Κώστας ΠαλαιολόγοςΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι … «τελειωμένοι» που έγιναν ηγέτες! (Videos)

1585565

Με αφορμή το γκολ του Όσκαρ Καρντόσο στα Ιωάννινα, το Redaroume.gr σας υπενθυμίζει περιπτώσεις ξένων παικτών ηλικίας άνω των 30 ετών, που έκαναν την διαφορά οδηγώντας τον Ολυμπιακό σε συνεχόμενους τίτλους και διακρίσεις.

 

Πολλά ακούστηκαν όλο αυτό το διάστημα για την σκοπιμότητα της μεταγραφής του Όσκαρ Καρντόσο στον Ολυμπιακό!

Δεν είναι υπερβολή εάν ειπωθεί, ότι πολλοί θεωρούσαν «τελειωμένο» ποδοφαιρικά  τον 33χρονο φορ με αφορμή το … διαζύγιο, που είχε πάρει με τα αντίπαλα δίχτυα ο διεθνής Παραγουανός άσος..

Ο Καρντόσο, ο οποίος στα τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού κυνηγούσε με …μανία το παρθενικό του γκολ με τα «ερυθρόλευκα» (σ.σ. μάλιστα απέναντι στον ΑΟ Χανιά είχε σκοράρει, αλλά ακυρώθηκε το τέρμα του ως οφσάιντ…), έσπασε το … ρόδι στις «Ζωσιμάδες», ανοίγοντας το σκορ για τον Ολυμπιακό απέναντι στο ΠΑΣ Γιάννινα!

Ένα γκολ, το οποίο το περίμενε κι επιζητούσε τόσο πολύ, ώστε να «λυθεί» ψυχολογικά, γνωρίζοντας την αποθέωση από τους 1.000 και πλέον οπαδούς των  πρωταθλητών Ελλάδας, που βρέθηκαν στις εξέδρες!

Ο Καρντόσο ήδη προετομάζεται για νέα πολλαπλά «χτυπήματα», ώστε να αποδείξει ότι μόνο … τελειωμένος δεν μπορεί να θεωρηθεί κι αφετέρου να δικαιώσει την διοίκηση του Βαγγέλη Μαρινάκη για το γεγονός ότι του πρόσφερε ένα πολύ καλό συμβόλαιο το περασμένο καλοκαίρι.

Με αφορμή την περίπτωση του Όσκαρ Καρντόσο το Redaroume.gr μαπίνεις τον κόπο να σας υπενθυμίζει όλες τις περιπτώσεις ξένων ποδοσφαιριστών άνω των 30 ετών, που ήρθαν στην χώρα μας για λογαριασμό του Ολυμπιακού, σχολιάστηκαν για την … δήθεν προχωρημένη τους ηλικία, αλλά τελικά με την παρουσία τους, αναδείχθηκαν ηγέτες στον Θρύλο!

 

Σίνισα Γκόγκιτς (1997- 2000)

Ξεκινάμε την αναδρομή μας με τον Σίνισα Γκόγκιτς! Ο Σερβκύπριος φορ είχε έρθει στον Ολυμπιακό τον Ιανουάριο του 1997 προερχόμενος από την Ανόρθωση, μετά από εισήγηση του τότε τεχνικού των «ερυθρόλευκων» Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Μάλιστα, ο Γκόγκιτς είχε σχολιαστεί από κάποιους ότι είχε έρθει στην Ελλάδα να … κολλήσει τα τελευταία ποδοσφαιρικά του ένσημα, αλλά μετά από το διάστημα των πρώτων μηνών έντονης αμφισβήτησης … έκλεισε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα στόματα των διάφορων επικριτών του, οδηγώντας τον Θρύλο σε συνεχόμενες κατακτήσεις πρωταθλημάτων!

Μάλιστα, την περίοδο 1998-99 ο «Γκόγκα» έκανε προσωπικό ρεκόρ σκοραρίσματος στο Champions League  με πέντε γκολ, συνθέτοντας μαζί με τον Αλέξη Αλεξανδρή ένα επιθετικό δίδυμο – φωτιά, οδηγώντας εκ του ασφαλούς τους «ερυθρόλευκους» στην κορυφαία επιτυχία της ευρωπαϊκής τους ιστορίας που δεν ήταν άλλη από την πρόκρισή τους στα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης!

