ΒΟΛΕΪΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ

Δημιουργεί τους πρωταθλητές του αύριο η Ακαδημία Βόλεϊ

Ακαδημία Βόλεϊ: Δημιουργώντας τους επόμενους πρωταθλητές.

Η ακαδημία του Βόλει του Ολυμπιακού από πέρυσι έχει βρει το σπίτι της στο κλειστό του 1ου ειδικού σχολείου στο Ρέντη. Σε έναν χώρο που διαμορφώθηκε και εξοπλίστηκε από την αρχή προπονούνται τα τμήματα των μίνι κοριτσιών, τζούνιορ κοριτσιών και αγοριών, προαγωνιστικό τζούνιορ κοριτσιών, παγκορασίδων, παμπαίδων, κορασίδων, νεανίδων, παίδων και εφήβων. Τριακόσια και πλέον παιδιά διδάσκονται τις βασικές αρχές του βόλεϊ, τις αξίες του αθλητισμού
από καταρτισμένους προπονητές. Σπύρος Σαραντίτης, Αντώνης Βουδέρης, Αντώνης Τσακιρόπουλος, Σπύρος Κυριακάκης, Κιςς Κάταλιν, Μανώλης Ζωγραφάκης, Ιωάννα Τσαγκαλίδου αποτελούν ένα πολύ δυνατό τιμ που ετοιμάζουν τους επόμενους πρωταγωνιστές του συλλόγου.

Οι απαιτήσεις είναι τεράστιες και γιαυτό σημασία έχει η ουσία όπως δηλώνει στο osfp.gr ο Τεχνικός Σύμβουλος και Επικεφαλής των Ακαδημιών του βόλεϊ Σπύρος Σαραντίτης. Ο Ολυμπιακός είναι πρωταγωνιστής, πρωτοπόρος και δίνει ότι καλύτερο για να μπορούν αυτά τα παιδιά να αγαπήσουν το βόλεϊ ενώ είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του προπονητή του γυναικείου τμήματος και ασημένιου Ολυμπιονίκη, Μπράνκο Κοβάτσεβιτς, ο οποίος καθημερινά ενημερώνεται για την πορεία των τμημάτων υποδομών και δίνει μάλιστα το «παρών» στις προπονήσεις τους.

«Ο Ολυμπιακός πρωτοπορεί σε όλους τους τομείς. Προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς σε αυτό που επιτάσσει η κανονικότητα και το κανονικό για τον Ολυμπιακό είναι να είναι πρωταγωνιστής, πρωτοπόρος και να δίνει ότι καλύτερο για να μπορούν αυτά τα παιδιά να αγαπήσουν το βόλεϊ και τον αθλητισμό.

Τα παιδιά μαθαίνουν σωστό βόλεϊ και επίσης γίνονται καλές προσωπικότητες μέσα από τον αθλητισμό που είναι από τις βασικότερες αρχές των ακαδημιών μας. Τον Ολυμπιακό τον ενδιαφέρει η ουσία που είναι να έρχονται παιδιά στο βόλεϊ. Μας ενδιαφέρει αυτά τα παιδιά που έρχονται να αθλούνται, να κάνουν αυτό που τους αρέσει σε ένα όμορφο και υγιές περιβάλλον, σε χώρους που πραγματικά αξίζει να φέρει κάποιος το παιδί του και να αθληθεί. Πλέον έχουμε το γήπεδο μας στο 1ο ειδικό σχολείο το οποίο έγινε με μεγάλη προσπάθεια της διοίκησης και όλων όσων έτρεξαν για να υλοποιηθούν όλα. Έχουμε τον εξοπλισμό μας, τα κατάλληλα όργανα γυμναστικής ώστε να διδάξουμε το άθλημα και κάνουμε τις προπονήσεις μας ανεμπόδιστα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Προσπαθούμε να έχουμε ανθρώπους που είναι καταρτισμένοι στο βόλεϊ και γνωρίζουν πως να το μεταφέρουν αυτό στα παιδιά. Μέσα από αυτές τις ακαδημίες θέλουμε να υπάρξουν παιδιά που θα στελεχώσουν τις ομάδες των Ανδρών και των Γυναικών. Οι βοηθοί των προπονητών των μεγάλων ομάδων είναι οι προπονητές των εφήβων και νεανίδων και θέλουμε πραγματικά να υπάρχει μια συνέχεια και τα παιδιά να δουλεύουν πράγματα που στη συνέχεια θα βρουν μπροστά τους. Από τα μικρότερα τμήματα μέχρι τα μεγαλύτερα όλοι οι προπονητές θέλουμε να έχουμε άμεση εικόνα, να βλέπουμε πραγματικά ποια μπορούν.

