Κώστας ΠαλαιολόγοςΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έβγαλε υγεία, έδειξε ότι μπορεί!

Ο Κώστας Παλαιολόγος αποθεώνει την δύναμη ψυχής κι αντίδρασης, που ανέδειξε ο Ολυμπιακός απέναντι στην Μπεσίκτας κι εκτιμά ότι έχει τις δυνατότητες να επιστρέψει από την Πόλη με το εισιτήριο της πρόκρισης στις αποσκευές του.

 

Μαθήματα κοινωνικού προσανατολισμού παραδίδει απλόχερα χωρίς αμφιβολία ο φετινός Ολυμπιακός!

Σε μία πολύ ιδιαίτερη και ταραχώδη σεζόν, η οποία μέχει στιγμής έχει σημαδευτεί από τέσσερις αλλαγές προπονητών, γκρίνια από την απαιτητική εξέδρα, μία περίεργη ατμόσφαιρα γενικότερα, αντέχει στις όποιες αντιξοότητες και «κραδασμούς», αποδεικνύοντας για ποιόν λόγο αποτελεί την πιο «βαριά» φανέλα της χώρας μας και ίσως ένα από τα κορυφαία κλαμπ της ποδοσφαικής Ευρώπης!

Στην πρώτη του αναμέτρηση με την Μπεσίκτας, τα μηνύματα που προέκυψαν ήταν εξόχως ενθαρρυντικά. Ακόμη και αυτό το 1-1, που δίνει ξεκάθαρο προβάδισμα πρόκρισης στην πρωταθλήτρια Τουρκίας και μία γλυκόπικρη γεύση στους «ερυθρόλευκους», από μόνο του μάλλον αδικεί τους πρωταθλητές  Ελλάδας για την τιτάνια προσπάθεια, που κατέβαλαν. Και  δεν αναφερόμαστε μόνο στο αγωνιστικό «κομμάτι»…

Παρά τα … απόνερα, που άφησε η αποπομπή του Πάουλο Μπέντο και κυρίως τα «απομεινάρια» που δημιούργησαν στην ομάδα οι εμμονές του και η κάκιστη διαχείριση του υπάρχοντος ρόστερ, ο Ολυμπιακός απέναντι στην Μπεσίκτας, έδειξε σφυγμό!

 

«Ευέλικτο» σχήμα από τον Βασίλη Βούζα

Στο ευρωπαϊκό ντεμπούτο του Βασίλη Βούζα, ο Ολυμπιακός έβγαλε στο χορτάρι σε μεγάλο βαθμό όλα εκείνα τα στοιχεία, που επιβάλλεται να διαθέτει στο παιχνίδι της μία ομάδα με τις υψηλές βλέψεις και φιλοδοξίες, όπως οι «ερυθρόλευκοι».

Με σαφές και ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο, οι πρωταθλητές Ελλάδας ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο, διάστημα στο οποίο είχαν και τον πλήρη έλεγχο της αναμέτρησης, φανέρωσαν πολλέες αρετές, δείχνοντας ένα σύνολο αρκετά ανταγωνιστικό, απέναντι σε μία ομάδα βαθύπλουτη, όπως είναι η Μπεσίκτας με πολλαπλάσιο μπάτζετ και με παίκτες όπως ο Ρικάρντο Κουαρέσμα με πλούσιο βιογραφικό και παραστάσεις αγώνων υψηλής κρισιμότητας.

Ο Βασίλης Βούζας επέλεξε να παρατάξει στο γρασίδι του «Γ. Καραϊσκάκης» ένα σχήμα ευέλικτο, που ήξερε τί ζητούσε

Πέρασε στο παιχνίδι «πράγματα» απλά και βασικά, τα οποία όμως απουσίαζαν έντονα από τον Ολυμπιακό εδώ και μήνες. Έβαλε τη μπάλα κάτω. Ζήτησε από τους παίκτες του να παίξουν με κοντινές αποστάσεις. Να μη ρισκάρουν. Να έχουν ως κύρια προτεραιότητα την αλληλοκάλυψη και να επιδιώξουν με όπλο την ταχύτητά τους να εκμεταλλευτούν το παραμικρό λάθος από την τουρκική άμυνα.

