ΜΠΑΣΚΕΤΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ερρίκος ο Μέγας!

greenosfp

Του Θάνου Πέππα

Σε ένα καταπληκτικό παιχνίδι στην Βιτόρια, ο Ολυμπιακός κατάφερε να “λυγίσει” την Μπασκονία με … η οποία σχεδόν ένα δίωρο έριχνε τρίποντα από παντού και τα έβαζε! Με παροιμιώδη ψυχραιμία, οι πρωταθλητές Ελλάδος κατάφεραν να αντιδράσουν σωστά σε κρίσιμες στιγμές του αγώνα, “απαντώντας” με μία από τα ίδια στους Βάσκους και καλύτερα! Την διαφορά σε αυτό το απίστευτο παιχνίδι που κυριολεκτικά δεν… υπήρχαν άμυνες, έκανε στην 4η περίοδο ο συνήθης ύποπτος Έρικ Γκριν, παίρνοντας από το χεράκι τον Ολυμπιακό και οδηγώντας τον στην τελική νίκη με τρίποντες βόμβες και καλάθια που θύμιζαν… ΝΒΑ! “Κλειδί” στον αγώνα υπήρξε και ο Βαγγέλης Μάντζαρης που πέτυχε 17 πόντους, εξαιρετικοί οι Σπανούλης (15 πόντοι και 15 ασίστ!) και Παπανικολάου. “Φωτιές” πέταγε και ο Κεμ Μπιρτς στην πρώτη εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού στην εφετινή Ευρωλίγκα!

O αγώνας:

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το παιχνίδι με ιδιαίτερα επιθετικές βλέψεις, αποφασισμένος να πάρει το παιχνίδι στην Βιτόρια. Ωστόσο η επιθετική ευστοχία του δεν συνδυάστηκε με αμυντική αποτελεσματικότητα. Αυτό είχε ως συνέπεια το υψηλό σκορ στο πρώτο δεκάλεπτο με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν χέρι – χέρι αλλά τους γηπεδούχους να προηγούνται για ένα καλάθι 27-25. Στη δεύτερη περίοδο η Μπασκονία συνέχισε τον ρυθμό της, περισσότερο με τρίποντα που έριχνε και έβαζε από όπου έβρισκαν οι παίκτες της! Ο Ολυμπιακός όμως δεν πήγαινε πίσω και κρατούσε τους Βάσκους κοντά στο σκορ με καλάθια των Σπανούλη και Παπανικολάου σε κρίσιμες στιγμές. Αποτέλεσμα αυτού του φρενήρη ρυθμού ήταν το 52-47 του ημιχρόνου.

Στο δεύτερο μέρος, οιι πρωταθλητές Ελλάδος μπήκαν πιο αποφασιστικά στο παιχνίδι και με σωστές και οργανωμένες επιθέσεις ξεκίνησαν να “μαζεύουν” την διαφορά. Ο Κώστας Παπανικολάου και ο Βαγγέλης Μάντζαρης βγήκαν μπροστά, εκτελώντας αλύπητα από την περιφέρεια, ενώ ο Kill Bill δημιουργούσε για χάρη τους. Οι παίκτες της Μπασκονία συνέχιζαν να ρίχνουν συνεχώς τρίποντα αλλά τα περισσότερα κατέληγαν στο σίδερο. Έτσι ο Ολυμπιακός έφτασε μέχρι και στο +6 (70-64) αλλά οι Βάσκοι ξαναβρήκαν στόχο σε σουτ από τα 6,75 φτάνοντας στο 74-72 με το τέλος της 3ης περιόδου.

Έτσι το… ροντέο θα συνεχιζόταν για μία ακόμη περίοδο. Ο Γκριν που δεν είχε φανεί ιδιαίτερα μέχρι εκείνη τη στιγμή “χτύπησε” την κατάλληλη στιγμή από την περιφέρεια για να δώσει εκ νέου προβάδισμα στους πρωταθλητές. Αυτό όμως δεν του… έφτασε και επιδόθηκε ολοκληρωτικά στον γνωστό αγαπημένο του ρόλο. Να “μιλάει” στα τελευταία λεπτά και να χαρίζει μεγάλες νίκες στον Ολυμπιακό συνδυάζοντας το… τερπνόν μετά του ωφελίμου! Από το πουθενά και πριν η Μπασκονία προλάβει να καταλάβει τι συνέβη, ο Έρικ είχε φτάσει τους 8 πόντους μόλις σε 3 λεπτά στο 4ο δεκάλεπτο! Σε μία απέλπιδα προσπάθειά τους οι Βάσκοι να πλησιάσουν ξανάρχισαν να… σουτάρουν από το σπίτι τους και σκόραραν φτάνοντας στο -3 (90-87). Τότε και πάλι “χτύπησε” ο Έρικ Γκριν με μία ασύλληπτη τρίποντη βόμβα μετά συμπληρωματικής βολής (!!!) για το 94-87! Απο εκεί και πέρα οι γηπεδούχοι δεν κατάφεραν να επιστρέψουν ποτέ και ο Ολυμπιακός έφυγε από την Βιτόρια με την σπουδαία νίκη 95-90!

Μπασκονία: Λάρκιν 14 (2 τρίπ., 11 ασ.), Ακονιόν 5 (1), Βόιτμαν 7 (1), Χάνγκα 15 (3), Σεντεκέρσκις, Μπομπουά 5 (1), Μπλάζιτς 9 (1, Ντιόπ, Τιγί 6, Σενγκέλια 20 (3), Λουτζ.

Ολυμπιακός: Γκριν 13 (3), Μπιρτς 8 (8 ριμπ.), Γιανγκ 4, Παπαπέτρου 5 (1), Σπανούλης 15 (2 τρίπ., 15 ασ.), Αγραβάνης, Μιλουτίνοφ, Πρίντεζης, Παπανικολάου 15 (2), Μάντζαρης 17 (5), Χάκετ 5 (1), Λοτζέσκι 9 (2).

Σχετικά Άρθρα

Back to top button