ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

8/2/1981. Η μέρα που οι πανηγυρισμοί έγιναν πόνος, θλίψη, οδύνη… (pics-vid)

Ήταν μία ηλιόλουστη Κυριακή Φεβρουαρίου. Ένα ζεστό μεσημέρι. Για τους φίλους του Ολυμπιακού ήταν όμως κάτι παραπάνω. Ήταν το μεσημέρι που η ομάδα τους θα αντιμετώπιζε την ΑΕΚ, σε μία αναμέτρηση που ο νικητής θα έπαιρνε «ώθηση» τίτλου.

Το στάδιο Καραϊσκάκη από νωρίς είχε αρχίσει να κατακλύζεται από κόσμο. Κανείς όμως, δεν μπορούσε να φανταστεί πως εκείνη την ημέρα ξεκινούσε ένας Γολγοθάς για 21 οικογένειες και παράλληλα θα γραφόταν η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του Ολυμπιακού αλλά και του ελληνικού αθλητισμού, όπου σήμερα συμπληρώνονται 40 ολόκληρα χρόνια.

Το χρονικό της τραγωδίας

15.00: Στάδιο Καραϊσκάκη. 35.500 φίλαθλοι είχαν προσέλθει για να παρακολουθήσουν το μεγάλο ντέρμπι. Όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι ένα τέταρτο αργότερα…

Ο Ολυμπιακός θριαμβεύει στο ντέρμπι «σκορπίζοντας» την ΑΕΚ με 6-0. Οι πρώτοι φίλαθλοι ήδη έχουν αρχίσει να αποχωρούν από τις θύρες τους, προκειμένου να φτάσουν έξω από την θύρα 1, εκεί όπου θα συναντούσαν τα ινδάλματά τους, τους κυριακάτικους ήρωές τους με τα ερυθρόλευκα, που τους έδωσαν μία πολύ μεγάλη χαρά.

16.58: Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, η χαρά, ο ενθουσιασμός, οι πανηγυρισμοί, ο πανζουρλισμός, η έκσταση, έδωσαν την θέση τους στα δάκρυα, στον πόνο, στην θλίψη, στον θρήνο, στον θάνατο…

Κάποιος φίλαθλος γλίστρησε σε ένα μαξιλαράκι στα σκαλοπάτια της θύρας 7 και έπεσε κάτω, με αποτέλεσμα να παρασύρει και όλους τους υπόλοιπους που έτρεχαν πίσω του για να βγουν από τις καγκελόπορτες.

Δυστυχώς, το πλήθος που ακολουθούσε, λόγω της κατασκευής της θύρας δεν ήταν σε θέση να δει τι συνέβαινε μπροστά του και συνέχιζε να τρέχει προς την έξοδο φωνάζοντας «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ», με αποτέλεσμα οι μπροστινοί τους να συμπιέζονται και να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο.

Οι ιαχές «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ «σκέπαζαν» τις φωνές των τραυματιών, οι οποίοι άρχισαν να αυξάνουν. Ο κόσμος που βρισκόταν μπροστά προσπαθούσε να ειδοποιήσει εκείνους που ακολουθούσαν, αλλά μάταια. Οι περισσότεροι είχαν καταπλακωθεί ή είχαν συνθλιβεί πάνω στα τουρνικέ και στις σιδερένιες πόρτες, οι οποίες ήταν κλειστές ή, όπως λένε κάποιοι, μισάνοιχτες. Το κακό, δυστυχώς, είχε γίνει.

17.03: Κάποιοι αστυφύλακες ξήλωσαν ένα από τα τουρνικέ και απεγκλώβισαν πολύ κόσμο. Ωστόσο, κανείς δεν είχε αντιληφθεί τι συνέβη αφού το κακό συνεχιζόταν, μιας και οι σπαρακτικές κραυγές για βοήθεια και τα κλάματα εξακολουθούσαν να είναι «μπερδεμένα» με τις πανηγυρικές ιαχές των φιλάθλων.

17.15: Περιπολικά και ασθενοφόρα μετέφεραν τους τραυματίες στο νοσοκομείο Τζάνειο. Οι δρόμοι του Πειραιά είχαν αδειάσει από τους κατοίκους δίχως μάλιστα κανένα σχέδιο. Σε αυτούς κυκλοφορούσαν μόνο τα αυτοκίνητα που έτρεχαν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες προς το νοσοκομείο.

17.30: Οι πρώτοι τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και οι πρώτοι νεκροί, έφτασαν στο Τζάνειο. Παράλληλα στον περιβάλλοντα χώρο, είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται και πολλοί φίλαθλοι με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. Η παραπληροφόρηση έδινε και έπαιρνε, καθώς είχε αρχικά ακουστεί πως έπεσε η θύρα 7.

