ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Δίνουμε ευκαιρία στην περίθαλψη και στη ζωή»!

photo2Για ακόμα μία φορά ο Ολυμπιακός κατέδειξε το κοινωνικό του πρόσωπο συμμετέχοντας για ακόμα χρονιά στα ετήσια βραβεία της Unicef. Αναλυτικά το θέμα όπως παρουσιάστηκε στην ιστοσελίδα του Θρύλου.

Βρισκόμαστε λίγο πριν από το «κατώφλι» του 2017 αλλά παρόλα αυτά σημαντικό κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να υποφέρει. Εξακολουθεί να θεωρεί πολυτέλεια πράγματα που λογίζονται ως βασικά. Τα παιδιά, μία από τις πλέον ευάλωτες ομάδες, δεν αποτελούν εξαίρεση. Αντιθέτως ανήκουν στον κανόνα εκείνων που στερούνται. Και στερούνται, δυστυχώς, τα πάντα. Σχεδόν έξι (6) εκατ. παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο από αιτίες που προλαμβάνονται. Γι’ αυτά τα παιδιά, ευτυχώς, υπάρχουν Σύλλογοι όπως ο Ολυμπιακός. Ο Θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν θα μπορούσε να είναι αδιάφορος. Έχοντας λοιπόν ενώσει εδώ και χρόνια τις δυνάμεις του με την UNICEF κάνει ό,τι μπορεί από τη δική του πλευρά ώστε να μικραίνει το παραπάνω τραγικό νούμερο.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (21/11) η Στοά του Βιβλίου γέμισε χαρούμενες παιδικές φωνές. Μόλις μία μέρα μετά την Παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων του Παιδιού η οικογένεια του Ολυμπιακού «έδωσε το παρών» στα καθιερωμένα ετήσια βραβεία της UNICEF. Οι ποδοσφαιριστές μας, Ομάρ Ελαμπντελαουΐ και Ταρίκ Ελιουνούσι, σκόρπισαν πολλά χαμόγελα αφού βράβευσαν παιδάκια απ’ όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό της UNICEF ενώ δεν παρέλειψαν να φωτογραφηθούν μαζί τους και να μοιράσουν αυτόγραφα.

Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, τα «Βραβεία UNICEF 2016» είχαν ξεχωριστό «χρώμα» καθώς απονεμήθηκαν σε εξέχουσες προσωπικότητες και φορείς της χώρας μας που προωθούν τα δικαιώματα του παιδιού. Επίσης δόθηκαν βραβεία και σε σχολεία που ξεχώρισαν σε σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα δικαιώματα του παιδιού που υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Το Βραβείο UNICEF 2016 «Λάμπρος Κανελλόπουλος» απονεμήθηκε στον Μοχάμεντ Μοχάμεντ, 13 ετών, ο οποίος έχει δίψα για μάθηση, μιλά 6 γλώσσες και προσφέρει εθελοντικά τη βοήθειά του σε διερμηνεία στο Κέντρο Φιλοξενίας του Ελαιώνα – όπου και διαμένει με την οικογένειά του. Βραβείο UNICEF 2016 απονεμήθηκε και στον Ολυμπιονίκη, Λευτέρη Πετρούνια, για το ήθος και την προαγωγή του Ευ Αγωνίζεσθαι και του Ολυμπιακού ιδεώδους αποτελώντας ένα παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά και τους νέους στην Ελλάδα και τον κόσμο. Ειδικό Βραβείο «Νίκος Αναλυτής» απονεμήθηκε στο 2θέσιο Δημοτικό Σχολείο Ψαρής Φοράδας Ηρακλείου Κρήτης, Τάξη Δ΄ από την Αλεξάνδρα Πάλλη, Γραμματέα Δ.Σ. του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Βραβεύτηκαν επίσης Νηπιαγωγεία και Δημοτικά απ’ όλη την Ελλάδα για αφίσες, βιβλία, παραμύθια και εφημερίδες.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Ομάρ Ελαμπντελαουΐ, είπε: «Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος και αισθάνομαι μεγάλη τιμή που παραβρίσκομαι στην εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα δικαιωμάτων των παιδιών. Γνωρίσαμε σήμερα εδώ μερικά εκπληκτικά ταλαντούχα παιδιά και εκ μέρους όλων των συμπαικτών μου στον Ολυμπιακό θα ήθελα να τους ευχηθώ τα καλύτερα για τη ζωή τους. Τα παιδιά πρέπει να έχουν πάντα πίστη στις δυνατότητές τους και τα ταλέντα τους. Να μην σταματούν ποτέ να κάνουν μεγάλα όνειρα και είμαι βέβαιος ότι θα δούμε σπουδαία πράγματα από τα παιδιά αυτά στο μέλλον».

