ΒΟΛΕΪΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ

Οι αντίπαλοι του Θρύλου στο Plovdiv Cup 2017!

Απέναντι στις Δυναμό Βουκουρεστίου, την κάτοχο του Τσάλεντζ Καπ Μπούρσα την περσινή κάτοχος του Τσάλεντζ Καπ, CSM Βουκουρεστίου και παραδοσιακή δύναμη Γαλατάσαράι θα μετρήσει τις δυνάμεις της ομάδα βόλεϊ γυναικών του Ολυμπιακού.

 

 

Το παρών σε ένα απο τα σπουδαιότερα τουρνουά της Ευρώπης θα δώσει η οντμαπλούχος ομάδα βόλεϊ γυναικών το διάστημα 3-7 Οκτωβρίου

Ο λόγος για το πέμπτο Πλόβντιβ Καπ  το οποίο πλέον έχει γίνει το παραδοσιακό τουρνουά προετοιμασίας της Μάριτσα, που φιλοξενεί μερικές από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, πριν την έναρξη των επίσημων αγωνιστικών τους υποχρεώσεων.

Φέτος εκτός από την διοργανώτρια Μάριτσα, πρόσκληση να λάβουν μέρος έλαβαν, η περσινή κάτοχος του τουρνουά, Δυναμό Βουκουρεστίου, η κάτοχος του Τσάλεντζ Καπ Μπούρσα από την Τουρκία, η περσινή κάτοχος του Τσάλεντζ Καπ, CSM Βουκουρεστίου, η παραδοσιακή δύναμη Γαλατάσαράι και φυσικά ο Ολυμπιακός, φιναλίστ του Τσάλεντζ Καπ.

Το επίπεδο της διοργάνωσης είναι πολύ υψηλό και σίγουρα το Πλόβντιβ Καπ είναι το πιο δυνατό τουρνουά που θα μπορούσε να λάβει μέρος ο Ολυμπιακός, για να μετρήσει τις δυνάμεις του απέναντι σε πολύ καλές και έμπειρες ομάδες.

Ας ρίξουμε όμως μια πιο λεπτομερή ματιά στις ομάδες που θα βρεθούν απέναντι στον Θρύλο.

Δυναμό Βουκουρεστίου

Η ομάδα από την Πρωτεύουσα της Ρουμανίας έρχεται για να υπερασπιστεί τον τίτλο της αφού πέρσι ήταν αυτή που κέρδισε το Πλοβντιβ Καπ, αφού στο τελευταίο κρίσιμο ματς κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της Μάριτσα κερδίζοντας 3-1 σετ.

Η Δυναμό, ιδρύθηκε το 1954 και έχει 22 Πρωταθλήματα και 11 Κύπελλα Ρουμανίας στην τροπαιοθήκη της. Σε διεθνές επίπεδο έχει φτάσει στο παρελθόν, δυο φορές στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Την σεζόν 2016/17 η Δυναμό τερμάτισε στην 5η θέση του Ρουμάνικου Πρωταθλήματος και φέτος δεν θα αγωνιστεί σε κάποιο Ευρωπαϊκό Κύπελλο. Η συμμετοχή της στο τουρνουά του Πλόβντιβ είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα ενόψει της πρεμιέρας του Πρωταθλήματος απέναντι στην FCC Bουκουρεστίου. Για την επόμενη σεζόν, η Δυναμό θα στηριχθεί τόσο στην εμπειρία, όσο και στον νεανικό ενθουσιασμό αφού η εμβληματική για την ομάδα κεντρική της μπλοκέρ, Αλίντα Μάρκοβιτς είναι πλέον 44 ετών ενώ η βασική λίμπερο Άνα-Μαρία Στεφάν είναι 36. Η μοναδική ξένη της ομάδας είναι η Αμερικανίδα Ελίζαμπεθ Φίλντ, 26 ετών, η οποία συμφώνησε φέτος να συνεχίσει την καριέρα της στην ομάδα του Βουκουρεστίου. Οι υπόλοιπες 8 από τις 11 αθλήτριες προέρχονται από τις ακαδημίες της Δυναμό.

