REDΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο “Μουντιαλικός” Θρύλος

Όπως θα έχετε διαπιστώσει λατρεύω τις Ερυθρόλευκες Ιστορίες των πρεσβυτέρων Ολυμπιακών διδασκάλων μας. Οπουδήποτε κι αν βρεθούν, είτε είναι το καφενείο, είτε είναι το γήπεδο, είτε είναι η ταβέρνα είτε η παρέα έχουν να θυμηθούν ακόμη μία ιστορία σχετική με την ομάδα τους, και η μοίρα των… νεώτερων είναι να παραμένουμε προσηλωμένοι και να την ακούμε.

Σήμερα, με αφορμή την απόκτηση του Εμμανουέλ Εμενίκε για την γραμμή κρούσης του πρωταθλητή, θα θυμηθούμε… ωραίους και Μουντιαλικούς που πέρασαν από τον Ολυμπιακό. Άλλωστε οι ερυθρόλευκοι έχουν μία σπουδαία μεταγραφική ιστορία με  ξένους ποδοσφαιριστές παγκοσμίου επιπέδου που ενίσχυσαν τις προσπάθειες των ομάδων τους στα Παγκόσμια Κύπελλα προς την κορυφή του κόσμου.

Επομένως η αναφορά μας θα είναι για τους ξένους ποδοσφαιριστές.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή:

Ξεκινώντας από το πολύ μακρινό 1966 βρίσκουμε τον Μίλτον Βιέρα στην αποστολή της Εθνικής Ουρουγουάης, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1970 θα βρούμε στην Ουρουγουάη τον Χούλιο Λοσάντα, τον αέρινο ζογκλέρ που με την μαεστρική του ντρίπλα μάγεψε όλους τους φίλους του Ολυμπιακού. Επίσης, ο Κουρτ Βελτσλ, επιθετικός από την Αυστρία έπαιξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982.

1986 στο Μεξικό, βρίσκουμε αρχηγό της Ουρουγουάης τον Χόρχε Μπάριος, άσσο που φόρεσε την φανέλα του Ολυμπιακού από το 1985 έως το 1987.

Το 1990, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας θα συναντήσουμε τον Όλεγκ Προτάσωφ και τον Γκενάντι Λιτόφτσενκο να αγωνίζονται με την ομάδα της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Σίγουρα οι περισσότεροι θα το θυμούνται αυτό, καθώς οι Σοβιετικοί ήρθαν την επόμενη χρονιά στον Ολυμπιακό.

Ας επιστρέψουμε στην σειρά των πραγμάτων! Το 1994 στο Παγκόσμιο Κύπελλο των Η.Π.Α. συναντήσαμε τον Ρασίντι Γιεκινί με την Νιγηρία, Θεός Σχωρέστον, το “θηρίο” που ήρθε αλλά μας έμειναν οι περγαμηνές και τον Εμίλ Κρεμένλιεφ διεθνή με την Βουλγαρία.

ΟΚ, αυτοί ήταν οι γνωστοί, αλλά λίγοι θα θυμούνται την συμμετοχή του Μαρσέλο Μπαλμπόα, ενός μακρυμάλλη μουσάτου Αμερικανού, κλασσική φυσιογνωμία όπως αυτές που βλέπουμε σε κάτι Αμερικανικές ταινίες με τους «βαριούς κι ασήκωτους» καουμπόηδες στο ράντσο με τα γελάδια! Ο Μπαλμπόα είχε φορέσει την φανέλα του Ολυμπιακού σε ένα φιλικό μόνο, στο Βελιγράδι εναντίον του Ερυθρού Αστέρα.

