ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

H σύντομη, μα τόσο “μακρινή” διαδρομή

osfppaoderby

Η διαδρομή που χωρίζει τον Πειραιά από την Αθήνα, και συγκεκριμένα το γήπεδο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” από το “Απόστολος Νικολαΐδης” έχει απόσταση μόλις 12.5 χιλιόμετρα. Αν όμως αποφασίσει να την κάνει κάποιος ποδοσφαιριστής,  τότε αυτομάτως γίνεται πολύ μακρινή. Τις περισσότερες φορές είναι, μάλιστα, δρόμος χωρίς επιστροφή. Κυριολεκτικά. Αφού αυτός που αποφάσισε να την κάνει,  “ξεγράφεται” πολύ γρήγορα από τους… κατοίκους της αρχικής προέλευσης. Με αφορμή το ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, ψάξαμε σας παρουσιάζουμε αυτούς που έκαναν την… απευθείας ποδοσφαιρική διαδρομή Πειραιά – Αθήνα και αντίστροφα δίχως να σταματήσουν κάπου στο “ενδιάμεσο”!

Γράφει ο Θάνος Πέππας

Πρόκειται για συνολικά 13 ποδοσφαιριστές, που πήραν μεταγραφή από τον ένα “αιώνιο” στον άλλο και έγιναν αυτόματα το κόκκινο πανί για τους φιλάθλους που κάποτε τους αποθέωναν. Να σημειώσουμε ότι είναι περισσότεροι (λ.χ. Παπάζογλου, Πουπάκης, Καπουράνης, Γεωργιάδης, Καπίνο, Βλαχοδήμος κλπ), αλλά δεν μεταγράφηκαν κατευθείαν από την μία στην άλλη ομάδα.

Ξεκινάμε:

1927, Λεωνίδας Καλογερόπουλος 

kalogeropoulos

Το όνομά του πιθανότατα να μην θυμίζει τίποτα παρά μόνο στους… φανατικούς της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όμως, επειδή σε όλα τα πράγματα υπάρχει μία αρχή, ο Λεωνίδας Καλογερόπουλος ήταν ο πρώτος παίκτης που άλλαξε απευθείας “στρατόπεδο” αιωνίων. Συγκεκριμένα το μακρινό 1927, ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού έφυγε από τους πράσινους και “μετακόμισε” στον Πειραιά. Αντιδράσεις από τους φιλάθλους δεν υπήρξαν καθώς οι εποχές ήταν εντελώς διαφορετικές.

1976, Χάρης Γραμμός

grammos

Συνέδεσε το όνομά του με τον Παναθηναϊκό. Ο λόγος για τον δεξιό εξτρέμ Χάρη Γραμμό, που έκανε σπουδαία καριέρα με τα χρώματα του “τριφυλλιού”, τα οποία φόρεσε σε 215 παιχνίδια πετυχαίνοντας 56 γκολ και κατακτώντας 3 πρωταθλήματα (1969, 1970, 1972) και 2 κύπελλα (1967, 1969).  Το 1976 σε ηλικία 28 ετών μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό, όπου δεν κατάφερε να “στεριώσει”, καθώς φόρεσε τα ερυθρόλευκα μόλις σε τέσσερα παιχνίδια.

1978, Γιώργος Δεληκάρης

delikaris

Ένας εκ των κορυφαίων Ελλήνων επιθετικών και επί σειρά ετών αρχηγός των Πειραιωτών, ο Γιώργος Δεληκάρης, τάραξε για καλά τα νερά του μεγάλου λιμανιού το 1978 με την μετακίνησή του στον Παναθηναϊκό. Αφορμή γι΄ αυτήν, στάθηκε ο τσακωμός του με τον Κώστα Αϊδινίου, τον Νοέμβριο του 1977, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα την αφαίρεση του περιβραχιόνιου του αρχηγού. Αρχικά είχε ακουστεί ότι ο “Έλληνας Μπεστ” θα πήγαινε στην Γερμανία, αλλά ο ίδιος, κάνοντας χρήση της οκταετίας, είπε “ναι” στην πρόταση του Αντώνη Μαντζεβελάκη και μετακόμισε στην Αθήνα!

