες».

Για τους στόχους που πέτυχε στην πρώτη του θητεία: «Το 2014 βάλαμε τον πήχη ψηλά. Όταν το κάνεις αυτό, φτάνεις ψηλότερα. Στα 100 που θέλαμε τα 40 τα κάναμε. Αλλά 40 τα δρομολογήσαμε και τα υπόλοιπα 20 δεν τα κάναμε. Ένα κολυμβητήριο που θέλαμε, δεν το κάναμε. Δεν λείπουν τα χρήματα, αλλά δεν έχουμε οικόπεδο και δεν μπορούμε να βρούμε για να κάνουμε ένα κολυμβητήριο. Επίσης, δεν υπάρχει πρόγραμμα χρηματοδότησης για απαλλοτρίωση. Πρέπει ο Πειραιάς να έχει ένα δεύτερο κολυμβητήριο μετά το Παπαστράτειο που να είναι σύγχρονο. Δεν λύνονται όλα σε τέσσερα χρόνια. Δίνουμε σημασία και στον μαζικό αθλητισμό. Ο μοναδικός δήμος στη χώρα, με τη συνδρομή του Ολυμπιακού βέβαια, που έχει δωρεάν 4000 παιδιά σε καμπ».

Για τους δημοτικούς συμβούλους που αλλάζουν “παρατάξεις”: «Είναι γνωστό ότι και στην κεντρική πολιτική σκηνή έχουμε μεταγραφές. Από την άκρα δεξιά στην αριστερά και από την άκρα αριστερά στη δεξιά. Σε τοπικό επίπεδο είναι πιο εύκολο. Κάποιος που ψήφισε Μιχαλολιάκο δεν μπορεί να ψηφίσει Μώραλη; Όλες οι παρατάξεις μπορούν να έχουν αξιόλογους ανθρώπους. Αν προηγουμένως κάποιος είχε επιτυχημένο έργο, γιατί να μην έρθ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button