Κώστας ΠαλαιολόγοςΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καρμπόβνικ όπως … Ζεβλάκοφ! (Videos)

Ο Μίχαλ Καρμπόβνικ συνιστά κατά σειρά τον πέμπτο Πολωνό που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και τον δεύτερο κατά σειρά μπακ μετά τον θρυλικό Μίχαλ Ζεβλάκοφ. Το Redaroume.gr σας τους θυμίζει όλους.

Γράφει ο Κώστας Παλαιολόγος

Στο πρόσωπο του Μίχαλ Καρμπόβνικ βρίσκει ο Ολυμπιακός τον παίκτη που αναζητούσε για την ενίσχυση στο αριστερο άκρο της άμυνας. Ο 20χρονος και ιδιαίτερα εξελίξιμος πλάγιος αμυντικός αποκτάται από την Μπράιτον με τη μορφή δανεισμού. Ένα «πολυεργαλείο», που μπορεί με την ίδια ευχέρεια, αφοσίωση, έκρηξη αλλά και ταλέντο να καλύψει και τα δύο άκρα της οπισθοφυλακής, προσφέροντας περισσότερες ανάσες στους Όλεγκ Ρεάμπτσιουκ και Κένι Λαλά
Σύμφωνα με τις συστάσεις που τον συνοδεύουν, αλλά και τα θετικά σχόλια όλων όσοι τον έχουν παρακολουθήσει από κοντά να αγωνίζεται ο Καρμπόβνικ συνιστά έναν νέο … Μίχαλ Ζεβλάκοφ. Μία βελτιωμένη νεότερη έκδοση του νυν τεχνικού διευθυντή της Λέγκια Βαρσοβίας ο οποίος τίμησε με το παραπάνω την «ερυθρόλευκη» φανέλα στο πέρασμα των τεσσάρων ετών όπου αγωνίστηκε στον Θρύλο (2006-2010). Με τον Ζεβλάκοφ μάλιστα σε αυτό το πέρασμά του να έχει προλάβει να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις της άμυνας! Μέχρι και στόπερ!

 

Για όσους δεν το έχουν προσέξει, ο Μίχαλ Καρμπόβνικ συνιστά αισίως τον πέμπτο κατά σειρά Πολωνό ποδοσφαιριστή που θα αγωνιστεί στον Θρύλο. Πάμε να τους θυμηθούμε όλους έναν προς έναν…

 

Γιάτσεκ Καζιμιέρσκι (Ιούλιος 1987- Δεκέμβριος 1987)
Ο Ολυμπιακός που προερχόταν από το πέμπτο επαγγελματικό πρωτάθλημα επί διοίκησης του Σταύρου Νταίφά αναζητούσε έναν τερματοφύλακα το καλοκαίρι του 1987 μετά τη φυγή των Χρήστου Αρβανίτη και Δημήτρη Σκούνα. Έχοντας εξετάσει ένα σωρό περιπτώσεις από την Ευρώπη, κατέληξε στον Γιάτσεκ Καζιμιέρσκι, για τον οποίο είχε πάει άνθρωπος των «ερυθρολεύκων» στη Βαρσοβία τρεις φορές για να τον «τσεκάρει» και είχε ανάψει το πράσινο φως.
Ο Καζιμιέρσκι ντύθηκε στα ερυθρόλευκα και παρουσιάστηκε στον κόσμο ως ο τερματοφύλακας που έπαιζε βασικός στην πολύ καλή ομάδα της Λέγκια Βαρσοβίας και στην Εθνική Πολωνίας, με την οποία είχε συμμετάσχει σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα.
Μάλιστα εκείνη τη χρονιά είχε αντιμετωπίσει και την Εθνική μας ομάδα στα προκριματικά για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα η τελική φάση του οποίου διεξήχθη το καλοκαίρι του 1988 στα γήπεδα της τότε Δυτικής Γερμανίας.
Μάλιστα είχε ζητηθεί και η άποψη του πρώην τεχνικού των Πειραιωτών Καζιμίρ Γκόρσκι, ο οποίος τότε είχε πει στους ανθρώπους των «ερυθρολεύκων» τα καλύτερα λόγια για την αξία του.
Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε υπέροχα τις επίσημες υποχρεώσεις του με τον Ολυμπιακό κατακτώντας το Σούπερ Καπ στην νίκη επί του τότε Κυπελλούχου ΟΦΗ με 1-0 στο ΟΑΚΑ
Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη. Με προβλήματά στην όρασή του , υπέπεσε σε πολλά λάθη, ενώ στάθηκε άτυχος για το γεγονός συνέπεσε χρονικά με την αποψiλωση του υλικού. Είχε προηγηθεί η μαζική φυγή παικτών πρωταγωνιστών όπως οι Νίκος Αναστόπουλος (για το … ιταλικό όνειρο και την Αβελίνο), Μίλος Σέστιτς που έμεινε ελεύθερος, Τάκης Λεμονής, Χρήστος Αρβανίτης, Χόρχε Μπάριος και Αντώνης Κασδοβασίλης (που πήγαν … πακέτο στον νεοφώτιστο Λεβαδειακό) και άλλων σημαντικών παικτών, υποχρέωσαν τον Ολυμπαικό να μείνει μακριά από τη νίκη για 11 αγωνιστικές …
Η έλευση του Γιώργου Κοσκωτά στα διοικητικα΄δρώμενα τον Δεκέβμριο του 1987 σηματοδότησε το τέλος εποχής του Γιάτσεκ Καζιμιέρσκι. Με τους Ηλία Ταληκριάδη και Γιώργο Πλίτση να τον αντικαθιστούν…

