ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

“Σε χειρότερη θέση το ελληνικό ποδόσφαιρο αφότου ανέλαβε η FIFA”

Σην θλιβερή κατάσταση του χάους που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο αναφέρεται η έγκρυρη ιστοσελίδα insideworldfootball.com. Μάλιστα υποστηρίζει πως από όταν ανέλαβε η επιτροπή της FIFA τα πράγματα πήγαν ακόμη χειρότερα.

Επίσης αναφέρει πως η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είχε επικριθεί για το γεγονός ότι συνεργάζεται με ανθρώπους που ενδεχομένως να έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα όπως ο Αλέξης Δέδες, πρώην παράγων της ΑΕΚ.

Αναλυτικά το άρθρο αναφέρει:

«Μετά από ένα χρόνο εποπτείας από την επιτροπή της FIFA, το ελληνικό ποδόσφαιρο μοιάζει να βρίσκεται σε χειρότερη θέση, από όταν η FIFA ανέλαβε τον έλεγχο. Τα νέα στοιχεία αναφέρουν ότι το 75% των παιχνιδιών της δεύτερης κατηγορίας, της Football League, είναι ύποπτα για χειραγώγηση.

Σε μια χώρα όπου το ποδόσφαιρο πολιτικοποιείται όλο και περισσότερο ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες και την ομοσπονδία, ο ρόλος της FIFA είναι περισσότερο πολιτικός, ενώ το κίνητρό θα έπρεπε να είναι φιλανθρωπικό, ειλικρινές και διαφανή για το σπορ στη χώρα.

Οι πληροφορίες για τα παιχνίδια που είναι ύποπτα για χειραγώγηση, παρέχονται από την Sportradar, η οποία παρακολουθεί τις ύποπτες τάσεις στοιχημάτων, χρησιμοποιώντας δεδομένα live στοιχημάτων.

Ο Πορτογάλος Βίτορ Μέλο Περέιρα, ο οποίος τοποθετήθηκε από την επιτροπή παρακολουθήσεις της FIFA για να αναλάβει τους ορισμούς στα επαγγελματικά πρωταθλήματα (Σούπερ Λίγκα, Football League) στη συνάντηση που είχε με τους διαιτητές ανέφερε: «Σύμφωνα με την ενημέρωση από την UEFA και την FIFA, το 75% των παιχνιδιών της Football League βρίσκονται υπό διερεύνηση για χειραγώγηση. Να είστε προσεκτικοί. Θα είμαι αμείλικτος. Οι διαιτητές δεν πρέπει να εμπλέκονται σε κάτι τέτοιο. Δεν θέλω να δω κανέναν από εσάς μέσα σε περιπολικό».

Παρά την προειδοποίηση, δεν υπήρξε καμία βελτίωση στα στοιχεία και πλέον πάνω από 50 αναφορές έχουν διαβιβαστεί στην ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία αυτή τη σεζόν, με τις περισσότερες να αφορούν την Football League, η οποία αδυνατεί να βρει τηλεοπτική στέγη και χορηγούς.

Εν τω μεταξύ, η FIFA συνεχίζει να δουλεύει με τα ίδια μέλη της κεντρικής επιτροπής διαιτησίας που ήταν υπεύθυνα όταν ξεκίνησε η κρίση και ορισμένοι αναφέρουν ότι συνεχίζεται η ίδια κατάσταση.

Οι καταγγελίες για τα χειραγωγημένα παιχνίδια στην Ελλάδα είναι πολλές τελευταία χρόνια και μάλιστα πολλές από τις υποθέσεις έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια. Η επιτροπή της FIFA έχει επικριθεί για την απόφασή της να συνεργαστεί με ανθρώπους που θα μπορούσαν να έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, όπως ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Αλέξης Δέδες. Επίσης, υπάρχουν ορισμένοι που έχουν συνδεθεί με το σκάνδαλο Koriopolis και αποφασίσουν για τον ορισμό των διαιτητών.

Η εμπλοκή του Ελληνικού υπουργείου αθλητισμού, είναι και αυτή προς εξήγηση, μαζί με την προστασία που δίνει στα στημένα. Η Ελληνική Επιτροπή Αθλητισμού, αρνείται να αναγνωρίσει την υπηρεσία της Sportsradar (FDS), ως αποδεικτικό στοιχείο ώστε να αποδείξει ότι τα στημένα παιχνίδια υπάρχουν.

Το Διαιτητικό Δικαστήριο, αποφάνθηκε πρόσφατα στην περίπτωση της Σκεντερμπέου, από τις εκθέσεις του FDS, ότι ήταν επαρκείς ενδείξεις χειραγώγησης παιχνιδιών, μια απόφαση που έγινε παγκοσμίως αποδεκτή. Μέχρις ότου η FIFA, αντιμετωπίσει τα θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν την επιτροπή παρακολούθησης και το Ελληνικό Υπουργείο Αθλητισμού, επιτρέπει σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο παιχνίδι, δεν θα σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος. Το αυξανόμενο συναίσθημα σε όλο το ελληνικό και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, είναι ότι τα κατοχυρωμένα συμφέροντα δεν θα επιτρέψουν αυτό να συμβεί».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button