ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μπέντο και …επίσημα

paulo_bento.jpg

O κύβος ερρίφθη, τα προβλήματα με την Κρουζέιρο ξεπεράστηκαν και ο Πάουλο Μπέντο είναι και επίσημα ο νέος προπονητής του Θρύλου, με την Πειραϊκή ΠΑΕ να τον ανακοινώνει μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του συλλόγου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση και το who is who του Πάουλο Μπέντο: Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον Πορτογάλο τεχνικό, Πάουλο Ζόρζε Γκόμες Μπέντο.

Ο Πάουλο Ζόρζε Γκόμες Μπέντο γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου του 1969 στη Λισσαβόνα. Ως ποδοσφαιριστής αγωνιζόταν στη θέση του αμυντικού μέσου και τον διέκρινε ο δυναμισμός και η οξυδέρκεια στο παιχνίδι του. Μεταξύ άλλων ομάδων, φόρεσε τις φανέλες δύο εκ των τριών μεγαλύτερων συλλόγων της χώρας του (Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, Μπενφίκα) καθώς και της Εθνικής Πορτογαλίας δίνοντας μάλιστα το «παρών» σε ένα Μουντιάλ και ένα Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Άξιο αναφοράς είναι ότι αγωνίστηκε και μια τετραετία (1996-2000) στο ισπανικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Οβιέδο.

Ολοκλήρωσε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής αγωνιζόμενος στην Σπόρτινγκ Λισσαβόνας (2000-2004) και αμέσως μετά του δόθηκε η ευκαιρία να προπονήσει στα τμήματα Ακαδημιών της (σεζόν 2004/05). Λίγο μετά το ξεκίνημα της σεζόν 2005/06, και μετά την απομάκρυνση του Ζοζέ Πεσέιρο από την τεχνική ηγεσία της Σπόρτινγκ, ο κ. Μπέντο έγινε προπονητής στην «πρώτη» ομάδα του συλλόγου της Λισσαβόνας. Έκανε το ντεμπούτο του στον πάγκο της στις 23/10/2005 σ’ ένα εκτός έδρας ματς με την Ζιλ Βιθέντε (2-2).

Η ομάδα είχε ήδη αποκλειστεί στα προκριματικά τόσο του UEFA Champions League όσο και στη συνέχεια του UEFA Cup (σ.σ.: νυν UEFA Europa League) ωστόσο με τον κ. Μπέντο στον πάγκο της η Σπόρτινγκ κατάφερε να συνέλθει αγωνιστικά και να προλάβει να τερματίσει στην 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα (σ.σ.: κατά τη διάρκεια της χρονιάς έκανε και ένα εντυπωσιακό σερί 10 νικών) πίσω από την πρωταθλήτρια, Πόρτο, κερδίζοντας το απευθείας εισιτήριο για το UEFA Champions League της επόμενης σεζόν. Στα πολύ θετικά εκείνης της πρώτης του χρονιάς ως πρώτος προπονητής στην Σπόρτινγκ συγκαταλέγεται και η άκρως επιτυχημένη, όπως αποδείχθηκε, επιλογή του να προωθήσει από τα τμήματα υποδομής και να δώσει ευκαιρία σε παίκτες όπως ο Νάνι και ο Μιγκέλ Βελόσο αλλά να βοηθήσει ώστε να καθιερωθεί ο Ζοάο Μουτίνιο που είχε πάρει μερικές συμμετοχές από την προηγούμενη σεζόν.

Τη σεζόν 2006/07 ο Πάουλο Μπέντο πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου Πορτογαλίας (1-0 επί της Μπελενένσες στον τελικό) ενώ ήταν ξανά 2ος στο πορτογαλικό πρωτάθλημα. Επίσης έκανε το ντεμπούτο του ως προπονητής και στο UEFA Champions League συμμετέχοντας σε έναν εξαιρετικά δύσκολο όμιλο με αντιπάλους τις Μπάγερν Μονάχου, Ίντερ και Σπαρτάκ Μόσχας.

Ένα χρόνο μετά (2007/08) ο κ. Μπέντο έφτασε ένα σκαλί παραπάνω στην Ευρώπη ενώ στην Πορτογαλία κατάφερε ό,τι και την προηγούμενη συν το πορτογαλικό Σούπερ Καπ (1-0 επί της Πόρτο). Κατέκτησε το Κύπελλο (2-0 επί της Πόρτο) και τερμάτισε στην 2η θέση του πρωταθλήματος ενώ στην Ευρώπη έφτασε ως και τα προημιτελικά του UEFA Cup όπου και συνέχισε μετά τον όμιλο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρόμα και Ντιναμό Κιέβου οι αντίπαλοι) του UEFA Champions League.

Ανοδική ήταν η πορεία για μία ακόμη χρονιά. Τη σεζόν 2008/09 ο κ. Μπέντο κατάφερε να προκριθεί στην επόμενη φάση του UEFA Champions League σ’ έναν όμιλο με αντιπάλους τις Μπαρτσελόνα, Βασιλεία και Σαχτάρ Ντόνετσκ. Ήταν μια ιστορική στιγμή για την Σπόρτινγκ αφού συμμετείχε για πρώτη φορά σε νοκ-άουτ φάση της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Όσον αφορά στην πορεία εντός συνόρων, τερμάτισε ξανά 2η η ομάδα της Λισσαβόνας πίσω από την πρωταθλήτρια Πόρτο και κατέκτησε το Σούπερ Καπ Πορτογαλίας κερδίζοντας τους «δράκους» με 2-0. Η προπονητική θητεία του κ. Μπέντο στην Σπόρτινγκ Λισσαβόνας ολοκληρώθηκε περίπου στα μισά (6/11/2009) της σεζόν 2009/10 και με άκρως θετικό συντελεστή αποτελεσμάτων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι υπό την καθοδήγησή του η ομάδα έσπασε μια σειρά από ρεκόρ που «κρατούσαν» αρκετά χρόνια. Μεταξύ αυτών το αήττητο εντός έδρας σερί που «έστεκε» από το 1987 και η κατάκτηση δύο συνεχόμενων κυπέλλων για πρώτη φορά μετά το 1974.

Μερικούς μήνες μετά (21/9/2010) του έγινε η ύψιστη τιμή καθώς ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Εθνικής ομάδας της χώρας του. Στην 4ετία που ήταν ο εκλέκτορας της Πορτογαλίας (ως τις 11/9/2014) οδήγησε την Εθνική της πατρίδας του στα ημιτελικά του Euro2012 (σ.σ.: αποκλείστηκε από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ισπανία στα πέναλτι) αλλά και στο Μουντιάλ 2014 όπου έμεινε εκτός στην ισοβαθμία με τις ΗΠΑ στη φάση των ομίλων.

Τέλος, πριν αναλάβει τον Ολυμπιακό ο κ. Μπέντο είχε ένα σύντομο (16/5/2016 – 25/7/2016) πέρασμα από τη Βραζιλία και τον πάγκο της Κρουζέιρο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button