ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανώτερος, άτυχος, ισόπαλος και “κλεμμένος”

Δύο υπερπολύτιμους βαθμούς στο κυνήγι της κούρσας του πρωταθλήματος άφησε ο Ολυμπιακός στην Ξάνθη, όπου αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με την τοπική ομάδα. Οι ερυθρόλευκοι ήταν ανώτεροι σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, έκαναν 19 ευκαιρίες συνολικά, είχαν δύο δοκάρια με Ποντένσε και Μάνο, αλλά δεν κατάφεραν να πετύχουν παραπάνω από ένα τέρμα. Μέσα σε όλα, ο διαιτητής Τζήλος κατάφερε να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων με τις αποφάσεις του, αφού δεν υπέδειξε τρία (!!!) συνολικά πέναλτι στον Ολυμπιακό, δύο στο 41′ στην ίδια φάση σε τραβήγματα των Τοροσίδη – Σισέ από τους Κασάδο – Λισγάρα αντίστοιχα και ένα πάνω στον Μάνο στο δεύτερο ημίχρονο.

Η Ξάνθη ήταν εκείνη που κατάφερε να πάρει το προβάδισμα στο 54′ όταν σε ένα σουτ του Σαρπόνγκ, ο Βούκοβιτς έβαλε κεφαλιά αλλάζοντας την πορεία της μπάλας και την έστειλε στα δίχτυα του Σα, ενώ ο κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού “έσωσε” την παρτίδα διορθώνοντας το λάθος του, ισοφαρίζοντας με κεφαλιά το ματς.

Αποβλήθηκε ο Ποντένσε, αποχώρησε τραυματίας ο Ναουέλ.

Το πλάνο:

Ο Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε την ομάδα παραδόξως… αναμενόμενα τον Ολυμπιακό δίχως να “φυλάει” τον Μαντί Καμαρά για την αναμέτρηση της Πέμπτης με την Μίλαν. Έτσι κάτω από τα δοκάρια ξεκίνησε ο Σα, αριστερά στο άκρο της άμυνας ο Κούτρης και δεξιά ο Τοροσίδης και δίδυμο στόπερ οι Βούκοβιτς – Σισέ. Στα χαφ Γκιλιέρμε και Καμαρά ξεκίνησαν έχοντας μπροστά τους τον Φορτούνη, δεξιά τον Ομάρ σε ρόλο εξτρέμ και τον Ναουέλ αντίστοιχα αριστερά και τον Γκερέρο στην κορυφή της επίθεσης.

Το παιχνίδι:

O Ολυμπιακός μπήκε κάτι παραπάνω από αποφασισμένος να κάνει το παιχνίδι του στα Πηγάδια, ψάχνοντας για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι το γρήγορο γκολ, όπως ακριβώς έκανε και με τον Παναιτωλικό. Και κατάφερε πολύ γρήγορα να πάρει τα ηνία του αγώνα, φτάνοντας μάλιστα πάρα πολύ κοντά στην επίτευξη ενός πρώτου τέρματος στο 7′. Τότε ήταν που ο Μαντί Καμαρά δοκίμασε ένα δυνατό σουτ εκτός περιοχής το οποίο όμως μπλόκαρε ο Ζίβκοβιτς.

Στην συνέχεια οι ερυθρόλευκοι άρχισαν να παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες και με σωστό, στρωτό ποδόσφαιρο έκαναν το παιχνίδι τους, φτάνοντας μία ανάσα από το γκολ και στο 13ο λεπτό, αυτή τη φορά με τον Γκιλιέρμε. Ο Βραζιλιάνος δοκίμασε ένα δυνατό ευθύβολο σουτ έξω από την περιοχή, με την μπάλα να περνάει χιλιοστά έξω από το δοκάρι του Ζίβκοβιτς.

Πρόβλημα με Ναουέλ – Μέσα ο Ποντένσε

Στο 30ο λεπτό, ο Ναουέλ ήταν ο μεγάλος άτυχος της βραδιάς, αφού αισθάνθηκε ενοχλήσεις στον οπίσθιο μηριαίο, γεγονός που ανάγκασε τον Πέδρο Μαρτίνς να ρίξει εσπευσμένα στο ματς τον Ποντένσε. Έτσι κι έγινε, με τον Πορτογάλο να δείχνει έτοιμος παρά το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπιζε.

Κι όμως, κόντρα στη ροή του αγώνα και σε κάθε… λογική, η Ξάνθη λίγο έλειψε να προηγηθεί και να “τιμωρήσει” τους ερυθρόλευκους για την μη επίτευξη ενός τέρματος, που βάσει εικόνας, άξιζαν. Αυτό συνέβη στο 38ο λεπτό όταν σε μία γρήγορη εκτέλεση φάουλ, ο Γέντρικσεν έφυγε στην πλάτη της άμυνας του Ολυμπιακού και τον Σισέ να μη μπορεί να πιάσει μία κεφαλιά για να διώξει τον κίνδυνο. Ο επιθετικός της Ξάνθης έφυγε μόνος του, αλλά η τελευταία γραμμή άμυνας που λέγεται Ζοσέ Σα ήταν σε ετοιμότητα και υψώθηκε απαγορευτικά μπροστά στον Χέντρικσεν για να σώσει την εστία και τον Ολυμπιακό από παραβίαση.

Η απάντηση του Ολυμπιακού ήταν άμεση, ένα λεπτό αργότερα. Σε μία εκπληκτική κάθετη από τον Γκιλιέρμε, ο Ποντένσε από δεξιά, και πολύ κοντά στην εστία του Ζίβκοβιτς και τον ίδιο τον τερματοφύλακα των Ακριτων, δοκίμασε να σκάψει την μπάλα και το κατάφερε αλλά είχε την ατυχία να την δει να σταματάει στο οριζόντιο δοκάρι της Ξάνθης.

