ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Να βοηθήσω να αλλάξει σελίδα ο τόπος μας»

Μια συνέντευξη εφ όλη της ύλης παραχώρησε στην εφημερίδα «Παραπολυτικά» η σιδερά κυρία του Ολυμπιακού, Χριστίνα Τσιλιγγίρη. Η γενική γραμματέας των ερυθρόλευκων αναφέρθηκε στην ζωή της, στον Ολυμπιακό αλλά και στις σκέψεις που κάνει για την ενασχόληση της με τα κοινά.

Αναλυτικά

«Πρόκειται για ένα από τα νέα πρόσωπα που αναμένεται να μπουν στη μάχη των επικείμενων εθνικών εκλογών, αντιπροσωπεύοντας το όραμα και τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για δυναμική ανανέωση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων. Δραστήρια, με ιδιαίτερα ισχυρό στίγμα στα κοινά του Πειραιά, και δη στις ευαίσθητες περιοχές της δεύτερης εκλογικής περιφέρειας του μεγάλου λιμανιού. Συναντήσαμε τη γενική γραμματέα του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, Χριστίνα Τσιλιγκίρη, στο ουζερί-ψαροταβέρνα «Ο Τάκης» στο Πέραμα και μας μίλησε για όλα. Για τον Ολυμπιακό, όπου έχει συνδέσει το όνομά της με τις μεγαλύτερες επιτυχίες των ερασιτεχνικών τμημάτων του συλλόγου, για τη μητρότητα, αλλά και για το ενδιαφέρον της για τα συμβαίνοντα στο πολιτικό σκηνικό.

Αν διαβάσει κανείς το βιογραφικό σας, θα δει ότι έχετε κάνει οικονομικές σπουδές και τουριστικές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εμείς σας βρίσκουμε σήμερα… γενική γραμματέα και ψυχή του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού. Ποια ήταν η διαδρομή μέχρι τον Πειραιά;

Εχω τελειώσει λογιστική και, μέσω μιας υποτροφίας που κέρδισα, marketing στο Groupe Ecole Superieur de Commerce de Rennes, στη Γαλλία. Ο πατέρας μου είχε φοροτεχνικό γραφείο, αλλά το όνειρό μου ήταν να ασχοληθώ με το αθλητικό management. Το 2005 βρέθηκα στην Πάρο, όπου είχα την τύχη να συνεργαστώ με έναν πολύ δυνατό επιχειρηματία και ανέλαβα, σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο αντισφαίρισης, να φτιάξουμε τα πρώτα γήπεδα τένις και να δημιουργήσουμε το πρώτο τένις κλαμπ στις Κυκλάδες, όπου φιλοξενήσαμε αρκετά διεθνή τουρνουά. Αυτό ήταν αρκετό για να καταλήξω στην απόφαση να ασχοληθώ με το αθλητικό management και τον τουρισμό. Στη συνέχεια, έκανα αίτηση για μεταπτυχιακό στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, με αντικείμενο «Οργάνωση & Διοίκηση Αθλητικών Οργανισμών και Επιχειρήσεων», έχοντας όνειρο να προσφέρω τις γνώσεις μου σε έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους στην Ελλάδα, τον Ολυμπιακό.

Ετσι, λοιπόν, αποφάσισα να ακολουθήσω την πατροπαράδοτη οδό και, παράλληλα, έστειλα το βιογραφικό μου στον Ολυμπιακό, ζητώντας να μιλήσω με κάποιον υπεύθυνο. Εκείνη την περίοδο ανέλαβε τη διοίκηση του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού ως πρόεδρος ο Μιχάλης Κουντούρης, ο οποίος και με εμπιστεύτηκε από την πρώτη μέρα. Μαζί με τους υπόλοιπους συνεργάτες που είχε επιλέξει, οι οποίοι είναι ακόμη δίπλα του, αναλάβαμε το δύσκολο εγχείρημα να σώσουμε τον Σύλλογο από τα εκατομμύρια χρέη και να τον επαναφέρουμε σε τροχιά πρωταθλητισμού. Ηταν η περίοδος που τα δύο μεγάλα μου όνειρα έγιναν πραγματικότητα. Το ένα ήταν να γίνω αποδεκτή από το Τμήμα Διοίκησης Αθλητισμού στη Σπάρτη, για να κάνω το μεταπτυχιακό μου, και το δεύτερο να ξεκινήσω τη συνεργασία μου με τον Ολυμπιακό, όπου συνεχίζω μέχρι και σήμερα. Ξεκίνησα από τη θέση της γενικής αρχηγού και συνεχίζω ως γενική γραμματέας.

