ΜΠΑΣΚΕΤΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πώς το έλεγαν εκείνο το σύνθημα;

jonsonbiktarpley

Ακούστηκε δύο σεζόν, το 1993-94 και το 1994-95 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όταν ο Ολυμπιακός “πετούσε” στο παρκέ και είχε μέσα κάτι από… Αμερική και ΝΒΑ! Μπορεί να είναι νωρίς ακόμη, αλλά βλέποντας κάποια πράγματα χθες στην νίκη με τον Παναθηναϊκό, το σύνθημα “ξεθάφτηκε” από τα έγκατα των αναμνήσεων.

Γράφει ο Θάνος Πέππας

Ο κόουτς Σφαιρόπουλος δήλωσε χθες μετά το τέλος του αγώνα πως ο Ολυμπιακός μπορεί να παίξει ακόμη καλύτερα. Και μπορεί να τον πιστέψει κανείς αν πάρει μερικά δείγματα από την χθεσινή νίκη επί του Παναθηναϊκού, η οποία ήρθε όχι μόνο με ευρύ σκορ αλλά και με ωραίο, θεαματικό μπάσκετ.

Και κάπου εδώ έρχεται η ανάμνηση. Το 1993-94 και το 1994-95, ο μεγάλος Ολυμπιακός που είχε στις τάξεις του τον Ρόι Τάρπλεϊ, τον Έντι Τζόνσον (σκεφτείτε να συνυπήρχαν κιόλας οι δυο τους!!!), τον Παναγιώτη Φασούλα, τον Γιώργο Σιγάλα, τον Ντράγκαν Τάρλατς, και τα υπόλοιπα παιδιά, βρισκόταν στα ξεκινήματα της σεζόν που η ομάδα έφτασε στα φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ και της Σαραγόσα. Αυτά τα πράγματα που είχαν γίνει στο παρκέ ήταν κάτι το πρωτόγνωρο και ξεσήκωναν τους φιλάθλους. Πράγματα βγαλμένα από το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, το ΝΒΑ. Κάπως έτσι, αυθόρμητα και απροετοίμαστα, γεννήθηκε στην εξέδρα το σύνθημα “Στείλτε τον Θρύλο στην Αμερική, να δουν πως παίζουν οι Ολυμπιακοί”. Τραγουδήθηκε δύο σεζόν και μετά, τίποτα.

Χθες ο Ολυμπιακός όχι απλά νίκησε, αλλά το έκανε με τέτοιο τρόπο που συνδύασε την ουσία και το θέαμα προς τέρψη των φιλάθλων του! Για παράδειγμα, η ασίστ του Σπανούλη στον Γιανγκ και μάλιστα σε σημείο που το παιχνίδι δεν είχε ξεφύγει, ήταν όλα τα λεφτά. Τα follow καρφώματα, οι μπαλιές πίσω από την πλάτη, τα ελεύθερα σουτ που… έρχονταν από την γωνία και κόρναραν κιόλας και οτιδήποτε άλλο μπορούσε να παραπέμψει στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ πέρασαν μπροστά από τα ματια μας!

Σαφώς και δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με το ΝΒΑ. Εκεί οι άνθρωποι δεν παίζουν… Πετούν! Από την άλλη πλευρά όμως, αυτό είναι η ομορφιά του παιχνιδιού. Αυτό μπορεί να φέρει ακόμη περισσότερο κόσμο κοντά στον Ολυμπιακό και το άθλημα. Αν γινόταν σε αγώνα με κάποια ομάδα εκτός του Παναθηναϊκού στο ελληνικό πρωτάθλημα, πολλοί πιθανώς δεν θα το έπαιρναν χαμπάρι. Όμως όταν προσφέρεις τέτοιο θέαμα στη μεγαλύτερη μονομαχία εντός συνόρων, τότε ναι, δικαιούσαι να θυμηθείς αυτό το σύνθημα. Δεν θα κοιτάξω σε τι κατάσταση ήταν ο Παναθηναϊκός, αλλά θα κοιτάξω οτι ήταν ο Παναθηναϊκός. Δηλαδή ο “αιώνιος” και μεγαλύτερος αντίπαλος που πρέπει να νικήσει ο Ολυμπιακός για να πάρει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Πρωτάθλημα και πιθανώς και το Κύπελλο.

Εδώ που τα λέμε, τι να μας πει και το ΝΒΑ! Η γενιά του 80 και πίσω ήταν ήδη πολύ τυχερή, αφού ευτύχησε να δει μία από τις καλύτερες ομάδες του Ολυμπιακού όλων των εποχών να αναμετράται με την καλύτερη ομάδα που πέρασε πάνω από αυτή τη γή… Τους Σικάγο Μπουλς!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button