ΜΠΑΣΚΕΤΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Όλη η ομάδα τα φώτα της επιτυχίας!»

imagehandler23

Στους λόγους που οδήγησαν τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου πρωταθλήματος αναφέρθηκε ο Βαγγέλης Μάντζαρης.

Στους τομείς, που έδωσαν τη δυνατότητα στον Ολυμπιακό να στεφθεί πρωταθλητής για δεύτερη διαδοχική σεζόν και μάλιστα με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, εστίασε ο Βαγγέλης Μα΄ντζαρης.

Ο διεθνής γκαρντ των Πειραιωτών., ο οποίος με ένα καθοριστικό τρίποντο έστειλε το ματς στην παράταση στον τέταρτο τελικό στο ΟΑΚΑ, φιλοξενήθηκε στα γραφεία του Sport24.gr. Μέσω του Live Chat απάντησε στις ερωτήσεις των αναγνωστών μας. Αναφέρθηκε στην απόδοση του, στην φετινή χρονιά με τους “ερυθρόλευκους”, αλλά και στην ώρα που ένιωσε πως έπρεπε να βγει μπροστά.

O διάλογος του Βαγγέλη Μάντζαρη με τους αναγνώστες του Sport24.gr

– Που οφείλεται η πτώση στην απόδοσή σου μέσα στη χρονιά κι, επίσης, ποιον παίκτη από άλλη ευρωπαϊκή ομάδα θα ήθελες συμπαίκτη σου;

“Σίγουρα η απόδοση μου στα μέσα του TOP-16 δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Μακάρι να μπορούσα όλο τον χρόνο να ήμουν σε καλή κατάσταση. Αλλά δυστυχώς αυτό δεν γίνεται… Είμαστε άνθρωποι, όχι μηχανές. Πιστεύω πως η πτώση μου, όπως και της ομάδας, ήρθε μετά από την κακή ήττα από την Μπάμπεργκ στο ΣΕΦ, η οποία μας χάλασε το μυαλό. Είχαμε τραυματισμούς που χάλασαν την χημεία μας, είχαμε προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ και όλα αυτά έπαιξαν τον ρόλο τους στην πτώση την δική μου, αλλά και της ομάδας”.

– Τι πιστεύεις ότι πρέπει να βελτιώσεις περισσότερο;

“Πρέπει να βελτιώσω την αθλητικότητα μου. Απλά, λόγω της Εθνικής, το καλοκαίρι δεν έχω την δυνατότητα να δουλέψω το κορμί μου όσο θα ήθελα. Βέβαια, αυτό δεν το λέω αρνητικά. Είναι τιμή μου να παίζω στην Εθνική. Απλά, όταν έχεις το καλοκαίρι κενά, έχεις τον χρόνο να δουλέψεις στις αδυναμίες σου”.

– Πώς νιώθεις που όλα τα φώτα έχουν πέσει πάνω στον Σπανούλη ενώ όσο ήρθε η νίκη χάρη στον Βασίλη, ήλθε και χάρη σε σένα πέρα της ομαδικής προσπάθειας;

“Πιστεύω πως όλη η ομάδα πήρε τα εύσημα και τα φώτα της επιτυχίας. Άλλοι σίγουρα περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Όπως ανέφερες και εσύ ήταν ομαδική προσπάθεια. Γιατί για να φτάσουμε στο σημείο να βάλουμε τα σουτ εγώ και ο Βασίλης, βοήθησε όλη η ομάδα για να βρεθούμε τρεις πόντους πίσω και δύο αντίστοιχα”.

– Είσαι ικανοποιημένος με την απόδοσή σου φέτος; Αν όχι, ποιος ο λόγος; Στηρίζουμε πολλά πάνω σου.

