ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

“Να τελειώσω την καριέρα μου στον Ολυμπιακό”

Ο διεθνής αμυντικός της Λεβερκούζεν, Παναγιώτης Ρέτσος, παραχώρησε μία ιδιαίτερα  ενδιαφέρουσα συνέντευξη, για την πρώτη του σεζόν στη Λεβερκούζεν, την Εθνική ομάδα,  αλλά και το Μουντιάλ της Ρωσίας.  Τι δηλώνει για τον Ολυμπιακό στον οποίο και θέλει να τελειώσει την καριέρα του.

Δείτε αναλυτικά τι δήλωσε στο SPORT FM:

Για το πώς είναι η ζωή στη Γερμανία: «Το δύσκολο είναι ότι ξυπνάς το πρωί και καταλαβαίνεις αμέσως ότι δεν είσαι Ελλάδα. Έρχεται συνέχεια και η οικογένειά μου. Τα Γερμανικά είναι μια δύσκολη γλώσσα. Ειδικά την πρώτη χρονιά προσπάθησα να προσαρμοστώ περισσότερο ποδοσφαιρικά».

Για το πώς τον υποδέχτηκαν στην Γερμανία: «Πολύ καλά. Καταρχάς το 40% των παικτών είναι περίπου στην ηλικία μου. Έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, είμαστε πιο αυθόρμητοι σαν χαρακτήρες, οπότε μπόρεσα να προσαρμοστώ πιο εύκολα. Οι άνθρωποι της ομάδας ήταν δίπλα μου όποτε τους χρειάστηκα, ακόμα και σε ώρες που δεν ήμασταν με την ομάδα, τους έπαιρνα τηλέφωνο και ήταν πάντα εκεί. Δεν έχω κανένα παράπονο. Οι φίλαθλοι επίσης, είναι αρκετά καλοί, και στις νίκες και στις ήττες. Ειδικά στης ήττες. Μπορεί να χάναμε σε ένα ντέρμπι και ήταν πάντα δίπλα μας, μετά από δύο ώρες τα ξεχνούσαν όλα».

Για το πώς ένιωθε με αντιπάλους σαν τον Ριμπερί και τον Λεβαντόφκσι: «Από την πρώτη στιγμή που πήγα σε αυτή την ομάδα, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν το ποιους θα αντιμετωπίσω. Τους αντιπάλους. Όταν έπαιξα ειδικά με την Μπάγερν και είχα αντίπαλο σαν δεξί μπακ τον Ρόμπεν, στην αρχή νιώθεις μια αμηχανία γιατί από ξαφνικά αλλάζει εντελώς το επίπεδο του αντιπάλου. Στα πρώτα 12 λεπτά πήρα μια κίτρινη, γιατί έπρεπε να κάνω ένα φάουλ, μετά ο Ρόμπεν με κυνηγούσε τα επόμενα 35 λεπτά, μέχρι να βγω αλλαγή, να πάρω δεύτερη».

Για το αν οι μεγάλες ομάδες του Μουντιάλ έχουν καταπονημένους παίκτες:«Σίγουρα μετράει και αυτό. Για παράδειγμα οι 23 παίκτες που βρίσκονται στην αποστολή της Γερμανίας παίζουν όλοι σε κορυφαία πρωταθλήματα. Μια ομάδα , όπως το Μεξικό, που μου αρέσει πάρα πολύ και πιστεύω ότι θα προχωρήσει και αρκετά, δεν παίζουν όλοι οι παίκτες του σε τόσο υψηλό επίπεδο και είναι πιο ξεκούραστοι. Και είναι και διαφορετικό το κίνητρο. Θέλουν να δείξουν πράγματα. Παίχτες που δεν παίζουν σε κορυφαία πρωταθλήματα, το Μουντιάλ είναι η κατάλληλη ευκαιρία να αναδειχθούν. Μου άρεσε εξαιρετικά πολύ και το Περού. Για κάποιο λόγο κλίνω προς το Περού. Η Γαλλία έχει φοβερές μονάδες, αλλά το χάνει σε επίπεδο ομάδας».

Για το σημερινό ποδόσφαιρο: «Για να παίξεις ποδόσφαιρο πρέπει να είσαι αθλητής, και με όλες αυτές τις τακτικές προσεγγίσεις που υπάρχουν πλέον στο ποδόσφαιρο, κάπως χάνεται και η ουσία, το να ευχαριστηθώ το ποδόσφαιρο και λίγο διαφορετικά, να κάνω ένα τελείωμα παραπάνω. Στο παιχνίδι μου δεν έχω θέμα. Αν νιώσω ότι πρέπει να κάνω κάτι θα το κάνω».

Για το πώς νιώθει με αυτή τη μεγάλη μεταγραφή στη Λεβερκούζεν και τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για εκείνον: «Όλα έγιναν τόσο γρήγορα, άλλοι θα το έπαιρναν πολύ βαριά και θα ένιωθαν πίεση, εγώ για κάποιο λόγο πήγα εκεί χωρίς να νιώθω καμία πίεση. Μπορώ να πω ότι μου έδωσε κίνητρο. Με ρωτάνε επίσης πως μπορώ να παίζω γεμάτο γήπεδο. Σε αυτά τα θέματα δεν έχω πίεση».

