ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πρωτοπορεί η Σχολή του Σικάγο!

Γεμάτη διακρίσεις, τίτλους και επιτυχίες είναι η δραστηριότητα της Σχολής του Ολυμπιακού που εδρεύει στην Πόλη των Ανέμων.

Η εν λόγω Σχολή που κάνει τη διαφορά στην Πόλη των Ανέμων, όπως είθισται να λέγεται η συγκεκριμένη Πολιτεία της Central Division , είναι η πρώτη Σχολή Ολυμπιακού εκτός Ελλάδος και Κύπρου, η οποία ιδρύθηκε και σήμερα, έξι χρόνια μετά, είναι από τις πιο ενεργές και επιτυχημένες στο Δίκτυο.

Η Σχολή στο πέρασμα των χρόνων έχει πανηγυρίσει και την κατάκτηση εθνικού τίτλου στις ΗΠΑ ενώ έχει επισκεφτεί πολλές φορές την Ελλάδα και τον Πειραιά που είναι η «έδρα» της.

Εμπνευστές και δημιουργοί της Σχολής είναι ο Γιάννης και η Άντζελα Κοσμά. Δυο άνθρωποι που αγαπούν την Ελλάδα, τον Ολυμπιακό, τον Πειραιά και ζουν ευτυχισμένα και ερυθρόλευκα στο μακρινό Σικάγο των ΗΠΑ, μαζί με τα δυο παιδιά τους, τον Χρήστο και τον Παναγιώτη, που έρχονται τα καλοκαίρια και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως εθελοντές στο Summer Camp της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Ο Γιάννης Κοσμάς μιλάει στο olympiacos.org για την ανάπτυξη και την πορεία της Σχολής, τον Ολυμπιακό, τα παιδιά του αλλά και για το όνειρο του:

«Για μένα ο Ολυμπιακός ήταν και είναι πάθος», ανέφερε αρχικά ο κύριος Κοσμάς και συνεχίζει:

«Μου αρέσει να χρησιμοποιώ την λέξη πάθος όπως και τις λέξεις, πειθώ, αποφασιστηκότητα και αγάπη. Το πάθος είναι μια ισχυρή επιθυμία που μπορεί να σε οδηγήσει στο να κάνεις εκπληκτικά πράγματα. Το να είσαι μέρος της ιστορίας και της οικογένειας του Ολυμπιακού είναι ένα όνειρο ζωής δικός μου που τελικά έγινε πραγματικότητα».

Η Σχολή Σικάγο ξεκίνησε δειλά το 2011 αλλά σήμερα είναι, με την βοήθεια του Ολυμπιακού, μια από τις καλύτερες Σχολές στις ΗΠΑ και διαθέτει σπουδαίες ομάδες που έχουν πετύχει εθνικές διακρίσεις. Που στηρίχτηκε όμως η επιτυχία της Σχολής; Την απάντηση δίνει ο επικεφαλής της Σχολής: 

«Πιστεύω ότι για να πετύχεις κάπου πρέπει να χτίσεις γερά θεμέλια και σιγά αλλά σταθερά. Επίσης χρειάζεται να μαθαίνεις από τα λάθη σου και πίστεψε με θα κάνεις πολλά λάθη. Εάν χτίσεις γρήγορα δεν θα είσαι σε θέση να διορθώσεις τα λάθη σου και δεν θα έχεις χρόνο για να το κάνεις. Ένα βήμα τη φορά είναι η καλύτερη συνταγή. Αυτό είναι το σχέδιο που αποκολουθήσαμε όταν ξεκινήσαμε να χτίζουμε την Σχολή Σικάγο.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι είναι και οι άνθρωποι που αποτελούν την Σχολή και ειδικά οι προπονητές. Δεν έχει μεγάλη σημασία εάν έχεις καλό προσωπικό, πολύ καλές εγκαταστάσεις και άλλα εάν δεν έχεις τους σωστούς προπονητές για να σου προωθούν το προϊόν, το οποίο για εμάς είναι η ανάπτυξη και η βελτίωση των νεαρών ποδοσφαιριστών. Οι προπονητές είναι το πρόσωπο της Σχολής και σίγουρα πρέπει να ταιριάζουν με τον οργανισμό. Πιστεύω έχουμε ένα μείγμα προπονητών που γνωρίζουν και καταλαβαίνουν την φιλοσοφία του Ολυμπιακού και το δείχνουν μέσα στο γήπεδο, στους αγώνες και στις προπονήσεις».

Τι όνειρα και στόχους έχει η Σχολή Σικάγο;

«Το μεγάλο μας όνειρο και ο στόχος ήταν να φτιάξουμε την Σχολή του Ολυμπαικού. Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού μας εμπιστεύτηκαν και τα καταφέραμε. Τώρα αφού είμαστε μέρος του αγαπημένου μας Ολυμπιακού είναι να προωθούμε το ποδόσφαιρο στο Σικάγο και να γεμίσουμε το κενό στην εκπαίδευση του … σωστού ποδοσφαίρου που υπάρχει στις ΗΠΑ. Πιστεύω ότι έχουμε καταφέρει πολλά πράγματα σε μια πόλη, σε μια χώρα που είναι δύσκολο, αφού το επίπεδο του ποδοσφαίρου δεν είναι εκείνο της Ευρώπης αλλά ούτε και της Νοτίου Αμερικής. Εκεί θα ήταν πιο εύκολα. Με την βοήθεια όμως του Ολυμπιακού τα καταφέραμε».

Ο Ολυμπιακός όμως τι προσφέρει σε μια Σχολή του που είναι τόσο μακριά από την Ελλάδα;

«Τα πάντα! Ο Ολυμπιακός από την πρώτη ημέρα που ξεκινήσαμε μας έκανε να νοιώσουμε ότι είμαστε μέρος της οικογένειας του. Αυτό δεν το λέω για να κάνω κάποιους που είναι καθημερινά δίπλα μας να αισθανθούν καλύτερα αλλά το λέω γιατί είναι η αλήθεια. Είμαστε μέρος της οικογένειας του Ολυμπιακού και αυτό το αισθανόμαστε από την αγάπη και την ανταπόκριση του κόσμου. Ο Ολυμπιακός είναι ο κάθε ποδοσφαιριστής, ο κάθε προπονητής, ο κάθε οπαδός.

Ξέρουν όλοι τον Ολυμπιακό στο Σικάγο και τα παιδιά που είναι στη Σχολή μας και φορούν την φανέλα του, τον αγαπούν και ξέρουν πόσο σημαντικό είναι να φορούν την ερυθρόλευκη. Ο Ολυμπιακός είναι πάντα δίπλα μας. Μας στηρίζει και μας μεταφέρει τις γνώσεις του και το πρόγραμμα του. Είμαστε υπερήφανοι που τα παιδιά μας ακολουθούν το πρόγραμμα του Ολυμπιακού. Αισθανόμαστε ότι είμαστε μια Σχολή του Πειραιά και όχι του Σικάγο. Το Σικάγο είναι… Πειραιάς».

Στη Σχολή φοιτούν εκατοντάδες παιδιά διαφόρων ηλικιών τα οποία έλκουν την καταγωγή τους από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, το Μεξικό, την Κολομβία, τη Βοσνία, τη Σερβία, την Πολωνία, την Αργεντινή, τον Παναμά και πολλές άλλες. Επικεφαλής του τιμ των  προπονητών της Σχολής είναι ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής Νίκος Μιτρσέκης ο οποίος πρόσφατα επισκέφτηκε το Camp της Ιεράς Μητρόπολης της Βοστώνης και συναντήθηκε και με τον Κριστιάν Καρεμπέ.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button