Ο Γκόγκιτς, που έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών του Ολυμπιακού έμελλε να είναι ο παίκτης, που με το δικό του γκολ  στο 12ο λεπτό του αξέχαστου επαναληπτικού με την Γιουβέντους στο ΟΑΚΑ (σ.σ. στις 17 Μαρτίου του 1999) δίνοντας προβάδισμα πρόκρισης… Ένα γκολ, που θα έμενε στην ιστορία, εάν δεν ακολουθήσει εκείνη η αναπάντεχη ισοφάριση από τον Αντόνιο Κόντε στο 85ο λεπτό, η οποία στέρησε από το Θρύλο μία πανάξια πρόκριση ατα ημιτελικά…. Τέλος πάντων…

Συμπερασματικά, ο Γκόγκιτς, στα τρεισίμιση χρόνια που φόρεσε τα «ερυθρόλευκα»  πανηγύρισε την κατάκτηση τεσσάρων πρωταθλημάτων (1997, 1998, 1999, 2000) , ενός Κυπέλλου (1999) και μίας μυθικής πρόκρισης στα προημιτελικά του Champions League. Καθόλου άσχημα…

 

Βίτορ Μπόρμπα Φερέιρα Ριβάλντο (2004-2007)

Η δεύτερη … ανάλογη περίπτωση ακούει στο … όνομα Ριβάλντο!

Ο τότε διοικητικός ηγέτης του Θρύλου Σωκράτης Κόκκαλης κάνει … πράξη την λαϊκή απαίτηση των οπαδών του Ολυμπιακού και φέρνειστο Λιμάνι  τον τεράστιο αυτόν ποδοσφαιριστή σε ηλικία 32 ετών και τριών μηνών!

Κάποιοι (μη Ολυμπιακοί φυσικά) με αφορμή τον ερχομό του κατόχου μίας Χρυσής Μπάλας, κι ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Εθνική Βραζιλίας για λογαριασμό του Ολυμπιακού τον Ιούλιο του 2004, είχαν φτάσει σε σημείο, όχι μόνο να κατηγορούν τον τεράστιο αυτό υπερπαίκτη για την επιλογή του να δοκιμάσει την τύχη του στα γήπεδα της χώρα μας, αλλά και να φτάσουν στο σημείο να τον κατατάσσουν πιο κάτω στον ποδοσφαιρικό χάρτη από κάποιους … Γκονζάλες και … Σκάτσελ!

Ο «Ρίμπο» με την τεράστια ποδοσφαιρική φυσιογνωμία, αξία και την έντονη προσωπικότητά του πήρε στις πλάτες τον Ολυμπιακό και στα τρία χρόνια, που αγωνίστηκε με τα «ερυθρόλευκα» αποτέλεσε τον φυσικό ηγέτη των Πειραιωτών, κατακτώντας ισάριθμα πρωταθλήματα (2005, 2006, 2007) και δύο Κύπελλα Ελλάδας (2005, 2006)

Μάλιστα, λίγο έλειψε με δικό του γκολ – φάουλ στο Άνφιλντ να οδηγήσει τον Θρύλο σε μάγκικη πρόκριση επί της Λίβερπουλ, όμως η αγωνιστική καθίζηση του δευτέορυ μέρους ε΄φερε την ήττα με 3-1 ακι τον αποκελσιμό από τους «16» του Champions League..

Επίσης, οι οπαδοί του Θρύλου τον θυμούνται για τα γκολ απίστευτης ομορφιάς που είχε  σημειώσει σε πολλά ντέρμπι με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ!

 

Ντάρκο Κοβάσεβιτς (2007-2009)

Το καλοκαίρι του 2007 ήταν εκείνο των μεγάλων αλλαγών στο ρόστερ του Θρύλου! Ένας από τους παίκτες που είχαν να επιδείξουν τεράστιο βιογραφικό στην πλούσια καριέρα τους που έπιασε λιμάνι, ήταν ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς! Στα 34 του χρόνια, ο διεθνής Σέρβος γκολεαδόρ ήρθε στον Ολυμπιακό προερχόμενος από την Ρεάλ Σοσιεδάδ, στην οποία είχε να επιδείξει πολυετή παρουσία στην «σπαστή» διπλή του θητεία στην ομάδα της Αραγωνίας.

Πολλοί … ποδοσφαιρικά αδαείς, είχαν φτάσει στο σημείο να θεωρήσουν … τελειωμένο και προχωρημένης ποδοσφαιρικής ηλικίας τον «Νταρκο-γκολ». Ποιόν, έναν παίκτη, ο οποίος είχε να επιδείξει αξιοπρόσεκτη θητεία σε Ερυθρό, Αστέρα, Γιουβέντους και Λάτσιο (εκτός από την Ρεάλ Σοσιεδάδ)…

Ο Κοβάσεβιτς πολύ γρήγορα «κούμπωσε» στο παιχνίδι του Θρύλου και αποτέλεσε τον νούμερο ένα κίνδυνο για τις αντίπαλες άμυνας, έχοντας τεράστια συνεισφορά στην μάγκικη πρόκριση στους «16» του Champions League εκείνης της σεζόν 2007-08!