Η πορεία ήταν δύσκολη, αλλά τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Η πίστη μου ότι ο αθλητικός τουρισμός είναι ένα μεγάλο, ανεκμετάλλευτο κομμάτι που υπάρχει στην Ελλάδα και έχει τεράστιο πεδίο ανάπτυξης, με οδήγησε να στο να ξεκινήσω πέρυσι ένα δεύτερο μεταπτυχιακό στο Mediterranean College, με αντικείμενο Hospitality & Tourism Management, το οποίο και θα ολοκληρώσω μέσα στους επόμενους μήνες. Παράλληλα, επειδή δεν επαναπαύομαι ποτέ, καταθέτω και πρόταση για να γίνω υποψήφια διδάκτωρ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης, του οποίου περιμένω την αξιολόγηση. Επίσης, έχω πλέον δικό μου γραφείο, που ειδικεύεται στις μελέτες εκμετάλλευσης αθλητικών εγκαταστάσεων, στις μελέτες marketing αλλά και στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν κοινωνικά θέματα.

Πού οφείλονται οι συνεχείς επιτυχίες του συλλόγου στον ερασιτεχνικό αθλητισμό;

Οι επιτυχίες του συλλόγου οφείλονται στην πολύ καλή οργάνωση και δομή που έχει δημιουργήσει ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, Μιχάλης Κουντούρης, αλλά και στην αμέριστη ηθική και οικονομική στήριξη του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Αληθεύει ότι σκέφτεστε να ασχοληθείτε με τα κοινά, με τη συμμετοχή σας στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στη Β’ Πειραιά;

Ναι, σκέφτομαι πολύ σοβαρά να ασχοληθώ με τα κοινά, μέσω του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. Δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, αλλά θα ήθελα πολύ να προσφέρω μέσα από τις γνώσεις και τη μέχρι τώρα εμπειρία μου, σε όποιον βαθμό μπορώ, στο να αλλάξει σελίδα ο τόπος μας, με κάθε δυνατή προσπάθεια. Πιστεύω ότι οι νέοι άνθρωποι έχουμε να δώσουμε πολλές ιδέες, έχουμε τη δύναμη και το σθένος να παλέψουμε και να αγωνιστούμε ενεργά για να αλλάξουν όλα αυτά που βλέπουμε καθημερινά και δεν μας αρέσουν. Τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος έχει απαξιώσει τους πολιτικούς και έχει οδηγηθεί μακριά από την κάλπη. Πιστεύω ότι είναι χρέος όλων μας να ασχολούμαστε ενεργά με τα κοινά, είτε όπως επιλέγω να κάνω εγώ, μέσω της πιθανής υποψηφιότητάς μου, είτε μέσω της προσέλευσης στις κάλπες, που θα αναδείξουν όλους όσοι θα ασχοληθούν με τα κοινά, το οποίο είναι υπόθεση όλων μας. Ο Πλάτωνας έχει πει: «Οσοι αδιαφορούν για τα κοινά είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους κατώτερούς τους». Και πιστεύω ότι αυτό ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει για πάντα.

Τι σας συνδέει και τι σας εμπνέει από τις γειτονιές της περιοχής που έχουν διαχρονικά ένα ξεχωριστό χρώμα κι ένα ιδιαίτερο κοινωνικό ανάγλυφο;

Το Πέραμα, το Κερατσίνι, η Δραπετσώνα, η Σαλαμίνα, ο Κορυδαλλός, η Νίκαια και ο Ρέντης είναι περιοχές που αντικατοπτρίζουν την εικόνα του μεγαλύτερου ποσοστού της κοινωνίας της Ελλάδας. Είναι περιοχές οι οποίες έχουν πονέσει πολύ τα τελευταία χρόνια, έχουν παραμεληθεί, χρειάζονται δυνατό πολιτικό λόγο και έναν άνθρωπο που θα τους ακούσει και δεν θα φοβηθεί να παλέψει για τα συμφέροντά τους.

