ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η δέσμευση του Μαρτίνς(Pic)

Ο Πέδρο Μαρτίνς έγραψε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο το οποίο έχει να κάνει με την ανανέωση της συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό, αλλά και για τις ημέρες του Κορονοϊού.

Το άρθρο του Μαρτίνς:

«28 Φεβρουαρίου 2020. Ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών της υγείας η ελληνική κυβέρνηση ανέστειλε τους εορτασμούς του καρναβαλιού. Στις 4 Μαρτίου έκλεισαν τα σχολεία. Ακολούθησαν οι καφετέριες, τα εστιατόρια, τα γυμναστήρια, οι κινηματογράφοι, οι αρχαιολογικοί χώροι. Στις 12 Μαρτίου καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από κορονοϊό στη χώρα. Γύρω στα μισά του μήνα, στις 10 Μαρτίου, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, ανακοίνωσε ότι προσβλήθηκε από τον ιό, κάτι που έδειξε ξεκάθαρα ότι κανείς δεν έχει ανοσία σε αυτήν την ασθένεια.

Αυτή η ικανότητα προληπτικής δράσης θέτοντας πολύ νωρίς την υγεία ως μέγιστη προτεραιότητα και η αντίσταση στην τάση να συνεχίζει η οικονομία ν’ αναπνέει «φυσιολογικά» για μερικές ακόμη ημέρες επέτρεψε στην Ελλάδα να ελέγξει τις επιπτώσεις της πανδημίας με υποδειγματικό τρόπο.

Μένει να μάθουμε πώς μια χώρα που εξαρτάται υπερβολικά από τον τουρισμό, που πέρασε την τελευταία δεκαετία παλεύοντας να βγει από την κρίση η οποία ανάγκασε την οικονομία σε ύφεση μεγαλύτερης της τάξης του 25% είναι ικανή να επιστρέψει και να ανακάμψει από τις επιπτώσεις του lockdown που ήλθε απότομα, αλλά η αποχώρησή του αναπόφευκτα θα γίνει σταδιακά.

Και μένει να μάθουμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτής της πανδημίας στη μελλοντική δυναμική της τουριστικής δραστηριότητας, υπολογίζοντας τα συναισθήματα φόβου και ανασφάλειας που εγκαταστάθηκαν το ίδιο διάστημα.

Εάν ακόμη και σήμερα έχουμε δισταγμό να πάμε στο σουπερμάρκετ, πόσο διαθέσιμοι θα είμαστε να ταξιδέψουμε για διακοπές; Ως πολίτης παραδέχομαι ότι είμαι ανήσυχος για το μέλλον. Στην Ελλάδα, αλλά κι επίσης στην Πορτογαλία.

Θα είναι απαραίτητη η προσπάθεια όλων για να ξεπεράσουμε τις πολλές δυσκολίες που θα εμφανιστούν μετά τον Covid-19 και θα αποτελέσουν πρόκληση. Πρέπει να έχουμε νέες προτεραιότητες και να δημιουργήσουμε νέες συνήθειες. Πρέπει να μετακινηθούμε όλοι στην ίδια πλευρά, να δώσουμε περισσότερη σημασία στα συλλογικά συμφέροντα από ό,τι στα ατομικά.

Μετά το τέλος Φεβρουαρίου που δύσκολα θα μπορούσε να εξελιχθεί καλύτερα επαγγελματικά με μια νίκη κόντρα στον άμεσο αντίπαλό μας στη μάχη για το ελληνικό πρωτάθλημα και μια νίκη που ακολούθησε στο Λονδίνο, η οποία μας επέτρεψε ν’ αποκλείσουμε την Άρσεναλ και να συνεχίσουμε στο Europa League, η αρχή του Μαρτίου ήταν αρκετά δύσκολη.

Η ανακοίνωση του προέδρου του Ολυμπιακού ότι προσβλήθηκε από τον ιό δημιούργησε μια φυσιολογική ανησυχία στην ομάδα, αν και όλοι ήμασταν ασυμπτωματικοί και η ομάδα πολύ γρήγορα εξασφάλισε τον έλεγχο με τεστ όλων των παικτών και των μελών του τεχνικού επιτελείου.

Ακολούθησαν οι μέρες της καραντίνας. Γρήγορα αντιληφθήκαμε ότι έπρεπε ν’ ανατρέξουμε στις νέες τεχνολογίες για να εξασφαλίσουμε τις προπονήσεις των αθλητών υπό την επίβλεψη των βοηθών μου και με στόχο πάντα να διατηρήσουμε την καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση.

Επεξεργαστήκαμε ατομικά πλάνα και παρείχαμε τον απαραίτητο εξοπλισμό. Την περασμένη Δευτέρα επιστρέψαμε στις προπονήσεις με την παρουσία όλου του τεχνικού επιτελείου. Οι ασκήσεις δεν ήταν μόνο για τη φυσική κατάσταση, αλλά είχαν ξανά τεχνική και τακτική. Έχουμε ένα πλάνο το οποίο όμως εμπεριέχει αμφιβολίες για το πότε θα διεξαχθούν τα playoffs της Super League, το υπόλοιπο του Κυπέλλου Ελλάδα και το Europa League, διοργανώσεις στις οποίες συνεχίζουμε να συμμετέχουμε και τις οποίες προσεγγίζουμε με φιλοδοξία. Αλλά είμαστε συγκεντρωμένοι και δεσμευόμαστε να έχουμε μια ομάδα προετοιμασμένη και με κίνητρα για να είμαστε έτοιμοι και ανταγωνιστικοί στο επίπεδο που έχουμε συνηθίσει τους οπαδούς μας σε όλη τη σεζόν.

Αλλά αυτή η βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα επεκτείνεται σε μεσομακροπρόθεσμη. Πώς θα είναι η σεζόν 2020/21; Πώς θα είναι το ποδόσφαιρο του μέλλοντος; Είναι ξεκάθαρο ότι δύσκολα θα είναι τα πράγματα όπως τώρα.

Καθώς το ποδόσφαιρο είναι παγκόσμιο άθλημα έχει σημασία τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο να είναι εναρμονισμένα με την παγκόσμια στρατηγική, αν και δεν μπορούν να αγνοηθούν οι ιδιαιτερότητες κάθε χώρας.

Την περασμένη Πέμπτη επέκτεινα μέχρι το 2022 τη συνεργασία μου με τον Ολυμπιακό. Είναι μια επωφελής περιπέτεια με πολλά κέρδη. Από το Μάιο του 2018 όταν κι έφθασα για να ζήσω την πρώτη μου εμπειρία ως προπονητής εκτός Πορτογαλίας, καταφέραμε να δώσουμε σάρκα κι οστά σε ένα πρότζεκτ που έθεσε την ομάδα σε μια σταθερά ανοδική πορεία και που θα της επιτρέπει να κατακτά τίτλους, όπως αξίζει στους οπαδούς του Ολυμπιακού που βρίσκονται πάντα κοντά στην ομάδα με πάθος και ενθουσιασμό. Από την πλευρά μου αναλαμβάνω την ευθύνη και την υποχρέωση να εξασφαλίσω ότι αυτό θα συμβεί.,

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον και σε μόνιμη βάση τις εξελίξεις στο πορτογαλικό ποδόσφαιρο. Επίσης παρακολουθώ με πολλή προσοχή αυτό που συμβαίνει γενικά στη χώρα μου. Από την Αθήνα στέλνω μια αγκαλιά σε όσους αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες την εποχή της πανδημίας. Να έχετε δύναμη και είμαι σίγουρος ότι όλοι μαζί θα νικήσουμε αυτή τη μάχη».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button