ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

“Ολοι μαζί θα μεγαλουργήσουμε”

Για τη συνεισφορά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον Δήμο Πειραιά, βραβεύτηκε ο ηγέτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «Η συνεισφορά της Ελληνικής Ναυτιλίας στις τοπικές κοινωνίες», που διοργάνωσε η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος και πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.

Στην ημερίδα μίλησε ο Δήμαρχος Πειραιά και πρόεδρος του Ολυμπιακού, Γιάννης Μώραλης, ο οποίος τόνισε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμένα ως Δήμαρχος της πόλης να βραβεύεται ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης. Η προσφορά του στον Πειραιά, είναι σπουδαία. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που ο πρώτος δημοτικός Σύμβουλος μέχρι πρότινος, ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος της πόλης, ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού προσφέρει στην πόλη και βραβεύεται από τους νέους αυτοδιοικητικούς».

Παράλληλα ο Δήμαρχος Πειραιά στάθηκε στο γεγονός ότι είναι σημαντικό να ασχολούνται νέοι άνθρωποι με την αυτοδιοίκηση χαρακτηρίζοντας την Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος, ως μια δραστήρια Ένωση. Επιπλέον επεσήμανε πως η αυτοδιοίκηση προσφέρει πολλά στη χώρα και προσπαθεί να λύσει προβλήματα εκεί που δεν μπορεί παρέμβει το κράτος. Υπογράμμισε ακόμα πως είναι καλό τα κόμματα να μην παίζουν κυρίαρχο και πρωταγωνιστικό ρόλο στην αυτοδιοίκηση, ασχέτως αν ο καθένας έχει προσωπικό πολιτικό στίγμα.

Μιλώντας για τη ναυτιλία ο Γιάννης Μώραλης, σχολίασε πως παίζει σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία και στην τοπική οικονομία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το μέλλον του Πειραιά κοιτάζει στη θάλασσα. Ο κ. Μώραλης αναφέρθηκε επίσης στο ναυτιλιακό cluster και στη συνεργασία της δημοτικής αρχής με τους φορείς της πόλης, προκειμένου ο Πειραιάς να αναπτυχθεί μέσα από τη θάλασσα και μέσα από την ναυτιλιακή οικογένεια, μέσω ενός μακρόπνοου σχεδίου. Επιπλέον μίλησε για τις ενέργειες του Δήμου ως προς την ανάδειξη της γαλάζιας οικονομίας και τα πολλαπλά οφέλη της.

Από την πλευρά της η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά και Πρόεδρος Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά, κα Ειρήνη Νταϊφά, μιλώντας στην ημερίδα σχολίασε πως πίστευε πάντοτε ότι ο Εφοπλισμός και εν γένει η Ναυτιλία, καθώς και η συμμετοχή των παραγωγικών τάξεων στα κοινά, είτε συμμετέχοντας ενεργά στις δομές της πόλης είτε προσφέροντας την βοήθειά τους, όπου και όποτε έκριναν απαραίτητο, μόνο καλό μπορεί να κάνει.

Επεσήμανε ότι η Ναυτιλία είναι ο πρώτος επιχειρηματικός τομέας που ύστερα από πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ίδρυσε τον Απρίλιο του 2016, την Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού με τον διακριτικό τίτλο «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ». Πρόκειται – όπως είπε – για τον επίσημο συλλογικό φορέα της ναυτιλιακής οικογένειας, μέσω του οποίου υλοποιούνται έργα κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωφελών δράσεων, ενισχύονται ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, δράσεις ανθρωπιστικού περιεχομένου και προχωρούν σε δωρεές ευρύτερου ενδιαφέροντος για την στήριξη της ελληνικής κοινωνίας. Τέλος, δήλωσε περήφανη που κουβαλάει στα γονίδιά της, μέσω του αειμνήστου πατέρα της Σταύρου Νταΐφά, τον Πειραιά, την Θάλασσα, την Ναυτιλία και τον Ολυμπιακό, στοιχεία, που -όπως ανέφερε- χαρακτηρίζουν απόλυτα και τον σημερινό τιμώμενο κ. Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Άγγελος Κότιος, επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι το καράβι και το λιμάνι είναι ο πυρήνας της ναυτιλίας. Το λιμάνι – σημείωσε – έχει πολυσχιδείς, πολυεπίπεδες και διαφορετικές επιδράσεις. Για τον Πειραιά τόνισε ότι οι επιπτώσεις της ναυτιλίας είναι πολλαπλές: στην πολεοδομική οργάνωση, στις χρήσεις γης, στα περιβαλλοντικά ζητήματα, στις υποδομές, στους μεταποιητικούς κυρίως κλάδους που προσελκύονται, στη ναυπηγική. Χαρακτήρισε τις σχέσεις ναυτιλίας – πόλης, ναυτιλίας – τοπικής κοινωνίας ως σχέσεις αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης με θετικό πρόσημο μέχρι την μεταπολεμική περίοδο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα χρόνια της ύφεσης και της αποβιομηχάνισης του Πειραιά και κατέληξε ότι τα τελευταία 10 με 15 χρόνια υπάρχει αντιστροφή της υφεσιακής πορείας του λιμανιού και της τοπικής κοινωνίας με αποτέλεσμα να αναδύονται νέοι κλάδοι.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Βασίλης Κορκίδης, στην ομιλία του τόνισε ότι στην κορυφή του κόσμου βρίσκεται σταθερά η ελληνική ναυτιλία, αφού ο ελληνόκτητος στόλος αποτιμάται στα 99,82 δισ. $, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στον κόσμο.