 

 

Γαλατάσαράι

Η Γαλατάσαράι είναι σίγουρα η πιο γνωστή από τις υπόλοιπες ομάδες που συμμετέχουν στο τουρνουά του Πλόβντιβ, μιας και είναι η δευτεραθλήτρια του δυσκολότερου πρωταθλήματος στην Ευρώπη και ενδεχομένως και Παγκοσμίως, αυτό της Τουρκίας.

Η Γαλατάσαράι ιδρύθηκε το 1922 και έχει συνολικά 5 πρωταθλήματα Τουρκίας, όλα την δεκαετία του 1960. Τα τελευταία χρόνια, η ομάδα βρίσκεται στην σκιά των τριών άλλων ομάδων της Κωνσταντινούπολης, της Βάκιφμπανκ, Εξασίμπασι και Φενέρμπαχτσέ, με τις οποίες αποτελούν τις 4 καλύτερες ομάδες της Τουρκίας. Την σεζόν 2016/17 η Γαλατά, κατάφερε και έσπασε την τριάδα, φτάνοντας στον τελικό του Πρωταθλήματος, για να κατακτήσει τελικά την δεύτερη θέση.

Σε διεθνές επίπεδο, η Γαλατά έχει φτάσει 2 φορές στον τελικό του CEV Cup, το 2012 και το 2016 αλλά χωρίς να το κατακτήσει. Το 2010 κατέκτησε την 3η θέση στο Τσάλεντζ Καπ. Το 2013 κατέκτησε την 4η θέση στο Τσάμπιονς Λίγκ, ενώ φέτος θα συμμετέχει σε αυτή τη διοργάνωση απευθείας στην φάση των ομίλων.

Η δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα φαίνεται ότι άνοιξε την όρεξη των ανθρώπων της Γαλατά και δημιούργησε πολλές προσδοκίες για αυτό το κλάμπ κινήθηκε εντυπωσιακά στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι. Η πρώτη της μεταγραφή ήταν η κορυφαία τουρκάλα αθλήτρια βόλεϊ τα τελευταία χρόνια, Νελσιλάν Ντεμίρ, η οποία θα είναι και αρχηγός της ομάδας για την επόμενη σεζόν. Στην συνέχεια προχώρησε στην απόκτηση δυο διεθνών με την εθνική Τουρκίας, της Μπούζ Καγιαζάν και Γιανσού Τσετίν. Μεγάλο θόρυβο προκάλεσε ακόμα μια μεταγραφή, αυτή της Ρωσίδας στάρ Τατιάνα Κοσέλεβα η οποία θα φορά την φανέλα της Γαλατάσαράι για την επόμενη σεζόν, κάτι που δεν θα κάνουν, η Ιταλίδα Νάντια Σεντόνι και η Βελγίδα, Σαρλότ Λάσι οι οποίες αποτελούσαν παίκτριες κλειδιά για την ομάδα. Αντίθετα με την Γαλατά ανανέωσαν οι κεντρικές Κριστίνα Ρούσεβα, διεθνής με την εθνική Βουλγαρίας και η Σινεϊντ Τζάκ από το Τρινινταντ, ενώ μετά από 3 χρόνια επέστρεψε στην ομάδα και η επίσης διεθνής Βουλγάρα Ντομπριάνα Ραμπαντζίεβα, συνθέτοντας έτσι μια εξαιρετικά δυνατή ομάδα η οποία θέλει να πρωταγωνιστήσει τόσο στο Τουρκικό Πρωτάθλημα όσο και στο Τσάμπιονς Λίγκ!

 

Μπούρσα

Η Μπούρσα είναι η ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις του Πλόβντιβ Καπ μιας και έχει τερματίσει στην πρώτη θέση το 2013 και το 2014. Στο φετινό τουρνουά βέβαια θα λάβει μέρος ως κάτοχος του Τσάλεντζ Καπ της σεζόν 2016/17, ενώ και τα δυο προηγούμενα χρόνια είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Η ομάδα θα συμμετάσχει για 5η συνεχόμενη φορά στην διοργάνωση ενώ φέτος θα μπει απευθείας στους 16, τον Δεκέμβρη, απέναντη στην Βάλφερτ από το Λουξεμβούργο.