Σας εκφράζει το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προοδευτικός, είναι οραματιστής, αλλά επίσης είναι τεχνοκράτης και ρεαλιστής. Αυτός είναι ένας συνδυασμός που μπορεί να πάει την Ελλάδα πραγματικά μπροστά, μιλώντας με ειλικρίνεια, ορθότητα και ρεαλισμό. Οχι με «θα» και με ψεύτικες υποσχέσεις. Οχι με υποσχέσεις για πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν, αλλά με ειλικρίνεια και υποσχέσεις για αυτά που μπορούν να υλοποιηθούν για όλους και που στα αλήθεια θα μπορέσουν βήμα-βήμα να ξαναχτίσουν την Ελλάδα που μας αξίζει. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, είμαι έτοιμη να παλέψω για το πρόγραμμα και τις θέσεις που εκφράζει.

Ζείτε από πολύ κοντά την απόλυτη ταύτιση του Ολυμπιακού με τον Πειραιά. Πώς το εκλαμβάνετε όλο αυτό στην καθημερινή δραστηριότητά σας;

Ο Ολυμπιακός είναι ο Πειραιάς! Φυσικά, υπάρχουν κι άλλα ιστορικά σωματεία στην πόλη! Ο Ολυμπιακός, όμως, από το 2011 έχει ανεβάσει τον Πειραιά και την Ελλάδα ολόκληρη στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στην Ευρώπη, μέσα από τις τεράστιες ευρωπαϊκές επιτυχίες που έχει φέρει, και θεωρώ ότι έχει φύγει από τα όρια του Πειραιά, γιατί έχει προκαλέσει το κοινό αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας.

Μια τόσο δραστήρια γυναίκα όπως εσείς έχει προσωπική ζωή;

Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ δύσκολο με τέτοια ωράρια να μπορείς να κρατήσεις τις ισορροπίες. Ωστόσο, θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, γιατί μαζί μου σε όλη αυτήν τη δύσκολη διαδρομή έχω έναν άνθρωπο, με τον οποίο είμαστε χρόνια μαζί, που με στηρίζει καθημερινά και μου δίνει την ισορροπία που χρειάζομαι στη διάρκεια αυτής της δύσκολης και ανταγωνιστικής καθημερινότητας.

Το καμπανάκι της μητρότητας έχει χτυπήσει;

Ισως δεν έχει χτυπήσει όπως το εννοείτε, ωστόσο είναι κάτι που θα το ήθελα. Θέλω να κάνω το επόμενο βήμα, τόσο στη σχέση μου όσο και στο να αποκτήσω ένα παιδί. Τα παιδιά είναι ευλογία, χαρά και ευτυχία!

Εχετε δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση;

Πριν από πολλά χρόνια. Ημουν πολύ πιο μικρή, παρ’ όλα αυτά, επειδή το αντιμετώπισα δυναμικά την ίδια στιγμή που έγινε, δεν επαναλήφθηκε.

Είστε και φιλόζωη. Μιλήστε μας για τη σχέση σας με τον σκύλο σας.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχαμε σκύλο μέσα στο σπίτι. Κάποια στιγμή, φτάσαμε να έχουμε τρία σκυλάκια – τα δύο μάλιστα τα βρήκα αδέσποτα και τα μάζεψα. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς σκύλο, ούτε, φυσικά, χωρίς τον αγαπημένο μου… Πικάσο! Το όνομα Πικάσο προέκυψε έπειτα από ένα ταξίδι που είχα κάνει στη Βαρκελώνη για αγώνες και επισκέφτηκα το μουσείο του Πικάσο. Εβλεπα τους πίνακές του, που πρόδιδαν ότι είχε έρωτα με ένα συγκεκριμένο σκυλάκι, τα λεγόμενα «λουκάνικα», και μου είχαν κάνει μεγάλη εντύπωση κάποια αντικείμενα που είχε φιλοτεχνήσει με την εικόνα αυτού του σκύλου. Οταν επέστρεψα από τη Βαρκελώνη, ο σύντροφός μου μου είχε πάρει δώρο αυτό το κουταβάκι και, φυσικά, το όνομα που μου ήρθε απευθείας στο μυαλό ήταν το «Πικάσο»!

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σας μέχρι σήμερα;

Η πιο δύσκολη ερώτηση για το τέλος… Μία ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου μέχρι τώρα. Πριν από τρία χρόνια έχασα τον πατέρα μου, πολύ απότομα και απρόσμενα, γεγονός το οποίο με συγκλόνισε και με έκανε να αναθεωρήσω πάρα πολλά πράγματα στη ζωή μου.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 2/2/2019

Σχετικά Άρθρα

Back to top button