Αυτό που δεν μπορεί να ξεχάσει κανένας φίλαθλος του Ολυμπιακού, ειδικά όσοι βρέθηκαν στο Καραϊσκάκη την 6η Μαΐου του 1979, ήταν η επιστροφή του Δεληκάρη και μάλιστα ως αρχηγός του Παναθηναϊκού.

Στον Ολυμπιακό συμμετείχε σε 226 αγώνες πετυχαίνοντας 25 γκολ, ενώ στους πράσινους σε μόλις 35 παιχνίδια σκόραρε 5 φορές. Είναι δεδομένο ότι η πλειονότητα των φιλάθλων των ερυθρόλευκων φιλάθλων του έχει συγχωρήσει αυτό το λάθος, αφού για τέτοιο επρόκειτο όπως είχε εξομολογηθεί και ο ίδιος πολλά χρόνια αργότερα.

1978, Αντώνης Αντωνιάδης

antoniadis

Την ίδια σεζόν που ο Γιώργος Δεληκάρης μετακινήθηκε από τον Πειραιά στην Αθήνα, κάπου στα μέσα της διαδρομής συνάντησε τον Αντώνη Αντωνιάδη. Ο “ψηλός” του Ελληνικού ποδοσφαίρου αποκτήθηκε από τους ερυθρόλευκους το καλοκαίρι του 1978, αφού λίγο νωρίτερα οι πράσινοι τον είχαν αποδεσμεύσει. Ο Αντωνιάδης είχε κατακτήσει τέσσερα Πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα με τον Παναθηναϊκό.

Με τον Ολυμπιακό έπαιξε σε 14 παιχνίδια, πέτυχε 7 γκολ αλλά δεν κατέκτησε κανένα τίτλο. Το 1981 έγινε ο πρώτος παίκτης που επέστρεψε στον Παναθηναϊκό μετά το σύντομο πέρασμα από τον Πειραιά, όπου και κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια ένα χρόνο αργότερα, μετά από μια μεγάλη καριέρα 22 ετών.

1981, Μάικ Γαλάκος

galakos

Ο Μάικ Γαλάκος μαζί με τον Γιάννη Κυράστα αποτέλεσαν το… πακέτο του Γιώργου Βαρδινογιάννη το 1981. Κοινώς, και οι δύο αποκτήθηκαν από τον Παναθηναϊκό, εγκαταλείποντας τον Πειραιά και τους φιλάθλους του Ολυμπιακού, οι οποίοι τους είχαν λατρέψει, πικραίνοντάς τους σε μεγάλο βαθμό.

Ο Γαλάκος φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα 183 φορές πετυχαίνοντας 64 γκολ, ενώ εκείνη με το τριφύλλι 72, σημειώνοντας 15 τέρματα. Στον Πειραιά κατέκτησε 4 πρωταθλήματα (1974, 1975, 1980, 1981), 2 Κύπελλα (1975, 1981) και 1 Σούπερ Καπ (1980). Στην Αθήνα κατέκτησε το Κύπελλο του 1982 και το νταμπλ του 1984, προτού κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 1985.

1981, Γιάννης Κυράστας

kyrastas

Ο Γιάννης Κυράστας ήταν ο τρίτος “ερυθρόλευκος”, μετά τους Δεληκάρη – Γαλάκο, που έκανε χρήση της οκταετίας και μετακόμισε στον Παναθηναϊκό. Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού “έπεσαν από τα σύννεφα” αφού δεν περίμεναν μια τέτοια μετακίνηση, ίσως επειδή ο Κυράστας, το 1978, είχε επικρίνει τον Γιώργο Δεληκάρη, για την επιλογή του να πάει στον Παναθηναϊκό.