“Σίγουρα μετά τον Γενάρη και στα μισά του TOP-16, δεν ήμουν αυτός που έπρεπε. Πίστεψε με, όταν δεν παίζω καλά, πρώτος απ’ όλους στεναχωριέμαι εγώ και κάνω την αυτοκριτική μου πρώτος απ’ όλους. Το θέμα δεν είναι που δεν έπαιζα εγώ καλά, αλλά πως δεν έπαιζε καλά η ομάδα. Γιατί το να μην είμαι εγώ καλός και να κερδίζουμε δεν με στεναχωρεί καθόλου. Το να μην είμαι καλός και να χάνουμε με στεναχωρεί δύο φορές”.

– Βαγγέλη ομολογώ ότι είχα απογοητευτεί με τις εμφανίσεις σου φέτος. Αυτό το τρίποντο που πήγαμε παράταση…μου έκλεισε το στόμα ! Ευχαριστούμε.

“Και εγώ είχα απογοητευτεί με τις εμφανίσεις μου, αλλά τέλος καλό, όλα καλά…”

Όλη αυτή η φημολογία για το ΝΒΑ στη μέση της χρονιάς, μήπως σε επηρέασε στην απόδοση σου;

“Δεν πιστεύω πως με επηρέασε. Δεν με απασχολούσε το ΝΒΑ. Εμένα με ενδιαφέρει η ομάδα μου και τίποτα άλλο. Απλώς ξαναλέω για ακόμη μία φορά, δεν έπεσε μόνο η δική μου απόδοση, αλλά και όλης της ομάδας. Γιατί μακριά από το ΣΕΦ είχαμε απογοητευτική εικόνα”

Αν σου έλεγαν ποιόν θα ήθελες για συμπαίκτη του χρόνου από Ευρώπη, ποιον θα έλεγες;

“Θα έλεγα τον Γιαν Βέσελι και τον Κώστα Σλούκα”

– Σε εξιτάρει το γεγονός να γίνεις κάποια στιγμή αρχηγός του Ολυμπιακού;

“Σίγουρα θα ήταν μεγάλη τιμή για μένα να γίνω κάποια στιγμή αρχηγός του Ολυμπιακού, αλλά αυτή η στιγμή αργεί για μένα, γιατί με Βασίλη και Γιώργο έχουμε μπροστά μας πέντε-έξι χρόνια εύκολα”.

– Πόσο καλύτερο θα σε δούμε του χρόνου;

“Ελπίζω πολύ καλύτερο. Να μπορέσω να είμαι σταθερός σε ολόκληρη την χρονιά. Αλλά να σου πω την αλήθεια, αν μου πεις να πάρουμε όλους τους τίτλους και να είμαι ο χειρότερος της ομάδας, εγώ δεν θα είχα πρόβλημα”.

– Ποιος πιστεύεις ότι είναι ο MVP του πρωταθλήματος για φέτος;

“Το πρωτάθλημα στην Ελλάδα δυστυχώς δεν είναι ανταγωνιστικό σε ολόκληρη την χρονιά. Οπότε αν πω κάποιον, θα αδικήσω τους υπόλοιπους. Σίγουρα ο Βασίλης έβαλε μεγάλα σουτ στον τελικό και ο Γιώργος έκανε μεγάλες εμφανίσεις, παρά το οικογενειακό πρόβλημα που είχε. Πιστεύω όμως πως όλοι έβαλαν το λιθαράκι τους για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε”.

Θεωρείς τη χρονιά πετυχημένη;

“Προσωπικά θεωρώ την σεζόν πετυχημένη. Γράψαμε ιστορία για δύο λόγους. Κάναμε back to back μετά από 19 χρόνια και πήραμε το πρωτάθλημα μέσα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού για πρώτη φορά στην ιστορία του Ολυμπιακού. Ο αποκλεισμός στο TOP-16 μας στεναχώρησε όλους πάρα πολύ. Έτσι όμως είναι ο αθλητισμός. Και οι υπόλοιπες ομάδες που είχαμε στον όμιλο ήταν ανταγωνιστικές, με μεγάλα μπάτζετ και δεν είναι εύκολο κάθε χρόνο να πηγαίνεις στο Final Four. Βέβαια, κάναμε λάθη τα οποία πρέπει να τα διορθώσουμε του χρόνου”.