17.45: Τα τηλεοπτικά δίκτυα της ΕΡΤ και της ΥΕΝΕΔ άρχισαν να μεταδίδουν το γεγονός και έκαναν έκκληση στους γιατρούς να μεταβούν στο Τζάνειο για να βοηθήσουν τους τραυματίες. Κάποιοι βαριά τραυματισμένοι διακομίστηκαν και στο Κρατικό Πειραιώς.

18.30: Η προσέλευση των ασθενοφόρων αλλά και του κόσμου ολοένα και μεγάλωνε. Ο Υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Δοξιάδης και οι Υφυπουργοί κ.κ. Τσουκαντάς και Αποστολάτος που ήδη βρίσκονταν στο Τζάνειο έκαναν διαρκείς εκκλήσεις ώστε να προσέλθουν περισσότεροι γιατροί και αιμοδότες στο νοσοκομείο. Οι πρώτοι αιμοδότες ήταν οι ίδιοι οι αστυνομικοί που μετέφεραν τους τραυματίες.

18.50: Δέκα λεπτά πριν τις 19.00 έφτασαν στο Τζάνειο ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Δαβάκης, ο Υφυπουργός Προεδρίας Κυβερνήσεως κ. Αχιλλέας Καραμανλής, αξιωματικοί της Αστυνομίας και παράγοντες και παίκτες του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ.

19.30: Το Τζάνειο θύμιζε κατάσταση πολέμου. Συγγενείς και φίλοι ζητούσαν επίμονα να μάθουν τα ονόματα νεκρών και τραυματιών.

20.00: Το μαρτύριο της αναγνώρισης είχε μόλις ξεκινήσει για 21 οικογένειες. Αναγνωρίστηκαν οι τρεις πρώτοι νεκροί, Γιάννης Κανελλόπουλος, Γιάννης Διαλυνάς και Βασίλης Μάχος. Δυστυχώς, θα ακολουθούσαν ακόμη 18…

20.30: Στο Τζάνειο έφτασε και ο Πρωθυπουργός, Γεώργιος Ράλλης. Οι γιατροί φώναζαν συνεχώς ονόματα τραυματιών. Αρκετοί από τους συγγενείς λύγισαν και λιποθύμησαν.

21.00: Περίπου 400 οργισμένοι φίλαθλοι προσπάθησαν να εισβάλλουν στο στάδιο Καραϊσκάκη, προκειμένου να αναζητήσουν τους υπεύθυνους της τραγωδίας. Απωθήθηκαν από μία διμοιρία ΜΑΤ.

22.00: Ο κόσμος άρχισε να αποχωρεί σταδιακά από το Τζάνειο και το Κρατικό Πειραιώς.

Σήμερα, συμπληρώνονται 36 χρόνια. Δυστυχώς, από την 8η Φεβρουαρίου 1981 έως τώρα, δεν υπήρξε τέλος σε αυτήν την ανείπωτη τραγωδία. Γιατί, πολύ απλά, δεν γνωρίζουμε τον επίλογο, δηλαδή την ώρα και την ημερομηνία που αποδόθηκε δικαιοσύνη για τα 21 αδικοχαμένα θύματα της θύρας 7…

Τα λόγια όλων μας, με ένα στόμα και μια φωνή ασχέτως ομαδικών προτιμήσεων, «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ»…

Ο ΤΥΠΟΣ

Ας δούμε τι είχε γράψει ο τύπος της εποχής, αθλητικός και πολιτικός, για εκείνη την τραγική ημέρα.

Το αποτέλεσμα του αγώνα, όπως ήταν λογικό είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα. Εξάλλου, κανείς δεν μπορούσε να σκεφτεί οτιδήποτε άλλο εκτός από το εγκληματικό λάθος που κόστισε τόσο άδικα την ζωή σε 21 ανθρώπους.

 

Τα 21 αδικοχαμένα θύματα της θύρας 7:

    • Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών),
    • Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών),
    • Ηλίας Παναγούλης (17 ετών),
    • Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών -οπαδός της ΑΕΚ),
    • Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών),
    • Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών),
    • Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών),
    • Νίκος Φίλος (19 ετών),
    • Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών),
    • Βασίλης Μάχας (20 ετών),
    • Ευστράτιος Πούπος (20 ετών),
    • Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών),
    • Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών),
    • Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών),
    • Κώστας Καρανικόλας (26 ετών),
    • Μιχάλης Μάρκου (27 ετών),
    • Κώστας Μπίλας (28 ετών),
    • Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών),
    • Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών),
    • Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών),
    • Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών).

Σχετικά Άρθρα

Back to top button