Σύντομα έγινε ο αγαπημένος της «ερυθρόλευκης» κερδίδας, αφού ξέχωρα από τις εκτελεστικές του ικανότητες, αγωνιζόταν με απαράμιλλο πάθος και διάθεση για προσφορά!

Μάλιστα, το πρώτο ευρωπαϊκό του γκολ με τα «ερυθρόλευκα» έμελλε να έχει τεράστια ιστορική αξία για τον Ολυμπιακό, αφού είχε συνδεθεί χρονικά με την πρώτη εκτός έδρας νίκη του Θρύλου σε φάση ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στην Βρέμη απέναντι στην Βέρντερ (1-3)

Ο «Νταρκο-γκολ» συνέχισε και την σεζόν 2008-09 με .. κεκτημένη ταχύτητα να φορτώνει με γκολ τις αντίπαλες εστίες, όμως το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζε με την καρδιά του τον … πρόδωσε και τον ανάγκασε τον Ιανουάριο του 2009 να αποχωρήσει πρόσωρα από την ενεργό δράση.,

Μάλιστα σ’ ένα παιχνίδι πρωταθλήματος με τον ΟΦΗ στο «Γ. Καραϊσκάκης», όπου ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς είχε βρεθεί στην εξέδρα, είχε γνωρίσει πρωτοφανή αποθέωση από τον κόσμο του Θρύλου στο δικό του … αντίο.. Είχε τεράστια συνεισφορά στα δύο διαδοχικά νταμπλ, που κατέκτησε ο Ολυμπιακός τις περιόδους 2007-08 και 2008-09…

 

Αριέλ Ιμπαγάσα (2010-2014)

Ο επόμενος της σχετικής λίστας ακούει στο όνομα Αριέλ Ιμπαγάσα! Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στους πρώτους του μήνες στην προεδρία του Ολυμπιακού έκανε το μεγάλο «μπαμ» φέρνοντας τον δαιμόνιο «Κάνιο»  στην χώρα μας!

Κι όμως, πολλοί … «ειδήμονες» είχαν βιαστεί να θεωρήσουν .. ξοφλημένο αυτόν τον τεράστιο ποδοσφαιριστή, για το γεγονός ότι ερχόταν στα 34 του χρόνια! Ξεχνώντας φυσικά να αναφερθούν στην τιτάνια διαδρομή που είχε διαγράψει στα γήπεδα της Primera Division,  αγωνιζόμενος με τις φανέλες των Ατλέτικο Μαδρίτης, Μαγιόρκα και Βιγιαρεάλ.

Μάλιστα, ως παίκτης του «κίτρινου υποβρυχίου» την σεζόν 2008-09 είχε αναγκάσει σε … οδυνηρό αποκλεισμό τον Παναθηναϊκό, σκοράροντας με σουτ-φωτοβολίδα στην νίκη της Βιγιαρεάλ στο ΟΑΚΑ (1-2) και δίνοντας ένα … έτοιμο γκολ στον Γιορέντε…

Ο «Κάνιο» πολύ γρήγορα έγινε ο μεγάλος ηγέτης του Ολυμπιακού, παίρνοντας στις πλάτες του τους «ερυθρόλευκους»! Η απίστευτη άνεσή του στην οργάνωση του παιχνιδιού, οι ηγετικές τοιυ ικανότητες, η άριστη τεχνική του κατάρτιση, σε συνδυασμό με υψηλό  ποδοσφαιρικό του IQ, τον έκαναν πολύ γρήγορα αγαπημένο της «ερυθρόλευκης» εξέδρας!

Με τον Θρύλο κατέκτησε τέσσερα διαδοχικά πρωταθλήματα (2011, 2012, 2013, 2014) και δύο Κύπελλα Ελλάδας (2012, 2013), μα το σημαντικότερο μία θέση στις καρδιές και στην εκτίμηση όλων των οπαδών της πειραϊκής ομάδας!

 

Μάρκο Πάντελιτς (2010-2013)

Σειρά παίρνει ο Μάρκο Πάντελιτς!  Ο Σέρβος διεθνής φορ είχε έρθει στον Θρύλο και αυτός επίσης το καλοκαίρι του 2010, με ελεύθερη μεταγραφή από τον Άγιαξ στα 32 του χρόνια, αρχικά είχε αμφισβητηθεί και αυτός!