– Βαγγέλη του χρόνου λήγει το συμβόλαιό σου. Είσαι χορτασμένος με όλα αυτά που έχεις κατακτήσει με την ομάδα ή θέλεις να μείνεις για να πάρεις κι άλλα;

“Σίγουρα δεν είμαι χορτασμένος. Έχω ακόμη μπροστά μου πολλά χρόνια μπάσκετ. Θέλω να πιστεύω πως έχω να προσφέρω ακόμη πολλά στην ομάδα. Να έχω την υγεία μου το σημαντικότερο. Ελπίζω του χρόνου, πρώτα απ’ όλα, να βοηθήσω και εγώ την ομάδα, μαζί με τους συμπαίκτες μου, να πετύχουμε ότι δεν πετύχαμε φέτος”.

– Θα ήθελες να μείνεις μέχρι το τέλος της καριέρας σου στο λιμάνι, εφόσον το θέλουν και οι πρόεδροι;

“Βέβαια. Είμαι ευτυχισμένος εδώ που είμαι. Θέληση μου να μείνω ακόμη για πολλά χρόνια στην ομάδα του Ολυμπιακού έχοντας πολλές επιτυχίες”.

Γιατί δεν παίρνεις περισσότερες προσπάθειες στο τρίποντο; Δείχνεις να το φοβάσαι ακόμα και όταν είσαι αμαρκάριστος. Πρέπει να βοηθάς την ομάδα και στο σκοράρισμα.

“Σε ευχαριστώ για την συμβουλή, θα προσπαθήσω να είμαι περισσότερο παραγωγικός του χρόνου”.

– Γιατί χάσαμε στο Μπάμπεργκ;

“Ακόμη το ψάχνουμε…”

Βαγγέλη πως αντιμετωπίζεις τις αντιδράσεις του κόσμου όταν δεν είσαι σε φόρμα;

“Όταν είσαι στον Ολυμπιακό, που είναι μία ομάδα καταδικασμένη να πρωταγωνιστεί σε Ελλάδα και Ευρώπη, πρέπει να διαχειρίζεσαι τα αρνητικά σχόλια στις κακές εμφανίσεις. Ακόμη και αν αυτά σε στεναχωρούν. Γιατί αν δεν μπορείς να τα διαχειριστείς, θα σε πάρει από κάτω και μόνο χαμένος μπορεί να βγεις. Έτσι και αλλιώς αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα και όλοι το γνωρίζουμε”

– Βλέπεις άλλα αθλήματα του Ολυμπιακού;

“Βλέπω αρκετά ποδόσφαιρο, αν και το ελληνικό πρωτάθλημα δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μου αρέσει αρκετά το Champions League. Και παρακολούθησα όλα τα παιχνίδια του Ολυμπιακού στο Champions League”

– Ποιος είναι ο πιο πλακατζής στην ομάδα;

“Η ομάδα έχει αρκετούς πλακατζήδες. Οπότε είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιον. Πιστεύω και εγώ είμαι μέσα σε αυτούς”.

– Εκτιμάς πως μπορεί να υφίσταται αξιόλογος Ολυμπιακός χωρίς τους Σπανούλη, Μάντζαρη δίχως τον έφηβο στο στήθος;

“Σίγουρα θα συνεχίσει να υπάρχει ο Ολυμπιακός και μετά τον Σπανούλη και μετά τον Μάντζαρη και μετά από κάθε άλλον παίκτη. Γιατί πάντα υπάρχει το μέλλον, πάντα υπάρχουν παιδιά από πίσω. Ο Ολυμπιακός είναι πάνω από πρόσωπα και παίκτες”.

– Πως ένιωσες όταν έβαλες το τρίποντο για το 71-71;

“Να σου πω την αλήθεια με το που σούταρα, ήμουν σίγουρος πως θα έμπαινε η μπάλα στο καλάθι. Και έπειτα σκεφτόμουν πως πρέπει να το τελειώσουμε τώρα το ματς, για να μην υπάρξει πέμπτο ματς”.