 

Αντρέι Γιουσκόβιακ (Ιούλιος 1995-Ιούνιος 1996)

Ο δεύτερος κατά σειρά Πολωνός ποδοσφαιριστής που είχε την τιμή να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού είναι ο Αντρέι Γιουσκόβιακ.
Εναν από τους πιο αγαπητούς παίκτες στη σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού, πάνω από τον οποίο πλανάται ένα μεγάλο «αν». Τι θα γινόταν, αν ο «Γιούσκο» και ο Σωκράτης Κόκκαλης είχαν διαφορετική οπτική γωνία για τα δεδομένα της εποχής;
Ο Αντρέι Γιουσκόβιακ αποκτήθηκε από τους Πειραιώτες το καλοκαίρι του 1995. Στο … τελείωμα των «πέτρινων χρόνων», ο πρώην άσος των Λεχ Πόζναν και Σπόρτινγκ Λισσαβόνας. Στο πρόσωπό του οι άνθρωποι του Ολυμπιακού έβλεπαν τον επιθετiκό, που θα πλαισίωνε ιδανικά στην επίθεση τους Ίλια Ίβιτς και Αλέξη Αλεξανδρή.
Η παρουσία του στον Ολυμπιακό … χωρίζεται σε δύο στάδιά. Το εξαιρετικό πρώτο μισό, διάστημα, όπου ο Γιουσκόβιακ ήταν μία … πραγματική μηχανή σκοραρίσματος ,μιας και  κατάφερε να πετύχει 12 γκολ. Ωστόσο, με την ομάδα του Πειραιά δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιο εγχώριο τίτλο.

Στο δεύτερο μισό και ειδικότερα προς το τέλος εμφανίστηκε αδιάφορος, προξενώντας την έντονη κριτική του Τάκη Περσία (σ.σ. που διαδέχθηκε τον Σταύρο Διαμαντόπουλο και έμεινε πρώτο τεχνικός μέχρι το τέλος, ώσπου το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς πλαισίωσε τον Ντούσαν Μπάγεβιτς).
Με τη διοίκηση των Πειραιωτών να αποφασίζει να μην προχωρήσει στην αγορά των δικαιωμάτων του από την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας

 

Μάρτσιν Κούζμπα (Ιούλιος 2003- Ιούνιος 2004)
Ο τρίτος κατά σειρά Πολωνός παίκτης που ήρθε στον Ολυμπιακό ήταν ο Μάρτσιν Κούζμπα
Ένας παίκτης που είχε αστείρευτο ταλέντο, τεχνική, προερχόταν από σπουδαίες σεζόν σε Οσέρ, Λωζάνη και ΣενΤ Ετιέν. Οι τραυματισμοί ωστόσο τον ταλαιπώρησαν όσο ποτέ, γεγονός που οδήγησε την διοίκηση της Βίσλα Κρακοβίας στην απόφαση να τον πουλήσει στους Πειραιώτες το καλοκαίρι λοκαίρι του 2003.

