Κώστας ΠαλαιολόγοςΜΠΑΣΚΕΤΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δυο φορές το ίδιο λάθος…

Ο Κώστας Παλαιολόγος αναλύει τις «ανορθογραφίες» που κόστισαν στον Ολυμπιακό τον οδυνηρό αποκλεισμό από την Ζαλγκίρις Κάουνας.

Ο Ολυμπιακός προδόθηκε από τις …δυνάμεις του και από την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων την πιο καίρια χρονική περίοδο, με άμεση συνέπεια να γνωρίσει τον οδυνηρό αποκλεισμό από τη Ζαλγκίρις Κάουνας

Μπορεί να μας χωρίζουν δύο ημέρες από την λήξη του τέταρτου προημιτελικού του «Zalgirio Arena». Κι όμως η στενοχώρια είναι η ίδια Όπως και η … τσαντίλα για την απώλεια μίας πρόκρισης, που είχε τεθεί ως νούμερο ένας στόχος από το … τέλος του περυσινού τελικού της Κωνσταντινούπολης …
Τα αίτια πολλά…. Οι συνεχόμενοι τραυματισμοί βασικών στελεχών, η καταπόνηση των παικτών, που αποτελούν –κολώνες της ομάδας κι έχουν «τραβήξει» το κουπί όλης αυτής της προσπάθειας που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβρη

Να τονίσουμε είναι ότι έγιναν σωρεία λαθών το περασμένο καλοκαίρι. Τόσο σε επιλογές παικτών, τόσο ως προς το σκεπτικό κάποιων σημαντικών αποφάσεων που επηρέασαν την χάραξη του σχεδιασμού της σεζόν που οδεύει προς το τέλος της.

Και ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τις επιλογές των ξένων παικτών και την διαχείρισή τους
Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν θέση στον φετινό Ολυμπιακό παίκτες όπως οι Ντάνιελ Χάκετ κι Έρικ Γκριν, οι οποίοι για διαφορετικούς λόγους ο καθένας αποχώρησαν. Κι όλα αυτά την στιγμή, όπου η ομάδα νοσούσε ολοφάνερα στην περιφερειακή άμυνα και το «διάβασμα» των αντίπαλων γκαρντ. Όπως και στο περιφερειακό σουτ. Εκεί, όπου η ομάδα «φωνάζει» ότι είναι μονοδιάστατη. Με έλλειψη λύσεων, πνευματικής διαύγειας, αλλά και σίγουρων λύσεων.

Με άμεση συνέπεια οι «ερυθρόλευκοι» να είναι πάντα ένα κλικ πίσω στο τακτικό «κομμάτι» από το συγκρότημα του Γιασικεβίτσιους, το οποίο είχε να αντιπαραθέσει, «φρεσκάδα», ποιότητα λύσεων τόσο κάτω από το καλάθι, όπου οι Ντέιβις, Ουλανόβας και Γιανκούνας έκαναν τρομερή ζημιά την σειρά των προημιτελικών. Όσο πολύ περισσότερο από την περιφέρεια όπου οι Πάνκος, Μιλάκνις και Ούντριχ συνέθεταν πολύ «ποιοτικά» επιθετικά όπλα…

Γεγονός είναι ένα. Ότι ο Ολυμπιακός έχει να «επιδείξει» ήδη δύο χαμένους στόχους. Την αδικαιολόγητη, ως .. αψυχολόγητη απώλεια του Κυπέλλου Ελλάδας από την ΑΕΚ τον περασμένο Φεβρουάριο και τον αποκλεισμό από το Final-4 του Βελιγραδίου
Το στοιχείο, που «εκνευρίζει» έχει να κάνει με την εμμονή σε λάθος επιλογές ξένων παικτών. Σε σημείο τέτοιο, όπου η ομάδα προϊόντος του χρόνου να … «κρεμάει» αγωνιστικά, να εμφανίζει σημαντικά σημάδια κόπωσης και να μην μπορεί να διατηρήσει την ίδια φρεσκάδα.

Η περυσινή σεζόν αποτέλεσε ένα μεγάλο μάθημα για το πώς θα πρέπει να διαχειρίζονται ομάδες του διαμετρήματος και των υψηλών στόχων του Ολυμπιακού
Θυμόμαστε όλοι πώς οι «ερυθρόλευκοι» αρχής γενομένης από το τελικό της Πόλης απέναντι στην Φενέρμπαχτσε, που ακολούθησε της μυθικής πρόκρισης και της υπερπροσπάθειας επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας «έσκασαν».