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ της Μπούρσα, ιδρύθηκε το 2012 και γρήγορα κατάφερε να εδραιωθεί στο Τουρκικό πρωτάθλημα. Την περσινή σεζόν η Μπούρσα τερμάτισε στην τιμητική πέμπτη θέση μετά τις 4 ομάδες της Κωνσταντινούπολης. Για την νέα σεζόν η Μπούρσα έχει δυναμώσει αρκετά σε σχέση με πέρσι αφού πραγματοποίησε μερικές πολύ δυνατές μεταγραφές. Στο ρόστερ της ομάδας βρίσκονται πλέον η διεθνής με την Βουλγαρία Εμίλια Νικόλοβα, η Βελγίδα διεθνής Σαρλότ Λάσι, η Ολλανδέζα Ιφόν Μπεγιέν και η Τουρκάλα διεθνής Γκιζέν Καραντέι. Στην ομάδα παρέμεινε η επίσης τουρκάλα διεθνής Φατμά Γιλντιρίμ.

 

CSM Βουκουρέστι

Η ομάδα της CSM θα λάβει μέρος για πρώτη φορά στο Πλοβντιβ Καπ. Η σεζόν 2015/16 ήταν η πιο επιτυχημένη, όχι μόνο για την ομάδα από το Βουκουρέστι, αλλά και για το βόλεϊ της Ρουμανίας αφού κατάφερε να κατακτήσει το Τσάλεντζ Καπ, ενώ πέρσι ο Ολυμπιακός την απέκλεισε με 2 νίκες, στερώντας της το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον τίτλο της στην συνέχεια της διοργάνωσης.

Η CSM πάει στο Πλοβντιβ ως δευτεραθλήτρια της Ρουμανίας, επίδοση που αποτελεί την καλύτερη της ιστορίας της, αφού έχει και δυο τρίτες θέσεις τις περιόδους 2015/16 και 2014/15. Του χρόνου, οι Ρουμάνες θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους στο CEV Cup για πρώτη φορά στην ιστορία τους, απέναντι στην Ουραλότσκα από την Ρωσία. Για αυτό το σκοπό οι άνθρωποι της CSM έφεραν στην ομάδα τον σχετικά νέο αλλά ήδη επιτυχημένο Τούρκο προπονητή Φερχάτ Ακμπάς ο οποίος ήταν ομοσπονδιακός στην χώρα του.

Στην ομάδα παραμένει η Ολλανδέζα Νικόλ Κόλεχας, η Σλοβάκα Νίκι Ραντόσοβα και η Ρουμάνα διεθνής Άντρεα Σπας. Ανάμεσα στις πολλές μεταγραφές που έγιναν, ξεχωρίζουν αυτές της Ιταλίδας Νοέμι Σονιερέλ, της Ουκρανίδας διεθνούς Ιρίνα Τρούσκινα, των Λευκορωσίδων διεθνών Κριστίνα Κίτσκα και Τατιάνα Μάρκεβιτς, αλλά και της επίσης διεθνούς, Ιωάννας Μπάχου από την Ρουμανία. Η Σέρβα λίμπερο Σουζάν Τσέμπιτς που θεωρείτε απο τις καλύτερες παγκοσμίως θα βρει στο Βουκουρέστι τις επίσης Σέρβες Ολιβέϊρα Μέντιτς και Σοφία Μέντιτς. Τέλος η 10η ξένη της CSM είναι η Ναόκο Χασιμότο από την Ιαπωνία.

 

Μάριτσα Πλόβντιβ

Η Μάριτσα ιδρύθηκε το 1950 και θεωρείτε μια από τις δυνάμεις του Βουλγάρικου γυναικείου βόλεϊ την τελευταία δεκαετία, έχοντας κερδίσει 3 πρωταθλήματα, 2015, 2016, 2017 και 3 κύπελλα 2012, 2015, 2017 και το σούπερ καπ το 2015. Αυτό που την έχει κάνει διάσημη όμως είναι η εξαιρετική ακαδημία που διαθέτει βγάζοντας σπουδαία ταλέντα με τα οποία τροφοδοτεί το Βουλγάρικο βόλεϊ αλλά και την 12άδα της.

Στην ομάδα της Μάριτσα αγωνίζονται και δυο πρώην ερυθρόλευκες. Η σπουδαία Ραντοσβέτα Τένεβα και η Γκαμπριέλα Τσβετάνοβα.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button