Νομίζω πως επιθετικά αποδίδεις καλύτερα όταν υπάρχει λόγος (π.χ απουσία Λοτζέσκι ή Σπανούλη ). Ισχύει;

“Όταν απουσιάζουν αυτοί οι παίκτες που είναι οι σκόρερ της ομάδας στην ουσία, πρέπει να αναλάβουν οι υπόλοιποι περισσότερες πρωτοβουλίες για να καλύψουν τα κενά τους και το σκοράρισμα τους. Οπότε βγαίνουν τα υπόλοιπα παιδιά μπροστά, έτσι και εγώ”.

Μια συμβουλή για σένα και τα άλλα νέα παιδιά του Ολυμπιακού. Λίγος σεβασμός παραπάνω δεν βλάπτει, δεν πάθαμε αμνησία όλοι…

“Δεν πιστεύω πως σε κάποιο σημείο δείξαμε ασέβεια στον Παναθηναϊκό. Ίσα-ίσα που όλοι έχουμε αναγνωρίσει τα όσα έχει πετύχει στο συγκεκριμένο άθλημα. Απλά, εμείς αυτό που λέμε, πως την τελευταία πενταετία που έχει ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια η ομάδα έχουμε δύο Πρωταθλήματα Ευρώπης, έναν τελικό Ευρώπης και τρία Πρωταθλήματα Ελλάδας. Οπότε πιστεύω πως σε αυτή την πενταετία ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει πιο πολλά”.

– Γιατί ενώ είσαι εύστοχος στα σουτ τριών πόντων, δεν σουτάρεις πιο πολλά; Είναι θέμα ψυχολογίας;

“Είναι και θέμα ψυχολογίας, γιατί υπάρχουν και μέρες που δεν νιώθω τόσο καλά όσο άλλες και θεωρώ πως δεν είναι η καλύτερη λύση για να σουτάρω εγώ”.

– Ποιον παίκτη που αγωνίζεται σε ομάδα του NBA θα ήθελες να είχες συμπαίκτη στον Ολυμπιακό;

“Θα γράψω κάτι που να υπάρχει περίπτωση να έρθει στον Ολυμπιακό. Ο Γκαλινάρι είναι καλός παίκτης. Δύσκολο βέβαια να έρθει, αλλά είναι ο πρώτος που μου ήρθε στο μυαλό”.

– Υπήρξε κάποιος παίχτης με τον οποίο δεν είχατε καλές σχέσεις; Σε ποια ομάδα θα σου άρεσε να πας αν έφευγες από τον Ολυμπιακό;

“Όχι, γιατί γενικά ο Ολυμπιακός όποιον παίκτη παίρνει κοιτάζει και τον χαρακτήρα του. Με όλους λοιπόν υπάρχει μία άψογη συνεργασία”.

– Θα ήθελε ο Βαγγέλης να τελειώσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό και αν πιστεύει ότι η ομάδα μπορεί να κατακτήσει κι άλλη Ευρωλίγκα τα επόμενα χρόνια.

“Θέληση μου είναι να γίνουν και τα δύο”

-Αντικειμενικά φέτος δεν ήσουν καλός στην επίθεση και κυρίως στην άμυνα, που είναι το δυνατό σου σημείο! Τι έφταιξε;

“Επειδή το έχω ξανακούσει αυτό, δεν θεωρώ πως ήμουν κακός στην προσωπική άμυνα. Απλά φέτος η ομάδα μας βασιζόταν στην ομαδική άμυνα κυρίως και λιγότερο στην ατομική. Αλλά σίγουρα όμως δεν ήμουν αυτός που έπρεπε και που θα ήθελα”.

– Σκέφτεσαι το εξωτερικό;

“Όχι, αυτή την στιγμή δεν το σκέφτομαι”.