Και μέσα στην αναδρομή ας βάλουμε και μία ερώτηση; Ο Μαραντόνα «πιάνεται»; Έχει φορέσει κι αυτός την φανέλα του Ολυμπιακού μία φορά. Για την ακρίβεια ήταν δύο οι φορές, μία στην φιέστα του 2006 και το 2005 όταν τον είδαμε σε αγώνα Ολυμπιακού – Ηρακλή να βραβεύεται από τον Πρόεδρο Σωκράτη Κόκκαλη, Και λέμε μία φορά, γιατί η συλλεκτική εμφάνιση του 2004-05 που ήταν και one size προς το large σίγουρα… δεν του έκανε!!!

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998  συναντήσαμε τους περισσότερους «Μουντιαλικούς» και μετέπειτα βασικούς του Ολυμπιακού. Εκείνη την χρονιά βέβαια κανείς τους δεν αγωνιζόταν επίσημα στον Ολυμπιακό. Άλλοι είχαν φύγει από την ομάδα, όπως ο Γιεκινί ή ο Χιλιανός Φαμπιάν Εστάι ή δεν είχαν έρθει στην ομάδα.

Βέβαια εδώ συναντούμε και τρία ονοματα τα οποία ακόμη και στο άκουσμά τους προκαλούν ρίγη συγκίνησης στους φιλάθλους του Ολυμπιακού. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την μαγευτική τριπλέτα  Ζιοβάννι, Ριβάλντο, και Κριστιάν Καρεμπέ! Oι δύο πρώτοι έφτασαν με την Βραζιλία στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ο τρίτος… το σήκωσε αφού η Γαλλία έφτασε κι αυτή στον τελικό και το κατέκτησε!!!

Το 1998 συναντήσαμε επίσης τους Χόρχε Μπερμούντεζ με την Κολομβία, και έναν νεαρό επιθετικό, το όνομα του οποίου είχε αρχίσει να “φτιάχνεται” στην Σοσιεδάδ. Αυτό του 24χρονου Ντάρκο Κοβάσεβιτς με την Πρώην Γιουγκοσλαβία!

Στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της νέας χιλιετίας παρέλασαν και από εκεί παίκτες που φόρεσαν την φανέλα του Ολυμπιακού. Έτσι το 2002 συναντούμε στις χώρες τις Άπω Ανατολής, πέρα από τον Ριβάλντο, τον πιτσιρικά με την Δανία, Ντένις Ρόμενταλ, ο οποίος σημειωτέον δεν χάνει Μουντιάλ από τότε, τον «βράχο» Όλοφ Μέλμπεργκ με την Σουηδία αλλά και έναν από τους πιο φιλότιμους και «σκληροτράχηλους» δεξιούς μπακ που είδαμε στον Ολυμπιακό, τον Πολωνό Μίχαλ Ζεβλάκοφ. Φυσικά και οι Τζόνι Νόβακ και Ζλάτκο Ζάχοβιτς με την Σλοβενία!

Το 2006 στην Γερμανία έχουμε μία ακόμα παρέλαση «Μουντιαλικών» του Ολυμπιακού. Μάλιστα οι δύο, Γιάγια Τουρέ και Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς αγωνίζονταν εκείνη την χρονιά με τον πρωταθλητή. Και φυσικά, ο τεράστιος, ο Παγκόσμιος Εστεμπάν Καμπιάσο με την φανέλα της Αργεντινής και ο Ερίκ Αμπιντάλ με την φανέλα της Γαλλίας!

Μια μέρα θα βλέπαμε στα ερυθρόλευκα και τον Κροάτη Τόμισλαβ Μπούτινα και τον Παραγουανό Νέλσον Βαλντέζ και τον ανυπέρβλητο Αργεντινό άσσο Χαβιέ Σαβιόλα. Εκείνο όμως που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε είναι ότι λίγες μέρες μετά το Μουντιάλ και κατά την διάρκεια της σεζόν 2006-07 σκάσαμε στα γέλια με την ανυπέρβλητη Εκουαδοριανή κόμπρα, ονόματι Φέλιξ Μπόρχα! Για την ιστορία, θυμίζουμε πως ο Μπόρχα ήταν ο μοναδικός παίκτης που σκόραρε στο Καραϊσκάκη και ο κόσμος αντί να πανηγυρίζει γελούσε. Τι να κάνουμε, δεν “βγήκε” μηχανή του γκολ!!!

