ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ

Η απάντηση Γέμελου στα δημοσιεύματα

Ο Αντιπρόεδρος ΟΠΑΝ και Ομοσπονδιακός Προπονητής Κολύμβησης, Νίκος Γέμελος, έδωσε τη δική του απάντηση με επιστολή του, η οποία θα διαβαστεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Πειραιά, σε δημοσίευμα που προσπάθησε να δυσφημήσει τη γιορτή στη Ζέα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας».

Παρακάτω η επιστολή-απάντηση του Νίκου Γέμελου, όπως και η ανάλυση των υδάτων στο Πασαλιμάνι:

«Αγαπητοί συνάδελφοι

Με προβληματισμό, λύπη αλλά κυρίως με αγανάκτηση διάβασα μια ανάρτηση σε κάποιο site σχετικά με την αναβίωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που έγινε στη Ζέα για 3η συνεχόμενη χρόνια, στo πλαίσιο των εκδηλώσεων ”ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ”.

Είναι σαφές όπως θα διαπιστώσετε ότι το εν λόγω δημοσίευμα ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα και θεωρώ ότι έχει ξεκάθαρη στόχευση. Δυστυχώς ημιμαθείς, στην καλύτερη περίπτωση αρθρογράφοι παραπλανούν την κοινή γνώμη και προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα πανικού για δικούς τους λόγους.

Το δημοσίευμα κατ’ αρχήν προσδιορίζει ως χώρο διεξαγωγής του αγώνα το χώρο “με θέα το αντικαρκινικό νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ” (….). Ξεκινώ λοιπόν με μια ιστορική αναφορά:

Σε αυτό το ιδανικό τοπίο το 1896 από την έπαυλη του Στέφανου Σκουλούδη (ΝΥΝ αντικαρκινικό νοσοκομείο Μεταξά) ξεκίνησε ο πρώτος ολυμπιονίκης στο άθλημα της κολύμβησης ΑΛΦΡΕΝΤ ΧΑΓΙΟΣ τερματίζοντας σε αυτή την υπέροχη διαδρομή. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αρχίζουν στον Πειραιά την 29η Μαρτίου του 1896. Αυτή την ημέρα ο Δήμαρχος Τρύφων Μουτζόπουλος κήρυξε την έναρξη των αγωνισμάτων στην πόλη σε ειδική τελετή που έλαβε χώρα κατά μήκος της παραλίας μπροστά από το Δημαρχείο Πειραιώς έχει δε το ρεκόρ θεατών στο άθλημα της κολύμβησης μέχρι και σήμερα με 20.000 θεατές! Στην απονομή δε στη σημερινή πλατεία Αλεξάνδρας οι παρόντες Ούγγροι τραγούδησαν όλοι μαζί τον Εθνικό Ύμνο της χώρας τους, υπερκαλύπτοντας την ελληνική μπάντα που έπαιζε τον Εθνικό Ύμνο της Αυστρίας το οποίο αποτελεί μάλιστα την πρώτη πολιτική διαμαρτυρία σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Εν συνεχεία, ο συντάκτης του άρθρου αναφέρεται ότι έγιναν οι αγώνες “δίπλα στα πολυτελή γιοτ” αγνοώντας βεβαίως ότι τα γιοτ δεν μολύνουν όσο πολυτελή και αν είναι διότι εδώ και 50 σχεδόν χρόνια οι δεξαμενές λυμάτων τους δεν πέφτουν στη θάλασσα, πόσο μάλλον σε μια από τις μεγαλύτερες μαρίνες της χώρας με φύλαξη σε 24ωρη βάση.

Η αναφορά δε “στα μικρά πειραιωτάκια” ολοκληρώνει με λυπηρό τρόπο το κρεσέντο λαϊκισμού. Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι το Σάββατο αγωνίστηκαν σαράντα αθλητές μου από 14 έως 28 ετών, ανάμεσά τους δε παγκόσμιοι πρωταθλητές και κάτοχοι ευρωπαϊκών μεταλλείων όπως είναι η Αραουζου, ο Φωκαιδης, ο Αρνιακος ,ο Νεγρης κ.α.. Υπενθυμίζω δε στον συντάκτη ο οποίος φαίνεται να έχει επιλεκτική και κοντή μνήμη ότι στη γιορτή αυτή έχει κολυμπήσει και ο ολυμπιονίκης Σπύρος Γιαννιωτης. Επίσης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι στη Ζέα καθημερινά αθλούνται εκατοντάδες παιδιά στα ναυταθλητικά σπορ και έρχονται σε καθημερινή επαφή με το νερό.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν το “επίμαχο” θέμα τον αναλύσεων επισυνάπτω το αντίγραφο από τον έλεγχο που κάναμε πριν τους αγώνες στο συγκεκριμένο σημείο.

Αντί, λοιπόν, να απευθύνει ο συντάκτης ερωτήματα δεξιά και αριστερά δημιουργώντας απλά εντυπώσεις, καλό θα ήταν να έχει απευθυνθεί στη διεύθυνση της μαρίνας που βάση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για να παραμένει ανοιχτή πρέπει να ελέγχονται τακτικά τα ύδατα.

Τελειώνοντας θα ήθελα να γνωρίζετε ότι ως γονιός πρώτα από όλα αλλά και ως προπονητής εκατοντάδων παιδιών νοιάζομαι πολύ περισσότερο για τα παιδιά και την υγεία τους από ανθρώπους που απλά χρησιμοποιούν την ευαισθησία όλων μας για αυτά απλά για λίγα κλικ. Είναι λοιπόν, κατά τη γνώμη μου, φθηνός λαϊκισμός να προσπαθεί κάποιος να δημιουργήσει εντυπώσεις υπονομεύοντας την πόλη του.
Δυστυχώς για αυτούς η θάλασσα του Πειραιά έχει αθλητική προοπτική και εμείς θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Σας ευχαριστώ,
Νίκος Γεμελος
Αντιπρόεδρος ΟΠΑΝ
Ομοσπονδιακός Προπονητής Κολύμβησης

Υ.Γ. Ζητώ συγγνώμη για την απουσία μου από το ΔΣ αλλά είμαι στο πανελλήνιο πρωτάθλημα μαραθώνιας κολύμβησης το οποίο διεξάγεται σε λίμνη, στη λίμνη Βεγορίτιδα!».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button