Τι είναι αυτό που σε μαγκώνει και δεν είσαι πάντα αποδοτικός στην επίθεση, αφού και για το ντράιβ είσαι ικανός, και καλό σουτ διαθέτεις.

“Το κεφάλι μου και το μυαλό μου. Προσπαθώ να το καταπολεμήσω, να το ξέρεις…”

– Βαγγέλη, ισχύει ότι ο κόουτς Σφαιρόπουλος έδωσε εντολή να βάλει τις βολές ο Χάκετ κι εσύ είπες στον Ντάνιελ να χάσει τη δεύτερη;

“Όταν έχασε την πρώτη βολή ο Χάκετ, εντολή από τον πάγκο ήταν να χάσει και την δεύτερη”.

– Αν είχες απεριόριστο μπάτζετ και εξασφαλισμένο το ΟΚ του παίκτη και της ομάδας, ποιον παίκτη του Παναθηναϊκού θα ήθελες στο ρόστερ και για τι ρόλο;

“Πιστεύω πως ο Γκιστ θα ήταν ένας παίκτης που θα μπορούσε να μας βοηθήσει αρκετά. Ο πρώτος που μου ήρθε στο μυαλό”.

– Για ποιο λόγο όταν παίρνεις την μπάλα στο τρίποντο ψάχνεις την πάσα και όχι το τρίποντο;

“Δεν θεωρώ πως ψάχνω μόνο την πάσα. Απλά, αν είναι κάποιος ξεμαρκάριστος ή αν είναι κάποιος σε καλύτερη μέρα, πιστεύω πως είναι καλύτερο να σουτάρει αυτός που θα πάρει την μπάλα”.

Βαγγέλη σε συμπαθώ πολύ και όχι μόνο επειδή είσαι παιχταράς, αλλά επειδή ξέρω και τον παππού σου που είναι μορφή στο ηλεκτρολογείο!

“Να σαι καλά Νίκο, σε ευχαριστώ! Σκύλος ο παππούς!”

– Βαγγέλη, ποια είναι η άποψη σου για τον Μπουρούση;

“Πιστεύω πως φέτος αν δεν ήταν ο καλύτερος σέντερ στην Ευρώπη, ήταν σίγουρα μέσα στους καλύτερους. Τον εκτιμώ πάρα πολύ και πιστεύω πως το ταλέντο που έχει μέσα του το έχει λίγοι. Του εύχομαι τα καλύτερα”.

– Βαγγελάρα πιστεύεις μετά την επιστροφή του Παπ θα σκέφτεται να γυρίσει και ο Σλούκας; Συνεχίστε να είστε μια παρέα! Γι αυτό σας γουστάρουμε! Συγχαρητήρια.

“Μακάρι να γυρίσει ο Σλούκας. Και πιστεύω πως το στοιχείο που μοιάζουμε σαν παρέα είναι και ένας λόγος των επιτυχιών που έχουμε κάνει”.

Πιστεύεις ότι το buzzer σου στην παράταση ήταν το μεγαλύτερο σουτ που έχεις βάλει στην καριέρα σου;

“Ναι, πιστεύω πως ήταν το μεγαλύτερο, ελπίζω να έρθουν και άλλα παρόμοια σουτ στο τέλος”.

Βαγγέλη, ποιος ήταν ο κύριος λόγος (ψυχολογικός, τύχη, κ.α.) της μεταμόρφωσης σου (προς το καλύτερο) στον τέταρτο τελικό σε σχέση με τους άλλους τρεις;

“Είπα στον εαυτό μου «φτάνει πια, πρέπει να βγεις μπροστά». Είπα πως δεν μου αρμόζει αυτή η εικόνα που δείχνω. Πρώτα απ’ όλα για τον εαυτό μου”.