Στην συνέχεια της φάσης, ο Τζήλος ανέλαβε… πρωταγωνιστικό ρόλο, κλείνοντας τα μάτια όχι σε ένα, αλλά σε δύο (!!!) πέναλτι που έπρεπε να καταλογίσει στον Ολυμπιακό! Αρχικά σε τράβηγμα του Κασάδο πάνω στον Τοροσίδη και ταυτόχρονα σε τράβηγμα του Σισέ από τον Λισγάρα. Τελικά το πέναλτι, ένα από τα δύο δεν δόθηκε ποτέ και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο.

Κόντρα στην ροή, (ξανά) πίσω στο σκορ:

Κόντρα στην ροή του αγώνα, χρειάστηκαν εννιά λεπτά για να πετύχουν οι Ακρίτες ένα γκολ χωρίς ιδιαίτερο κόπο κιόλας. Ο Σαρπόνγκ πάτησε περιοχή από δεξιά και δοκίμασε ένα σουτ το οποίο φάνηκε αρχικά να ελέγχει ο Σα. Ωστόσο ο Γιάγκος Βούκοβιτς παρεμβλήθηκε βάζοντας μία κεφαλιά στην προσπάθειά του να απομακρύνει τον κίνδυνο. Ωστόσο αντί να διώξει, μπέρδεψε τον Σα και άθελά του έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του, βάζοντας τον Ολυμπιακό σε περιπέτειες και αναγκάζοντάς τον να “κυνηγάει” το ματς.

Εσπευσ…Μάνος και… μπλακ άουτ:

Στο κυνήγι του γκολ της ισοφάρισης, ο Πέδρο Μαρτίνς έριξε στο 59′ εσπευσμένα τον Μάνο αποσύροντας τον Βασίλη Τοροσίδη και γυρίζοντας το σύστημα σε 4-4-2. Δεν πρόλαβε ωστόσο ούτε καν να ζεσταθεί, αφού τα φώτα στο γήπεδο της Ξάνθης ένα λεπτό αργότερα έσβησαν και είχαμε μπλακ άουτ! Κατόπιν χρειάστηκαν 6 λεπτά της ώρας για να ξανανάψουν… από μόνα τους!

Ισοφάριση από “Βούκο”

Στο 76ο λεπτό και ενώ ο Ολυμπιακός είχε αρχίσει να εντείνει την πίεσή του, ήρθε το γκολ της ισοφάρισης. Μετά από εξαιρετική μπαλιά του Γκιλιέρμε στον Φορτούνη, ο Θεσσαλός άσσος έκανε σέντρα που κόντραρε στο πόδι του Κασάδο. Η μπάλα πήρε πορεία προς την εστία και έτσι, με εξουδετερωμένο τον Ζίβκοβιτς, ο Βούκοβιτς “διόρθωσε” το αυτογκολ του κάνοντας με κεφαλιά το 1-1.

Στο 79′ ο Ποντένσε αποβλήθηκε από τον Τζήλο, γιατί θεώρησε πως ο Πορτογάλος κλώτσησε τον αντίπαλό του πριν από εκτέλεση φάουλ, με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού να διαμαρτύρονται για “θέατρο”. Και από κει και πέρα ο Ολυμπιακός προσπάθησε να διεκδικήσει ότι μπορούσε υπολογίζοντας και σε 10 λεπτά έξτρα χρόνου.

Φινάλε γκραν – γκινιόλ

Στο 90ο λεπτό, ο Μάνος δέχθηκε τράβηγμα μέσα στην περιοχή από τον Κασάδο, ωστόσο επέμεινε και σούταρε για να στείλει την μπάλα στο δοκάρι. Η φάση όμως θεωρήθηκε ως μη γενόμενη αφού ο Τζήλος υπέδειξε την προβολή του Μάνου ως παράβαση πάνω στον αντίπαλό του.

Με τον Σα να δείχνει την κλάση του, μία φορά στο 87′ και ακόμα μία στο 99′ όπου απέκρουσε σουτ του Μπρίτο και φάουλ στην αντίθετη γωνία του Κοβάτσεβιτς έπεσε η αυλαία στα Πηγάδια με το τελικό 1-1 να μην αντικατοπτρίζει την εικόνα του αγώνα, αλλά να βάζει ακόμα μία… πινελιά στο γνώριμο φέτος για τον Ολυμπιακό σκηνικό. Να είναι ανώτερος, να μην του δίνουν αυτά που θα έπρεπε και να μην μπορεί να πάρει μία νίκη την οποία άξιζε.

Οι συνθέσεις:

Ξάνθη (Μ. Ράσταβατς): Ζίβκοβιτς, Κοβάσεβιτς, Κασάδο, Σαρπόνγκ (57′ Κάστρο), Γέντρισεκ, Λισγάρας, Μπρίτο (99′ Μελιόπουλος), Καμαρά (52′ Ντουρίτσκοβιτς), Καντά, Χατζητερζόγλου, Μπαξεβανίδης.

Ολυμπιακός (Π.Μαρτίνς): Σα, Βούκοβιτς, Σισέ, Τοροσίδης (59′ Μάνος), Κούτρης, Γκιλιέρμε, Καμαρά (90′ Νάτχο), Ελαμπντελαουί, Ναουέλ (30′ Ποντένσε), Φορτούνης, Γκερέρο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button