ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Ολυμπιακός που “παίξαμε” (pics & vids)

sleagye

Αρκετοί τα δοκιμάσαμε, πολλοί τα λατρέψαμε, όλοι παίξαμε! Ο λόγος, φυσικά, για τα ηλεκτρονικά ποδοσφαιράκια, κατα κόσμον football video games, τα οποία “έφαγαν” πολλές ώρες από την σχολική και φοιτητική μας ζωή, ειδικά στην γενιά των σημερινών 30άρηδων. Φιλίες “γεννήθηκαν”, φιλίες χάλασαν και όλα αυτά μπροστά από μία οθόνη, αλλά τα πράγματα άλλαζαν όταν έμπαινε στο κόλπο ο Ολυμπιακός. Ή τουλάχιστον αυτό που οι δημιουργοί παρουσίαζαν σαν Ολυμπιακό! Aν ο φίλος ήταν Παναθηναϊκός ή κάτι άλλο, τότε δεν υπήρχε δυσκολία στην επιλογή! Αλλιώς, καριέρα και Θρύλος μέχρι όπου φτάσουμε!

Σε αυτή τη φρενίτιδα των videogames έκαναν την εμφάνισή τους και εταιρείες που είτε αποθέωσαν το… σπορ, είτε το καπηλεύτηκαν! Στην δεύτερη περίπτωση οι πωλήσεις τους απογειώθηκαν για να καταλήξουν μια για πάντα στα καλάθια των αχρήστων!

Το Redaroume γυρίζει πίσω στο χρόνο και θυμάται μερικά από τα ποδοσφαιράκια που έγραψαν ιστορία και κάποια άλλα που ενώ ανακοινώθηκαν με τις καλύτερες προδιαγραφές, στο τέλος «πάτωσαν» και έγιναν μια απλή ανάμνηση! Κοινό τους στοιχείο, ο Ολυμπιακός!

FIFA 99 (EA Sports)

Mετά την τεράστια επιτυχία που είχε το FIFA 98 (δρόμος για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας), η EA Sports συνέχισε το ίδιο δυναμικά, αφού το ποδοσφαιράκι της είχε περάσει σε άλλα επίπεδα! Και να το ιστορικό της υπόθεσης, αφού σε αυτό εδώ το FIFA συναντούμε για πρώτη φορά τον Ολυμπιακό! Όχι απλά τον συναντούμε, αλλά βλέπουμε και τα ονόματα των παικτών του, τα στατιστικά, εκτός όμως από την ερυθρόλευκη ριγωτή φανέλα, μιας και είχαν επιλέξει μία κάτασπρη (και χάρη μας έκαναν ίσως να πίστευαν!). Σε αυτό το FIFA πρωτοπαίξαμε Ολυμπιακό – Παναθηναϊκό ή Ολυμπιακό – ΠΑΟΚ διότι αυτές οι τρεις ομάδες ήταν οι μόνες (και πρώτες) ελληνικές στο Rest Of World! Η ΕΑ Sports αγαπήθηκε πολύ στην Ελλάδα για αυτό που έκανε και ήταν σίγουρο ότι είχε κερδίσει μεγάλη μερίδα οπαδών! Άλλη χάρη είχε να παίζεις με Ζιοβάνι, Ζάχοβιτς, Τζόλε και Καραπιάλη κατευθείαν, αφού παλαιότερα αναγκαζόμασταν να τους φτιάχνουμε εμείς “χαλώντας” κάποια άλλη ομάδα!

Champions League (EIDOS – EA Sports)

chl

Με το FIFA να σαρώνει τις αγορές εκείνη τη περίοδο, αρχικά η EIDOS και μετέπειτα η EA Sports αποφάσισε να κάνει το βήμα παραπάνω και να βγάλει ένα παιχνίδι και για το Champions League με τα αποκλειστικά του δικαιώματα. Η ιδέα ήταν καλή και βρήκε ανταπόκριση, αφού και μόνο η μουσική της διοργάνωσης και το κλίμα αγώνα ήταν κάτι εντυπωσιακό και πρωτόγνωρο. Μετά όμως από λίγο καιρό, η… τσέπη δεν σήκωνε δύο ποδοσφαιράκια τα οποία μάλιστα δεν είχαν καμία διαφορά στο χειρισμό (EA Sports και τα δύο πλέον) και έτσι το Champions League πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Όπως και νά ‘χει, η αίσθηση του ότι έβλεπες και εκεί τον Ολυμπιακό υπό τους ήχους της μουσικής του Τσου Λου ήταν άλλη φάση! Πόσοι και πόσοι δεν το λιώσαμε!

FIFA 2000 (EA Sports)

fifa2000

Ο απόλυτος κυρίαρχος στα ποδοσφαιράκια από το 1993 μέχρι το 2001. Τα καλύτερα γραφικά, ο καλύτερος χειρισμός και η εξασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων ομάδων και παικτών, συγκροτούσαν ένα παιχνίδι που άγγιζε την τελειότητα, τουλάχιστον μέχρι το 2000. Εκείνη τη χρονιά το FIFA απογειώθηκε κυρίως στην Ελλάδα, αφού συμπεριλήφθηκε για πρώτη (και μετά το 2001 τελευταία) φορά το Ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ την περιγραφή έκανε ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος και ο Γιάννης Δάρας.

Υπήρχαν και εδώ μερικά καραμπινάτα «φάουλ» που όμως δεν ήταν ικανά να χαλάσουν την φήμη του. Όσοι έπαιξαν θα θυμούνται τις εντελώς «άκυρες» φανέλες (πχ ολόασπρες του Ολυμπιακού) και τον Τζόρτζεβιτς να λέγεται «Πούνγκο» και τον Βαζέχα «Μαντίντα»!