Τελικά ούτε ο ίδιος ξέφυγε από τις αποδοκιμασίες του κόσμου των Πειραιωτών, στο πρώτο ντέρμπι του ως παίκτης του Παναθηναϊκού, όταν μετά το τέλος της αναμέτρησης έβγαλε την πράσινη φανέλα και άρχισε να την κουνάει προς το μέρος τους.

Με τον Ολυμπιακό αγωνίστηκε συνολικά σε 223 αγώνες εκ των οποίων οι 16 ήταν ευρωπαϊκοί και κατέκτησε 5 Πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα. Στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε συνολικά σε 145 αγώνες (14 ευρωπαϊκοί) και κατέκτησε άλλα δύο Πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα. Σημειώνεται ότι έφτασε πολύ κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος 1999-2000 ως προπονητής των πρασίνων”, αλλά τελικά δεν το κατάφερε.

Ο Γιάννης Κυράστας “έφυγε” πολύ νωρίς από κοντά μας, την 1η Απριλίου 2004.

1985, Νίκος Σαργκάνης

sargkanis

Η δεκαετία του 80 ήταν… δύσκολη για τους φίλους του Ολυμπιακού αφού αρκετοί παίκτες άφηναν το μεγάλο λιμάνι για την πρωτεύουσα. Μετά τους Γαλάκο – Κυράστα, σειρά είχαν οι δύο… Νίκοι που πήγαν στον Παναθηναϊκό. Ο λόγος για τον “Φάντομ” Νίκο Σαργκάνη και τον “τιραμόλα” Νίκο Βαμβακούλα.

Ο πρώτος δεν δέχθηκε να ανανεώσει το συμβόλαιό του με τους ερυθρολεύκους, αφού η πρόταση που του έκανε ο Σταύρος Νταϊφάς δεν τον κάλυπτε. Κάπως έτσι βρέθηκε στον Παναθηναϊκό, με πιο χαρακτηριστική ανάμνηση τον τελικό Κυπέλλου του 1988, όπου στα πέναλτι με τις αποκρούσεις του έδωσε το τρόπαιο στην ομάδα του και έσπευσε να πανηγυρίσει με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, κάνοντάς τον έτσι έναν από τους μεγαλύτερους “προδότες” που άλλαξε στρατόπεδο.

1985, Νίκος Βαμβακούλας

vamvakoulas

Όπως προαναφέραμε, το “πακέτο” του 1985 από Πειραιά σε Αθήνα περιελάμβανε και τον αμυντικό Νίκο Βαμβακούλα. Μετά τα 8 χρόνια και τις 197 συμμετοχές στον Ολυμπιακό ήρθαν, μέσα σε 4 χρόνια, οι 74 με τον Παναθηναϊκό. Ο ίδιος βέβαια δεν έκρυψε τα αισθήματά του και παραδέχθηκε πως ανήκει στην οικογένεια του Ολυμπιακού. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα αγωνίζεται με την ομάδα των ερυθρόλευκων Βετεράνων.

1990, Στράτος Αποστολάκης

apostolakis

Το καλοκαίρι του 1990, σκάει ακόμη μία “βόμβα” στις τάξεις των φιλάθλων του Ολυμπιακού. Αυτή τη φορά η βόμβα ακούει στο όνομα του Στράτου Αποστολάκη, ο οποίος μετακόμισε στον Παναθηναϊκό, επειδή δεν συμφώνησε με τον Αργύρη Σαλιαρέλη για το νέο του συμβόλαιο. Η αποχώρηση του Αγρινιώτη αμυντικού προκάλεσε “εμφύλιο” στον Πειραιά. Μάλιστα ο ίδιος δήλωσε πως πήγαινε στους πράσινους για να φάει την Ευρώπη με την κουτάλα κι όχι με το κουταλάκι, για να συμπληρώσει πως ποτέ δεν αγάπησε πραγματικά τον Ολυμπιακό.

Τα πνεύματα ήταν τόσο οξυμένα που για λόγους ασφαλείας δεν διεξήχθη ο τελικός Σούπερ Καπ εκείνης της χρονιάς ανάμεσα στους δύο αιώνιους.

