ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Την “πλήγωσε” η άμυνα

Την πολύ σκληρή της άμυνα που είχε σε όλα τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου «ξέχασε» να πάρει μαζί της η Εθνική Ελλάδος στο Ζάγκρεμπ που γνώρισε οδυνηρή ήττα 4-1 από την Κροατία με αποτέλεσμα να βρίσκεται με την πλάτη στο τοίχο σε ότι αφορά την υπόθεση πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

Τραγικά λάθη, αδράνειες, κακές εκτιμήσεις και τέσσερα «δώρα» από την «γαλανόλευκη» άμυνα έδωσαν την δυνατότητα σε Μόντριτς, Κάλινιτς, Πέρισιτς και Κράμαριτς να χριστούν σκόρερ. Ο Παπασταθόπουλος είχε μειώσει προσωρινά σε 2-1 αναπτερώνοντας τις ελπίδες της Εθνικής για κάτι καλύτερο από αυτό που ακολουθούσε μετά το 30ο λεπτό.

Το παιχνίδι:

Με ξεκάθαρα αμυντικό προσανατολισμό παρέταξε την Εθνική μας ο Μίχαελ Σκίμπε, όπως ακριβώς είχε πράξει και στις Βρυξέλλες κόντρα στο Βέλγιο. Κάτω από τα δοκάρια παρέταξε τον Ορέστη Καρνέζη και σε τριπλέτα άμυνας ξεκίνησε τους Τζαβέλλα, Σωκράτη και Κυριάκο Παπαδόπουλο. Την αριστερή πλευρά ανέλαβε ο Σταφυλίδης την ώρα που ο Γιάννης Μανιάτης θα έπαιρνε την δεξιά πτέρυγα. Στα χαφ την δουλειά ανέλαβαν οι Σάμαρης – Τζιόλης και Ζέκα με τον Φορτούνη «δεκάρι» και τον Κώστα Μήτρογλου στην κορυφή.

Εφιαλτικό ξεκίνημα

Τα πράγματα δεν ξεκίνησαν καθόλου καλά για την «γαλανόλευκη» μιας και στο 9ο λεπτό, ο Ορέστης Καρνέζης έκανε ένα ολέθριο λάθος στην προσπάθεια του να κοντρολάρει την μπάλα από γύρισμα της άμυνας και προκειμένου να ανακόψει τον επερχόμενο Κάλινιτς, τον ανέτρεψε στην περιοχή δίχως να αφήνει περιθώρια στον Ρόκι παρά να του δείξει την κίτρινη κάρτα και να καταλογίσει την εσχάτη των ποινών. Μετά από μία ολιγόλεπτη καθυστέρηση, καθώς ο πορτιέρο της Εθνικής μάτωσε, ο Λούκα Μόντριτς στο 13’ άνοιξε το σκορ εκτελώντας εύστοχα το πέναλτι.

Η Εθνική μας δεν μπόρεσε να συνέλθει έγκαιρα από την ψυχρολουσία και στο 19’ η άμυνα που πελαγοδρομούσε άφησε ανενόχλητο τον Κάλινιτς, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε ωραίο γύρισμα από αριστερά του Στρίνιτς για να πλασάρει με εξωτερικό το εξωτερικό και να γράψει το 2-0.

Ο Μίχαελ Σκίμπε βλέποντας τους Κροάτες να παίρνουν τόσο νωρίς προβάδισμα δύο τερμάτων «γύρισε» το σύστημα με έναν πιο επιθετικό προσανατολισμό. Αποτέλεσμα ήταν να πάρουν περισσότερες πρωτοβουλίες στον χώρο του κέντρου οι διεθνείς και να προσπαθούν να τροφοδοτήσουν τον Μήτρογλου, τον Φορτούνη και το Ζέκα. Η Εθνική στο 29’ είχε δύο καλές στιγμές με ένα γύρισμα του Μήτρογλου που έφυγε παράλληλα με το τέρμα και δεν υπήρχε κάποιος να ακολουθήσει ενώ αμέσως μετά, ο Ζέκα δοκίμασε μία εκ νέου παράλληλη μπαλιά προς τον Μήτρογλου, με τον Βίντα να κόβει προτού η μπάλα φτάσει στον Κώστα Μήτρογλου.

Το κόρνερ που κέρδισε η Εθνική είχε αποτέλεσμα. Στο 30’ ο Κώστας Φορτούνης έστειλε «συστημένη» την μπάλα για το κεφάλι του Παπασταθόπουλου ο οποίος με ασύλληπτη κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του εμβρόντητου Σούμπασιτς για να μειώσει σε 2-1 και να δώσει εκ νέου ελπίδες στην «γαλανόλευκη».

Όμως τρία λεπτά αργότερα, η άμυνα της Ελλάδας ολιγώρησε και πάλι με αποτέλεσμα ο Πέρισιτς να πάρει ανενόχλητος κεφαλιά μπροστά στην εστία μετά από σέντρα «διαβήτη» του Βρσάλικο από δεξιά. Το 3-1 ήταν το σκορ με το οποίο οι δύο ομάδες πήγαν στην ανάπαυλα.

Εφιαλτική συνέχεια

Χρειάστηκαν μόλις 4 λεπτά οι Κροάτες για να πετύχουν και τέταρτο τέρμα. Η άμυνα της Εθνικής έκανε και τέταρτο… δώρο στους γηπεδούχους με τον Σταφυλίδη αυτή τη φορά να προσπαθεί να γυρίσει την μπάλα με το στήθος στον Καρνέζη. Ωστόσο έδωσε άθελά του στον Βράσλικο κι αυτός μοίρασε στον Κράμαριτς για να σκοράρει προ κενής εστίας και να κάνει το 4-1.

Η Εθνική προσπάθησε να βγει μπροστά για να διεκδικήσει ένα ακόμη γκολ που θα έκανε κάπως καλύτερα τα πράγματα στην ρεβάνς του Καραϊσκάκη αλλά δεν τα κατάφερε. Το μόνο ουσιαστικό που κατάφερε ήταν στο 90’ μετά από καλή σέντρα να πιάσει ο Μήτρογλου μια κεφαλιά αναγκάζοντας τον Σούμπασιτς να πραγματοποιήσει την επέμβαση του αγώνα στην αριστερή του γωνία.

Έτσι το έργο της Ελλάδας με αυτό το 4-1 έγινε πάρα πολύ δύσκολο, ενόψει της ρεβάνς την Κυριακή στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

ΕΛΛΑΔΑ (Μ. Σκίμπε): Καρνέζης, Τζαβέλλας, Παπασταθόπουλος, Παπαδόπουλος, Σταφυλίδης (72’ Μπακασέτας), Μανιάτης (46’ Ρέτσος), Τζιόλης, Ζέκα, Σάμαρης (62’ Ταχτσίδης), Φορτούνης, Μήτρογλου

Κροατία (Ζ. Ντάλιτς): Σούμπασιτς, Βρσάλικο, Βίντα, Λόβρεμ, Στρίνιτς, Ράκιτιτς, Μπρόζοβιτς, Μόντριτς (89’ Πάσαλιτς), Πέρισιτς, Κάλινιτς (75’ Ρέμπιτς), Κράμαριτς (82΄Βλάσιτς)

Σχετικά Άρθρα

Back to top button