Οι απαιτήσεις είναι τεράστιες και γιαυτό μας ενδιαφέρει η ουσία. Θεωρώ πολύ σημαντικό το κομμάτι του περιβάλλοντος, το κομμάτι των ανθρώπων  που απαρτίζουν τα τμήματα και αυτή την υγεία τη βγάζει ο Ολυμπιακός από τις μικρές ομάδες μέχρι τις μεγάλες που είναι παράδειγμα προς μίμηση».

Μίνι κορίτσια (Προπονήτρια Τσαγκαλίδου Ιωάννα)

Από την ηλικία των  πέντε ετών αγόρια και κορίτσια έρχονται σε επαφή με το άθλημα. Για κάθε πετυχημένη βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη προσπάθεια, το «μυστικό» είναι στις σωστές βάσεις.

«Σε αυτή την ηλικία στοχεύουμε στη νευρομυική συναρμογή, τη γνωριμία με το σώμα τους και σιγά σιγά μέσα και από το παιχνίδι να μάθουν τα βασικά στοιχεία του βόλεϊ, δάχτυλα, μανσέτα, να περνούν το σερβίς και σιγά σιγά να παίζουν ομαδικά 3-4 άτομα. Πιο πολύ με διασκέδαση, με παιχνίδι να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το άθλημα και να το συνεχίζουν. Αυτό θέλουμε. Το διασκεδάζουν και με χαροποιεί ιδιαίτερα που όσα έρχονται μένουν και συνεχίζουν μάλιστα και για πολλά χρόνια. Το όφελος και το πως ξεκινάν είναι με το παιχνίδι και μετά όλα τα υπόλοιπα, για να μάθουν πρώτα από όλα, τις αξίες του αθλητισμού, την επικοινωνία με τα άλλα παιδιά, την συνεργασία, τη ομαδικότητα και την υγεία τους. Αυτό κοιτάμε πάνω από όλα. Να μάθουν να συνεργάζονται, να είναι σοβαρό. Ανήκουν σε ένα μεγάλο σύλλογο. Δουλεύουμε με μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα προς τη σωστή κατεύθυνση δίνοντας τις σωστές βάσεις».

Προαγωνιστικό Τζούνιορ Κορίτσια-Παγκορασίδες (Προπονήτρια Κιςς Κάταλιν)

Δουλεύοντας με όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και με τις Ούγγρικες καταβολές της η πολύπειρη Κισς Κάταλιν αποτελεί πρότυπο για τα νέα κορίτσια τα οποία αρχίζουν μαθαίνοντας τα βασικά και στη συνέχεια βήμα βήμα φτάνουν στα αγωνιστικά τμήματα έχοντας σαν εικόνα μια ομάδα-μοντέλο όπως είναι η γυναικεία ομάδα του Ολυμπαικού.

«Υπάρχουν διαφορές από τμήμα σε τμήμα κυρίως όσον αφορά τις ασκήσεις. Είναι πιο απλές, πιο βασικές, για τα μικρά παιδιά υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις και παιχνίδια για να μάθουν τις βασικές κινήσεις για το βόλει. Σχεδόν όλη η προπόνηση είναι ένα παιχνίδι με ασκήσεις στη μέση. Θέλουμε να περάσουν ωραία και να αρχίσουν να αγαπάνε το άθλημα. Μετά στην πιο μεγάλη ηλικία εκεί που παίζουν ήδη 2-3 χρόνια χρειάζεται πιο πολύ κοντρόλ. Σε αυτή την ηλικία πρέπει να περνάνε αρκετές ώρες στο γήπεδο για να μάθουν πράγματα τα οποία αν δεν τα δουλέψεις τώρα μεγαλώνοντας και περνώντας στο αγωνιστικό δεν διορθώνονται. Σωματικά έχει σημασία η γυμναστική πριν μπούμε στη τακτική, να μάθουν τις θέσεις και να δουλέψουν ασκήσεις για όλες τις θέσεις. Επειδή πρέπει να αγαπάνε αυτό που κάνουνε, έχει μεγάλη ευθύνη ο προπονητής και καλή σχέση με τα παιδιά. Έρχονται εδώ για το άθλημα. Στην αρχή είναι καλό να μάθουν όλες τις θέσεις ακόμα και αν μπορείς να ξεχωρίσεις ποια θέση του ταιριάζει καλύτερα γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι θα χρειαστεί. Είμαι πολύ χαρούμενη που η διοίκηση κάνει τη δουλειά μου πολύ εύκολη γιατί ασχολούμαι μόνο με τα προγράμματα και τις προπονήσεις των παιδιών. Αυτό είναι μοναδικό στην Ελλάδα και υπάρχουν και καλές συνθήκες για τα παιδιά, τα προσέχουν, υπάρχει το γήπεδο που είναι πολύ σημαντικό. Τα παιδιά πρέπει να εκτιμάνε και να σέβονται το σύλλογο. Υπάρχει διάρκεια και έχουν μπροστά τους μια ομάδα που είναι τόσα χρόνια πρωταθλήτρια και τα πρότυπα τους είναι ψηλά».