Ο Στράτος Αποστολάκης αγωνίστηκε στους πράσινους μέχρι το 1999 οπότε και έκλεισε την καριέρα του. Κατέκτησε 4 Πρωταθλήματα (1990, 1991, 1995, 1996), 4 Κύπελλα (1991, 1993, 1994, 1995), 2 Σούπερ Καπ (1993, 1994), ενώ συμμετείχε στις ευρωπαϊκές πορείες του 1992 και του 1996.

Να σημειωθεί ότι ο Αποστολάκης είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σκόραρε σε ντέρμπι αιωνίων και με τις δύο ομάδες (1-0 το 1986 και 3-4 το 1990). Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν η υποδοχή που του “επιφύλαξε” ο Τάσος Μητρόπουλος κατά την επιστροφή του “πράσινου” πιά Αποστολάκη στον Πειραιά, όταν σε μία διεκδίκηση κυριολεκτικά τον “σήκωσε” στον αέρα προκαλώντας τα χειροκροτήματα και τις επεφημίες του ερυθρόλευκου κοινού λες και είχε μπει γκολ!

1992, Κρις Καλαντζής

kalatzis

Ίσως από τις πιο “αθόρυβες” μετακινήσεις από την Αθήνα στον Πειραιά ήταν εκείνη του Αυστραλού Κρις Καλαντζή. Αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό το 1987 και το 1992 φόρεσε τα ερυθρόλευκα. Το «καγκουρό», όπως χαρακτηριστικά ήταν το παρατσούκλι του,  κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και δύο κύπελλα με τους πράσινους, σκοράροντας 11 φορές σε 118 παιχνίδια, ενώ με τον Ολυμπιακό μόλις ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο, πετυχαίνοντας 7 γκολ σε 81 παιχνίδια.

Χαρακτηριστική ανάμνηση είναι το εντυπωσιακό γυριστό που πέτυχε εναντίον της πρώην ομάδας του μετά από σέντρα του Κρίστενσεν, στο ντέρμπι της 5ης Ιανουαρίου 1994. Για την ιστορία το παιχνίδι έληξε 2-1 υπέρ των ερυθρολεύκων.

2004, Αντώνης Νικοπολίδης

nikopolidis

Ποιός να το έλεγε και να το πίστευε, ότι ένας παίκτης που είχε συμπληρώσει 15 χρόνια στην ομάδα του Παναθηναϊκού, που είχε δεχθεί τσιμεντόλιθους σε ντέρμπι, στο παλιό Καραϊσκάκη από την θύρα 7, θα γινόταν μία από τις πιο εμβληματικές μορφές του Ολυμπιακού στο κλείσιμο της καριέρας του! Κι όμως, όλα τα παραπάνω συνέβησαν και αφορούν τον Αντώνη Νικοπολίδη.

Έχοντας καταφέρει να αναδειχθεί στους πράσινους πίσω από τον επίσης μεγάλο Γιόζεφ Βάντσικ, ο Νικοπολίδης το 2004 κατακτά το νταμπλ. Ωστόσο οι φήμες που είχαν ήδη αρχίσει να “οργιάζουν” σχετικά με μία επικείμενη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό, οδήγησαν την πλειονότητα των φιλάθλων σε έντονες αποδοκιμασίες όταν ο διεθνής γκολκίπερ σήκωνε τα δύο τρόπαια. Ήταν αλήθεια. Ο Ολυμπιακός, που έψαχνε αγωνιωδώς τερματοφύλακα, καραδόκησε και όταν ο Νικοπολίδης δεν απάντησε θετικά σε πρόταση ανανέωσης για 400.000 ευρώ με το τριφύλλι, ο Σωκράτης Κόκκαλης του πρόσφερε 600.000 ευρώ και τον έφερε στον Πειραιά.

