Κώστας ΠαλαιολόγοςΜΠΑΣΚΕΤΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το έπος του 1987 και ο «τίμιος γίγαντας»! (Video)

Στις 14 Ιουνίου του 1987 δύο εύστοχες βολές του αρχηγού του Ολυμπιακού Αργύρη Καμπούρη, χάρισαν στην Εθνική ομάδα μπάσκετ το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία της, θριαμβεύοντας της Σοβιετικής Ένωσης με 103-101.

Με την κορυφαία στιγμή του ελληνικού αθλητισμού σε επίπεδο Εθνικών ομάδων μέχρι την … επόμενη συνδέεται άρρηκτα η σημερινή ημερομηνία!

Συμπληρώνονται κιόλας 31 χρόνια από την βραδιά, όπου η Εθνική ομάδα μπάσκετ μας έκανε όλους υπερήφανους πατώντας στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου!

Ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Φασούλας, ο Φάνης και τ’ άλλα παιδιά οδήγησαν ένα έθνος 10 εκατομμυρίων στην κορυφή της Ευρώπης, επικρατώντας στον συγκλονιστικό τελικό του ΣΕΦ της Ενωμένης Σοβιετικής Ένωσης με 103-101 στην παράταση (κ.α. 89-89).

Με τον –τότε- αρχηγό του Ολυμπιακού Αργύρη Καμπούρη να αναδεικνύεται σε άνθρωπο της τελευταίας στιγμής! Ο «τίμιος γίγαντας» μετά από άστοχο δίποντο του Μέμου Ιωάννου, άρπαξε το επιθετικό ριμπάουντ και πήρε φάουλ που τον στέλνει στην γραμμή των προσωπικών βολών.

Με δύο εύστοχες βολές 4 δευτερόλεπτα πριν το τέλος της παράταης του συγκλονισιτκού τελικού οδήγησε την «γαλανόλευκη» στην κορυφή της Ευρώπης, αφού το τρίποντο του Γιοβάισα στην εκπνοή δεν βρήκε στόχο!

Στο ΣΕΦ ανοίγουν σαμπάνιες, η Ελλάδα ξεχύνεται στους δρόμους και τα πανηγύρια συνεχίζονται μέχρι το επόμενο πρωί σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Ο Νίκος Γκάλης αναδεικνύεται πολυτιμότερος παίκτης και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 296 πόντους, ο Παναγιώτης Γιαννάκης αναδεικνύεται πρώτος στις ασίστ.

Επίσης οι Νίκος Γκάλης και Παναγιώτηw Φασούλας κερδίζουν θέση στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης (Γκάλης, Φασούλας, Μαρτσουλιόνις, Βολκόφ και Χιμένεθ).

ΕΛΛΑΔΑ: Γκάλης 40, Γιαννάκης 10, Καμπούρης 10, Ρωμανίδης 3, Φασούλας 12, Ιωάννου 8, Χριστοδούλου 10, Φιλίππου, Ανδρίτσος.

Ας θυμηθούμε τις καλύτερες στιγμές εκείνου του αλησμόνητου έπους στο παρακάτω video

Σχετικά Άρθρα

Back to top button