– Βαγγέλη πιστεύεις πως τα συνεχή δύσκολα ευρωπαϊκά παιχνίδια από την επομενη σεζόν θα κάνουν καλό στην ομάδα κρατώντας την σε φουλ ρυθμούς;

“Σίγουρα η σεζόν θα είναι περισσότερο δύσκολη και πιο κουραστική. Πρέπει όμως να προσαρμοστούμε. Βέβαια, θέλει και αυτό τον χρόνο του. Πιστεύω όμως, πως έτσι θα γίνει περισσότερο ανταγωνιστική η Ευρωλίγκα και ποιο δίκαιη. Γιατί πέρσι βγαίναμε πρώτοι στους “24” στον όμιλο και πέφταμε στο TOP-16 σε όμιλο φωτιά”.


– Αν ήταν να διαλέξεις να βελτιώσεις ένα ατομικό σου στοιχείο ποιο θα ήταν; Έκρηξη, το σουτ ή άμυνα; Θα προτιμούσες να εξελίξεις κάτι που είσαι ήδη καλός ή αδυναμίες;

“Με διαφορά την έκρηξη, είναι το βασικό που μου λείπει”

Πέρα από τους τραυματισμούς, που αλλού εντοπίζεις τις αιτίες του κακού TOP-16 φέτος;

“Πιστεύω πως φταίνε πρώτα απ’ όλα οι κακές εμφανίσεις στα εκτός έδρας ματς. Και οι περισσότερες με μεγάλη διαφορά. Κάουνας, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, με Χίμκι εκτός, δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε. Σίγουρα έπαιξαν ρόλο οι τραυματισμοί, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία”.

– Γιατί χάθηκε το ευρωπαϊκό στην Μαδρίτη; Ο Ολυμπιακός έχει πάει σε επτά τελικούς και έχει κερδίσει μόνο στους τρεις. Ένα ευρωπαϊκό δεν συγκρίνεται ούτε με 20 πρωταθλήματα.

“Πιστεύω πως χάθηκε γιατί είχαμε αδειάσει από την προσπάθεια που κάναμε με την ΤΣΣΚΑ. Και επειδή η Ρεάλ έπαιζε στην έδρα της και ένιωθε σαν το σπίτι της, εκεί αποκτά παραπάνω δύναμη. Σχετικά με την άποψη σου με το ευρωπαϊκό και την σύγκριση τα πρωταθλήματα, δεν συμφωνούν ολοι. Γιατί στο πρώτο ευρωπαϊκό στην Πόλη, ο κόσμος ήταν ο μισός σε σχέση με τον κόσμο που είχαμε υποδοχή στο ΣΕΦ τώρα, μετά το Πρωτάθλημα στο ΟΑΚΑ”.

– Ποιός είναι ο καλύτερος Έλληνας προπονητής μετά τον Σφαιρόπουλο; Και ποια η καλύτερη πεντάδα Ευρωπαίων;

Πιστεύω πως οι Έλληνες κόουτς είναι πάρα πολύ καλοί. Υπάρχουν αρκετοί. Δεν μπορώ να πω μόνο έναν. Θα ήταν αδικία για τους υπόλοιπους. Μπαρτζώκας και Ιτούδης έκαναν τρομερές χρονιές με τις ομάδες τους. Πεντάδα: Τεόντοσιτς, Ντε Κολό, Ντατόμε, Πρίντεζης, Βέσελι/Μπουρούσης. Με βάση την φετινή χρονιά.

– Πιστεύεις ότι η κατάρα του ΟΑΚΑ έφυγε πια;

“Αυτή η ηττοπάθεια που είχε παλιά ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ πιστεύουμε πως έχει φύγει. Φαίνεται κιόλας από τα αποτελέσματα. Τρίτη σερί χρονιά τελικών που νικήσαμε στο ΟΑΚΑ φέτος στα playoffs”.

Θα είσαι στην αποστολή της Εθνικής για το Προολυμπιακό;
“Δεν ξέρω αν θα είμαι, αλλά θέλω πολύ. Όπως έχω ξαναπεί είναι τιμή να εκπροσωπείς την χώρα σου, πόσο μάλιστα όταν έχεις την πρόκληση της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες”.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button