Και οι παίκτες που χρησιμοποίησε ο 51χρονος τεχνικός, ακολούθησαν τις εντολές του. Με το παραπάνω, μάλιστα, κερδίζοντας το αυθόρμητο χειροκρότημα της εξέδρας αμέσως μετά την λήξη της αναμέτρησης. Χειροκρότημα, που αποτέλεσε την καλύτερη ανταμοιβή για τη συνολική τους παρουσία, το πάθος, που επέδειξαν, την θέλησή τους για νίκη…

 

Θα την κέρδιζε … μόνος του ο Καμπιάσο!

Την δική του …επανάσταση έκανε ο Εστέμπαν Καμπιάσο! Ο Αργεντίνος πολύπειρος άσος μετά τη αποχώρηση του Πάουλο Μπέντο «ενεργοποιήθηκε» και φρόντισε με την  επιστροφή του στους αγωνιστικούς χώρους να … λάμψει με την παρουσία του, «εκθέτοντας» με αυτό τον τρόπο τον πρώην προπονητή του!

Ο Καμπιάσο με την συνολική του απόδοση, θύμισε σε όλους ότι είναι ο … στρατηγός την ώρα της μάχης, ο προπονητής, ο παίκτης, που εμπνέει τους πολύ νεαρότερους συμπαίκτες του, η έντονη οντότητα, η ηγετική φυσιογνωμία, η οποία … φώναζε ότι απουσίαζε τόσο καιρό από τους Πειραιώτες.

Ο κάτοχος ενός Champions League με την Ίντερ το 2010, συνδύασε την εκπληκτική του παρουσία μ’ ένα γκολ αντάξιο της σπουδαίας κλάσης του, το οποίο θα ζήλευαν κορυφαίοι στράικερ! Με την απίστευτη αίσθηση του χώρου, που τον κάνει να ξεχωρίζει, ελίχθηκε πανέξυπνα μέσα στην τουρκική άμυνα και εκμεταλλεύθηκε το έπακρο την «συστημένη» σέντρα του Καρίμ Ανσαριφάρντ ανοίγοντας στο 36’ το σκορ για τον Ολυμπιακό και μαζί τον δρόμο προς την πρόκριση για τα προημιτελικά του Europa League!

Μία πρόκριση, η οποία εφόσον επιτευχθεί, θα είναι ιστορικής σημασίας αφού ξέχωρα από την όποια ελληνοτουρκική κόντρα υπάρχει, θα σημάνει και την παρθενική πρόκριση για τον Θρύλο στα προημιτελικά της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης!

 

Ένα λάθος τα … γκρέμισε όλα!

Ο Ολυμπιακός είχε χτίσει γερά θεμέλια πρόκρισης, αλλά ένα αβίαστο λάθος του Νίκολα Λεάλι στο 54’ που … σημάδεψε τον Αμπουμπακάρ, έμελλε να χαλάσει την όλη προσπάθεια της ομάδας και να ψαλιδίσει τις όποιες ελπίδες πρόκρισης ενόψει του επερχόμενου επαναληπτικού στο «Vodafone Arena».

Ο Ιταλός πορτιέρο, ο οποίος είχε να επιδείξει και ορισμένες σημαντικές επεμβάσεις στο παιχνίδι του, με το συγκεκριμένο λάθος, έριξε κατακόρυφα την ψυχολογία των συμπαικτών του και παράλληλα η Μπεσίκτας εκμεταλλεύτηκε το … μομέντιουμ, αφού η πρωταθλήτρια Τουρκίας ήταν η ομάδα, η οποία στην συνέχεια της αναμέτρησης δημιούργησε κι έχασε ορισμένες σημαντικές ευκαιρίες να αποδράσει ακόμη και με την νίκη.

Δεν το έκανε όμως και ο Ολυμπιακός κράτησε τουλάχιστον ως … προίκα την ισοπαλία, αλλά κυρίως την εξαιρετική εμφάνιση του πρώτου μέρους.

Γενικότερα, ο Ολυμπιακός που θα έχει περισσότερο χρόνο πλέον να προετοιμαστεί ενόψει της ρεβάνς, απέδειξε ότι με σωστή τακτική διαχείριση και προσέγγιση, έχει όλα τα εχέγγυα να πανηγυρίσει μία δεύτερη συνεχόμενη πρόκριση απέναντι σε τουρκική ομάδα. Αρκεί, όμως να εμφανιστεί πειθαρχημένος, απόλυτα προσηλωμένος και με ξεκάθαρους αγωνιστικούς προσανατολισμούς. Χωρίς αβίαστα λάθη…

Υ.Γ.1; Πολύ ΜΕΓΑΛΗ μεταγραφή ο Ανσαριφάρντ! Πολύ ΜΕΓΑΛΗ!

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button