Ο Ταρίκ Ελιουνούσι από τη δική του πλευρά, ανέφερε: «Μου δίνει μεγάλη χαρά η παρουσία μου σ’ αυτή την εκδήλωση όπου εκπροσώπησα και την ομάδα μου, τον Ολυμπιακό, σ’ ένα ξεχωριστό event της UNICEF αφιερωμένο στα δικαίωματα των παιδιών. Όπως γνωρίζετε, ο Ολυμπιακός και η UNICEF τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει έναν πραγματικά ισχυρό δεσμό και μαζί βοηθούν στην ανοσοποίηση εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο. Είμαστε όλοι υπερήφανοι γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να βοηθάμε παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη ώστε κι εκείνα με τη σειρά τους να εκπληρώσουν τα όνειρά τους».

Η Υπεύθυνη Συνεργασίας με την UNICEF από πλευράς Ολυμπιακού, κα. Βερούσκα Γεωργαντή, υπογράμμισε: «Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά που και φέτος, για 4η συνεχόμενη χρονιά βρισκόμαστε εδώ στα ετήσια βραβεία της UNICEF με σκοπό να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού. Δεν υπάρχει τίποτα πιο γλυκό και αισιόδοξο από το να βλέπεις χαρούμενα παιδιά να παρουσιάζουν τη δουλειά τους και να στέλνουν το δικό τους μήνυμα αγάπης και αισιοδοξίας εκ μέρους όλων των παιδιών του τόπου μας. Όπως γνωρίζετε τα τελευταία τέσσερα (4) χρόνια ο Ολυμπιακός, μετά από προτροπή του Προέδρου μας, κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, έχει μια πολύ στενή συνεργασία με την UNICEF μέσω του Παγκόσμιου προγράμματος εμβολιασμών της UNICEF 100% Campaign. Έχουμε ήδη εμβολιάσει πάνω από 1,5 εκατ. παιδιά και υποσχόμαστε ότι και φέτος θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να συνεχίσουμε τη σημαντική αυτή προσπάθεια και να δώσουμε σε όλα τα παιδιά μία ευκαιρία στην ιατρική περίθαλψη και στη ζωή».

Παρών στην εκδήλωση από πλευράς Ολυμπιακού ήταν και ο Διευθυντής Επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, κ. Κώστας Καραπαπάς.

– Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 250 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις. Σχεδόν 50 εκατομμύρια παιδιά έχουν ξεριζωθεί – 28 εκατομμύρια εξ αυτών εκτοπίστηκαν εξαιτίας συγκρούσεων. Παιδιά που ζουν υπό πολιορκία σε περιοχές όπως η Συρία, το Ιράκ και η βόρεια Νιγηρία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καταπάτησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, με τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα σπίτια τους να δέχονται επίθεση.

– Σχεδόν 385 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και πάνω από το ένα τέταρτο του δισεκατομμυρίου παιδιά σχολικής ηλικίας, δεν μαθαίνουν.

– Περίπου 300 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε περιοχές με τα πιο τοξικά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης – έξι ή περισσότερες φορές υψηλότερα από αυτά που προβλέπουν οι διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές.

Η UNICEF αναδεικνύει την επέτειο 70 χρόνων έργου για τα παιδιά όλου του κόσμου για την προσφορά σωτήριας βοήθειας, μακροπρόθεσμης υποστήριξης και ελπίδας στα παιδιά των οποίων η ζωή και το μέλλον απειλούνται από τις συγκρούσεις, τις κρίσεις, τη φτώχεια, την ανισότητα και τις διακρίσεις.

Τα οφέλη για τα παιδιά τις τελευταίες δεκαετίες είναι σημαντικά, μεταξύ άλλων:

– Υπάρχει διαρκής πρόοδος στους τομείς της παιδικής υγείας και επιβίωσης με αποτέλεσμα τη μείωση στο μισό των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών το 2015 σε σχέση με το 1990.

– Χάρη στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση του υποσιτισμού και της πείνας στις οποίες η UNICEF κατέχει ηγετικό ρόλο, το 2015 επετεύχθη μείωση των ποσοστών καχεξίας μεταξύ παιδιών κάτω των 5 ετών κατά 41% σε σχέση με το 1990.

– Το 2014, 83 εκατομμύρια περισσότερα παιδιά πηγαίνουν δημοτικό και γυμνάσιο σε σχέση με το 1999.

– Ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία η UNICEF έχει πολλαπλασιάσει τις δράσεις της για τα παιδιά σε κίνδυνο, από ανθρωπογενείς και μη κρίσεις. Μόνο το 2015 παρείχε πρόσβαση σε επίσημη και άτυπη εκπαίδευση σε 7,5 εκατομμύρια παιδιά 3-18 ετών που βιώνουν τις συνέπειες των κρίσεων σε όλο τον κόσμο. Επίσης το 2015, 45 από τα 70 εκατομμύρια ανθρώπους στους οποίους παρείχε υποστήριξη η UNICEF στους τομείς παροχής νερού, υγιεινής και αποχέτευσης, ζούσαν σε νοικοκυριά που είχαν πληγεί από κρίσεις.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button