ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣΜΠΑΣΚΕΤΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΕΟΚ αλλοιώνει το πρωτάθλημα μπάσκετ Γυναικών

Όσο δεν εκδικάζει τις ενστάσεις του Ολυμπιακού. Ο οποίος, με σημερινό υπόμνημα, ζητά να εξεταστούν άμεσα και να βγει η απόφαση.

Από τις 13 Μαΐου που διεξήχθη ο πρώτος αγώνας της σειράς των τελικών της Α1 μπάσκετ Γυναικών, άλλο αν τελικά δεν μέτρησε αυτό το ματς, ο Ολυμπιακός κατέθεσε ένσταση για αντικανονική συμμετοχή της Όλγας Χατζηνικολάου. Κάτι που επανέλαβαν και στις 20 Μαΐου που ξανάγινε ο πρώτος τελικός, αλλά και στις 22 Μαΐου που διεξήχθη το δεύτερο ματς της σειράς. Με την ομοσπονδία και τα δικαιοδοτικά της όργανα να σφυρίζουν… αδιάφορα. Οι ημέρες περνούν, αλλά ο Αθλητικός Δικαστής της ΕΟΚ ακόμα να εκδικάσει τις «ερυθρόλευκες» ενστάσεις και να πάει μια απόφαση.

Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού κατέθεσαν σήμερα υπόμνημα με το οποίο ζητούν από την ΕΟΚ και τα όργανά της να πράξουν το αυτονόητο. Να εκδικάσουν τις ενστάσεις αυτές! Και να βγάλουν επιτέλους μια απόφαση. Διότι όσο δεν το κάνουν αυτό, αλλοιώνουν ξεκάθαρα την εικόνα του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ Γυναικών. Εκτός κι αν περιμένουν να δουν τί θα γίνει σήμερα, στον τρίτο τελικό…

Το υπόμνημα από την πλευρά του Ολυμπιακού αναφέρει για την αντικανονική συμμετοχής της Χατζηνικολάου με τον Παναθηναϊκό τα ακόλουθα. Υπάρχει αντικανονική της συμμετοχή στο δεύτερο τελικό από τη στιγμή που είχε γίνει ένσταση στον πρώτο. Και το γεγονός ότι δεν κρατήθηκε το δελτίο της. Σύμφωνα με το άρθρο 41 παρ.5 περ α’ του κανονισμού της ΕΟΚ: «Τα δελτία επιστρέφονται στις ομάδες μετά τη λήξη του αγώνα, εκτός των περιπτώσεων: α. υποβολής ένστασης για την ταυτότητα ή την αντικανονική συμμετοχή αθλητή». Εδώ, λοιπόν, η ομοσπονδία και οι διαιτητές δεν έκαναν τα αυτονόητα. Να εφαρμόσουν τον κανονισμό της ίδιας της ομοσπονδίας τους.

Δεύτερον. Ο Ολυμπιακός έχει καταθέσει ένσταση για την αντικανονική συμμετοχή της Χατζηνικολάου, λόγω της έκδοσης του δελτίου της κατόπιν παράτυπης μη τελεσίδικης απόφασης του ΕΟΚΑΝ (ΕΣΚΑΝ). Θυμίζουμε πώς η ΕΟΚ έβγαλε δελτίο στην έμπειρη γκαρντ παραμονές του αγώνα της 13ης Μαΐου. Εδώ, όμως, πρέπει να τονιστεί ότι με την αρ. 2017/Α/5357 απόφαση του CAS επιβλήθηκε στην Χατζηνικολάου ποινή αποκλεισμού τεσσάρων ετών από κάθε αθλητική δραστηριότητα για χρήση απαγορευμένων ουσιών, κατόπιν της προσφυγής της WADA. Το ΔΣ του ΕΟΚΑΝ (ΕΣΚΑΝ) στις 7 Μαΐου με την αρ. 66 απόφασή του, προχώρησε στην άρση της ποινής του αποκλεισμού της παίκτριας.