Μετά την κατάκτηση του Euro 2004, ο πολύπειρος πορτιέρο εντάχθηκε στο δυναμικό του Ολυμπιακού, στο οποίο έμεινε μέχρι την ημέρα της αποχώρησης του το 2011 κατακτώντας επτά πρωταθλήματα, τέσσερα κύπελλα και ισάριθμα νταμπλ. Η υστεροφημία του κατόπιν όλων αυτών δεν θα μπορούσε παρά να είναι ερυθρόλευκη.

2005, Μιχάλης Κωνσταντίνου

konstantinou

Είχε γίνει το “μήλον της έριδος” από το 2001, όταν οι δύο “αιώνιοι” προσπαθούσαν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους. Τελικά ο Παναθηναϊκός με μία κίνηση ματ, προσέφερε περίπου 3 δις στον Ηρακλή συν τρεις ποδοσφαιριστές (Χαλκιά, Κουτσουρέ, Νασιόπουλο) και τον απέκτησε, ολοκληρώνοντας την πιο ακριβή ακριβή μεταγραφή στα χρονικά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Κωνσταντίνου κατέκτησε το νταμπλ με τους πράσινους αλλά το 2005, όταν το συμβόλαιό του έληξε, έγινε ο 12ος παίκτης που μετακόμισε απευθείας στο αντίπαλο “στρατόπεδο”.

Έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τον κόσμο των ερυθρολεύκων, παρότι λίγους μήνες αργότερα είχε πετύχει σε ντέρμπι αιωνίων ένα γκολ που μπορούσε να τους είχε στερήσει το πρωτάθλημα.

Τον Αύγουστο του 2005 αποδοκιμάστηκε έντονα στο ντέρμπι της πρώτης αγωνιστικής από 70.000 φίλους του Παναθηναϊκού που είχαν κατακλύσει το ΟΑΚΑ. Δείγμα του ότι ήθελε να “πικάρει” τους πράσινους, αποτέλεσε το γκολ που πέτυχε για λογαριασμό του Ολυμπιακού τον Ιανουάριο του 2006 στο ντέρμπι, το οποίο πανηγύρισε έξαλλα. Είναι ο δεύτερος παίκτης μετά τον Στράτο Αποστολάκη που σκόραρε σε ντέρμπι με τις φανέλες και των δύο “αιωνίων”.

Στους Πειραιώτες έμεινε τρία χρόνια, όπου κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα, δύο κύπελλα και δύο νταμπλ.

2009, Σεμπάστιαν Λέτο

leto

Τελευταίος που συμπλήρωσε την λίστα των απευθείας μετακινήσεων από τον έναν “αιώνιο” στον άλλο ήταν ο Σεμπάστιαν Λέτο.

Ο αριστερός εξτρέμ αποκτήθηκε με την μορφή δανεισμού από τους ερυθρόλευκους το καλοκαίρι του 2008, με τους οποίους κατέκτησε ένα νταμπλ. Με το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, η ομάδα του Πειραιά δεν έκανε κάποια κίνηση για να τον αποκτήσει από την Λίβερπουλ στην οποία ανήκε, οπότε ο Παναθηναϊκός πέρασε στο προσκήνιο.

Η πρόταση των πρασίνων έγινε αποδεκτή από την ομάδα του Μερσεϊσάιντ κι έτσι ο Λέτο εντάχθηκε στο δυναμικό του Παναθηναϊκού. Στα 3 χρόνια παραμονής του στην Αθήνα κατέκτησε άλλο ένα νταμπλ, ενώ αποτέλεσε το “κόκκινο” πανί στα ντέρμπι που διεξήχθησαν στο Καραϊσκάκη, ειδικά σε αυτό του 2011 που πέτυχε και γκολ. Οι συνεχείς τραυματισμοί οδήγησαν στην αποδέσμευσή του το καλοκαίρι του 2013 ενώ από πέρσι ξαναφοράει τα πράσινα, ερχόμενος για πέμπτη φορά στο Καραϊσκάκη ως αντίπαλος.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button