Για το γεγονός ότι πηγαίνει συχνά στο ΣΕΦ: «Μου αρέσει το μπάσκετ, στον ελεύθερο χρόνο μου παίζω μπάσκετ. Είμαι 3αρι 4άρι με Ανδρούτσο άσο! Έχουμε ωραία πεντάδα εμείς. Μανθάτης 2άρι, 4άρι ο Σκαφίδας και 5άρι ο ψηλός ο Νικολάου!»

Για το αν θα γυρίσει κάποια στιγμή στον Ολυμπιακό: «Ελπίζω πως ναι. Θα ήθελα να τελειώσω από εκεί που ξεκίνησα. Ήμουν 9 χρόνια στον Ολυμπιακό. Θα το ήθελα πάρα πολύ».

Για το σε ποια χώρα θα ήθελε να παίξει: «Θα ήθελα να παίξω στο ισπανικό πρωτάθλημα».

Για το σε ποιον παίκτη που θα ήθελε να μοιάσει: «Μου άρεσε πολύ ο Μέλμπεργκ. Από εκεί και πέρα μου άρεσε ο Τιάγκο Σίλβα. Έχει αρχοντιά και απλότητα. Έχω δει και παλαιότερους παίκτες. Μαλντίνι, Νέστα…».

Για την Εθνική Ελλάδος: «Βλέπω την ομάδα πολύ αποφασισμένη. Ήταν ατυχία που τύχαμε με την Κροατία γιατί είναι πολύ καλή ομάδα. Ήταν κάτι πολύ στενόχωρο γιατί κάναμε πολύ καλούς αγώνες απέναντι στο Βέλγιο. Αλλά με την Κροατία στο πρώτο παιχνίδι το χάσαμε γενικά. Ελπίζω τον Σεπτέμβριο να είμαστε έτοιμοι, κυρίως ψυχολογικά, γιατί έχουμε μεγάλου επιπέδου παίκτες. Όπως ο Δώνης για παράδειγμα είναι ένας παίκτης που θα μπορέσει να βοηθήσει πάρα πολύ την ομάδα».

Για το που πιστεύει ότι πρέπει να βελτιωθεί: «Σωματικά θέλω να δουλέψω τον πάνω κορμό μου, αλλά αυτό είναι κάτι που έρχεται και με τα χρόνια. Μέσα στο γήπεδο, όταν είσαι αμυντικός είναι πολύ σημαντική η έκρηξη . Το να διαβάσεις τον αντίπαλο για να μπορέσεις να τον κόψεις γρήγορα. Τα πρώτα 10-15 μέτρα. Η αντίληψη που πρέπει να έχεις. Γιατί το ποδόσφαιρο δεν είναι τα 100 και 200 μέτρα, είναι τα πρώτα 10-15 μέτρα».

Για το επίπεδο της Γερμανίας στο ποδόσφαιρο: «Έχω ζήσει την Ελλάδα, έχω ζήσει και ένα χρόνο το ποδόσφαιρο στη Γερμανία. Ο Ολυμπιακός, τουλάχιστον σε επίπεδο εγκαταστάσεων δεν έχει τίποτα να ζηλέψει. Είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Απλά στη Γερμανία είναι το πρωτάθλημα που είναι πιο δύσκολο».

Για το ποιους νέους παίκτες του Ολυμπιακού βλέπει έτοιμους να ξεπεταχτούν: «Δεν θα το πω επειδή είναι φίλοι μου, αλλά η τριάδα ο Ανδρούτσος, ο Μανθάτης και ο Σκαφίδας που είναι πολύ καλός, έχουν να δείξουν πολλά και με μία σωστή αντιμετώπιση θα αποδείξουν πολλά πράγματα. Τους πιστεύω πολύ και τους εύχομαι τα καλύτερα. Μπορούν να αντεπεξέλθουν εύκολα και στο εξωτερικό».

Για το πώς αντιμετωπίζουν τους νέους παίκτες στη Γερμανία: «Υπάρχει ένα πρότζεκτ. Δεν τους παίρνουν στην προετοιμασία στα 17 και εκεί βλέπουν αν αξίζει, υπάρχει για τον καθένα ένα πρότζεκτ από τα 14 και 15. Βλέπουν αν αξίζει και τον προωθούν σταδιακά στην πρώτη ομάδα. Χρειάζεται κυρίως μια ψυχολογική στήριξη για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις σε τέτοιες συνθήκες».

Για το ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι του: «Όνειρό μου είναι να κάνω μια καλή πορεία με την Εθνική, να πάμε σε μία διοργάνωση, ένα Euro, ένα Μουντιάλ. Όσο πιο ψηλά γίνεται. Επίσης θέλω να παίξω στο Champions League. Να ξεκινήσω. Αλλά ονειρεύομαι και κάποια ατομικά βραβεία».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button