Μάλιστα και τότε πολλοί είχαν τολμήσει να … θεωρήσουν τελειωμένο ποδοσφαιρικά τον «Φονιά», ξεχνώντας το γεγονός ότι είχε να επιδείξει αξιοζήλευτο βιογραφικό σε ομάδες όπως οι Ερυθρός Αστέρας, Παρί Σεν Ζερμέν, Λωζάνη, Στουρμ Γκρατς, Χέρτα και Άγιαξ…

Ο Μάρκο Πάντελιτς, πολύ σύντομα «κούμπωσε» στο παιχνίδι του Ολυμπιακού και χώρεσε στα πλαάν του τότε τενχικού του Θρύλου Ερνέστο Βαλβέρδε, πετυχαίνοντας πολλά καθοριστικά  γκολ, τα οποία οδήγησαν τον Ολυμπιακό στις κατακτήσεις των δύο πρώτων πρωταθλημάτων της διοικητικής εποχής του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Μάλιστα, το πάθος, που μετέδιδε στους συμπαίκτε ςτου, αλλα΄ακι ο τρόπος με τον οποίο πανηγλύριζε τα γκολ, όπου πετύχαινε, τον έκαν πολύ γρήγορα ιδιαίτερα ααγαπητό στους οπαδούς του Ολυμπιακού!

Την τρίτη του σεζόν στο Λιμάνι, δεν είχε την ανάλογη συνέχεια, όμως και πάλι συνεισέφερε απλόχερα στην κατάκτηση του τρίτου διαδοχικού τίτλου.

Συνολικά με τα «ερυθρόλευκα» πανηγύρισε την κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων (2011, 2012, 2013) και δύο Κυπέλλων Ελλάδας (2012, 2013)

 

Αλεξάντρο (Τσόρι) Ντομίνγκες (2013- σήμερα)

Ολοκληρώνουμε το αφιέρωμά μας με την περίπτωση ενός ιδιαίτερα ξεχωριστού παίκτη, ο οποίος εξακολουθεί να αποτελεί στέλεχος της τωρινής ομάδας. Φυσικά κι αναφερόμαστε στον τεράστιο Αλεχάντρο Ντομίνγκες!

Όταν ο Τσόρι πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2013 σε ηλικία 32 ετών, προερχόμενος από την Ράγιο Βαγιεκάνο, πολλοί … ειδήμονες είχαν βιαστεί να τον θεωρήσουν … ξοφλημένο ποδοσφαιρικά.

Μάλιστα, θυμόμαστε ότι στην προετοιμασία εκείνης της σε΄ζον, τον είχαν κατηγορήσει για τα παραπανίσια του κιλά προκαταβάλλονταςμάλιστα ότι ήταν … υποψήφιος προς αποχώρηση1

Πόσο έξω έπεσαν όμως…

Ο Τσόρι από τον Οκτώβριο του 2013 κι έπειτα έγινε ο ηγέτης του Ολυμπιακού, παίρνοντας την … σκυτάλη από τον συμπατριώτη ττου Αριέλ Ιμπαγάσα στην οργάνωση του παιχνιδιού!

Το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του Ολυμπιακού  που πέτυχε στην Λισσαβόνα σ’ εκείνη την ισοπαλία με την Μπενφίκα (1-1) στην φάση των ομίλων του Champions League,  τον απελευθέρωσε και είχε σημαντικό μερίδιο στην θρυλική πρόκριση για τους «16» του Champions League!

Η τέλεια τεχνική του κατάρτιση και οι έντονες ηγετικές του ιακνότητες πολύ σύντομα τον έκαναν αγαπημένο της «ερυθρόλευκης» εξέδρας!

Μάλιστα στον πρώτο νοκ άουτ αγώνα με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Καραϊσκάκη άφησε ετο δικό του … στίγμα, ανοίγοντας το σκορ με καταπληκτικό τακουνάκι στο 35’ στην νίκη με 2-0 . Μάι νίκη, η οποία όμως έμεινε στην ιστορία ως νίκη γοήτρου, έπειτα από τον αποκελισμό στον επαναληπτικό του «Ολντ Τράφορντ»

Φυσικά την συνέχεια όλοι την γνωρίζουμε.. Ο Τσόρι μέχρι στιγμής έχει πανγηυρίσιε τρεις διαδοχικές κατακτήσεις πρωταθλημάτων (2014,. 2015, 2016) κι ενός Κυπέλλου (2015).

Μάλιστα, φέτος κόντρα στην μικρή του συμμετοχή εέμελλα να είανι οα πίκτης, που έσωσε τη ν φετινή ευρωπαϊκή περιπέτεια του Ολυμπιακού χάρη σ’ εκείνο το γκολ, που πετυχε στην παράταση του συγκλονιστικού επαναληπτικού με την Αρούκα στο «Γ. Καραϊσκάκης»

 

Ας θυμηθούμε στα παρακάτω videos όλες τις μεγάλες σιμγές που μας χάρισαν αυτοί οι πολύ σημαντικοί παίκτες!

https://youtu.be/OqXtQLv9Yv8

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button