Με άμεση συνέπεια να χάσουν τα πρωτεία με πλεονέκτημα έδρας από τον Παναθηναϊκού στους τελικούς της Α1, Με την ομάδα να … παραδίδεται ψυχή και σώμα τόσο στον τέταρτο, όσο και στον πέμπτο τελικό…

Αντί οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος να … πεισμώσουν και αν ανεβάσουν τον πήχη και το μπάτζετ της ομάδας μερικά εκατομμύρια ευρώ΄, που θα τους παρείχαν τη δυνατότητα να «αντικρίσουν» με .. άλλο μάτι την προοπτική της φετινής απαιτητικής σεζόν. Ακολούθησαν τα … ίδια λάθη…

Μικρό ρόστερ, κακή διαχείριση και βέβαια η … ατυχία με τους συνεχόμενους τραυματισμούς σηματοδότησαν ένα παζλ,. που «τραυμάτισε» το μυαλό, την σκέψη, αλλά και την πίστη όλων για την εκπλήρωση των υψηλών στόχων που είχαν οριοθετηθεί.

Υ.Γ.1: Και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Για πολλοστή φορά διοίκηση και τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού δεν … ανακατεύουν την τράπουλα μεσούσης της περιόδου με παίκτες εγνωσμένης αξίας που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά. Να εμπνεύσουν. Να ηγηθούν, να ξεκουράσουν με τη απόδοσή τους όλους τους υπόλοιπους που βρίσκονται στην … τσίτα από το ξεκίνημα της σεζόν. Εμείς απλά ρωτάμε. Για ποιο λόγο έμεινε στο ράστερ ο Χόλις Τόμπσον. Ένας παίκτη, που αποδεδειγμένα ο χρόνος συμμετοχής του το τελευταίο δίμηνο τείνει στο … μηδέν.

Υ.Γ.2: Ακόμη …αναζητούμε τον Μπόμπι Μπράουν. Ο Αμερικανός γκαρντ αποκτήθηκε στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου με την προοπτική να προσφέρει καίριες και ουσιαστικές λύσεις στο. Αντί αυτού, ειδικά στην Ευρωλίγκα, η προσφορά του ήταν … απειροελάχιστη. Μπερδεμένος σε ρόλους που δεν είχε συνηθίσει…

Υ.Γ.3: Να γίνουμε και λίγο …. κακοί. Μια χαρά την έκανε την … δουλίτσα του ο Γιασικεβίτσιους όσον αφορά το «ευαίσθητο» κομμάτι της αντιμετώπισης των δύο ομάδων από τους διαιτητές.
. Όλο το διάστημα που είχε προηγηθεί των προημιτελικών της ομάδας του με τον Ολυμπιακό ο τεχνικός της Ζαλγκίρις Κάουνας είχε φέρει τον κόσμο κάτω, τονίζοντας ότι … ήθελε διαιτησία 50-50…

Μόνο κάτι τέτοιο δεν είδαμε όμως. Ειδικά στον κομβικό πρώτο προημιτελικό… Εκεί, όπου οι διαιτητές έκαναν πώς δεν. .. έβλεπαν στο ξύλο που «έτρωγαν» οι παίκτες του Ολυμπιακού. Με αποκορύφωμα τη φάση του Σπανούλη τρία δεύτερα πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας. Για να πάμε και στο ματς της περασμένης Πέμπτης. Με ποια λογική ο Ιερεθουέλο καταλόγισε αντιαθλητικό φάουλ στον Παπανικολάου…
«Ψιλά» γράμματα θα πείτε ορισμένοι,. Όμως είπαμε. Εδώ θα λέμε αλήθειες και θα επισημαίνουμε τα «λάθη»

Υ.Γ.4: Ένα από τα μεγάλα λάθη του Γιάννη Σφαιρόπουλου στη σειρά με την Ζαλγκίρις Κάουνας αφορά στην (μη) αξιοποίηση του Κάιλ Γουίλτζερ. Καταρχάς, η αξιοποίηση του Καναδού είναι εντελώς λάθος από πλευράς προσέγγιση, Πρόκειται για καθαρό «τριαροτεσσάρι» και όχι «τεσσαροπεντάρι» όπως τον βλέπουμε μονίμως να παίζει. Κι όποτε παίζει…
Στον πρώτο και στον τρίτο προημιτελικό ο Σφαιρόπουλος τον … ξέχασε Για να φτάσουμε στον τέταρτο όπου ελλείψει ψηλών και απόντος του υπαρχηγού Γιώργου Πρίντεζη ο Καναδός επιλέχθηκε να κάνει όλη τη «βρώμικη» δουλειά Τόσο στην άμυνα και στον τομέα των ριμπάουντ (κυρίως) όσο και στην επίθεση, με το φαρμακερό» του σουτ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button