Πενήντα Έλληνες εφοπλιστές – όπως είπε – μεταξύ των οποίων, σε περίοπτη θέση και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος τιμάται και για τη σημαντική συνεισφορά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον Δήμο Πειραιά, αποτελούν, σύμφωνα με τη “Vessels Value”, τους εφοπλιστές με τη μεγαλύτερη αξία στόλου. «Η ελληνική εμπορική ναυτιλία, συντηρεί στο λιμάνι του Πειραιά, περίπου 1.400 εταιρείες, οπότε διαδραματίζει πλέον σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, προσφέροντας ταυτόχρονα σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας», υπογράμμισε ο κ. Κορκίδης.

Το «παρών» στην ημερίδα έδωσε και η Δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας κα Ιωάννα Κριεκούκη, η οποία στην ομιλία της ευχαρίστησε από καρδιάς τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος τις ημέρες της μεγάλης δοκιμασίας από την θεομηνία επισκέφθηκε την Μάνδρα και βοήθησε σημαντικά «Ακόμη και τώρα, 7 μήνες μετά είναι δίπλα μας».

Τη στιγμή της βράβευσης του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος κ. Νεκτάριος Καλαντζής ανέφερε ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά και υπάρχουν σε κάθε τοπική κοινωνία. Αρκεί να εντοπιστούν και να βρεθούν, όχι μόνο νέοι ηλικιακά, αλλά νέοι στα κοινά, διευκρινίζοντας ότι το νέο πάντα δεν είναι απαραίτητα το ηλικιακό αλλά νέο είναι και το «φρέσκο». Αναφερόμενος στο πως ελήφθη η απόφαση για την εκδήλωση στον Πειραιά είπε ότι όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνει κάτι για τη ναυτιλία και ταυτόχρονα αναζητήθηκε ποιος είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος που να είναι και αυτοδιοικητικός και κατέληξαν στον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, τον οποίο ομόφωνα ανακήρυξαν επίτιμο μέλος «μιας και θεωρούμε ότι ο ευεργετισμός υπάρχει στην πόλη του Πειραιά και με την εκκλησία και με την πλατεία Αλεξάνδρας και με διάφορες άλλες δράσεις που γίνονται και δεν τις ξέρει ο κόσμος, πιστεύω ότι ο κύριος Μαρινάκης, δεν θα είμαι υπερβολικός αν πω, ότι είναι ο σύγχρονος Αβέρωφ, ο σύγχρονος Τοσίτσας και ο σύγχρονος Ζάππας».

Στην ομιλία της βράβευσής του, ο Βαγγέλης Μαρινάκης απευθύνθηκε στη Δήμαρχο Μάνδας – Ειδυλλίας κα Ιωάννα Κριεκούκη, αλλά και σε όλους όσους μίλησαν για τον ίδιο νωρίτερα, τονίζοντας:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια και για ό,τι έχετε κάνει σήμερα εδώ. Για εμένα είναι πάρα πολύ σημαντικό, όσον αφορά την ελληνική ναυτιλία και όσα ακούσατε από τον κ. Κορκίδη και την κα Νταϊφά πριν, να πω το εξής: To πιο σημαντικό, εκτός από την προσφορά της ελληνικής ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία, είναι να δούμε πώς έχει φτάσει η χώρα μας σήμερα σε αυτή την οικονομική κατάσταση και σε αυτή την κρίση. Δεν είναι μόνο οικονομική, είναι κρίση ηθική, κρίση πολιτική, κρίση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Σε ό,τι αφορά τη ναυτιλία λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να σταθούμε στη νοοτροπία που έχουν οι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με αυτή, από την πρώτη στιγμή που μπαίνουν να τρέξουν σε αυτό το στίβο. Τι εννοώ: από την αρχή έχεις να αντιμετωπίσεις μεγαθήρια και γι’ αυτό θα πρέπει να τρέξεις, θα πρέπει να τρέξεις πιο γρήγορα, θα πρέπει να τρέχεις συνέχεια. Θα πρέπει να εργάζεσαι σκληρά γιατί έχεις στο μυαλό σου ότι ο μόνος που μπορεί να σε βοηθήσει είναι ο ίδιος σου ο εαυτός.