Ο Ολυμπιακός που προερχόταν από το έβδομο διαδοχικό πρωτάθλημα της νέας του δυναστείας εκείνο το καλοκαίρι στάθηκε αντιμέτωπος με το τέλος εποχής ορισμένων πολύ σημαντικών του ποδοσφαιριστών. Ειδικά στην επίθεση η φυγή των Αλέξη Αλεξανδρή και Πίτερ Οφορίκουε, δημιούργησε πολύ σημαντικό κενό, καθώς ο μοναδικός καθαρόαιμος φορ ήταν ο Λάμπρος Χούτος, με τον Τζιοβάνι σε ρόλο «ολ αράουντ».
Το 2003 ο 26χρονος άσος μετακόμισε στους «ερυθρόλευκους» με μία άκρως επεισοδιακή μεταγραφή, αφού ήταν καθαρά επιλογή του Όλεγκ Προτάσοφ που πίστευε πολύ στις δυνατότητες του.
Ο Γιώργος Λούβαρης ωστόσο είχε άλλη άποψη (λόγω των εξετάσεων που έδειξαν πρόβλημα στο γόνατο) και προσπαθούσε να πάρει τον Μάρτσιν Μίετσελ. Τελικά επικράτησε η άποψη του Ουκρανού τεχνικού, όμως από την αρχή τα πράγματα «στράβωσαν» για τον Κούζμπα.
Το πληγωμένο γόνατο του τον πρόδωσε στο πικ της καριέρας του, με αποτέλεσμα να κάνει το ντεμπούτο του δυόμιση μήνες μετά και ύστερα από χειρουργείο. Τα πρώτα του γκολ στο πρωτάθλημα πέτυχε εναντίον του Ακράτητου για την 17η αγωνιστική, όμως από τότε είχε αρχίσει να χάνει τη θέση του…
Τα γκολ που πέτυχε τις τελευταίες αγωνιστικές επί των Πανιωνίου (2-0) και Αιγάλεω (3-1) στη Ριζούπολη δρν μπορούσαν να αλλάξουν τη μοίρα του κι έτσι αποχώρησε το καλοακίρι του 2004.

 

Μίχαλ Ζεβλάκοφ (Ιούνιος 2006-Ιούνιος 2010)
Ο τέταρτος κατά σειρά ποδοσφαιριστής που πέρασε από τον Θρύλο δεν είναι άλλος από τον Μίχαλ Ζεβλάκοφ! Ένα «πολυεργαλείο» πολυτελείας, που με την ποιότητά του, αλλά και την ιακνότητά του να καλύπτει Με την ίδια ευχέρεια όλες τις θέσεις της αμυντικής γραμμής τον κατέστησαν σε μία από τις αποδοτικότερες από πλευράς προσφοράς μεταγραφές της ομάδας στο διάστημα της νέας χιλιετίας που διανύουμε.
Το … παρασκήνιο της μεταγραφής μας φέρνει στο ξεκίνημα του 2006. Στον Ρέντη γίνεται η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και ο Γιώργος Λούβαρης αποκαλύπτει σε συζητήσεις με ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού ότι έκλεισε εν όψει της επόμενη ςσεζόν τον Μίχαλ Ζεβλάκοφ, που έμενε ελεύθερος το καλοκαίρι από την Άντερλεχτ.

Ενός ποδοσφαιριστή, ο οποίος μάλιστα αγωνίστηκε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 που είχε διεξαχθεί στα γήπεδα της Γερμανίας
Όντως, προς τα τελειώματα του Ιανουαρίου του 2006 η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την απόκτηση του -τότε 30χρονου- Πολωνού αμυντικού, ο οποίος είχε παρουσιαστεί ως «πολυμηχάνημα». Και πράγματι στα 4 χρόνια όπυ τίμησε τα «ερυθρόλευκα» κι εξελίχθηκε σε έναν ποδοσφαιριστή που μπορούσε να δώσει πολύτιμες λύσεις τόσο ως δεξιός μπακ όσο και ως αριστερός μπακ, αλλά και ως στόπερ. Μάλιστα συνιστά τον μοναδικό ως τώρα Πολωνό, που έχει πανηγυρίσει κατακτήσεις τίτλων.
Τρία συνεχόμενα Πρωταθλήματα (2007, 2008, 2009 και δύο Κύπελλα (2008, 2009). Μαλιστα είχε σκοράρει στον τελικό του Μαίου του 2008 με τον Άρη στο 2-0 του Καυταντζόγλιου διαμορφώνοντας το τελικό σκορ στο 54’. Το σκορ είχε ανοίξει ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς στο 33’.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button