REDΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Από μία κλωστή και… αξέχαστα! (vid)

Η ημέρα του ντέρμπι πλησιάζει. Και όσο πλησιάζει διαπιστώνουμε πως τα αγωνιστικά θέματα της ομάδας περνούν σταδιακά σε δεύτερη μοίρα καθώς περιμένουμε όλοι να δούμε τον Ολυμπιακό να βγάζει σε πρώτη φάση το πάθος του στο γήπεδο και την ανωτερώτητά του. Αρχικά, το “κλειδί” ενός ντέρμπι είναι το ποιος το θέλει πιο πολύ. Και μετά “κουμπώνουν” τα αγωνιστικά. Ο Ολυμπιακός απομένει να δείξει την ανωτερώτητά του στο ΟΑΚΑ, κάτι που το έχει κάνει ουκ ολίγες φορές στην έδρα της ΑΕΚ.

Με αφορμή το παιχνίδι, το Redaroume θυμάται μερικές στιγμές που το πάθος αυτό “μεταφράστηκε” σε μία στιγμή, είτε ενός παίκτη είτε όλης της ομάδας, που τελικά αποδείχθηκε ικανή να καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα. Στο νήμα μεν, αλλά… αξέχαστο δε!

Πάμε να θυμηθούμε μερικές στιγμές που μας ξεσήκωσαν σαν φίλους του Ολυμπιακού και που μας έκαναν να πούμε “ναι ρε Θρύλε, δικό σου ήταν και δικό σου είναι”:

1993-1994: ΑΕΚ 1-2 Ολυμπιακός, Μπεν Κρίστενσεν

Τεράστια νίκη μέσα στην Νέα Φιλαδέλφεια για τον Ολυμπιακό του Κώστα Πολυχρονίου! Σε εκείνο το μαγευτικό για τον Θρύλο απόγευμα, ο Όλεγκ Προτάσωφ είχε δώσει το προβάδισμα στους ερυθρόλευκους, αλλά το πραγματικό… πανηγύρι ήταν η γκολάρα του Μπεν Κρίστενσεν. Ένα γκολ από αυτά που λέμε απλά, “παιχταριλίδικο”! Ο Σκανδιναβός πήρε μία καταπληκτική κάθετη πάσα από τον Τσαλουχίδη, διένυσε σχεδόν το μισό γήπεδο και την κατάλληλη στιγμή πλάσαρε όπως έπρεπε για να στείλει την μπάλα στο δοκάρι και τα δίχτυα του εμβρόντητου Ατματζίδη.

Το προβάδισμα των δύο τερμάτων αποσυντόνισε την ΑΕΚ, η οποία κατάφερε μόνο να μειώσει με τον Αγορογιάννη πέντε λεπτά πριν το τέλος του αγώνα.

Τι θυμόμαστε: Βρισκόμαστε προς το τέλος των “πέτρινων” χρόνων. Ο Ολυμπιακός έπαιζε πολύ καλύτερη μπάλα και μάλιστα στο συγκεκριμένο παιχνίδι είχε καταφέρει να βάλει ένα τέλος στο σερί της ΑΕΚ που μετρούσε παραπάνω από 20 αγώνες αήττητη στο “Νίκος Γκούμας”. Κι όμως, ο Ολυμπιακός τα κατάφερε. Αυτό που… θυμόμαστε και δεν ξεχνάμε είναι πως παρά το γεγονός ότι οι ερυθρόλευκοι κατάφερναν να κερδίζουν μέσα έξω τους μεγάλους διεκδικητές του πρωταθλήματος, “περιέργως” πάντα στο τέλος έχαναν τα πρωταθλήματα. Είπαμε… Τα “πέτρινα” χρόνια δεν ήταν μόνο λόγω της ανομβρίας τίτλων αλλά και επειδή ένα ολόκληρο σύστημα δεν άφηνε τον Ολυμπιακό, αν και καλύτερο, να σηκώσει κεφάλι…

Μεγάλη νίκη του θρύλου μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια επι της ΑΕΚ η οποία μετρούσε πάνω απο 20 ματς αήττητη στην έδρα της. Πέτρινα χρόνια κ ο θρύλος νικούσε μέσα έξω τους ανταγωνιστές του άλλα περιέργως έχανε τα πρωταθλήματα.

2009-2010: ΑΕΚ 1-2 Ολυμπιακός, Βασίλης Τοροσίδης

Έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με το ντέρμπι της περιόδου 2009-10 στο ΟΑΚΑ. Ο λόγος για τον Βασίλη Τοροσίδη που μετέτρεψε το παιχνίδι σε προσωπική του υπόθεση «καθαρίζοντας» την ΑΕΚ με δύο γκολάρες. Το πάθος και η ψυχή που έβγαλε ο Τόρο στα δύο τέρματα αυτά, ήταν κάτι το καταπληκτικό, κάτι το πρωτόγνωρο που σίγουρα κάθε φίλαθλος του Ολυμπιακού θα θέλει να βλέπει! Το πρώτο γκολ είναι γνωστό, με σέντρα του Λεονάρντο και κεφαλιά του «Τόρο». Το δεύτερο ακόμη πιο γνωστό, με τον δεξιό οπισθοφύλακα του Θρύλου να φεύγει, τον Μάκο να τον κυνηγάει και… ακόμη να μην μπορεί να τον πιάσει και μία «σαϊτα» να καρφώνεται στα δίχτυα του Σάχα!