Παίδες-Έφηβοι (Προπονητής Βουρδέρης Αντώνης)

Πρωταθλητές από “κούνια”

Ένα βήμα πριν το αγωνιστικό αντρικό τμήμα οι αθλητές βρίσκονται ήδη σε υψηλό επίπεδο τόσο σε φυσική κατάσταση όσο και νοοτροπία και ψυχολογία νικητή δουλεύοντας στα πρότυπα του αντρικού. Η ακαδημία και η πρώτη ομάδα συνδέονται άρικτα και υπάρχει μια συνέχεια. Η σημασία του υγιούς προτύπου σε όλα τα επίπεδα κάνει τη διαφορά. Οι παίδες και οι έφηβοι προπονούνται στον ίδιο χώρο, χρησιμοποιούν τα ίδια όργανα  με το αντρικό τμήμα, ένα βήμα πριν περάσουν σε αυτό έχοντας έτσι όλα τα εφόδια για να πρωταγωνιστήσουν.

«Το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό, μπορεί να μιλάμε για εφηβική ομάδα αλλά μιλάμε για μια ομάδα που πέρυσι κατέκτησε το πρωτάθλημα παίδων, μιλάμε για μια ομάδα που έχει αρκετούς διεθνείς στο ρόστερ της. Τα παιδιά έχουν πολύ υψηλό κίνητρο, πέρα από το να παίξουν καλό βόλεϊ θέλουν να πλησιάσουν όσο περισσότερο γίνεται την αντρική ομάδα και αυτό φαίνεται και στο πρόσωπο τους και στον τρόπο που προπονούνται και στις φιλοδοξίες τους και είναι κάτι που μας αρέσει και έχουμε πιαστεί από αυτό για να χτίσουμε κάτι καλό που κάποια στιγμή θα έρθει και στην αντρική ομάδα. Ξεκινάμε από τη νοοτροπία τους. Τα παιδιά πρέπει να συνειδητοποιήσουν τι στοιχεία πρέπει να έχουν για να παίξουν στην αντρική ομάδα του Ολυμπιακού, ξεκινώντας από τη φυσική τους κατάσταση, την τεχνική τους κατάρτιση, μέχρι τη νοοτροπία που πρέπει να έχουν στο μυαλό τους. Η φανέλα που φοράνε είναι η ίδια που φοράνε οι άντρες και αυτό σημαίνει πάρα πολλά για αυτούς αλλά και για το σύλλογο. Η διοίκηση του Ολυμπιακού έχει δώσει μεγάλο βάρος σε αυτή την προσπάθεια και όλοι μαζί, διοίκηση, προπονητές, αθλητές   κάνουμε ότι μπορούμε για να έχουμε ένα αποτέλεσμα. Είναι πολύ σημαντικό μια ομάδα να στελεχώνεται από δικά της παιδιά όχι μόνο για επικοινωνιακούς λόγους αλλά πλέον και για ουσιαστικούς. Δεν είναι τόσο εύκολο στους καιρούς που ζούμε να κοιτάμε στην παγκόσμια αγορά και να βρίσκουμε έτοιμους παίκτες. Ο Ολυμπιακός είχε πάντα τα φόντα και τώρα ακόμα περισσότερο δημιουργεί τις συνθήκες για να βγάλει δικούς του αθλητές. Παιδιά υπάρχουν, ταλέντο υπάρχει, οργάνωση υπάρχει, πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στο να βγει κάτι καλό που θα περάσει στην αντρική ομάδα. Το ταλέντο των παιδιών είναι δεδομένο, αυτό που συνεχώς θέλουμε να βελτιώνουμε είναι η οργάνωση. Απολαμβάνουμε κάποιες “πολυτέλειες της αντρικής ομάδας που είναι συνθήκες, υπάρχουν εγκαταστάσεις, εξοπλισμός,Είμαστε πολύ κοντά να μας ζηλεύουν ομάδες της Α1 ως προς την οργάνωση μας».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button