Δηλαδή δεν υπάρχει το φαινόμενο να πάρει κάποιος πολιτικός τηλέφωνο, να κάνει οποιοδήποτε ρουσφέτι ένας βουλευτής ή να γράψει ένας δημοσιογράφος κάτι, όλα αυτά δηλαδή που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα και μας έχουν φέρει σε αυτό το σημερινό χαμηλό επίπεδο. Είναι λοιπόν σημαντικό για τα νέα παιδιά, όταν τελειώνουν τις σπουδές τους ή όταν αποφασίζουν τέλος πάντων να δουλέψουν, να ξέρουν ότι ο εαυτός τους και μόνο θα τους βοηθήσει. Να μην περιμένουν από κανέναν τίποτα, παρά μόνο από τον εαυτό τους. Είναι πολύ σημαντικό να μεγαλώσουν τα παιδιά μας με αυτές τις αρχές, γιατί όταν μεγαλώνεις έτσι, πάντα πας για κάτι καλύτερο και δεν βοηθάς μόνο τον εαυτό σου ή τη δουλειά σου, βοηθάς και τη γειτονιά σου, βοηθάς και τον συνάνθρωπό σου, βοηθάς την κοινωνία.

Λέμε εμείς στη ναυτιλία ότι έχουμε να κάνουμε με το εξωτερικό, δεν έχουμε να κάνουμε με την ελληνική κυβέρνηση, δεν έχουμε να κάνουμε με το δημόσιο. Όλα αυτά είναι σωστά. Αλλά είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε γεννηθεί, έχουμε μεγαλώσει στην Ελλάδα και η Ελλάδα μας προσφέρει μια σταθερή βάση για να μεγαλουργήσουμε. Άρα λοιπόν αυτό πρέπει να το εκτιμούμε, πρέπει να βοηθάμε και τους συνανθρώπους μας όταν έχουν ανάγκη γιατί πρόκειται για το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, εργαζόμαστε και μας βοηθάει στην καθημερινότητά μας. Γι αυτό λοιπόν κυρία Δήμαρχε Μάνδρας, δεν πρέπει να μας ευχαριστείτε, δεν κάνουμε κάτι για το οποίο έχουμε ανάγκη να ακούσουμε ένα ευχαριστώ ή να το διαφημίσουμε. Είναι ηθική μας υποχρέωση κι αυτό πρέπει να το βάλουν καλά όλοι στο μυαλό τους και να προσφέρουν χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό. Άλλωστε, όταν είσαι σε ένα περιβάλλον το οποίο ζει μέσα σε μια μεγάλη κρίση, δεν έχει κανένα νόημα να μεγαλουργείς εσύ και ο διπλανός σου να υποφέρει.

Πρέπει όλοι μαζί να μπορέσουμε να μεγαλουργήσουμε. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και θα ήθελα να προσθέσω πως βλέπουμε ανθρώπους δημιουργικούς, οι οποίοι έχουν τη δουλειά τους και μπορεί να μην έχουν χρόνο να ασχοληθούν με τα κοινά, αλλά αυτό είναι πραγματικά αμαρτία στην περίπτωση του Πειραιά όταν μιλάμε για ένα Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο. Το είδαμε αυτό, όταν φτιάχναμε το ψηφοδέλτιο του «Πειραιά Νικητή».

Χτυπήσαμε πολλές πόρτες, υπήρξαν άνθρωποι που ήθελαν ειλικρινά να βοηθήσουν αλλά δεν είχαν το χρόνο. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τα ψηφοδέλτια του Δήμου, αλλά και για τα ψηφοδέλτια στις εθνικές εκλογές και για τα ευρωψηφοδέλτια, όπου θα πρέπει να κάνουμε ένα κάλεσμα, γιατί υπάρχουν πάρα πολύ καλά στελέχη στον Πειραιά, άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή, είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η πόλη τους χρειάζεται όλους. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Να σημειωθεί πως την ημερίδα συντόνισε ο Πειραιώτης δημοσιογράφος Νότης Ανανιάδης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button