Βάσει του παγκόσμιου κώδικα αντιντόπινγκ, αρμόδιος οργανισμός για την άρση αυτής της ποινής είναι η WADA και όχι ο ΕΟΚΑΝ (ΕΣΚΑΝ)! Ο Ολυμπιακός ζήτησε από τον ελληνικό οργανισμό αντιντόπινγκ, με αίτημα που κατέθεσε στις 17 Μαΐου να πάρει το αντίγραφο του φακέλου της παίκτριας. Αλλά δεν έλαβε ούτε απάντηση, ούτε τα έγγραφα που ζήτησε για να μπορέσει να ασκήσει τα νόμιμα ένδικα μέσα.

Με όσα έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα, στην Ελλάδα συμβαίνει μια παγκόσμια πρωτοτυπία! Οι αποφάσεις των εγχώριων δικαιοδοτικών οργάνων έχουν μεγαλύτερη ισχύ από τις αντίστοιχες των παγκοσμίων. Κοινώς, ο ΕΟΚΑΝ (ΕΣΚΑΝ) εκδίδει αποφάσεις που υπερισχύουν εκείνων της WADA και του CAS! Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο να σχολιάσει κανείς επί του θέματος, είναι προφανές τί έχει συμβεί!

Τρίτον. Η συμμετοχή της Χατζηνικολάου είναι αντικανονική γιατί έχει εκδοθεί εκπρόθεσμα το δελτίο της. Εδώ έχει ενδιαφέρον η ιστορία. Το αίτημα του ΠΑΟ για την έκδοση του δελτίο της έγινε στις 16 Δεκεμβρίου 2020 και παρέμεινε εκκρεμές ως την 30ή Μαρτίου που έληγε η προθεσμία για την ολοκλήρωση της εγγραφής της, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς εγγραφών-μεταγραφών της ΕΟΚ. Το άρθρο 3 παρ. Β, περ. 7 αναφέρει ότι «ο νέος αθλητής δικαιούται να εγγραφεί σε σωματείο ως την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Σε περίπτωση που η εγγραφή του συντελεσθεί μετά την πιο πάνω ημερομηνία, ο αθλητής αποκτά δικαίωμα συμμετοχής από την επόμενη αγωνιστική περίοδο».

Εδώ είναι όλα τόσο ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει καμιά απολύτως παρανόηση του κανονισμού. Η εγγραφή της Χατζηνικολάου είναι 100% εκπρόθεσμη. Συνεπώς δεν είναι νόμιμη βάσει του κανονισμού της ίδιας της Ομοσπονδίας!

Να σημειωθεί πώς η Χατζηνικολάου προσέφυγε στον ΕΟΚΑΝ στις 16 Απριλίου και η απόφαση άρσης της ποινής της εκδόθηκε στις 7 Μαΐου. Επειδή, παράλληλα, στην παίκτρια είχε επιβληθεί τιμωρία από την Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος, εκείνη έκανε ένσταση για την ποινή της στις 10 Μαΐου και η απόφαση βγήκε στις 12 Μαΐου. Την ημέρα που η ΕΟΚ έβγαλε το δελτίο της έμπειρης γκαρντ.

Όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν καμιά απολύτως σημασία. Είναι τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα και συνάμα, η στάση από την πλευρά της ΕΟΚ και των δικαιοδοτικών της οργάνων προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Κυρίως ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν. Εδώ δεν είναι απλά δύο μέτρα και δύο σταθμά, αλλά ζήτημα ισονομίας και τήρησης των κανονισμών.

Δεν θα αναφέρουμε ξανά το γεγονός ότι οι ενστάσεις δεν έχουν εκδικαστεί ακόμα. Αυτό κάνει… μπαμ, αλλά το ξέρει πλέον όλος ο κόσμος και καταλαβαίνει απολύτως τί έχει γίνει! Το δε πιο σημαντικό στην ιστορία αυτή, πέραν του γεγονότος ότι ο Ολυμπιακός έχει το δίκιο με το μέρος του, είναι αυτή η απουσία της ομοσπονδίας να ασχοληθεί με την υπόθεση. Δεν εκδίκασε τις ενστάσεις και δεν έβγαλε μια απόφαση, είτε θετική είτε αρνητική. Τα όργανά της απείχαν από τον θεσμικό τους ρόλο, που είναι η εφαρμογή των κανονισμών!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button