Κώστας ΠαλαιολόγοςΜΠΑΣΚΕΤΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προς γνώση και συμμόρφωση

Ο Κώστας Παλαιολόγος προσπαθεί να «ξεδιαλύνει» το τοπίο για τον μπασκετικό Ολυμπιακό από την απώλεια του πρωταθλήματος και συνιστά να «διαβαστούν» πιο προσεκτικά οι πτυχές που θα καθορίσουν τον σχεδιασμό της επόμενης απαιτητικής περιόδου.

 

Ο Ολυμπιακός έχασε ένα πρωτάθλημα που φαινομενικά πριν την εκκίνηση των τελικών των πλέι – οφ έδειχνε να το αγγίζει, ωστόσο, το γαϊτανάκι των αναμετρήσεων κόντρα στον Παναθηναϊκό, ανέδειξε κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο θα πρέπει να λάβουμε όλοι μας υπόψη και αποτελεί μάθημα ζωής. Ποιό είναι  αυτό; Η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων μας!

Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου «δοκιμάστηκε» από τις αντοχές της καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής πιο ανηφορικής αγωνιστικά από ποτέ σεζόν!

Κόντρα στις συνεχείς ατυχίες και τους σοβαρούς τραυματισμούς παικτών, όπως οι Ντάνιελ Χάκετ και Ματ Λοτζέσκι, οι οποίοι έμειναν στα «πιτς» μέχρι το τέλος της φετινής περιόδου, (σ.σ. όπως φυσικά και του Βασίλη Σπανούλη που έπαιζε για ένα τρίμηνο .. τραυματίας), οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τους τερματικούς σταθμούς της Ευρωλίγκα και του ελληνικού πρωταθλήματος.

Με την ειδοποιό διαφορά όμως ότι σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσαν να «τσεκάρουν» τα διαβατήρια των ταξιδιών τους και έμειναν οι βαλίτσες στο αμάξι…

Πνευματικό «άδειασμα» μετά το Final-4

Από τον πρώτο τελικό, στον οποίο ο Ολυμπιακός χρειάστηκε να «επιστρατεύσει» την άμυνα, τον ψυχισμό, αλλά και τον ηρωϊσμό ορισμένων  του παικτών, όπως οι Νίκολα Μιλουτίνοφ και Κώστας Παπανικολάου για να κερδίσει με 63-58 «φώναζε» από μακριά η έλλειψη δυνάμεων,  πνευματικής ηρεμίας, αλλά και ο τρόπος που θα έπειθε ότι η έκβαση της σειράς θα έγερνε προς το μέρος του.

Με τους περισσότερους σημαντικούς παίκτες χωρίς αποθέματα ενέργειας, «καμμένους» αγωνιστικά, απόρροια του φετινού «μαραθωνίου» 73 επίσημων αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις(!) ο Ολυμπιακός δεν άντεξε.

Κι όταν είσαι μία ομάδα τέτοιου επιπέδου, έχοντας τους δύο σου πυλώνες και ηγέτες Βασίλη Σπανούλη και Γιώργο Πρίντεζη τόσο μακριά από τα πραγματικά αγωνιστικά τους στάνταρ, τότε οφείλεις να προβληματιστείς πολύ σοβαρά ενόψει της επόμενης περιόδου!

Σε καμία περίπτωση δεν «μηδενίζουμε» την προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια, το αντίθετο μάλιστα, ωστόσο από ένα σημείο κι έπειτα η ομάδα οφείλει να μάθει να βρίσκει εναλλακτικούς τρόπους στο παιχνίδι της. Να μάθει να «ζει» από ένα σημείο κι έπειτα χωρίς τους Σπανούλη και Πρίντεζη και να έχει πολλούς παίκτες γεννημένους νικητές κι έτοιμους να ανταποκριθούν

Ο Ολυμπιακός των δύο τελευταίων τελικών πέτυχε μόλις 109 πόντους συνολικά, παρουσιάζοντας τρομερό έλλειμμα οργάνωσης, ανάπτυξης, «καθαρού» μυαλού κι ενέργειας.

Του γύρισε «μπούμερανγκ»

Το στοιχείο, που ήταν το μεγάλο «όπλο» των Πειραιωτών στο πέρασμα των έξι τελευταίων ετών και ουσιαστικά αυτό που μαζί με τον ψυχισμό των παικτών του, καθήλωνε τους αντιπάλους του σε Ελλάδα κι Ευρωλίγκα, φέτος αποτέλεσε στα κρίσιμα σημεία της σεζόν την … αχίλλειο πτέρα του! Κι αυτό ήταν απόρροια του «κοντού» ρόστερ, αλλά και του ντεφορμαρίσματος πολύ καθοριστικών του παικτών.

Ήταν φυσικό κι επόμενο από ένα σημείο κι έπειτα να κάνει την εμφάνισή της η κόπωση στο μυαλό, τα πόδια, αλλά και τα χέρια των παικτών του Γιάννη Σφαιρόουλου. Ειδικά από τη στιγμή, όπου απέναντί του είχε μία ομάδα, η οποία είχε … αποθέματα δυνάμεων μετά την «ηχηρή σφαλιάρα» του αποκλεισμού από την Φενέρμπαχτσε και κυρίως τα όσα ακολούθησαν.

Μα κυρίως έναν αντίπαλο, όπου ο εγωϊσμός της είχε πληγεί ανεπανόρθωτα κι αναζητούσε … ρεβάνς από τον ίδιο της τον εαυτό, ώστε να «επανορθώσει» στα μάτια των οπαδών της.

Διότι, καλή η … πλάκα, η καζούρα με το πούλμαν, αλλά θα πρέπει να κοιτάξουμε και την άλλη όχθη του «ποταμού», ώστε να προβληματιστούμε. Προς γνώση και συμμόρφωση λοιπόν.

Υ.Γ.1: Αυτό, που προέχει, λοιπόν, είναι η επόμενη ημέρα να βρει τη διοίκηση των αδελφών Αγγελόπουλων, τον Γιάννη Σφαιρόπουλο και ολόκληρο το τεχνικό επιτελείο να ψάξουν να βρουν τί έφταιξε και το κυριότερο να «χτίσουν» μία ομάδα, η οποία θα παίρνει βοήθειες από τους ξένους παίκτες της κια θα έχει πολύ πιο «ευρύ» ρόστερ!

Υ.Γ.2: Μόνο έτσι η επόμενη σεζόν θα βρει τον Ολυμπιακό πανέτοιμο να επιστρέψει στη κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης! Στο κατακόκκινο» Βελιγράδ!

Υ.Γ.3; Οπαδικές συμπεριφορές όπως αυτές των δύο τελευταίων λεπτών δεν αρμόζουν στον Ολυμπιακό και πολύ περισσότερο αναδεικνύουν έλλειψη σεβασμού προς την προσπάθεια της ομάδας συνολικά…

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button