Κώστας ΠαλαιολόγοςΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Διπλή» επέτειος Σούπερ Καπ! (Videos)

Στις 29 Αυγούστου του 1987 και του 1992 ο Ολυμπιακός κατέκτησε σε ισάριθμες περιπτώσεις τον …ξεχασμένο θεσμό του Σούπερ Καπ θριαμβεύοντας στο ΟΑΚΑ των ΟΦΗ και ΑΕΚ με 1-0 και 3-1 αντίστοιχα.

Με μία …διπλή επέτειο κατακτήσεων Σούπερ Καπ συνδέεται για τον Ολυμπιακό η σημερινή ημερομηνία!

Η 29η Αυγούστου ξυπνάει πολλές ευχάριστες αναμνήσεις στους απανταχού οπαδούς του Θρύλου και αφορά μία διοργάνωση, την οποία έχουν … εκφυλίσει ορισμένοι εδώ στην χώρα μας, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες που έχουν προσδώσει ιδιαίτερα εορταστικό χαρακτήρα στον συγκεκριμένο θεσμό!

Ο Θρύλος είναι ο Βασιλιάς και στην συγκεκριμένη διοργάνωση με τέσσερις κατακτήσεις, εκ των οποίων οι δύο συνδέονται χρονικά με τη σημερινή ημερομηνία

 

Το 1-0 επί του ΟΦΗ

Παίρνοντας τα πράγματα με τη χρονική τους σειρά έκλεισαν 30 χρόνια από την διεξαγωγή του Σούπερ Καπ του ΟΑΚΑ, όου ο Πρωταθλητής Ολυμπιακός αντιμετώπισε τον Κυπελλούχο ΟΦΗ.

Το 1987, μετά από τέσσερα παιχνίδια – φιλικού χαρακτήρα – ανάμεσα στον πρωταθλητή και τον κυπελλούχο της εκάστοτε σεζόν, η ΕΠΟ αποφάσισε να διοργανώσει το Κύπελλο Φιλίας και Αλληλεγγύης ή αν προτιμάτε διαφορετικά το Super Cup. Στο πρώτο επίσημο παιχνίδι, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΕΠΟ, στο ΟΑΚΑ, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΟΦΗ, νικήτρια (1-0) αναδείχθηκαν οι «ερυθρόλευκοι» χάρη στο γκολ του αρχηγού τους Πέτρου Ξανθόπουλου στο 65’

Ολυμπιακός: Καζιμιέρσκι, Ξανθόπουλος, Αποστολάκης, Αλεξίου, Μίχος, Μπονόβας, Ζελελίδης, Καπουράνης, Ψεύτης, Μητρόπουλος / 87′ Παπαθεοδώρου, Κωστίκος / 81′ Παπαχρήστου.

ΟΦΗ: Χοσάδας, Πατμετζής / 46′ Τσίμπος, Γκουλής, Τσινός, Μιχαλίτσιος, Ανδρεανίδης, Ισις, Παπαβασιλείου, Χαραλαμπίδης / 46′ Μαρινάκης, Νιόμπλιας, Σαμαράς.

 

Το αξέχαστο «ξεγύμνωμα» επί της ΑΕΚ!

Πέντε χρόνια αργότερα, ακολούθησε ο θρίαμβος επί της ΑΕΚ.

Οι «κιτρινόμαυροι» προέρχονταν από τον τίτλο πρωταθλήματος της προηγούενης σεζόν, ενώ ο Θρύλος από την κατάκτηση του Κυπελλου Ελλάδας έπειτα από διπλούς τελικούς με τον ΠΑΟΚ.

Ο Θρύλος με τον Όλεγκ Μπλαχίν στο ξεκίνημα της τρίτης του σεζόν στην άκρη του «ερυθρόλευκους» πάγκου ήταν …διαστημικός.

Παρά το γεγονός ότι η ΑΕΚ άνοιξε το σκορ με τον Αλέκη Αλεξανδρή στο 31’ ο Ολυμπιακός «απάντησε» σχεδόν αμέσως με τον Ντανιέλ Μπατίστα στο 34’, που μόλις είχε πάρει μεταγραφή από τους «κιτιρνόμαυρους» , για να κυριαρχήσει πλήρως στο δεύτερο ημίχρονο.

Ο Γιώτης Τσαλουχίδης με καρφωτή κεφαλιά στο 58’ έδωσε το προβάδισμα στον Θρύλο, ενώ το τελικό 3-1 διαμόρφωσε ο τεράστιος Βασίλης Καραπιάλης με ασύλληπτο σλάλομ στο 60’!

Μάλιστα, ένας …απελπισμένος οπαδός της ΑΕΚ βλέποντας τον Ολυμπιακό να κάνει …πάρτι στον αγωνισιτκό χώρο του ΟΑΚΑ, δεν άντεξε κι απευθυνόμενος … γονατιστός (!) στον Τάσο Μητρόπουλο που τέθηκε για πρώτη αφορά αντιμέτωπος με τον Θρύλο έπειτα από 11 χρόνια θητεία τους το Λιμάνι, τον παρακάλεσε να παραινέσει στους αλλοτε συμπαίκτες του να …σταματήσουν τον διασυρμό!

AEK: Ατματζίδης, Βασιλόπουλος, Καραγιάννης, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Παπαϊωάννου, Αλεξανδρής, Δημητριάδης, Σλίσκοβιτς, Πατίκας / 63′ Μητρόπουλος.

Ολυμπιακός: Μύρτσος, Παχατουρίδης, Καραταϊδης, Μητσιμπόνας, Κούσουλας, Τσαλουχίδης, Λιτόφτσενκο, Τσιαντάκης / 81′ Βλάχος, Προτάσοφ, Καραπιάλης, Μπατίστα / 80′ Σαββίδης

 

Ας θυμηθούμε και τους δύο θριάμβους του Ολυμπιακού στους τελικούς Σούπερ Καπ επί των ΟΦΗ κι ΑΕΚ στα παρακάτω video

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button