Τι είχε συμβεί: Ο Βασίλης Τοροσίδης όπως είπαμε ξέσπασε. Ειδικά μετά το δεύτερο του γκολ, το οποίο πραγματικά δεν μπορεί κανείς να το ξεχάσει ποτέ, ακούστηκε ένα μακρόσυρτο «γκοοοοοοοοοοοοοολ», που ακόμα δεν έχει διασταυρωθεί αν ήταν… η δική του κραυγή ή κάποιου από τον πάγκο!

Αμέσως μετά το γκολ, κατευθύνθηκε με τον Ζαϊρί και τον Ντουντού προς την πλευρά των οπαδών της Ένωσης, κάτι φώναξε και μετά τους έκανε κι έναν… Σπανούλη που δεν άκουγε! Ποτέ δεν θα μάθουμε τι φώναξε ο Τόρο στους οπαδούς και τι ο Ντουντού, αλλά αυτή η εικόνα είναι μια από τις πιο κλασσικές σε ντέρμπι τα τελευταία χρόνια.

2003-2004: ΑΕΚ 0-1 Ολυμπιακός, Άκης Στολτίδης

Το 2003 στο εκτός έδρας ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακός, επετεύχθη ένα γκολ που παραλίγο να… ρίξει όχι απλά ένα γήπεδο αλλά μία γειτονιά ολόκληρη! Ο λόγος για την Νέα Σμύρνη, όπου και έγινε η αναμέτρηση. Ο φανατισμός είχε χτυπήσει «κόκκινα», αφού το μικρό γήπεδο του Πανιωνίου είχε πολλά χρόνια να δει τέτοιο… sold out με οπαδόυς και των δύο ομάδων! 9000 φίλαθλοι της ΑΕΚ και 2000 Ολυμπιακοί παρακολουθούσαν το παιχνίδι.

Ο πρωταθλητής έμεινε με 10 παίκτες στο 60′ γιατί ο Πάντος… φύσηξε τον Τσιάρτα κι αυτός έπεσε κάτω. Ο Ζιοβάννι, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που φόρεσαν ποτέ την φανέλα του Ολυμπιακού έδειχνε σε κακή κατάσταση, αφού τίποτα δεν του “έπιανε” από όσα δοκίμαζε. Για αυτό και ο Προτάσωφ τον είχε αντικαταστήσει με τον Γκώνια.

Στην πρώτη του επαφή με την μπάλα, ο Γκώνιας εκτέλεσε φάουλ από αριστερά και ο «δαίμονας» Άκης Στολτίδης που πάντα ήταν μέσα σε τέτοιες φάσεις, έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα μετά την ασταθή απόκρουση του Μιχαηλίδη.

Το θυμάστε;: Πολλοί θα θυμούνται ότι ο Γρηγόρης Γεωργάτος έπαιζε τότε στην ΑΕΚ για εκείνο το τετράμηνο (τόσο άντεξε μακριά από το λιμάνι της καρδιάς του!). Στην φάση του γκολ, ο Καψής έδιωξε και η μπάλα πήγε προς το μέρος του «Γκέω». Αυτός την σταμάτησε ενώ κάποιοι κιτρινόμαυροι ακόμη πίστευαν ότι το παιχνίδι εξελισσόταν. Και τη σταμάτησε δίχως δεύτερη σκέψη!

Δεν χρειάζεται εκείνη τη στιγμή πολλή σκέψη για να κατανοήσουμε όλοι τα συναισθήματα του Γρηγόρη! Ήταν βέβαιο ότι απο μέσα του βρισκόταν ήδη αγκαλιά με τον Στολτίδη!

2005-2006: ΑΕΚ 1-3 Ολυμπιακός, Μιχάλης Κωνσταντίνου ή Γιάννης Οκκάς;

Ο Ολυμπιακός του Τρόντ Σόλιντ επελαύνει για την κατάκτηση του δευτέρου πρωταθλήματος μετά την “διακοπή” του 2003-04. Η Ένωση ευτυχεί να προηγηθεί με γκολ του Αλεξόπουλου, αφού ο σκόρερ που χρησιμοποίησε… χέρια, πόδια, κεφάλι, ούτε ο ίδιος πιθανώς δεν ξέρει πως το έβαλε και με ποια σειρά χρησιμοποίησε και τα… τρία!!! Ο Ολυμπιακός όμως δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και σίγουρα δεν θα άφηνε έτσι τα πράγματα.