(Στο συγκεκριμένο βιντεάκι ο Ολυμπιακός ηττάται από τον χρήστη που έχει τον Παναθηναϊκό, αλλά δυστυχώς ήταν το μόνο που μπορέσαμε να βρούμε στο Internet. Ο χρήστης μετά από αυτή τη νίκη επί του Ολυμπιακού… έκλεισε το playstation οπως χαρακτηριστικά λέγαμε τον καιρό εκείνο!)

Η EA Sports επαναπαύθηκε στις δάφνες της πρώτης θέσης των πωλήσεων διατηρώντας στα επόμενα FIFA το ίδιο μοτίβο, με αποτέλεσμα οι gamers να στραφούν σταδιακά στο επαναστατικό Pro Evolution.

Pro Evolution Soccer 2 (2002 – KONAMI)

ps2

Είχε χαρακτηριστεί ο «Βασιλιάς στα ποδοσφαιράκια» και όχι άδικα. Ήταν ότι καλύτερο είχε να επιδείξει η ΚΟΝΑΜΙ στο χώρο των παιχνιδιών ποδοσφαίρου και γενικότερα ότι καλύτερο είχε κυκλοφορήσει από το FIFA 98 και μετά. Η ΕΑ Sports έχασε για πρώτη φορά από το 1993 τα πρωτεία, καθώς το PES 2 περιελάμβανε πολλές καινοτομίες στον χειρισμό και στα γραφικά της εποχής, δίνοντας αυτό το κάτι ξεχωριστό που περίμεναν οι gamers.

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι έκαναν την εμφάνιση τους και ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό, ως «Πελοπόννησος» και «Αθενάικος» αντίστοιχα! Φυσικά δεν υπήρχε ίχνος πνευματικών δικαιωμάτων στα ονόματα των ομάδων αλλά και των περισσότερων παικτών. Θυμηθείτε χαρακτηριστικά το όνομα Πέντρο Τζόρλεβιτς που ήταν ότι πιο κοντινό στον Αρχηγό, μιας και τα υπόλοιπα ήταν απλά… τραγωδία!

pelopon

Το gameplay ωστόσο το απογείωσε στην δεύτερη θέση των πωλήσεων, δίνοντας στους ιθύνοντες της ΚΟΝΑΜΙ το έναυσμα για τη δημιουργία του Pro Evolution Soccer 3.

European Super League (Virgin)

Την περίοδο 2000-01 και ενώ το FIFA και το PRO δεν έχουν… αντίπαλο, εμφανίζεται από το πουθενά η Virgin και προσπαθεί να κάνει μία δυναμική είσοδο στον χώρο των παιχνιδιών ποδοσφαίρου βγάζοντας ένα ποδοσφαιράκι που θα εξαφάνιζε όλα τα υπόλοιπα (έτσι πίστευαν τουλάχιστον)!

Υπό αυτές τις συνθήκες «γεννήθηκε» το European Super League (τύπου Champions League) που περιελάμβανε 16 ομάδες, ανάμεσα τους και τον Ολυμπιακό. Το παιχνίδι με μια πρώτη ματιά ήταν εντυπωσιακό και τα γραφικά του πραγματικά «έσβησαν» το FIFA και το PRO! Η Virgin εκτός του ότι διέθετε κορυφαίους γραφίστες, είχε εξασφαλίσει τα δικαιώματα των 16 ομάδων και των γηπέδων τους, δημιουργώντας ψηφιακά αριστουργήματα που άγγιζαν το 100% ομοιότητας! Έτσι είχαμε ακούσει και για αυτό σπεύσαμε να το “τσιμπήσουμε” από την μπουτίκ του Ολυμπιακού στην Υψηλάντου η οποία το πουλούσε!

sleagye

Η εικόνα από το ΟΑΚΑ το οποίο ήταν συγκλονιστικά ίδιο!

Όλα ήταν καλά κι ωραία μέχρι που ξεκινούσε ο αγώνας στο κατά τα άλλα ολόιδιο ΟΑΚΑ! Ο χειρισμός ήταν τραγικός, με τους παίκτες να θέλουν ένα λεπτό να στρίψουν, τρία να σταματήσουν και πέντε να διασχίσουν το γήπεδο! Τα σουτ πήγαιναν άλλοτε στον… γάμο του Καραγκιόζη ή έφευγαν σαν πάσες, ενώ τα τάκλιν έκοβαν αντί για τον επιθετικό, δέκα πόντους από το γρασίδι! Οι στημένες φάσεις πάλι, ήταν μία άλλη πονεμένη ιστορία!

Το παιχνίδι χαρακτηρίζεται ως το καλύτερο από άποψη γραφικών για την εποχή του, αλλά το χειρότερο που βγήκε ποτέ από θέμα χειρισμού. Φυσικά η Virgin βλέποντας το να πιάνει πάτο στις πωλήσεις, εγκατέλειψε τον χώρο!

Αργότερα, με το ελληνικό πρωτάθλημα να εξαφανίζεται, έμεινε στο προσκήνιο και σε όλα τα FIFA και τα PRO ο Ολυμπιακός. Σταδιακά και το Pro πήρε τα επίσημα δικαιώματα των πρωταθλητών και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα! Περάσαμε πολλές “ζυμώσεις” για να φτάσουμε να απολαμβάνουμε τον δικό μας Ολυμπιακό στις παιχνιδομηχανές αλλά δικαιωθήκαμε για την αναμονή τόσων ετών! Και εφόσον πρωτάθλημα ελληνικό δεν υπάρχει, παίζουμε για την τιμή μας στο online με κάθε αντίπαλο! Μέχρι να “φιλοτιμηθεί” κάποιος τίτλος και να επαναφέρει το ελληνικό πρωτάθλημα!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button