ΜΠΑΣΚΕΤΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το σηκώσαμε με Αργύρη Καμπούρη! (Video)

eurobasket-1987

Συμπληρώνονται σήμερα 29 χρόνια από το έπος της Εθνικής ομάδας μπάσκετ, η οποία με δύο εύστοχες βολές του πρώην αρχηγού του Ολυμπιακού στην παράταση θριάμβευσε 103-101 της Σοβιετικής Ένωσης στο ΣΕΦ κι αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Γράφει ο Κώστας Παλαιολόγος

Ιδιαίτερη για την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, αλλά με έντονο «ερυθρόλευκο» χρώμα είναι η σημερινή ημερομηνία!

Συμπληρώνονται αισίως 29 χρόνια από τη ημέρα, όπου η Εθνική ομάδα των Γκάλη, Γιαννάκη, Φασούλα Χριστοδούλου τρέλανε την …λογική και κόντρα σε όλους και σε όλα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ΣΕΦ για πρώτη φορά στην ιστορία της, θριαμβεύοντας της ενωμένης Σοβιετικής Ένωσης με 103-101 στην παράταση και αφού η κανονική διάρκεια είχε βρει τους δύο φιναλίστ ισόπαλους 89-89!

Η εθνική μας ομάδα με τον Νίκο Γκάλη ενορχηστρωτή και κορυφαίο σκόρερ με 40 πόντους (σ.σ. συνηθισμένο νούμερο για τον Θρύλο του ελληνικού μπάσκετ εκείνη την εποχή) έριξε στα …σχοινιά την ομαδάρα των Μαρτσιουλιόνις, Βάλτερς, Χομίτσιους, Σαμπόνις, Γιοβάισα και πολλών ακόμη αστεριών, τρελαίνοντας τους πάντες!

Στα τέσσερα δευτερόλεπτα πριν το τέλος, ο Ιωάννου επιχείρησε σουτ, αστόχησε και ο Αργύρης Καμπούρης του Ολυμπιακού πήρε το ριμπάουντ, κερδίζοντας το φάουλ από τον Μπομπόροφ.

Ο αρχηγός του Θρύλου με δύο εύστοχες βολές και εμ ολύμπια ψυχραιμία έγραψε το 103-101, που έμελλε να είναι και το τελικό αποτέλεσμα, αφού ο Γιοβάισα αντίοχησε σε σουτ τριών πόντνω με την λήξη! Το τί ακολούθησε, από 20.000 οπαδούς της Εθνικής που κατέκλυσαν το ΣΕΦ, είναι δύσκολο να περιγραφεί! Όπως και να ξεχαστεί αυτό το έπος!

https://youtu.be/7cNTcDIGbhE

Σχετικά Άρθρα

Back to top button