Κώστας ΠαλαιολόγοςΜΠΑΣΚΕΤΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Καίσαρας» στην Ρώμη και πρωταθλητής Ευρώπης! (Video)

Σαν σήμερα το 1997 ο Ολυμπιακός στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία του ταπεινώνοντας την Μπαρτσελόνα με 73-58 στον αλησμόνητο τελικό του Final-4 της Ρώμης.

 

Με την κατάκτηση του πρώτου χρονικά ευρωπαϊκού τροπαίου συνδέεται άρρηκτα η σημερινή ημερομηνία για τον μπασκετικό Ολυμπιακό!

Στις 24 Απριλίου του 1997 ο Ολυμπιακός με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στην πρώτη του σεζόν στην άκρη του «ερυθρόλευκου» πάγκου κι ένα ρόστερ που «έσφυζε» από παίκτες – ηγέτες κι έντονες προσωπικότητες αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία του, ταπινώνοντας στον τελικό του Final-4  της Ρώμης την Μπαρτσελόνα με 73-58.

Ένα τρόπαιο, που σηματοδότησε το επιστέγασμα της κορυφαίας ομάδας στην Ελλάδα στο πέρασμα της δεκαετίας του 1990 αφού η συγκεκριμένη σεζόν, έμελλε να αποδειχθεί και η κορυφαία στην ιστορία του Θρύλου από πλευράς επίτευξης στόχων. Κι αυτό διότι το τέλος της βρήκε τους «ερυθρόλευκους» να κατακτούν το μοναδικό ως τώρα triple crown  της ιστορίας τους!

Παράλληλα, αποτέλεσε  την πραγματοποίηση του ονείρου του τότε προέδρου του Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος δημιούργησε μία δυναστεία, η οποία σάρωσε τους τίτλους στην Ελλάδα και ήδη είχε στο παλμαρέ της ένα Ευρωπαϊκό και τρεις παρουσίες σε τελικούς της Ευρωλίγκα.

 

Τους «παρέσυρε» ο … «ποταμός»!

Στο καθαρά αγωνιστικό μέρος, ο τελικός που είχε διεξαχθεί στο «Παλαέουρ» βρήκε τον Ολυμπιακό εκείνο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης να παραδίδει μαθήματα ολοκληρωτικού και σύγχρονου μπάσκετ  και ναπανηγυρίζει την κατάκτηση του ευρωπαίκού τροπαίου μπροστά σε 8.000 πιστούς του οπαδούς,που είχαν μετατρέψει το κλειστό της Ρώμης σε .., ΣΕΦ!

Με μεγάλο πρωταγωνιστή και τοπ – σκόρερ τον Ντέιβιντ Ρίβερς, ο οποίος βρέθηκε σε δαιμονιώδη βραδιά πετυχαίνοντας 26 πόντους, ο Ολυμπιακός έστειλε στα … σχοινιά την ομάδα της Βαρκελώνης, η οποία είχε εγκλωβιστεί στο γεμάτο πάθος, αλλά και ενέργεια παιχνίδι της «αρμάδας» του Ντούσαν Ίβκοβιτς!

Ο θρυλικός Αμερικανός γκαρντ των Πειραιωτών αναδείχθηκε δικαίως στον MVP του τουρνουά, σε ένα αλησμόνητο «one man show», που όμοιο του δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί σε επίπεδο Final-4 στην Ευρωλίγκα.

Ο Ντέιβιντ Ρίβερς σημείωσε συνολικά και στους δύο αγώνες 54 (!) πόντους, αφήνοντας για «χάι-λάιτ» στις μνήμες του κοινού, τους αστραπιαίους αιφνιδιασμούς του!

Άξιοι συμπαραστάτες του στον τελικό οι Ντράγκαν Τάρλας (11π, 14ρ) και Δημήτρης Παπανικολάου (11π) ενώ από την ισπανική ομάδα “εξαφανίστηκε” ο πολύς Σάσα Τζόρτζεβιτς (6π), παλεύοντας μόνος του ο Αρτούρας Καρνισόβας (14π).

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Ρίβερς 26 (6/9δ., 1/3τρ., 11/14β., 4ρ., 3ασ., 3κλ., 5λ.), Σιγάλας 7 (5ρ., 2ασ.), Νάκιτς, Τάρλατς 11 (1/8δ., 9/14β., 11ρ.), Φασούλας 6 (7ρ., 2τ.), Μπακατσιάς 1, Παπανικολάου 11 (3/6δ., 1/2τρ., 2/4β., 3ρ.), Γαλακτερός, Τόμιτς 9 , Βελπ 2.

Μπαρτσελόνα (Ρενέσες): Τζόρτζεβιτς 6 (2/9δ., 0/2τρ., 2/2, 3ρ., 7ασ., 2κλ., 4λ.), Φερνάντεθ, Καρνισόβας 14 (1/3δ., 3/4τρ., 3/3β., 3ρ.), Χιμένεθ 16 (7/11δ., 0/1τρ., 2/4β., 8ρ., 2ασ., 2κλ.), Ρίβας 6, Ρ. Τζοφρέσα 9, Μπος, Εστεγέρ 3, Αντρέου 2, Ντουένιας 2.

Ας απολαύσουμε τις καλύτερες στιγμές εκείνου του αλησμόνητου τελικού στο παρακάτω video

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button