Με πέναλτι ο Τζόλε έφερε την ισορροπία και απο κει και πέρα τα πάντα έμελλε να βαφτούν σε χρώμα ερυθρόλευκο. Ο Ολυμπιακός κυριαρχεί στον αγωνιστικό χώρο αλλά στέκεται άτυχος αφού δεν μπορεί να πετύχει το γκολ της νίκης. Στο 86′ ο Ριβάλντο με μαγική ασίστ βρήκε τον Κωνσταντίνου κι αυτός έπιασε ένα σουτ στην κίνηση για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα “βουβαίνοντας” το ΟΑΚΑ. Παρά το τελικό σκορ, το παιχνίδι ουσιαστικά κρίθηκε στο νήμα και απλά ο Γιάννης Οκκάς έβαλε το κερασάκι στην τούρτα!

Τι θυμόμαστε: Το μαγικό σόλο του Γιάννη Οκκά, ασφαλώς! Ο Κύπριος επιθετικός πέρασε όλη την ΑΕΚ κυριολεκτικά και έσκαψε την μπάλα μαεστρικά πάνω από τον Σορεντίνο, στην καλύτερη του εμφάνιση με την φανέλα του Ολυμπιακού! Χαρακτηριστική ήταν η απόλυτη σιγή λίγων δευτερολέπτων στο ΟΑΚΑ πριν αρχίσει μία γιούχα! Κερασάκι στην τούρτα με τα όλα του!

2001-2002: ΑΕΚ 2-3 Ολυμπιακός, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς

Γίνεται να αφήναμε απ’ έξω τον μεγάλο Αρχηγό του Ολυμπιακού από ένα τέτοιο αφιέρωμα; Όχι απλά επειδή είναι μία από τις πιο εξέχουσες μορφές της ιστορίας του Ολυμπιακού, αλλά επειδή είχε την δική του παράδοση στα ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Πολλά τα γκολ του, αλλά κόντρα στην ΑΕΚ σίγουρα ένα, τουλάχιστον εκτός έδρας, δεν ξεχνιέται! Κι αυτό είναι το τέρμα που το θυμόμαστε ως «η άλωση της Νέας Φιλαδέλφειας». Ο λόγος για εκείνη του 2002, μία στροφή πριν το τέλος του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος, όταν η ΑΕΚ συνάντησε τον Ολυμπιακό στο «Νίκος Γκούμας».

Η ΑΕΚ είχε ευτυχήσει να προηγηθεί δύο φορές και ο Ολυμπιακός να ισοφαρίσει άλλες τόσες. Παρότι οι ερυθρόλευκοι του Τάκη Λεμονή είχαν κυριαρχήσει στο γήπεδο, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, δεν μπορούσαν με τίποτα να πετύχουν το νικητήριο γκολ. Ένα γκολ που σίγουρα φαινόταν πως θα είχε το παιχνίδι. Εκεί που η λογική σταματούσε, ερχόταν ο Τζόλε!

Το 2-3 έγινε στο 90′ με φάουλ «καρμπόν» όπως εκείνο του Τσιάρτα που έδωσε προβάδισμα στην ΑΕΚ.

Τι θυμόμαστε: Το γκολ αυτό ήταν ένα πραγματικό χτύπημα κάτω από την ζώνη για τους φίλους της ΑΕΚ ενώ ήταν αρκετό για να εκστασιάσει τους φιλοξενούμενους οπαδούς του Θρύλου στην Φιλαδέλφεια! Ο Τζόλε, που επίσης ήξερε ότι η ομάδα μας ήταν ανώτερη, ξέσπασε κι αυτό ήταν κάτι που το είχε κάνει πολύ λίγες φορές.

Ο ήρεμος Τζόλε δεν άντεξε και πήγε μπροστά από τους οπαδούς της Ένωσης και φώναξε δύο φορές «πάρτε το» όπως φαίνεται και στα στιγμιότυπα, σφραγίζοντας με αυτό το τρόπο και εβρισκόμενος στα χέρια πια των συμπαικτών του, την απόλυτη κυριαρχία του Ολυμπιακού σε εκέινο το ματς. Αυτό βέβαια εκείνη τη στιγμή λίγοι θα το παρατήρησαν είτε βρίσκονταν στο γήπεδο είτε στις τηλεοράσεις τους, αφού με το 2-3 οι εντός γηπέδου είχαν… εκστασιαστεί και οι μπροστά από την τηλεόραση πιθανώς να είχαν αναποδογυρίσει… τραπέζια, καρέκλες, μπουκάλια, φαγώσιμα κι ότι άλλο βρισκόταν στο διάβα τους! Μετά όμως που το είδαμε στα στιγμιότυπα, το κρατήσαμε για πάντα!

Κάτι τέτοιο περιμένουμε να δούμε και φέτος, αφού το “έπαθλο” ενός διπλού είναι η επιστροφή στην κορυφή της βαθμολογίας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button