Πάμε στο 2010 λοιπόν!

Στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής έχουμε ιδιαίτερη αναφορά για τον Μάρκο Πάντελιτς και Ντένις Ρόμενταλ με Σερβία και Δανία, όπως και για τον Ραφίκ Τζεμπούρ και Πάμπλο Κοντρέρας με Αλγερία και Χιλή. Οι δύο πρώτοι υπέγραψαν στον Ολυμπιακό μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου ενώ ο Αλγερινός ήρθε στην ομάδα τον Ιανουάριο του 2011.

Σίγουρα πολλοί θα θυμάστε ότι στο Καμερούν αγωνίστηκε ο Ζαν Μακούν. Θυμάται κανείς ότι στην αποστολή αλλά και βασικός στο παιχνίδι με την Ολλανδία αγωνίστηκε ο Γκαετάν Μπονγκ; Επίσης στην Εθνική Σλοβακίας αγωνίστηκε βασικότατος στα δύο πρώτα παιχνίδια αλλά και στον προημιτελικό με την Ολλανδία ο Βλάντιμιρ Βάις, και εκ των βασικών επιθετικών της Παραγουάης ήταν ο Όσκαρ Καρντόζο.

Πάμε και στο 2014 για να κλείσει το ταξίδι των “ερυθρόλευκων” αστέρων που συμμετείχαν και στα Παγκόσμια Κύπελλα.

Στην Βραζιλία το 2014 είδαμε και εκεί έντονο… ερυθρόλευκο στοιχείο! Και ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Κέβιν Μιραλλάς με το Βέλγιο ή τον Τζόελ Κάμπελ με την Κόστα Ρίκα. Προσθέσατε και Άλαν Πουλίδο που ήταν στην αποστολή του Μεξικού αλλά και τον Χουάν Κάρλος Παρέδες από το Εκουαδόρ! Επίσης το νούμερο 10 του Ιράν εύκολα μπορείτε να καταλάβετε ποιος ήταν ακόμη κι αν δεν το θυμάστε! Σωστά! Ο Καρίμ Ανσαριφάρντ! Κοντά σε αυτούς βάλτε και τον Σαρλ Μεντζανί, διεθνή αμυντικό με την Αλγερία που έκανε ένα πέρασμα της τάξης των… δύο – τριών αγώνων με τον Ολυμπιακό το 2013, αλλά μαντέψτε ποιος άλλος ήταν στην αποστολή της Νιγηρίας και πέτυχε και δύο γκολ! Σωστά! Ο Εμμανουέλ Εμενίκε!

Ο Νιγηριανός σήμερα έγινε ο τελευτάιος των Μουντιαλικών που θα φορέσει την φανέλα του Ολυμπιακού και ευχή όλων μας είναι να κάνει στον Πειραιά αυτό που ξέρει πάρα πολύ καλά! Να σκοράρει κατά ριπάς!!!

Μάνι μάνι μετρήσαμε καμιά τριανταριά διεθνείς ποδοσφαιριστές στα Μουντιάλ μετά το 1990 που φόρεσαν την φανέλα του Ολυμπιακού. Ευελπιστούμε να σας άρεσε αυτό το ταξίδι στα Παγκόσμια Κύπελλα με χρώμα… ερυθρόλευκο. Και εδώ που τα λέμε, τόσοι Μουντιαλικοί να έχουν φορέσει και οι περισσότεροι, τιμήσει την φανέλα του Ολυμπιακού, δεν μπορεί να είναι τυχαίο, αφού φανερώνεται και το μέγεθος του ονόματος της ομάδας στο εξωτερικό.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button